Bril of lenzen hoe het mij verging + 11 jaar later!

bril of lenzen

Wat is handiger: een bril of lenzen?

Of is een combinatie van beide de ultieme oplossing?

Sinds ik op mijn tiende aan de bril moest, kwam het vraagstuk bril of lenzen regelmatig voorbij met verschillende antwoorden.

Elf jaar geleden schreef ik er onderstaande blogpost over!

Bril of lenzen: hoe het mij verging

Toen we tien waren werden mijn twee zusjes en ik, er één voor één uitgepikt door de schoolarts, en veroordeeld tot een bril. Mijn ouders moesten heel wat brillen kopen.

Zo gauw het mocht van mijn ouders, ik geloof dat ik zeventien was, ging ik over op harde lenzen. Toegegeven, ik kreeg er regelmatig vuiltjes achter, die een adembenemende pijn veroorzaakten, maar ik zag er wel leuk uit!

Zo klungelde ik door met lenzen tot ik kinderen kreeg, en besloot dat ik er met een bril ook best leuk uit zag. Ik zocht een zo leuk mogelijke bril uit, en ging voortaan als vieroog door het leven.

Zachte lenzen 2003

Na de geboorte van mijn jongste zoon kreeg ik plotseling de geest: ik moest lenzen hebben! Inmiddels waren er zachte lenzen beschikbaar, die aanzienlijk prettiger zaten. Wel zag ik er wat minder goed mee, maar ach, ik zag er tenminste leuk uit. Maar elke ochtend wist ik na het ontbijt:

‘Ik moet nog iets vervelends doen. Oh ja, mijn lenzen in doen…’

Tussen de zachte lenzen en mij heeft het nooit echt geklikt: doordat ze zo soepel zijn kon ik ze maar moeizaam in krijgen, en positioneerde ik ze regelmatig binnenstebuiten op mijn oog. Zo gauw we warm hadden gegeten, deed ik ze uit, en zette opgelucht mijn bril weer op. En in het weekend gaf ik mezelf ook vrijaf van de lenzen.

Ondertussen ben ik veertig jaar oud, en der lenzen opnieuw zat. En nu type ik dit stukje met zo’n hippe ‘nerd bril’. Mijn blik is helder als glas, en ik zie fantastisch. En elke ochtend denk ik: ‘Ik moet nog iets vervelends doen… Oh nee goddank, ik heb geen lenzen meer!’

Zachte lenzen en bril 2020

Ik denk dat ik ergens in 2017 weer lenzen probeerde. Ik begon met harde lenzen, die ik vervolgens niet kon verdragen. Ondanks ‘wennen,’ voelde ik ze voortdurend zitten. Dus adviseerde de opticien zachte lenzen. Na de harde lenzen zaten die zachte maandlenzen echt verrukkelijk, dus dat was een succes. Hoewel ik net als in 2003 lenzen in doen een vervelend klusje vond.

Omdat die zachte maandlenzen geld hadden gekost, moest ik ze van mezelf dagelijks dragen.

Langzaam maar zeker rekte ik die regel echter op. ‘Als ik ze maar in doe als ik ergens naar toe ga,’ vond ik na ongeveer een jaar.

Inmiddels draag ik mijn zachte lenzen gemiddeld 3 keer per week:

 • Als ik naar dansles ga
 • Als ik op maandagochtend koffie drink
 • Overige activiteiten buitenshuis als filosofie leesclubje, of andere koffie afspraken

Praktisch: lenzen of bril

De kwestie lenzen of bril vind ik erg interessant!

Wat is duurder bril of lenzen?

Ik kocht mijn zachte lenzen bij Specsavers en betaalde daar per maand zo’n 25 euro voor. Dat moest met een contract, en het bedrag werd elke eerste van de maand automatisch afgeschreven, wat mij het gevoel gaf alsof mijn bankrekening ergens een lek had. Niet prettig dus.

De bril kostte me 250 euro, die heb ik er in een jaar ‘uit’, dus een bril lijkt me uiteindelijk goedkoper.

Voordelen lenzen

 • Ze beslaan niet als je de afwasmachine uitpakt, of vanuit de kou binnen komt
 • Het idee er leuker uit te zien, hoewel anderen het vaak niet eens zagen als ik een bril op had!
 • Je kunt meer oorbellen dragen: oorbellen in combinatie met een bril geven al gauw zo’n opgetuigde kerstboom effect vind ik
 • Ze veranderen je gezicht niet

Nadelen lenzen

 • Je moet ze elke ochtend in doen.
 • Ik zag er iets minder goed mee.
 • Je oogleden schijnen er van te gaan hangen
 • Terugkerende kosten

Voordelen bril

 • Je hoeft hem alleen maar op te zetten.
 • Hij kan je intelligenter doen lijken
 • Ik zie er beter mee dan met lenzen
 • Eenmalige aanschafkosten

Nadelen bril

 • Beslaat bij het minste of geringste
 • Gevoel er minder leuk uit te zien
 • Bij sommige sporten is een bril misschien een beetje link. Je zal bijvoorbeeld maar een bal tegen je bril krijgen bij een sport als basketbal. Op de middelbare school hadden mijn ouders daarom een speciaal sportbrilletje voor me gekocht. Wat voelde ik me ongelukkig met dat stomme brilletje…
 • Als je er niet voorzichtig genoeg mee omgaat laat de kraslaag, ook wel bekend als de coating van een bril, los en krijg je beschadigingen.

Bril of lenzen: Conclusie

In mijn geval werd de keuze voor lenzen bepaald door ijdelheid, en de keuze voor een bril door gemakzucht. Het is maar net welke kant de balans uitslaat, maar momenteel komt ‘gemakzucht’ als winnaar uit de bus.

Bril of lenzen 2021 – Bril en lenzen!

Het is elf jaar later, en als het gaat om het vraagstuk bril of lenzen is mijn antwoord nu:

Bril én lenzen.

Zachte daglenzen om precies te zijn. Ik droeg ze bijvoorbeeld bij de begrafenis van mijn vader, en ik doe ze in naar dansles en als ik naar de kerk ga. Door de coronacrisis heb ik ze amper ingedaan, omdat ik toch nergens naartoe ging. Zo doe ik lekker lang met mijn daglenzen : )

Het grote voordeel van lenzen vind ik dat ze natuurlijk staan, maar als het gaat om gemak en comfort? Tsja dat wint toch meestal mijn bril het van de lenzen.

De combinatie bril en lenzen is voor mij een  mooie oplossing.

Varifocale lenzen en varifocale bril

In mijn bril heb ik inmiddels zogenoemde varifocale glazen. Dit bestaat ook voor lenzen, maar daar heb ik op bezuinigd. Want dat maakt lenzen een stukje duurder. En ik dacht:

‘Omdat ik de lenzen toch meestal buitenshuis draag, is het niet zo’n punt als ik niet optimaal kan lezen.’

Maar in de praktijk valt dit erg mee. Ik kan bijvoorbeeld toch naar mijn filosofiegroepje met lenzen, en het boek goed lezen.

Nachtlenzen en autocorrectieve lenzen heb ik ook nog gehad

Ik heb in de loop der jaren ook nog een keer zogenoemde autocorrectieve lenzen geprobeerd. Het idee is dat deze lenzen lichte druk op je ook uitoefenen, waardoor de vorm van je lens verbetert en je uiteindelijk veel minder lenzen in hoeft. Een speciale versie hiervan zijn de nachtlenzen. Die doe je ‘s nachts in, en overdag heb je dan geen bril meer nodig.

Althans, dat is de theorie.

Het spijt mij te moeten zeggen dat het bij mij niet hielp. Maar als je maar een kleine afwijking hebt, zoals min 2 of zo, werkt het misschien wel. Ik moest van -5 komen en dat was teveel gevraagd.

Bril hoeft niet duurder te zijn dan lenzen

Een bril hoeft overigens niet duurder te zijn dan lenzen is mijn ervaring. Het hangt erg af van het montuur dat je kiest en het type glazen dat je nodig hebt. Ik kocht ooit voor 19 euro een brilmontuur bij Hans Anders waar ik heel blij mee was.

Mijn ervaring is dat de glazen de grootste kostenpost zijn.

Bril en lenzen en verzekering volgens de Consumentenbond

Is het verstandig om een verzekering af te sluiten voor de aanschaf van bril of lenzen? Volgens de Consumentenbond meestal niet. Dat komt omdat je voor een ‘fatsoenlijke vergoeding’ een duur pakket moet afsluiten.

Het is daarom vaak goedkoper om zelf te sparen voor een bril of lenzen, aldus de Consumentenbond.

Het artikel over verzekeringen voor bril en lenzen vind je op de website van de Consumentenbond.

Leestips

Draag jij lenzen of een bril?
Wat heeft jouw keuze bepaald?
Zou je je ogen graag laten laseren, zodat je geen beiden meer nodig hebt?

P.S. Volgens ene dr. Bates kun je helemaal van je bril en/of lenzen afkomen met zijn Bates methode. Is dat terecht? Lees nu mijn blogpost hierover.

Similar Posts

65 Comments

 1. Ik draag al jaren een bril. Moet er niet aan denken dat gepier met die lenzen. Ik heb ook helemaal geen hekel aan mijn bril. Regendruppels kijk ik inmiddels gewoon tussen door. En een opgetuigde kerstboom zal ik niet snel zijn want ik draag geen oorbellen dus dat scheelt alweer.

 2. Al vanaf mijn 18e draag ik een bril, tussen door ook lenzen gedragen maar toen ik ouder werd en minder traanvocht kon ik ze niet meer verdragen, mijn ogen waren altijd rood. Nu dan maar weer een bril en bevalt prima. Manlief daar en tegen draagt 1 lens op dokters advies en het andere oog gebruik hij niks, terwijl hij een aantal jaren nog +5 had. Met dat ene oog waar hij de lens in draagt kan hij 30% meer zien. Hoornvliesprobleem.

 3. Grappig, via surfen kwam ik op je blog en las je stukje over bril versus lenzen.

  Ook ik werd eruit gepikt toen ik dertien was. Ik moest een bril voor verwegkijken. Ik zag alles prima, dacht ik maar mijn ouders vonden het advies van de arts belangrijk dus kwam er een bril. Een lelijke die ik 7 jaar lang niet droeg. Toen ik 20 was merkte ik met auto rijden dat ik hem toch echt nodig had, dus nieuwe hippe bril laten aanmeten, heerlijk en prima.
  Tot van de winter, steeds vaker droeg ik mijn bril anders had ik hoofdpijn. Met de nieuwe meetingen bleken mijn ogen verder achteruit te zijn gegaan dat ik dagelijks wat moest dragen.
  Toen kwam de vraag een bril of lenzen? De lenzen hebben gewonnen, uit vooral praktische overwegingen en een klein beetje ijdelheid. Ik heb een klein meisje die telkens mijn bril van mijn geziocht trok, vieze vingers erop drukte en die regen op je bril stoorde mij ook. Daarnaast vind ik mijzelf net iets leuker met lenzen dan met bril.
  Heb nu half jaar zachte lenzen en ze bevallen mij prima.

 4. Ik ben gewoon ijdel en draag lenzen. Ik voel me echt niet op mijn gemak met een bril op. zucht….ik zal toch eens een keer een hip exemplaar op de kop moeten tikken. zal veel geld schelen.

  1. #teambrillen ☺️
   Brillen vind ik er tegenwoordig (2021) super trendy uitzien en ze zijn inmiddels ook een stuk lichter qua gewicht. Heb op een gegeven moment niet eens door dat ik ‘m op heb. Specsavers heeft hele lichte (en leuke). Ik vind het leuk dat je een update 2021 hebt gegeven!

 5. Ik heb drie keer geprobeerd lenzen te nemen. Maar het is niet gelukt. Hetzelfde idee: Oh, ik moet nog iets…oh ja die lenzen… En ‘s avonds gauw weer uit wegens vermoeide ogen.

  Verder heb ik een keer kans gezien een gat in mijn lens te maken (geen idee hoe, gewoon door het dragen) en een andere keer is de lens volgens mij opgelost in mijn oog, want kwijt en nooit teruggevonden. en hij zat er echt nog toen ik hem eruit wilde halen.

  Dus heb ik mij er maar bij neergelegd. Zoals mijn aangetrouwde nicht laatst zei: De ijdeltijd is voorbij…

 6. Ik heb bril én zachte lenzen en draag ze beide ongeveer even veel. Lenzen ook vanwege ijdelheid en bril vanwege luiheid, maar ik zie met lenzen zeker net zo scherp en het niet beslaan en in de regen gewoon kunnen zien vind ik wel hele grote voordelen van de lenzen. En niet te vergeten het strand als ik in de zee ben – ik vond dat echt een verademing én een luxe – zwemmen en toch iets kunnen zien.

 7. Ik heb dus sinds kort een leesbril.
  Dat heb je als je ouder wordt he!
  45 jaar en dan is het aftakelen hahaha.
  Ik zet hem alleen op als niemand me ziet hoor!!
  groetjes Yentl

 8. Ik draag al 30 jaar lenzen, de eerste 5 jaar harde, verschrikkelijk! Sindsdien zachte lenzen die in de loop der jaren steeds goedkoper en makkelijker te verkrijgen zijn. Nu draag ik lenzen van de Etos, laatst in de aanbieding 3 stuks maandlenzen voor 10 euro, 80 euro geïnvesteerd en ik kan weer een jaar vooruit. Ik voel me met lenzen idd mooier maar vind het vooral praktisch! Even in doen en ik heb de hele dag goed zicht!

 9. bij Hans Anders 8.95 per maand voor maandlenzen…….. maar ik houd het op een bril, bij Hans Anders voor 5,75 per maand krijg je iedere 2 jaar een nieuwe bril = 138 euro ( vario focus helaas.) ik vind het super gemakkelijk en zeker niet duur! voor enkelvoudige glazen zelfs maar 3,50 per maand = 84 euro

 10. Ik heb vorige week een leesbril gekocht bij de Kruidvat voor 0,50 euro cent. Ik begon te merken dat het lezen mij moeilijker afging en dit goedkope brilletje werkt uitstekend. Ik vind het montuur niet mooi, maar als mijn ogen nog slechter worden ga ik een “echte” mooie bril uitzoeken. Lenzen vind ik griezelig en ik weet niet of ik dan mijn oogdruppels nog kan blijven gebruiken tegen hooikoorts (-:

 11. 8,95 is geen geld voor lenzen zeg! Maar dit soort aanbiedingen blijkt vaak voor ongecompliceerde lenzen te zijn: als ze dan voor mijn sterkte zijn, kom ik veel duurder uit.

  Dat gold helaas ook voor mijn bril van Specsavers die maar 169 euro zou kosten, maar dat was met simpele glazen. Toen ze eenmaal op sterkte waren, werd het dus 250…

 12. Ik heb al jaren lenzen en wil niets anders. Ze zijn duurder dan een bril, maar ik vind toch meer nadelen aan een bril.

  Als je een bril draagt op de fiets en het regent zie je gelijk niets meer. Bijvoorbeeld.

  De lenzen heb ik binnen een minuut in en ik vind ze echt ideaal. Ik betaal bij Hans 120 euro per jaar incl. vloeistoffen en het is me meer dan waard.

 13. Ik ben helemaal blij want ik heb er (nog) geen nodig. Wel af en toe leesbrilletje voor splinters uithalen e.d. Wel een dochter (13) die sinds een paar maanden zachte lenzen heeft en daar erg blij mee is na 1½ jaar een bril te hebben gedragen. Wel duur hoor maar ja als ze daar gelukkiger van wordt… Mijn man heeft ook al zo’n loeier dure bril, maar hij doet er best lang mee en heeft ‘m elke dag op dus toe maar weer…

 14. Ik heb 23 jaar lang een bril gedragen en nu de laatste 5 jaar draag ik contactlenzen, en net als zoveel andere mensen om ijdele redenen, maar de laatste tijd verdraag ik mijn lenzen niet zo goed meer en heb ik besloten om weer voor een bril te gaan dragen, en omdat je tegenwoordig zulke mooie monturen hebt dat ik het dragen van een bril niet meer zo erg vind. En ik wil een fabeltje even uit de wereldn helpen, met een bril kun je net zo ver en scherp kijken als met lenzen, maar dan moet je wel voor multifocale glazen kiezen want ze zijn duurder dan gewone glazen.

  Een bril heeft daarbij ook zoveel voordelen.

  – In het begin is het duur in aanschaf, maar op een langer termijn goedkoper dan contactlenzen.
  – Een bril wordt lang niet meer gezien als een handicap maar als een mode accesoires.
  – Gemakkelijk op te zetten, kost minder tijd en inspanning.
  – Gemakkelijk schoon te maken.
  – Het geeft een serieuzere, intelligent-uiterlijk.

  Nadelen van een bril

  – Het vervormd je natuurlijke uiterlijk.
  – Hinderlijk met sporten.
  – Sneller kans op verlies.
  – Bij een ongelijk kan ie stuk gaan.

 15. Gelukkig heb ik nog niets nodig, maar als het zover is, dan kies ik denk ik wel voor een bril. Dat gepriegel aan mijn oog.

  Love as always
  Dimario

 16. Ik heb al heel wat jaren een multifocale bril, en dat bevalt prima, zeker omdat ik ook in bed lees. Lenzen heb ik nooit geprobeerd.

 17. Wat een leuk blog :-) Ik heb sinds een jaar alleen een leesbril. Het nadeel is het op en afzetten.

 18. Ik draag al dertig jaar harde lenzen, door een oogziekte zie ik niks zonder en ook door een bril kan ik niks zien, ik baal hier geregeld van, want ik heb af en toe ontzettende problemen met mijn lenzen. Aan de andere kant ben ik niet anders meer gewend en al doen mijn ogen niet altijd wat ik wil, ik ben blij dat er lenzen bestaan. Ik heb nu sclera lenzen die geheel aangepast zijn aan mijn ogen, het voordeel hiervan is dat ze niet meer uitvallen of er stofjes tussen kunnen komen.

  1. Wat vervelend Lodi! Zeker als je regelmatig problemen hebt met je lenzen, en een bril geen optie is. Maar inderdaad wel fijn dat je dankzij lenzen goed kunt zien.

 19. Mijn ogen zijn gelukkig nog goed, dus ik hoef geen keuze te maken. Mijn man heeft wel een bril en is daar gelukkig tevreden mee. Behalve wanneer hij zijn mondkapje op doet: dan ziet ie niks mee! Hihi!

 20. Wat grappig dat dit artikel nu op mijn pad komt. Mijn man heeft namelijk net de switch gemaakt van bril naar lenzen. Bijzondere is dat zijn zicht verbeterd is naar 100%!

 21. Mijn zoon is superblij met zijn overstap van bril naar lenzen. Mijn dochter zou ook dolgraag willen maar zij heeft een probleem aan één oog waardoor lenzen (nu?) niet mogelijk zijn. Baalt ze enorm van.

 22. ha Nicole,

  haha… ik heb zo’n 15 brillen.
  Overal ligt er wel een…

  tot over een week of 6!
  Een fijne zomer wens ik je toe…

  Groetjes, Marlou

 23. Al sinds 1972 draag ik dagelijks harde lenzen. Door een groot verschil in mn ogen had ik altijd een bril in onbalans. Ik vind lenzen prima. Heb al weer een hele tijd zelfs dubbel focale lenzen. Maar ook een leesbrilletje, omdat het verschil tussen + en – niet meer helemaal overbrugd kan worden. Maar ja, daar kan ik wel mee leven. Dus ligt er overal zo’n goedkoop leesbrilletje.

 24. Vanaf mijn achtste jaar droeg ik een bril. Vond dat niet leuk, nooit lukte me het een bril te kopen die me echt goed stond. Van het geld dat ik met mijn eerste weekeindbaantje verdiende, kocht ik harde lenzen. Dat stond echt veel en veel beter ! Ook omdat ik nogal bijziend ben, dus dikke glazen. Toen ik een jaar of vijfendertig was , bleek mijn hoornvlies beschadigd. Weer aan de bril, afgewisseld met zachte lenzen. Nu ben ik een eind in de zestig en zowaar, een bril staat beter dan lenzen. Draag nooit meer lenzen en er zijn zoveel leuke brillen te koop, soms een dure, soms een goedkopere. En het is mogelijk dunnere glazen te kopen. Ben helemaal tevreden met mijn bril !

 25. ik droeg vanaf ongeveer mijn 20 ste lenzen, harde en zachte en dat ging best goed. Totdat…ik zwanger werd. Daarna is het dragen van lenzen nooit meer gelukt, inmiddels zit ik al meer dan 30 jaar aan een bril. ik droom van laseren

 26. ik moest wel lachen om je beschrijving van af en toe lenzen dragen, lachen van herkenning, zo heb ik het ook nog een tijdje geprobeerd…

 27. Ik heb nooit de stap gezet naar lenzen. Vond het idee om in je ogen te zitten met je vingers beetje eng. Ook zag ik mensen op school dat ze van het minste stof dat opwaaide reeds last hadden.
  Ik draag een bril voor veraf. Dus ik heb geen bifocale bril nodig met als gevolg dat je deze in elke prijscategorie kan aankopen en daardoor dus niet speciaal ‘duurder’ hoeft te zijn.
  Ik vind een bril ook best mooi. Uiteindelijk heb ik nu verschillende modellen. Ik kan best wel begrijpen dat lenzen in bepaalde situaties makkelijker zijn zoals bijv. bij bepaalde sporten.

 28. Ik draag al sinds mijn 12de een bril en eigenlijk nog nooit er over gedacht om over te schakelen naar lenzen

 29. Tot nu kom ik weg met alleen een leesbril. Als ik moest kiezen tussen een bril en lenzen dan zou ik waarschijnlijk voor beiden gaan. Ik zou de bril gebruiken en de lenzen voor activiteiten zoals sport enz.

 30. Sinds de middelbare school heb ik een bril. Lenzen heb ik nooit overwogen: ik vind een bril juist leuk staan. Er is zo veel keus uit mooi en bijzondere monturen

 31. Als het had gekund, zou ik mijn ogen absoluut laten laseren! Helaas zijn ze daar te slecht voor. Ik draag nu zowel een bril als lenzen, maar kan mijn lenzen sinds mijn eerste zwangerschap niet goed meer verdragen. Daar baal ik enorm van, want ik droeg ze toch echt veel liever dan mijn bril!

 32. Interessant om jouw ervaringen zo te lezen! Ik draag mijn bril amper omdat ik best last heb van veel nadelen en ik hem eigenlijk alleen op moet met retoucheren.

 33. ik draag al van 13 jaar een bril, en mijn ogen worden beter en beter
  ik draag nu alleen nog een bril om tv te zien en auto te rijden en soms uit gewoonte
  -Een @->- voor jou.

 34. Ik gebruik ook beide, hoewel ik ze steeds minder nodig heb. Zachte contactlenzen van de Action. Een varifocus bril die ik weinig gebruik omdat de opticien zich niet hield aan de oogmeting. Een goede leesbril, een bril voor ver kijken, een bril voor de TV en een varifocus zonnebril die allemaal wel op de goede sterkte zijn. De slechte bril duur gekocht in Nederland. De goede brillen besteld via een Chinees bedrijf en gemaakt in Maleisië. Lees over mijn zoektocht naar goede brillen: https://vlierbloesem.wordpress.com/2019/04/21/bril/

 35. Interessant. En de zin die mij het meeste raakt: “Ik moet nog iets vervelends doen. Oh ja, mijn lenzen in doen”. Die zegt precies waar het om gaat. Ik zou er met bergen tegenop zien. Alles wat ik in mijn lijf moet doen (pillen slikken en ook lenzen in doen) dat staat mij tegen. Ik vind het eng. Rottig en daardoor lukt het ook vaak niet. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik lenzen nooit daadwerkelijk heb geprobeerd maar geef mij maar een bril. Maar ja, ik heb makkelijk praten want ik heb ‘m alleen voor autorijden nodig. Een paar jaar terug begon opticien nummer 1 over een leesbril, maar opticien nummer 2 (van dezelfde winkel) gaf juist aan dat je daar zeker niet te snel mee moest beginnen. Aldus lekker nog niet gedaan (en nog geen seconde gemist).

 36. Ik heb alleen leesbrilletjes. Van die goedkope. Als ik echt fulltime een bril nodig zou hebben, zou ik gewoon een bril kiezen. Dat gefrut met die lenzen lijkt mij niks. Ik zou wel moeten leren wat zuiniger te zijn met mijn bril. Wat er sneuvelen bij mij nogal wat van die leesbrilletjes.

 37. Mijn verhaal vind ik bijzonder.
  Ik raakte een borst kwijt, en kreeg na afloop van alle behandelingen van een goede vriend van mij, multifocale implantaten kado :)
  Geen bril, geen lenzen meer, S U P E R!!!

 38. Ik heb inmiddels wel een leesbril, maar mocht ik ooit een gewone bril nodig zijn, dan zou ik dat geen enkel probleem vinden. Lenzen lijken me daarentegen een heel gedoe, ik kan sws niet veel aan mijn ogen hebben dus ik zou gewoon voor een bril kiezen.

 39. Ik heb inmiddels al zo’n vijftien jaar zachte lenzen en ik zou niet meer anders willen. Heb overigens ook absoluut niet het idee dat ik er minder goed mee zie hoor, dus dat nadeel gaat voor mij niet op. Hangende oogleden heb ik gelukkig ook nog niet gespot, en na al die jaren ervaring heb ik ze zo in ‘s ochtends. Plus inderdaad ze beslaan niet, geen last van regen, ik kan ermee zwemmen (zonder bril of lenzen zie ik echt niet genoeg) en ik kijk niet tegen mijn bril aan. En zo duur zijn ze ook niet.

 40. oh reageer net ook op een soort gelijke blogpost haha, dus ik kopieer het stukje maar even ;)
  nou toevallig deze blogpost haha. ik heb bijna 20 jaar een bril en ineens draag ik hem bijna niet meer! wilde altijd lenzen maar dat kan niet omdat mijn oogbollen niet goed zijn. dus ik ben wel blij nu dat ik mijn bril even niet op hoef ;)

 41. Ik heb sinds kort een bril die ik dagelijks draag i.v.m. cilinder. Heb sindsdien gelukkig minder last van hoofdpijn. Zit wel na te denken over lenzen, maar lijkt me ook weer zo’n gedoe.

 42. Vroeger een keer lenzen gehad, maar voor mij nooit meer. Ik kan absoluut niet tegen iets in mijn ogen. Ik zwem ook nooit onder water en tijdens het douchen zorg ik ervoor dat er geen water in mijn ogen kan komen, anders loop ik een halve dag met dikke rode ogen rond. Voor mij dus een bril, alleen nodig voor veraf zoals autorijden of bioscoop. Ik draag ‘m dan graag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.