Credit cards: verstandig gebruiken

credit cardsCredit cards

Ik heb ze altijd maar eng gevonden. Als ik aan credit cards dacht, dan dacht ik: Schulden. En niet zo maar schulden. Nee, schulden die alsmaar groter groeien. Schulden waar je praktisch niet meer van af kunt komen vanwege de hoge rente die je over je schuld moet betalen.

Bovendien vond ik: ‘Als je het geld niet op je bankrekening hebt staan, dan moet je iets dús niet kopen. En al helemaal niet met een credit card.’

Maar toch hebben credit cards ook wel voordelen. Mits je er verstandig mee om gaat.

Credit cards: verstandig gebruiken

Betaal elke maand de uitstaande bedragen. Hoewel de rentestand historisch laag is, doen ze daar bij de credit card maatschappijen niet aan. Op mijn Bijenkorf card is de rente op jaarbasis maar liefst 14%! Als ik dat kreeg over mijn spaargeld, dan sprong ik een gat in de lucht!

En lees de kleine lettertjes! Ik heb altijd een hekel aan de kleine lettertjes. Maar toch is het verstandig om ze te lezen als het gaat om credit cards. Want in die kleine lettertjes staan soms vervelende dingen! Die in in de regel in jóuw nadeel zullen zijn.

Wat zijn dan wel de voordelen van credit cards?

 1. Het voor de hand liggende voordeel van een credit card is natuurlijk dat als je even geen geld hebt, je met behulp van je credit card iets toch kunt kopen. Persoonlijk vind ik dit ook meteen het grootste nadeel en waarom ik credit cards eng vind. Maar goed: handig is het wel.
 2. Een tweede voordeel is dat sommige credit card maatschappijen je rente betalen over een positief saldo. Voor mijn Bijenkorf card is dat 0,7 % op jaarbasis, mits ik minstens 500,- bij hun parkeer! Bij de Rabobank krijg ik maar 0,5 % rente…
 3. Als ik iets koop met mijn Bijenkorf card, dan krijg ik daar punten voor. En die punten zijn geld waard. Op dit moment heb ik maar liefst 245 punten, wat neer komt op 6,13. Niet zo heel veel, maar ach het is toch mooi meegenomen.
 4. Ben je een vakantieganger? Dan is een credit card een vrij universeel betaalmiddel, waarmee je op heel veel plekken kunt betalen.
 5. Het grootste voordeel vind ik dat met mijn (Bijenkorf) credit card al mijn aankopen minimaal 180 dagen verzekerd zijn.
 6. Je kunt met creditcard betalen bij veel supermarkten.

Conclusie over credit cards

Een credit card is alleen gevaarlijk als je er niet mee kunt omgaan. Een credit card heeft namelijk geen pootjes, en kan dus niet in zijn eentje gaan shoppen. Daar ben je altijd zelf nog bij. Dus, weet je van jezelf dat je impulsief bent? Denk dan twee keer na voordat je een credit card aanschaft. En als je er eentje neemt, denk dan drie keer na voordat je hem meeneemt als je gaat winkelen.

Prepaid credit card

Of kies voor een zogenoemde prepaid creditcard! Die werken net zoals prepaid beltegoed voor je smartphone. Je hoeft dan nooit bang te zijn dat je teveel geld uitgeeft, want op een prepaid creditcard staat een beperkt bedrag. Een bijkomend voordeel is dat er dan geen BKR check nodig is. Hoewel, lees ook paysafecard kopen via 0900.

Maar ken je je zelf als een verstandig persoon als het om financiën gaat, dan is zo’n credit card zeker handig om te hebben.

Leestip: Euroclix credit card en Creditcard aanvragen zonder inkomen?

Heb jij een credit card? En hoe en waarvoor gebruik je je card?

35 Comments

 1. VeggieMo
 2. liesbet
 3. Riet
 4. Monique
  • Monique
 5. Vita mientje

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh