Reacties

Greep op de overgang boek — 39 reacties

 1. Pfff ik word er niet blij van als ik dit lees. Altijd dacht ik alleen aan de menstruatie die stopt en dr opvliegers. Maar dat er zoveel klachten bij kunnen horen. Jakkes. Nu maar hopen dat het ons een beetje bespaard blijft toch?

 2. Ik zit er in en al worden de symptomen wat gedempt doordat ik de pil gebruik, ik vind het best zwaar. Vroeger had ik al wel gelezen over stemmingswisselingen en dacht optimistisch dat je ineens heel vrolijk kunt worden. Mwah, het gaat eerder van angstig naar overprikkeld, naar boos, naar gewoon vervelend....
  Een jaar of drie geleden voelde ik dat er ineens iets veranderde in mijn lijf. In mijn hoofd ging er een knop om. Ik heb het idee dat toen bij mij de overgang begon.
  Het moeilijkste van de overgang vind ik dat al die veranderingen zoveel energie kosten en daar heb ik vaak te weinig van. Dan blijft er te weinig over om veel meer te doen dan vooral bankhangen en dat ben ik snel zat. Verder vind ik het idee van ouder worden best moeilijk. Dat ik niet meer zwanger zal worden, maakt me niet uit. Maar ik ben al zo lang vermoeid (meer dan dertig jaar) dat ik naar mijn idee nooit jong ben geweest. Altijd waren er de beperkingen van vermoeidheid. Als kind al, maar vanaf mijn zestiende is het door Pfeiffer veel erger geworden.
  Wat betreft opvliegers en nachtzweten helpt het bij mij om bijna alle dierlijke producten te laten staan. Ik eet alleen nog af en toe eieren. Dat scheelt ook in gewichtstoename. Ik ben nu een paar kilo afgevallen nadat ik in een jaar tijd zeven kilo was aangekomen. Dat is me nog nooit gebeurd, behalve dan met zwangerschappen.
  Ik heb soms last van 'laagvliegers'. Dan voelt het alsof ik koelelementen in mijn lichaam heb. Komt minder vaak voor dan opvliegers, maar het is een overgangsverschijnsel,

  • 'Laagvliegers' ken ik de nog niet. Dat lijkt me ook niet prettig.

   Vervelend dat de vermoeidheid je zo parten speelt VeggieMo. En 7 kilo in 1 jaar is best veel. Hartstikke fijn dat je er toch al een aantal hebt kwijt kunnen spelen door een verandering in voedingsgewoontes.

 3. Ik zit er ook middenin, al twee jaar. Ik heb ook wel wat klachten zoals opvliegers en soms inderdaad ook erg koud. Ik wordt soms wakker van de warmte maar ook van de kou. Vannacht moest ik een dekentje erbij gaan pakken en even later moet het er weer af, heel onhandig.
  Ik merk ook dat ik wat meer in mezelf gekeerd wordt soms dus graag alleen dingen doe. Dat is geen probleem want ik woon alleen. ;)
  Ook nog wat andere klachten die inderdaad minder prettig zijn maar al met al is het niet vreselijk ofzo. Ik denk altijd maar: het gaat weer over en het is geen ziekte. Mijn lichaam is alleen wat in de war. De opsomming van klachten is wat je allemaal kunt krijgen, gelukkig krijg je niet alles tegelijk. ;)
  Ik ga het boek wel even lenen in de bieb, een beetje extra info kan nooit kwaad.

  • Graag op jezelf zijn kan ik me best voorstellen. Misschien wordt dit ook wel versterkt door de lichamelijke veranderingen. Dat je meer tijd nodig hebt in je eentje om tot jezelf te komen?

 4. Ik dacht dat ik er ook in zat, of aan het begin ervan, maar na een bloedondezoek(ik moest toch al bloed laten pikken) was het dus niet zo.Mijn moeder was 37 dat ze in de overgang zat, ik ben nu 43, dus het zou zo maar kunnen..

  • Ik meen me te herinneren dat de overgang van je moeder niets voorspelt over de overgang van jezelf Marjolein. Maar ik kan me goed voorstellen dat als je moeder er jong in kwam dat je dit ook wat eerder bij jezelf verwacht.

   Wel handig dat dit objectief te checken is!

 5. Ik weet wel zeker dat ik in de overgang zit maar waar; aan het begin, midden in of heb ik het al bijna gehad ?????? In ieder geval laat ik me niet gek maken het is net zo als met de pubertijd, daar moet je doorheen en als je het hebt gehad dan is het misschien wel allemaal meegevallen. Voor veel 'verschijnselen' zijn er wel medicijnen en voor de rest......
  En net wat Ineke schrijft, gelukkig krijg je niet alle klachten.

 6. Er ontbreekt nog iets: verzakking van de baarmoeder, blaas en/of vaginawand. Alle drie tegelijk kan dus ook, schrijf ik uit ervaring.
  Het is een overgangsperiode, maar niet alles gaat over ;-) Ik heb het achter de rug (na een jaar of 10 van mijn 42e tot 52e), maar er zijn klachten die blijven of erger worden. Het is wat het is! Gezond leven is altijd goed natuurlijk.

 7. Ik ben 66 en heb, net als mijn moeder, weinig van de overgang gemerkt. Mijn twee oudere zussen daarentegen hebben bijna alle klachten die in het boek staan, aan de lijve ondervonden. Ik prijs me gelukkig ????

 8. Tegen droge ogen, mond, vagina en huid helpt Omega 7 heel goed! zorgt dat de slijmvliezen niet uitdrogen! te koop onder merknaam Membrasin of Omega 7 van de Tuinen
  Ook voor mensen die bestraalt worden in het keelgebied, baarmoeder, droge ogen na hormoonbehandeling enz. is echt een aanrader want het is geen pleister maar pakt de oorzaak van het probleem aan en dat is uitdroging.
  In het begin neem je 2 tot 4 capsules per dag, na een paar weken als de klachten over zijn, ga je over op 1 per dag en dat blijven doen. Bieke

 9. Ik ben er al vier jaar mee bezig, de overgang.... Klinkt als iets dat even is, maar ik ervaar het als een ramp. Heb heel veel klachten, ik heb een paar maanden de pil mogen slikken, dat was een verademing. ik kon weer nachten doorslapen. Maar aangezien je dan grotere kans op borstkanker hebt mocht ik dat niet langer dan een paar maanden gebruiken. Ik heb verder al van alles geprobeerd. Acupunctuur, macca, sojamelk, van alles wat ik op internet erover vond, dus natuurlijke middelen, geen koffie/alcohol ed..... Nu ben ik bezig met Ymea, ook weer natuurlijk iets. Je probeert eens wat, want allemensen wat ben ik moe. Ik slaap heerlijk 4 tot 5 kwartier en dan drijf ik mijn bed weer uit van een opvlieger en loop ik dus weer een tijd op tot ik uitgezweet ben... Wie de oplossing weet....geef het eens door, ik zoek naar een oplossing.
  Oja, ik "zit" niet met de overgang op zich hoor, en opvliegers overdag vind ik niet leuk maar dat "hoort" erbij. Maar die moeheid....

  • De vermoeidheid noemde VeggieMo ook. Ik wist niet dat die zo groot kon zijn.

   Die pil, was dat hormoontherapie? In het boek staat dat in de gewone pil meer hormonen zitten dan in de pillen die je krijgt voor hormoontherapie. Dus als het de gewone pil was, misschien zou je dan die hormoontherapie pillen nog eens kunnen proberen?

 10. Ik was er van af van de opvliegers en warmteopwellingen maar nu met die hormoon pillen is dat terug,al bij al heb ik niet veel last gehad menstruatie is gestopt zomaar ineens veel opvliegers had ik niet wel een blaasverzakking die is verholpen droge ogen maar dat kan ook van de reuma maar nu met die stomme pillen meer vet rond mijn buik en ik word sneller kwaad vooral op de gene die altijd thuis is en ik heb zo van die dagen van algemene malaise dat is geen goesting in iets en moe en vervelend ,maar ik ben blij dat ik hier ben en tot nu alles goed is en dan nemen we al die verveelende dingen er maar bij
  Groetjes van Simonne.

  • Als ik er mee stop ben ik bang dat de borstkanker terug komt omdat het een hormonale kanker was krijgt iedereen zo'n pillen met andere hormonen om het risico te verkleinen het zou voor 5jaar zijn maar ik heb liever die bijwerkingen dan mischien terug hervallen ,al kan dat altijd nog en ik wil nog wel wat langer van mijn kleinkinderen genieten.

 11. Ik ben er vrij makkelijk doorheen gefietst op 48 jarige leeftijd. Wel een aantal verschijnselen die in lijstje staan, vooral 3 weken bloedingen was vervelend. En een aantal na de overgangsklachten heb ik ook vooral extreem droge huid en slijmvliezen.
  Ik weet niet in hoeverre meespeelde dat ik in dat jaar 2x verliefd werd na 5 jaar single en 18 jaar huwelijk. Dan worden natuurlijk andere hormonen ook geproduceerd en heb ik er daardoor niet zoveel last van gehad of zo ervaren, ik had andere dingen aan mijn hoofd.

 12. Ik zit er ook in maar op zo'n rare manier dat ik soms twijfel of het wel echt zo is. De warmte en kou, op/laag vliegers heb ik maar vaker in de nacht dan overdag en ook niet zo erg dat ik denk goh dit zal HET zijn, de stemmings wisselingen die heb ik wel, ik kan het eigenlijk het best omschrijven als een tweede pubertijd. En ook heb ik opeens een paar vervelende heksenharen op mijn kin (dat vind ik nog het vervelendste)Wel slik ik nog gewoon de pil door, misschien dat het daar door wat minder heftig is.

 13. Ik denk dat ik nog niet in overgang zit, maar als ik de symptomen lees dan denk ik dit is pittig zeg. Nu ik dit lees stimuleert het mij om te blijven bewegen en gezond eten. Hardlopen is goed tegen botontkalking dat is zeker top!

 14. Je rolt er vanzelf in en je rolt er ook weer uit. Ik maak me er niet zo'n zorgen om. Het scheelt wel dat ik niet buiten de deur werk, ik werk gewoon thuis en als ik me eens wat minder voel qua stemming dan kan ik dat zelf opvangen/oplossen.
  Ik lees graag in het boek van Susan Weed - De Overgang en ondersteun mezelf met gezond eten en kruiden enzo. Brandnetelthee drinken bijvoorbeeld, af en toe doe ik dat een paar weken.

  • Dat is interessant Sonja, in het boek wordt juist beweerd dat vrouwen met een baan buitenshuis vaak minder last van de verschijnselen hebben.

 15. 51 jaar...gestopt met de pil...en BAM in de overgang...het laatste taboe, ik hoor er niemand over... Ik heb 's nachts opvliegers, wordt wakker en val dan niet meer in slaap...Het lukt me ook niet om overdag te gaan slapen...ik vind dit dus best heftig!! En met drie pubers in huis waarvan één met examenstress pffffff...het zal z'n plek moeten krijgen...weinig last van stemmingswisselingen alleen vermoeid...

 16. De overgang... geen idee of ik daar inmiddels al aan begonnen ben. Soms twijfel ik en soms denk ik... vast nog iets te jong met mijn 41 jaar.
  Maar 's nachts heel erg warm hebben en dan weer koud staat al wel op mijn lijstje van waar ik last van heb. Ik voel me ook best moe, maar dat wijt ik dan weer aan de omstandigheden van de laatste weken. "
  Mijn humeur is nog steeds zoals het is gelukkig, dus tja ik zit nog even tussen de twijfelgevallen.

 17. Ik heb toevallig vorige week een molton safe comfort plus gekocht bij zorgmatras.com om de nachten een beetje beter door te komen en om het matras te beschermen. Ik kreeg het zo vreselijk warm soms ....... Maar het hoort er blijkbaar ook gewoon bij.

 18. Ik ben er ongemerkt doorheen gerold. Koffie en kruiden aangepast (niet meer dan 3 mokken op een dag en geen hete kruiden door mijn eten) zodat ik weinig tot geen opvliegers en hartkloppingen meer heb. Wat heel goed helpt is zoethout. Dat vermindert opvliegers en verbetert de hormoonbalans. Op een stokje bijten dus :-) Alleen niet doen bij hoge bloeddruk.

  • Bedankt voor de tip van zoethout. Ik vind sterrenmixthee lekker, ik koop een zak losse mix en daar doe ik een halve zak zoethout doorheen. Heb ik 'troostthee' voor op mijn slechte dagen.
   Gelukkig heb ik geen hoge bloeddruk, hij is bij mij aan de lage kant.

 19. Er staat mij nog wat te wachten. Al heb ik het wel eens ervaren door vrouwen om mij heen in de overgang te zien. Die opvliegers inderdaad maar ook sneller geïrriteerd en in eens een heel ander pad in willen slaan... Hopelijk blijft het mij een beetje bespaard.

 20. he, ik wil hier voorlopig nog niet aan denken...
  hoeft denk ik ook nog niet....
  opvliegers, klink toch helemaal niet leuk
  en wat nou buikvet, why??
  ik hou mijn spiraaltje maar in tot 60 ofzo, misschien merk ik het dan niet ;)

 21. Helaas zijn heel wat verschijnselen die in dat lijstje beschreven staan op mij van toepassing maar omdat ik weet dat het de (pré)overgang is kan ik het goed accepteren. Neemt niet weg dat het af en toe wel flink vervelend is...

 22. begin er ook mee. Niet echt opvliegers, maar zoals iemand zei, meer laagvliegers.soms is de period er en dan weg voor een aantal maanden. Wel last van baarmoeder,mss hoort dat er ook bij. Kan zomaar chagerijnig zijn.
  Hoop niet dat het lang duurt. Ken iemand die al lang geen period meer heeft(60) , maar nog wel opvliegers. Dus dat kan ook nog.
  Groet, WIlma

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder