Harde lenzen ervaring: wennen aan harde lenzen mislukt : (

harde lenzen ervaring

Twijfel je over zachte of harde lenzen? Lees nu mijn harde lenzen ervaring.

Harde lenzen of zachte lenzen?

Hoewel het er op leek dat Comfort, IJdelheid voorgoed had verslagen, maakte IJdelheid plotseling een verrassende comeback.  Dat kwam doordat mijn jongste zusje haar ogen heeft laten laseren en nu voorgoed verlost is van haar bril.

Omdat laseren qua kosten voor mij geen optie is, begon ik weer serieus over lenzen te denken.

Maar welke?

Maandlenzen van Specsavers: slecht zicht

Bij mijn laatste poging om brilloos door het leven te gaan droeg ik maandlenzen van Specsavers. Maar dat was geen succes: ik zag er wazig mee, en ik had elke ochtend minstens vijf minuten om die krengen in mijn oog te krijgen. Bovendien gingen ze steeds binnenstebuiten en dan wist ik niet meer wat de juiste vorm was.

En toen ze ook nog vervelend zaten, droeg ik plotseling alleen nog maar mijn bril. Dat was het roemloze einde van mijn maandlenzen avontuur. De maandlenzen van Specsavers kostten me per jaar zo’n 250 euro.

Daglenzen: te duur

‘Daglenzen!’ dacht ik vervolgens.

‘Ik moet gewoon daglenzen hebben. Die gooi je aan het eind van de dag weg, dus die moeten wel lekker zitten.’

Maar na een korte zoektocht op internet bleek dat daglenzen hartstikke duur zijn. In ieder geval in mijn geval, want ik heb zogenaamde cilinders nodig. Dus helaas geen optie, want ik heb geen behoefte aan een geldlek van zo’n 500 euro per jaar.

Harde lenzen ervaring

Toen kreeg ik een ingeving: waarom niet opnieuw voor zogenaamd harde lenzen kiezen? Die droeg ik als tiener ook, en afgezien van de ongelofelijke pijn van vuiltjes, waren die eigenlijk best prima. In ieder geval zag ik er uitstekend mee. En ze zijn aanzienlijk goedkoper dan zachte lenzen, omdat je er veel langer mee doet.

Inmiddels heten harde lenzen ‘vormstabiele’ of ‘vormvaste lenzen’, en volgens de optometrist zijn ze op de lange termijn beter dan zachte lenzen voor je ogen. Dus mensen die er aan kunnen wennen, zijn uiteindelijk beter af. Ik hoorde hem met genoegen aan, want ik ga natuurlijk iemand zijn die er aan kan wennen!

Optometrist: vierjarige hbo-opleiding

Afgelopen zaterdag was mijn afspraak bij de optometrist in Varsseveld. Ik wilde een opticien die makkelijk bereikbaar is, en in Varsseveld hoef je niet bang te zijn dat je niet kunt parkeren. Bovendien is parkeren daar gratis. En dat de betreffende opticien ook nog optometrist was, vond ik een extra pluspunt.

Geen harde lenzen bij Specsavers en Hans Anders

De optometrist vertelde dat voor het aanmeten van zachte lenzen tegenwoordig geen diploma meer nodig is, maar voor harde lenzen wel. Dat verklaart waarom ze bij de Specsavers nooit de optie van harde lenzen hebben geopperd: zij bieden die niet aan, evenmins als Hans Anders. Bij Pearle daarentegen weer wel.

Nadat hij mijn ogen had gemeten vertelde hij dat ik met één oog beter zag dan menig mens met twee ogen, en dat ik een visus van 130% heb! Het is altijd leuk om ergens goed in te zijn!

Harde lenzen: het prijskaartje

Toen kwam het prijskaartje… Voor een paar vormstabiele lenzen moet ik 375 euro neertellen. Maar ik kan er wel vier jaar mee doen, dus dat is relatief goedkoop. Wel is het aanzienlijk duurder dan een bril, wat de optometrist bevestigde. Omdat ik afgezien van mijn Uggs verslaving, die ik momenteel goed onder controle heb, heel zuinig heb geleefd sta ik mezelf deze aankoop toch toe.

Ik verheug me al helemaal op ergens binnenlopen en dat mijn bril dan niet beslaat omdat ik lenzen draag. Of dat ik tijdens het hardlopen toch nog wat kan zien, ook al regent het!

Aanstaande zaterdag mag ik mijn nieuwe lenzen ophalen en beginnen aan mijn harde lenzen ervaring!

Harde lenzen ervaring: wennen aan harde lenzen mislukt

Ruim vier weken geleden kreeg ik mijn vormstabiele lenzen, vroeger bekend als harde lenzen. En in de daaropvolgende vier weken ging ik door het leven met het gevoel alsof er permanent twee glasscherven in mijn ogen zaten. Maar je moet er wat voor over hebben!

‘Bovendien,’ zo hield ik mezelf voor, ‘het is vast een kwestie van wennen. Dus niet klagen, maar dragen!’

Het hoogtepunt van mijn dag werd 16.30, want dan had ik ze acht uur in gehad, en mocht ik ze van mezelf uit doen.

Harde lenzen ervaring: veel vuiltjes

Daar kwam nog eens bij dat ik veel last had van vuiltjes. En iedereen die bekend is met harde lenzen, kent de enorme pijn die zo’n vuiltje kan veroorzaken. Ik stond meerdere keren langs de kant van de weg, met mijn hand wanhopige tegen mijn oog gedrukt om de pijn te dempen. Eén ochtend had ik tijdens het hardlopen zelfs in beide ogen tegelijk een vuiltje… AU!

Te dun traanvocht

Halverwege de twee weken kreeg ik nog een andere, dikkere vloeistof, waardoor het comfort groter zou worden, maar toen kwam het eindoordeel: mijn ogen zijn niet geschikt voor harde lenzen. Mijn traanvocht is ‘te dun’ waardoor de lens niet drijft op mijn oog, maar er venijnig op rust. En dat voel je. Daardoor pakt mijn harde lenzen ervaring helaas negatief uit.

Lees ook mijn post over huilen met lenzen!

Plan B: zachte maandlenzen

Hoewel ik wel baalde van het nieuws, was de opluchting dat ik die krengen niet meer in hoefde groter.

En de opticien had een plan B: zachte maandlenzen.

Nou heb ik die ook al eens eerder uitgeprobeerd bij Specsavers, maar de ontwikkelingen gaan snel, en de zachte lenzen die ik nu meekreeg zijn nog weer groter dan de lenzen die ik destijds had. En bovenal: ik voel ze niet!!!! Dat is wel heel prettig na mijn harde lenzen ervaring.

Plotseling is het leven weer veel mooier en lichter. Nu ik mijn glasscherven kwijt ben, voel ik pas hoe vervelend ze waren.

Ik hoop dat dit wel gaat werken, want ik wil echt van die stomme bril af.

Jullie reacties op mijn harde lenzen ervaring in 2013

 • Fijn dat die zachte lenzen wel goed bevallen! Het nadeel van zachte lenzen is wel dat ze zo comfortabel kunnen zitten dat je ze teveel uren op een dag draagt en daar kun je infecties of beschadigingen van krijgen. Je trof het trouwens niet met het ‘proefdragen’ van de harde lenzen want de luchtvochtigheid was meestal erg laag en dan heb je heel snel klachten met harde lenzen. Mijn ogen zijn ook wat te droog voor harde lenzen, dus draag ik meestal een bril. Zachte lenzen zijn voor mij geen optie, daarvoor is de oogafwijking te groot. Laseren durf ik niet, dus houd ik me lekker bij mijn brilletje (die ook nog eens goed wallen of kringen verdoezelt indien nodig ;-) (VeggieMo)
 • Mijn man heeft er jaren over gedaan voordat hij een goede lens had. Dit komt deels omdat hij een oogziekte heeft en ze daardoor speciaal aangepast moeten worden. Wat een ellende heeft hij gehad. Maar uiteindelijk vond hij een goede lens, in zijn geval ook zachte lenzen. Kortom ook jij vindt wel een goede lens. Ik hoop dat de zachte lenzen wel een succes zijn. (Je geld of je leven)
 • Ik draag al 20 jaar zachte lenzen, ik vind ze ideaal! Ze slijten wel sneller, dus op tijd vervangen is belangrijk, maar verder heb ik er geen “omkijken” naar.Succes, het gaat bij jou vast ook lukken! (Ina)
 • Heb je al eens aan nachtlenzen gedacht? Zijn wel harde lenzen, maar omdat je slaapt heb je er geen erg in. Overdag hoef je dan helemaal niets in je ogen te hebben! (Lama)
 • Eén van mijn zoons heeft nachtlenzen geprobeerd. helaas was het geen succes want zijn ogen werden niet voldoende gecorrigeerd.
  Later heeft hij harde lenzen geprobeerd. Geen succes. Maandlenzen waren ook geen succes want die waren veel sneller stuk zodat hij er geen maand mee kon doen. Nu heeft hij meestal een bril op en soms daglenzen. Hij volgt een studie waarbij hij veel achter de computer zit en als hij achter de computer zit kan hij beter zien met een bril dan met lenzen.
  Andere zoon heeft een bril en zet hem ook af als hij achter de computer zit. Die zoon heeft vrij droge ogen en begint niet eens aan lenzen. Allemaal brillenmensen hier. Manlief heeft ook liever een bril op ipv lenzen als hij achter de computer zit en als hij een boek leest zet hij zijn bril af. Lezen lukt weer wel met lenzen in. Rare familie ;-P, dat dan weer wel. (Veggiemo)
 • Ik heb zulke gevoelige ogen dat ik zelfs gewone maandlenzen niet kan dragen. Ik heb daglenzen, wel duur maar helemaal gemakkelijk, ik smijt ze gewoon elke avond in de prullenbak. Wat wil je nog meer:) (Lineke)

Harde lenzen ervaring 2023

Mijn negatieve harde lenzen ervaring bleek definitief. Ik heb dat nooit meer geprobeerd. Op dit moment draag ik een bril of lenzen. En als ik lenzen draag dan zijn dat zachte daglenzen.

Lees ook mijn post: middagdutje met lenzen.

Wat draag jij: daglenzen, maandlenzen, vormstabiele lenzen, een bril of heb je je ogen zelfs laten laseren?

P.S. Volgens ene dr. Bates kun je helemaal van je bril en/of lenzen afkomen met zijn Bates methode. Is dat terecht? Lees nu mijn blogpost hierover.

Similar Posts

34 Comments

 1. Ik draag al jarenlang zachte zuurstofdoorlatende lenzen, ook ooit begonnen met harde lenzen. Maar zoals je al zegt zo’n vuiltje in je oog is geen pretje dus daarom overgestapt naar zachte lenzen.
  Ik ben jarenlang klant geweest bij optiek Evers , goede service en ook een optometrist in huis, en in de uitverkoop niet duurder dan een Hans Anders of Specsavers.
  Sinds 2 jaar vergoed mijn zorgverzekeraat alleen maar de goedkope opticiens en ben ik genoodzaakt om daar naar toe te gaan.
  Ik vind het vreselijk, slechte service en slecht personeel.
  Mijn dochter die ook brildragens is gaat voor het opmeten eerst altijd naar de oogkliniek van zonnestraal omdat ik het personeel van Specsavers en Pearle slecht vind en het niet vertrouw.
  Hans Anders ook geweest voor het opmeten van mijn ogen en vond ik ook slecht.
  Ik hoop dat je lenzen goed bevallen.

  Groet Thea

  1. Evers ken ik wel! Wat zuur voor zo’n winkel eigenlijk dat zorgverzekeraars de ketens vergoeden en hen niet… Het zal toch al niet makkelijk zijn om je staande te houden tegen zulke giganten, en zo’n zorgverzekeraar maakt het dan nog erger!

   Egbers in Varsseveld is denk ik goed te vergelijken met Evers.

 2. ben 30 en draag al ruim 20 jaar harde lenzen, vanwege een scheve oogbolling komen zachte lenzen niet in aanmerking!! 375 euro is echt een lachertje kan ik je vertellen dus geniet er maar van! en tja ik draag ook liever een bril vanwege alle vuiltjes e.d. maar dat is niet opgewassen tegen het aantal procenten zicht dat ik meer heb als ik lenzen draag! suc6 ermee.. je zult moeten wennen maar je kunt het!

 3. Ik draag al mijn hele leven een bril. Ben ook niet anders gewend en vind het idee om iets op mijn oog te zetten echt eng ;) En ik zie mijn bril ook als een fashion-statement. Zou me heel kaal voelen zonder :)

 4. Ik zweer bij de bril.
  Heb nooit lenzen gewild.
  Ik zie er leuker uit met bril.
  Het is ook makkelijker.
  Ik heb mn bril nl niet de hele dag op.
  De helft van de tijd hangt ie bovenop mijn hoofd.
  Voor dichtbij zien moet ie echt af.
  En lenzen iedere keer in en uit doen is mij te lastig.

  Waar ik me wel aan erger is dat alle opticiens opeens overgaan op ontspiegeld glas.
  Ik wil dat absoluut niet omdat ik daar niet goed door kan zien.
  En nu moet ik extra gaan betalen voor NIET ontspiegeld glas.
  Het is toch van de zotte dat ik moet gaan betalen om iets niet te krijgen.

 5. Ik ben 48 en draag sinds mijn 15e harde lenzen. Mijn laatste paar kostte vorig jaar 425 euro. Ik doe gemiddeld 5 jaar met een paar lenzen. Omdat ik nu ook een leesbril nodig heb en het lastig vind om steeds om een bril te moeten zoeken, draag ik sinds kort op mijn werk een bril op sterkte met dus een leesgedeelte er in. Deze bril kostte 870 euro. Voordeel van lenzen vind ik dat je eenzonnebril op kunt en dat je ookbij slecht weer goed kunt zien. Voordeel van een bril in mijn geval is dus dat ik kan kijken en lezen.

 6. EUR 375,00 voor lenzen die 4 jaar meegaan duurder dan een bril. Dat lijkt me sterk. De meeste mensen kopen elke twee jaar een nieuwe bril en dan ben je zo meer kwijt.

  1. Ik ga er daarbij vanuit dat je met een bril ook wel vier jaar doet. Mijn huidige bril kostte zo’n 235 euro. Maar het is inderdaad verleidelijk om regelmatig van bril te wisselen, en dan zijn lenzen natuurlijk wel goedkoper.

 7. Al heel wat soorten geprobeerd, maar ik krijg altijd rode en waterige ogen van alle soorten lenzen. En een bril glijdt altijd snel af doordat ik snel transpireer en het geeft daardoor ook smetplekjes op mijn neus. Ik draag dus alleen een bril met autorijden en tv kijken en uit ijdelheid als het nodig is mijn zachte maandlenzen. En van de week in de bios met een 3d film waren de lenzen ook wel even handiger dan een bril. Maar het liefst ben ik dus naturel en hoop toch ook ooit mijn ogen te kunnen laten laseren!

  1. Ja, laseren lijkt toch wel de ultieme oplossing!

   Hoewel de optometrist zaterdag tegen mij zei dat veel mensen zich er op verkijken. Want je lost weliswaar het probleem tijdelijk op, maar rond de 45 veranderen je ogen vervolgens opnieuw en heb je een leesbril nodig. Volgens hem moeten veel mensen die hun ogen hebben laten laseren dan alsnog weer aan een (lees)bril.

 8. uiteindelijk is laseren waarschijnlijk toch goedkoper omdat je dan helemaal niet meer hoeft. Het is 1 malig. Die lenzen moet je toch om de zoveel tijd vervangen.

  Zelf zweer ik bij de bril. Ik heb ze in allerlei kleuren en zal dan ook altijd kiezen voor een bij mijn outfit van die dag passend exemplaar. Ik koop ze in de uitverkoop, dan zijn ze net zo duur als een mooi paar DocMartens.

  1. Williemien, nu ben ik nieuwsgierig: hoeveel brillen heb je dan?

   Ik herinner me dat Hans Anders (?) ooit een reclame had voor monturen waarbij je de glazen heel makkelijk kon wisselen, zodat je iedere dag een andere kleur montuur kon dragen.

 9. zachte lenzen, al sinds mijn 18e! (en ik ben er nu 52…) de laatste paar jaar heb ik bij mijn lenzen ook wel een leesbril nodig (als het donker is of hééél klein gedrukt of geschreven, daarbuiten gaat het prima zonder leesbril).

  merk wel dat ik nu af en toe (2 dagen per week en ‘s avonds) terug mijn bril opzet, meer uit schrik dat lenzen op lange termijn misschien toch slecht zijn voor de ogen, al heb ik nu nergens last van, en ook amper vaatgroei.
  Ik heb me overigens een mooi hip brilletje van Eyewitness cadeau gedaan vorig jaar en die zet ik ook overdag met plezier op omdat ie zo leuk is.

 10. Ik heb harde lenzen, maar meestal draag ik een bril. Mijn oogafwijking is te groot voor zachte lenzen. De harde lenzen verdraag ik niet meer zo goed want ik heb de laatste jaren vaker last van droge ogen.
  Ik vind lenzen bij mij leuker staan, al verdoezelt een bril wel heel leuk wat rimpeltjes en evt. wallen/donkere kringen.
  Ik merk dat ik naar een leesbril ga. In de winter met minder licht heb ik er geen last van. In de zomer zet ik regelmatig een oude bril op als ik achter de computer zit of aan het lezen ben.

  PS
  Ik heb een ander emailadres en gebruik nu ook de naam waarmee ik opgroeide. Verder dus gewoon nog VeggieMo

  1. Ik begreep ook van mijn optometrist dat harde lenzen meer kunnen corrigeren: vandaar ook dat ze geschikter zijn voor bepaalde oogafwijkingen.

   Net als jij heb ik ook het gevoel dat lenzen leuker staan dan een bril, hoewel een bril inderdaad wel het een en ander camoufleert.

 11. Ik ben brildragend vanaf m’n 6E en ben nooit overgegaan op lenzen. Ik doe een jaar of 4,5 met mijn bril, ga nooit naar een van de goedkope keten en betaal voor een montuur naar mijn zin incl multifocale glazen tussen de 800 en 1000 euro. Dus in mijn geval is een bril wel duurder.

 12. Ik draag al 25 jaar harde lenzen. Voor deze betaalde ik begin 2008 350 euro. Ongeveer de helft daarvan betaalt mijn verzekering. Ik koop nu binnenkort weer nieuwe. Dit jaar krijg ik max 200 terug van de verzekering.

 13. Ik heb een jaar geleden mijn ogen laten laseren (zie mijn blog hierover van 23 februari jl.) en ik vind het ‘t beste wat ik ooit heb kunnen doen. Het is veel geld maar dat kost een bril en/of lenzen ook, zeker als je om de zoveel jaar een nieuw model wilt.

  1. Oh, dat ga ik gauw lezen Josine! Interessant! Overigens schijnt dat een veelgehoorde reactie te zijn van mensen die de stap van laseren hebben gewaagd: dat het het beste is wat ze ooit hebben gedaan!

 14. Ik begon met een bril, daarna harde lenzen, daarna zachte lenzen en nu zijn mijn ogen gelaserd! Nadeel van harde lenzen: mijn ogen werden er erg droog van en met paardrijden (=stof) was het pijnlijk. Zachte lenzen waren prima. Ik heb trouwens een hele duidelijke training gehad in het inbrengen en eruit halen van de lenzen (ik was altijd bij de Pearle). Als de lens als een klokje naar buiten staat, moet je ze omdraaien.
  Op de lange termijn is laseren trouwens wel goedkoper. Maar dit is ook afhankelijk van de sterkte en je leeftijd.
  Mariska

 15. Vanaf 2,5 jaar een bril, vanaf mijn 15e harde zuurstof doorlatende lenzen (op aanraden van de oogarts: veel meer zicht en geen beslagen glazen meer) en nu op mijn 44e zachte lenzen, omdat mijn ogen droger werden en de vorige lenzen niet meer lekker droegen. Ik vind het wel een heel ander verhaal: eerst voelde de zachte lenzen aan als zuignapjes en inzetten en eruit halen kostte wel wat gewenning, maar het bevalt steeds beter. Heb nu wel een bril nodig om de eerste zachte lens in te zetten (Specsavers heeft zo’n actie) en de instructie was ook geen overbodige luxe, maar het gaat steeds beter. Ik heb de premium
  lenzen onlangs gedurende 14 uur probleemloos gedragen dus ik denk dat ik ermee doorga. Voel me langzamerhand zelf een visueel specialist!

  1. Zachte lenzen zijn inderdaad compleet anders dan harde. Ik vind ze ook lastiger om in te doen, en weer uit te halen. Maar qua draagcomfort vind ik ze veel fijner.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.