Reacties

Bril of lenzen hoe het mij verging + 11 jaar later! — 65 reacties

 1. Ik draag al jaren een bril. Moet er niet aan denken dat gepier met die lenzen. Ik heb ook helemaal geen hekel aan mijn bril. Regendruppels kijk ik inmiddels gewoon tussen door. En een opgetuigde kerstboom zal ik niet snel zijn want ik draag geen oorbellen dus dat scheelt alweer.

 2. Al vanaf mijn 18e draag ik een bril, tussen door ook lenzen gedragen maar toen ik ouder werd en minder traanvocht kon ik ze niet meer verdragen, mijn ogen waren altijd rood. Nu dan maar weer een bril en bevalt prima. Manlief daar en tegen draagt 1 lens op dokters advies en het andere oog gebruik hij niks, terwijl hij een aantal jaren nog +5 had. Met dat ene oog waar hij de lens in draagt kan hij 30% meer zien. Hoornvliesprobleem.

 3. Grappig, via surfen kwam ik op je blog en las je stukje over bril versus lenzen.

  Ook ik werd eruit gepikt toen ik dertien was. Ik moest een bril voor verwegkijken. Ik zag alles prima, dacht ik maar mijn ouders vonden het advies van de arts belangrijk dus kwam er een bril. Een lelijke die ik 7 jaar lang niet droeg. Toen ik 20 was merkte ik met auto rijden dat ik hem toch echt nodig had, dus nieuwe hippe bril laten aanmeten, heerlijk en prima.
  Tot van de winter, steeds vaker droeg ik mijn bril anders had ik hoofdpijn. Met de nieuwe meetingen bleken mijn ogen verder achteruit te zijn gegaan dat ik dagelijks wat moest dragen.
  Toen kwam de vraag een bril of lenzen? De lenzen hebben gewonnen, uit vooral praktische overwegingen en een klein beetje ijdelheid. Ik heb een klein meisje die telkens mijn bril van mijn geziocht trok, vieze vingers erop drukte en die regen op je bril stoorde mij ook. Daarnaast vind ik mijzelf net iets leuker met lenzen dan met bril.
  Heb nu half jaar zachte lenzen en ze bevallen mij prima.

 4. Ik ben gewoon ijdel en draag lenzen. Ik voel me echt niet op mijn gemak met een bril op. zucht....ik zal toch eens een keer een hip exemplaar op de kop moeten tikken. zal veel geld schelen.

  • #teambrillen ☺️
   Brillen vind ik er tegenwoordig (2021) super trendy uitzien en ze zijn inmiddels ook een stuk lichter qua gewicht. Heb op een gegeven moment niet eens door dat ik 'm op heb. Specsavers heeft hele lichte (en leuke). Ik vind het leuk dat je een update 2021 hebt gegeven!

 5. Ik heb drie keer geprobeerd lenzen te nemen. Maar het is niet gelukt. Hetzelfde idee: Oh, ik moet nog iets...oh ja die lenzen... En 's avonds gauw weer uit wegens vermoeide ogen.

  Verder heb ik een keer kans gezien een gat in mijn lens te maken (geen idee hoe, gewoon door het dragen) en een andere keer is de lens volgens mij opgelost in mijn oog, want kwijt en nooit teruggevonden. en hij zat er echt nog toen ik hem eruit wilde halen.

  Dus heb ik mij er maar bij neergelegd. Zoals mijn aangetrouwde nicht laatst zei: De ijdeltijd is voorbij...

 6. Ik heb bril én zachte lenzen en draag ze beide ongeveer even veel. Lenzen ook vanwege ijdelheid en bril vanwege luiheid, maar ik zie met lenzen zeker net zo scherp en het niet beslaan en in de regen gewoon kunnen zien vind ik wel hele grote voordelen van de lenzen. En niet te vergeten het strand als ik in de zee ben - ik vond dat echt een verademing én een luxe - zwemmen en toch iets kunnen zien.

 7. Ik draag al 30 jaar lenzen, de eerste 5 jaar harde, verschrikkelijk! Sindsdien zachte lenzen die in de loop der jaren steeds goedkoper en makkelijker te verkrijgen zijn. Nu draag ik lenzen van de Etos, laatst in de aanbieding 3 stuks maandlenzen voor 10 euro, 80 euro geïnvesteerd en ik kan weer een jaar vooruit. Ik voel me met lenzen idd mooier maar vind het vooral praktisch! Even in doen en ik heb de hele dag goed zicht!

 8. bij Hans Anders 8.95 per maand voor maandlenzen........ maar ik houd het op een bril, bij Hans Anders voor 5,75 per maand krijg je iedere 2 jaar een nieuwe bril = 138 euro ( vario focus helaas.) ik vind het super gemakkelijk en zeker niet duur! voor enkelvoudige glazen zelfs maar 3,50 per maand = 84 euro

 9. Ik heb vorige week een leesbril gekocht bij de Kruidvat voor 0,50 euro cent. Ik begon te merken dat het lezen mij moeilijker afging en dit goedkope brilletje werkt uitstekend. Ik vind het montuur niet mooi, maar als mijn ogen nog slechter worden ga ik een "echte" mooie bril uitzoeken. Lenzen vind ik griezelig en ik weet niet of ik dan mijn oogdruppels nog kan blijven gebruiken tegen hooikoorts (-:

 10. 8,95 is geen geld voor lenzen zeg! Maar dit soort aanbiedingen blijkt vaak voor ongecompliceerde lenzen te zijn: als ze dan voor mijn sterkte zijn, kom ik veel duurder uit.

  Dat gold helaas ook voor mijn bril van Specsavers die maar 169 euro zou kosten, maar dat was met simpele glazen. Toen ze eenmaal op sterkte waren, werd het dus 250...

 11. Ik heb al jaren lenzen en wil niets anders. Ze zijn duurder dan een bril, maar ik vind toch meer nadelen aan een bril.

  Als je een bril draagt op de fiets en het regent zie je gelijk niets meer. Bijvoorbeeld.

  De lenzen heb ik binnen een minuut in en ik vind ze echt ideaal. Ik betaal bij Hans 120 euro per jaar incl. vloeistoffen en het is me meer dan waard.

 12. Ik ben helemaal blij want ik heb er (nog) geen nodig. Wel af en toe leesbrilletje voor splinters uithalen e.d. Wel een dochter (13) die sinds een paar maanden zachte lenzen heeft en daar erg blij mee is na 1½ jaar een bril te hebben gedragen. Wel duur hoor maar ja als ze daar gelukkiger van wordt... Mijn man heeft ook al zo'n loeier dure bril, maar hij doet er best lang mee en heeft 'm elke dag op dus toe maar weer...

 13. Ik heb 23 jaar lang een bril gedragen en nu de laatste 5 jaar draag ik contactlenzen, en net als zoveel andere mensen om ijdele redenen, maar de laatste tijd verdraag ik mijn lenzen niet zo goed meer en heb ik besloten om weer voor een bril te gaan dragen, en omdat je tegenwoordig zulke mooie monturen hebt dat ik het dragen van een bril niet meer zo erg vind. En ik wil een fabeltje even uit de wereldn helpen, met een bril kun je net zo ver en scherp kijken als met lenzen, maar dan moet je wel voor multifocale glazen kiezen want ze zijn duurder dan gewone glazen.

  Een bril heeft daarbij ook zoveel voordelen.

  - In het begin is het duur in aanschaf, maar op een langer termijn goedkoper dan contactlenzen.
  - Een bril wordt lang niet meer gezien als een handicap maar als een mode accesoires.
  - Gemakkelijk op te zetten, kost minder tijd en inspanning.
  - Gemakkelijk schoon te maken.
  - Het geeft een serieuzere, intelligent-uiterlijk.

  Nadelen van een bril

  - Het vervormd je natuurlijke uiterlijk.
  - Hinderlijk met sporten.
  - Sneller kans op verlies.
  - Bij een ongelijk kan ie stuk gaan.

 14. Gelukkig heb ik nog niets nodig, maar als het zover is, dan kies ik denk ik wel voor een bril. Dat gepriegel aan mijn oog.

  Love as always
  Dimario

 15. Ik draag al dertig jaar harde lenzen, door een oogziekte zie ik niks zonder en ook door een bril kan ik niks zien, ik baal hier geregeld van, want ik heb af en toe ontzettende problemen met mijn lenzen. Aan de andere kant ben ik niet anders meer gewend en al doen mijn ogen niet altijd wat ik wil, ik ben blij dat er lenzen bestaan. Ik heb nu sclera lenzen die geheel aangepast zijn aan mijn ogen, het voordeel hiervan is dat ze niet meer uitvallen of er stofjes tussen kunnen komen.

  • Wat vervelend Lodi! Zeker als je regelmatig problemen hebt met je lenzen, en een bril geen optie is. Maar inderdaad wel fijn dat je dankzij lenzen goed kunt zien.

 16. Mijn ogen zijn gelukkig nog goed, dus ik hoef geen keuze te maken. Mijn man heeft wel een bril en is daar gelukkig tevreden mee. Behalve wanneer hij zijn mondkapje op doet: dan ziet ie niks mee! Hihi!

 17. Wat grappig dat dit artikel nu op mijn pad komt. Mijn man heeft namelijk net de switch gemaakt van bril naar lenzen. Bijzondere is dat zijn zicht verbeterd is naar 100%!

 18. Mijn zoon is superblij met zijn overstap van bril naar lenzen. Mijn dochter zou ook dolgraag willen maar zij heeft een probleem aan één oog waardoor lenzen (nu?) niet mogelijk zijn. Baalt ze enorm van.

 19. Al sinds 1972 draag ik dagelijks harde lenzen. Door een groot verschil in mn ogen had ik altijd een bril in onbalans. Ik vind lenzen prima. Heb al weer een hele tijd zelfs dubbel focale lenzen. Maar ook een leesbrilletje, omdat het verschil tussen + en - niet meer helemaal overbrugd kan worden. Maar ja, daar kan ik wel mee leven. Dus ligt er overal zo'n goedkoop leesbrilletje.

 20. Vanaf mijn achtste jaar droeg ik een bril. Vond dat niet leuk, nooit lukte me het een bril te kopen die me echt goed stond. Van het geld dat ik met mijn eerste weekeindbaantje verdiende, kocht ik harde lenzen. Dat stond echt veel en veel beter ! Ook omdat ik nogal bijziend ben, dus dikke glazen. Toen ik een jaar of vijfendertig was , bleek mijn hoornvlies beschadigd. Weer aan de bril, afgewisseld met zachte lenzen. Nu ben ik een eind in de zestig en zowaar, een bril staat beter dan lenzen. Draag nooit meer lenzen en er zijn zoveel leuke brillen te koop, soms een dure, soms een goedkopere. En het is mogelijk dunnere glazen te kopen. Ben helemaal tevreden met mijn bril !

 21. ik droeg vanaf ongeveer mijn 20 ste lenzen, harde en zachte en dat ging best goed. Totdat...ik zwanger werd. Daarna is het dragen van lenzen nooit meer gelukt, inmiddels zit ik al meer dan 30 jaar aan een bril. ik droom van laseren

 22. ik moest wel lachen om je beschrijving van af en toe lenzen dragen, lachen van herkenning, zo heb ik het ook nog een tijdje geprobeerd...

 23. Ik heb nooit de stap gezet naar lenzen. Vond het idee om in je ogen te zitten met je vingers beetje eng. Ook zag ik mensen op school dat ze van het minste stof dat opwaaide reeds last hadden.
  Ik draag een bril voor veraf. Dus ik heb geen bifocale bril nodig met als gevolg dat je deze in elke prijscategorie kan aankopen en daardoor dus niet speciaal 'duurder' hoeft te zijn.
  Ik vind een bril ook best mooi. Uiteindelijk heb ik nu verschillende modellen. Ik kan best wel begrijpen dat lenzen in bepaalde situaties makkelijker zijn zoals bijv. bij bepaalde sporten.

  • Ja, als ik ga hardlopen en het regent dan is een bril bijvoorbeeld wel lastig, want dan zie ik niets meer door de regendruppels op mijn brillenglazen.

 24. Tot nu kom ik weg met alleen een leesbril. Als ik moest kiezen tussen een bril en lenzen dan zou ik waarschijnlijk voor beiden gaan. Ik zou de bril gebruiken en de lenzen voor activiteiten zoals sport enz.

 25. Sinds de middelbare school heb ik een bril. Lenzen heb ik nooit overwogen: ik vind een bril juist leuk staan. Er is zo veel keus uit mooi en bijzondere monturen

 26. Als het had gekund, zou ik mijn ogen absoluut laten laseren! Helaas zijn ze daar te slecht voor. Ik draag nu zowel een bril als lenzen, maar kan mijn lenzen sinds mijn eerste zwangerschap niet goed meer verdragen. Daar baal ik enorm van, want ik droeg ze toch echt veel liever dan mijn bril!

 27. Ik gebruik ook beide, hoewel ik ze steeds minder nodig heb. Zachte contactlenzen van de Action. Een varifocus bril die ik weinig gebruik omdat de opticien zich niet hield aan de oogmeting. Een goede leesbril, een bril voor ver kijken, een bril voor de TV en een varifocus zonnebril die allemaal wel op de goede sterkte zijn. De slechte bril duur gekocht in Nederland. De goede brillen besteld via een Chinees bedrijf en gemaakt in Maleisië. Lees over mijn zoektocht naar goede brillen: https://vlierbloesem.wordpress.com/2019/04/21/bril/

 28. Interessant. En de zin die mij het meeste raakt: "Ik moet nog iets vervelends doen. Oh ja, mijn lenzen in doen". Die zegt precies waar het om gaat. Ik zou er met bergen tegenop zien. Alles wat ik in mijn lijf moet doen (pillen slikken en ook lenzen in doen) dat staat mij tegen. Ik vind het eng. Rottig en daardoor lukt het ook vaak niet. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik lenzen nooit daadwerkelijk heb geprobeerd maar geef mij maar een bril. Maar ja, ik heb makkelijk praten want ik heb 'm alleen voor autorijden nodig. Een paar jaar terug begon opticien nummer 1 over een leesbril, maar opticien nummer 2 (van dezelfde winkel) gaf juist aan dat je daar zeker niet te snel mee moest beginnen. Aldus lekker nog niet gedaan (en nog geen seconde gemist).

  • Wat wonderlijk die tegenstrijdige adviezen van de opticiens. Die tweede opticien lijkt dan gelijk te hebben omdat je nog prima zonder leesbril kunt Rory.

 29. Ik heb alleen leesbrilletjes. Van die goedkope. Als ik echt fulltime een bril nodig zou hebben, zou ik gewoon een bril kiezen. Dat gefrut met die lenzen lijkt mij niks. Ik zou wel moeten leren wat zuiniger te zijn met mijn bril. Wat er sneuvelen bij mij nogal wat van die leesbrilletjes.

 30. Mijn verhaal vind ik bijzonder.
  Ik raakte een borst kwijt, en kreeg na afloop van alle behandelingen van een goede vriend van mij, multifocale implantaten kado :)
  Geen bril, geen lenzen meer, S U P E R!!!

 31. Ik heb inmiddels wel een leesbril, maar mocht ik ooit een gewone bril nodig zijn, dan zou ik dat geen enkel probleem vinden. Lenzen lijken me daarentegen een heel gedoe, ik kan sws niet veel aan mijn ogen hebben dus ik zou gewoon voor een bril kiezen.

 32. Ik heb inmiddels al zo'n vijftien jaar zachte lenzen en ik zou niet meer anders willen. Heb overigens ook absoluut niet het idee dat ik er minder goed mee zie hoor, dus dat nadeel gaat voor mij niet op. Hangende oogleden heb ik gelukkig ook nog niet gespot, en na al die jaren ervaring heb ik ze zo in 's ochtends. Plus inderdaad ze beslaan niet, geen last van regen, ik kan ermee zwemmen (zonder bril of lenzen zie ik echt niet genoeg) en ik kijk niet tegen mijn bril aan. En zo duur zijn ze ook niet.

 33. oh reageer net ook op een soort gelijke blogpost haha, dus ik kopieer het stukje maar even ;)
  nou toevallig deze blogpost haha. ik heb bijna 20 jaar een bril en ineens draag ik hem bijna niet meer! wilde altijd lenzen maar dat kan niet omdat mijn oogbollen niet goed zijn. dus ik ben wel blij nu dat ik mijn bril even niet op hoef ;)

 34. Ik heb sinds kort een bril die ik dagelijks draag i.v.m. cilinder. Heb sindsdien gelukkig minder last van hoofdpijn. Zit wel na te denken over lenzen, maar lijkt me ook weer zo'n gedoe.

 35. Vroeger een keer lenzen gehad, maar voor mij nooit meer. Ik kan absoluut niet tegen iets in mijn ogen. Ik zwem ook nooit onder water en tijdens het douchen zorg ik ervoor dat er geen water in mijn ogen kan komen, anders loop ik een halve dag met dikke rode ogen rond. Voor mij dus een bril, alleen nodig voor veraf zoals autorijden of bioscoop. Ik draag 'm dan graag.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder