Huishoudelijke beslommeringen | Zuinig Huishouden

Bril versus lenzen: hoe het mij verging

Toen we tien waren werden mijn twee zusjes en ik, er één voor één uitgepikt door de schoolarts, en veroordeeld tot een bril. Mijn ouders moesten heel wat brillen kopen.

Zo gauw het mocht van mijn ouders, ik geloof dat ik zeventien was, ging ik over op harde lenzen. Toegegeven, ik kreeg er regelmatig vuiltjes achter, die een adembenemende pijn veroorzaakten, maar ik zag er wel leuk uit! Zo klungelde ik door met lenzen tot ik kinderen kreeg, en besloot dat ik er met een bril ook best leuk uit zag. Ik zocht een zo leuk mogelijke bril uit, en ging voortaan als vieroog door het leven.

Zachte lenzen 2003

Na de geboorte van mijn jongste zoon kreeg ik plotseling de geest: ik moest lenzen hebben! Inmiddels waren er zachte lenzen beschikbaar, die aanzienlijk prettiger zaten. Wel zag ik er wat minder goed mee, maar ach, ik zag er tenminste leuk uit. Maar elke ochtend wist ik na het ontbijt:

‘Ik moet nog iets vervelends doen. Oh ja, mijn lenzen in doen…’

Tussen de zachte lenzen en mij heeft het nooit echt geklikt: doordat ze zo soepel zijn kon ik ze maar moeizaam in krijgen, en positioneerde ik ze regelmatig binnenstebuiten op mijn oog. Zo gauw we warm hadden gegeten, deed ik ze uit, en zette opgelucht mijn bril weer op, en in het weekend gaf ik mezelf ook vrijaf van de lenzen.

Ondertussen ben ik veertig jaar oud, en der lenzen opnieuw zat. En nu type ik dit stukje met zo’n hippe ‘nerd bril’. Mijn blik is helder als glas, en ik zie fantastisch. En elke ochtend denk ik: ‘Ik moet nog iets vervelends doen… Oh nee goddank, ik heb geen lenzen meer!’

Zachte lenzen en een bril 2020

Ik denk dat ik ergens in 2017 weer lenzen probeerde. Ik begon met harde lenzen, die ik vervolgens niet kon verdragen. Ondanks ‘wennen,’ voelde ik ze voortdurend zitten. Dus adviseerde de opticien zachte lenzen. Na de harde lenzen zaten die zachte maandlenzen echt verrukkelijk, dus dat was een succes. Hoewel ik net als in 2003 lenzen in doen een vervelend klusje vond.

Omdat die zachte maandlenzen geld hadden gekost, moest ik ze van mezelf dagelijks dragen.

Langzaam maar zeker rekte ik die regel echter op. ‘Als ik ze maar in doe als ik ergens naar toe ga,’ vond ik na ongeveer een jaar.

Inmiddels draag ik mijn zachte lenzen gemiddeld 3 keer per week:

 • Als ik naar dansles ga
 • Als ik op maandagochtend koffie drink
 • Overige activiteiten buitenshuis als filosofie leesclubje, of andere koffie afspraken

Praktisch: lenzen versus bril

De kwestie lenzen versus bril vind ik erg interessant! Wat is bijvoorbeeld goedkoper: lenzen of een bril? Ik kocht mijn zachte lenzen bij Specsavers en betaalde daar per maand zo’n 25 euro voor. Dat moest met een contract, en het bedrag werd elke eerste van de maand automatisch afgeschreven, wat mij het gevoel gaf alsof mijn bankrekening ergens een lek had. Niet prettig dus.

De bril kostte me 250 euro, die heb ik er in een jaar ‘uit’, dus een bril lijkt me uiteindelijk goedkoper.

Voordelen lenzen

 • Ze beslaan niet als je de afwasmachine uitpakt, of vanuit de kou binnen komt
 • Het idee er leuker uit te zien, hoewel anderen het vaak niet eens zagen als ik een bril op had!
 • Je kunt meer oorbellen dragen: oorbellen in combinatie met een bril geven al gauw zo’n opgetuigde kerstboom effect vind ik
 • Ze veranderen je gezicht niet

Nadelen lenzen

 • Je moet ze elke ochtend in doen.
 • Ik zag er iets minder goed mee.
 • Je oogleden schijnen er van te gaan hangen
 • Terugkerende kosten

Voordelen bril

 • Je hoeft hem alleen maar op te zetten.
 • Hij kan je intelligenter doen lijken
 • Ik zie er beter mee dan met lenzen
 • Eenmalige aanschafkosten

Nadelen bril

 • Beslaat bij het minste of geringste
 • Gevoel er minder leuk uit te zien

Conclusie

In mijn geval werd de keuze voor lenzen bepaald door ijdelheid, en de keuze voor een bril door gemakzucht. Het is maar net welke kant de balans uitslaat, maar momenteel komt ‘gemakzucht’ als winnaar uit de bus.

Draag jij lenzen of een bril?
Wat heeft jouw keuze bepaald?
Zou je je ogen graag laten laseren, zodat je geen beiden meer nodig hebt?

Similar Posts

16 Comments

 1. Ik draag al jaren een bril. Moet er niet aan denken dat gepier met die lenzen. Ik heb ook helemaal geen hekel aan mijn bril. Regendruppels kijk ik inmiddels gewoon tussen door. En een opgetuigde kerstboom zal ik niet snel zijn want ik draag geen oorbellen dus dat scheelt alweer.

 2. Al vanaf mijn 18e draag ik een bril, tussen door ook lenzen gedragen maar toen ik ouder werd en minder traanvocht kon ik ze niet meer verdragen, mijn ogen waren altijd rood. Nu dan maar weer een bril en bevalt prima. Manlief daar en tegen draagt 1 lens op dokters advies en het andere oog gebruik hij niks, terwijl hij een aantal jaren nog +5 had. Met dat ene oog waar hij de lens in draagt kan hij 30% meer zien. Hoornvliesprobleem.

 3. Grappig, via surfen kwam ik op je blog en las je stukje over bril versus lenzen.

  Ook ik werd eruit gepikt toen ik dertien was. Ik moest een bril voor verwegkijken. Ik zag alles prima, dacht ik maar mijn ouders vonden het advies van de arts belangrijk dus kwam er een bril. Een lelijke die ik 7 jaar lang niet droeg. Toen ik 20 was merkte ik met auto rijden dat ik hem toch echt nodig had, dus nieuwe hippe bril laten aanmeten, heerlijk en prima.
  Tot van de winter, steeds vaker droeg ik mijn bril anders had ik hoofdpijn. Met de nieuwe meetingen bleken mijn ogen verder achteruit te zijn gegaan dat ik dagelijks wat moest dragen.
  Toen kwam de vraag een bril of lenzen? De lenzen hebben gewonnen, uit vooral praktische overwegingen en een klein beetje ijdelheid. Ik heb een klein meisje die telkens mijn bril van mijn geziocht trok, vieze vingers erop drukte en die regen op je bril stoorde mij ook. Daarnaast vind ik mijzelf net iets leuker met lenzen dan met bril.
  Heb nu half jaar zachte lenzen en ze bevallen mij prima.

 4. Ik ben gewoon ijdel en draag lenzen. Ik voel me echt niet op mijn gemak met een bril op. zucht….ik zal toch eens een keer een hip exemplaar op de kop moeten tikken. zal veel geld schelen.

 5. Ik heb drie keer geprobeerd lenzen te nemen. Maar het is niet gelukt. Hetzelfde idee: Oh, ik moet nog iets…oh ja die lenzen… En ‘s avonds gauw weer uit wegens vermoeide ogen.

  Verder heb ik een keer kans gezien een gat in mijn lens te maken (geen idee hoe, gewoon door het dragen) en een andere keer is de lens volgens mij opgelost in mijn oog, want kwijt en nooit teruggevonden. en hij zat er echt nog toen ik hem eruit wilde halen.

  Dus heb ik mij er maar bij neergelegd. Zoals mijn aangetrouwde nicht laatst zei: De ijdeltijd is voorbij…

 6. Ik heb bril én zachte lenzen en draag ze beide ongeveer even veel. Lenzen ook vanwege ijdelheid en bril vanwege luiheid, maar ik zie met lenzen zeker net zo scherp en het niet beslaan en in de regen gewoon kunnen zien vind ik wel hele grote voordelen van de lenzen. En niet te vergeten het strand als ik in de zee ben – ik vond dat echt een verademing én een luxe – zwemmen en toch iets kunnen zien.

 7. Ik heb dus sinds kort een leesbril.
  Dat heb je als je ouder wordt he!
  45 jaar en dan is het aftakelen hahaha.
  Ik zet hem alleen op als niemand me ziet hoor!!
  groetjes Yentl

 8. Ik draag al 30 jaar lenzen, de eerste 5 jaar harde, verschrikkelijk! Sindsdien zachte lenzen die in de loop der jaren steeds goedkoper en makkelijker te verkrijgen zijn. Nu draag ik lenzen van de Etos, laatst in de aanbieding 3 stuks maandlenzen voor 10 euro, 80 euro geïnvesteerd en ik kan weer een jaar vooruit. Ik voel me met lenzen idd mooier maar vind het vooral praktisch! Even in doen en ik heb de hele dag goed zicht!

 9. bij Hans Anders 8.95 per maand voor maandlenzen…….. maar ik houd het op een bril, bij Hans Anders voor 5,75 per maand krijg je iedere 2 jaar een nieuwe bril = 138 euro ( vario focus helaas.) ik vind het super gemakkelijk en zeker niet duur! voor enkelvoudige glazen zelfs maar 3,50 per maand = 84 euro

 10. Ik heb vorige week een leesbril gekocht bij de Kruidvat voor 0,50 euro cent. Ik begon te merken dat het lezen mij moeilijker afging en dit goedkope brilletje werkt uitstekend. Ik vind het montuur niet mooi, maar als mijn ogen nog slechter worden ga ik een “echte” mooie bril uitzoeken. Lenzen vind ik griezelig en ik weet niet of ik dan mijn oogdruppels nog kan blijven gebruiken tegen hooikoorts (-:

 11. 8,95 is geen geld voor lenzen zeg! Maar dit soort aanbiedingen blijkt vaak voor ongecompliceerde lenzen te zijn: als ze dan voor mijn sterkte zijn, kom ik veel duurder uit.

  Dat gold helaas ook voor mijn bril van Specsavers die maar 169 euro zou kosten, maar dat was met simpele glazen. Toen ze eenmaal op sterkte waren, werd het dus 250…

 12. Ik heb al jaren lenzen en wil niets anders. Ze zijn duurder dan een bril, maar ik vind toch meer nadelen aan een bril.

  Als je een bril draagt op de fiets en het regent zie je gelijk niets meer. Bijvoorbeeld.

  De lenzen heb ik binnen een minuut in en ik vind ze echt ideaal. Ik betaal bij Hans 120 euro per jaar incl. vloeistoffen en het is me meer dan waard.

 13. Ik ben helemaal blij want ik heb er (nog) geen nodig. Wel af en toe leesbrilletje voor splinters uithalen e.d. Wel een dochter (13) die sinds een paar maanden zachte lenzen heeft en daar erg blij mee is na 1½ jaar een bril te hebben gedragen. Wel duur hoor maar ja als ze daar gelukkiger van wordt… Mijn man heeft ook al zo’n loeier dure bril, maar hij doet er best lang mee en heeft ‘m elke dag op dus toe maar weer…

 14. Ik heb 23 jaar lang een bril gedragen en nu de laatste 5 jaar draag ik contactlenzen, en net als zoveel andere mensen om ijdele redenen, maar de laatste tijd verdraag ik mijn lenzen niet zo goed meer en heb ik besloten om weer voor een bril te gaan dragen, en omdat je tegenwoordig zulke mooie monturen hebt dat ik het dragen van een bril niet meer zo erg vind. En ik wil een fabeltje even uit de wereldn helpen, met een bril kun je net zo ver en scherp kijken als met lenzen, maar dan moet je wel voor multifocale glazen kiezen want ze zijn duurder dan gewone glazen.

  Een bril heeft daarbij ook zoveel voordelen.

  – In het begin is het duur in aanschaf, maar op een langer termijn goedkoper dan contactlenzen.
  – Een bril wordt lang niet meer gezien als een handicap maar als een mode accesoires.
  – Gemakkelijk op te zetten, kost minder tijd en inspanning.
  – Gemakkelijk schoon te maken.
  – Het geeft een serieuzere, intelligent-uiterlijk.

  Nadelen van een bril

  – Het vervormd je natuurlijke uiterlijk.
  – Hinderlijk met sporten.
  – Sneller kans op verlies.
  – Bij een ongelijk kan ie stuk gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.