Bijenkorf card stopt: lekker dan! Wat nu?!

bijenkorf card stopt

De Bijenkorf card stopt ermee.!

Toen ik psychologie studeerde kreeg ik een aanbieding van de Bijenkorf waar ik geen nee tegen kon zeggen.

Als ik het me goed herinner, kreeg ik zelfs 50 euro cadeau of zo, als ik hun card nam!

Sindsdien heb ik altijd een Bijenkorf card gehad, die ik ook gebruik als credit card.

Maar nu kreeg ik een mailtje dat de Bijenkorf card stopt in april van 2022.

Bijenkorf card stopt: wat nu?

Nou hoeft dat volgens de Bijenkorf geen probleem te zijn. De Bijenkorf card wordt namelijk naadloos overgezet naar een ICS Mastercard Gold. Mijn kaartnummer en pincode blijven hetzelfde.

Het probleem is alleen dat de ICS Mastercard Gold 37,50 per jaar is. De Bijenkorf card kost me nu 20 euro per jaar.

Maar ook hier geldt een goedmakertje: de eerste 3 jaar blijf ik toch gewoon 20 euro per jaar betalen.

Hmmm, wat te doen....

Bijenkorf card alternatieven?

Ik heb een zakelijke rekening bij Knab. Zal ik een creditcard bij hen nemen? Die kost me 25 euro per jaar. Dat is voordeliger dan de ICS Mastercard Gold.

Geen creditcard meer maar paypal?

Even overwoog ik om gewoon helemaal geen creditcard meer te nemen, maar te betalen met Paypal. Dat is tenminste gratis. Maar je kunt niet overal met Paypal betalen helaas.

Conclusie over Bijcard

Ik houd voor nu de Bijenkorf card die overgaat naar de ICS Mastercard Gold en betaal de komende 3 jaar 20 euro per jaar. Zo gauw het 37,50 per jaar wordt, zeg ik hem op en neem ik een goedkopere creditcard.

N.B. Inmiddels ben ik overgestapt naar een Euroclix credit card.

Bijcard in betere tijden

In 2012 schreef ik onderstaande post over de Bijcard!

Als ik een Laura Ashley jurk koop op ebay.co.uk, dan betaal ik die via Paypal omdat dat niet anders kan.

Enige tijd later krijg ik dan een afschrift van mijn Bijcard, met daarop het bedrag dat ik moet betalen. Op deze manier geld uitgeven, voelt abstract en geeft nauwelijks het gevoel dat ik geld spendeer. En dat is linke soep, want daarin schuilt het gevaar dat ik ongemerkt veel meer geld uitgeeft dan gewenst, en dat komt dus omdat ik nauwelijks Betaalpijn voel.

Verwelkom betaalpijn!

Betaalpijn wordt beschreven in het boek Psychologeld. Betaalpijn is de mentale pijn die je voelt als je afscheid moet nemen van je (zuurverdiende) geld. Betaalpijn wordt bepaald door de grootte van het bedrag dat je uitgeeft, en door de zogenaamde transparantie van het betaalmíddel dat je gebruikt.

Contant geld is het meest transparant en veroorzaakt de grootste betaalpijn. Een creditcard is veel minder transparant, en gaat dus gepaard met veel minder betaalpijn. En het vervelende is dat hoe minder transparant een betaalmiddel is, hoe meer je er mee gaat uitgeven.

Betaalmiddelen in volgorde van transparantie

 1. Contant geld
 2. Pinpas
 3. Creditcard zoals je bijenkorf card
 4. Prepaidkaarten, chipknip, ov-chipkaart zie ook paysafecard kopen via 0900
 5. Cadeaubonnen, Boekenbonnen
 6. Automatische afschrijvingen

Leestips

Heb jij een credit card? En wat kost die per jaar? Tips zijn welkom!

Similar Posts

10 Comments

 1. Dit was natuurlijk een keer te verwachten. Nog aardig dat ze het twee jaar voor een gereduceerd tarief doen.

  Love as Always
  Dimario

  1. Oh goed punt Cellie Citroen! Volgens mij heb ik inderdaad helemaal niet zo'n Gold card nodig. Ik doe er verder namelijk amper wat mee. Het is puur voor sommige aankopen die anders niet kunnen.

 2. O, ik zou zeker weten voor dezelfde oplossing als jij hebben gekozen. En PayPal vind ik toch een beetje ingewikkeld. Ik heb het ooit ergens gedaan omdat het niet anders kon, maar het heeft zeker niet mijn voorkeur.

 3. Je vergeet en passent dat je met de Bijenkorf kaart punten spaart die een geldwaarde hebben bij de Bijenkorf. Als je de kaart regelmatig gebruikt kan dit aardig oplopen en zo heb je de kaart bijdrage bijzonder snel terug gewonnen. Het voordeel van de Bijenkorf Card zit dus ook zeker hierin en deze extra vervalt nu dus helemaal. Dus mooi allemaal maar zonder Bijenkorf Card ga je er sowieso flink op achteruit.

 4. Ik mis in de hele communicatie wáárom ze stoppen met de card. Overal wordt nog wel vermeld dat de kaart onderdeel uitmaakt van hun loyaliteitsprogramma maar nergens wordt aangegeven waarom ze dan stoppen. Vind het echt heel stom. Was een mooie en leuke manier om punten te sparen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.