Ooglaseren: de plussen en de minnen

ooglaseren de plussen en de minnenNadat mijn jongste zusje succesvol haar ogen liet laseren, benijdde ik haar wel.

Stiekem baalde ik al een tijd van mijn bril, en omdat ik laseren op dit moment te duur vind, ben ik maar weer op lenzen overgestapt. Dit keer zogenaamde ‘vormstabiele’ lenzen, wat vroeger harde lenzen waren. Maar laseren blijft me interesseren, dus toen ik in de bibliotheek het boekje Ooglaseren, de plussen de minnen nam ik het mee.

Ooglaseren, de plussen de minnenis een uitgave van Independer. Je weet wel, die handige site waarop je prijzen en kosten op het gebied van financiën en gezondheidszorg kunt vergelijken.

Ooglaseren: opzet boek

 1. Over een ooglaserbehandeling: wat gebeurt er eigenlijk bij een ooglaserbehandeling, en hoe gaat het in zijn werk?
 2. De laserbehandeling zelf: dit kon ik niet allemaal lezen want ik vond het eng… Er wordt o.a. gepraat over het ‘losweken van het epitheellaagje op je oog met alchohol’. Maar complimenten voor de grondigheid van de uitleg hoor! Het ligt aan mij dat ik iets minder details ook prima vind.
 3. Wie mag een ooglaserbehandeling uitvoeren, en met wie krijg je te maken? Officieel mogen alleen oogartsen een ooglaserbehandeling uitvoeren, maar in de praktijk gebeurt het blijkbaar niet altijd op deze manier.
 4. Resultaten en risico’s: ooglaseren is in principe veilig en effectief zegt het Nederlandse Gezelschap voor Refractiechirurgie (NGRC)
 5. Kwaliteit en veiligheid: info over o.a. keurmerken
 6. Kosten: tussen de 1000 en 5000 euro
 7. Ervaringsverhalen: drie verschillende mensen vertellen over hun laserbehandeling. Eentje is superblij, eentje is ontevreden, en eentje is wel blij dat hij het heeft gedaan maar vond de behandeling erg pittig.
 8. Vergelijking van laserklinieken met score van hun kwaliteit!

Ooglaserbehandeling: interessante weetjes

Ik vond het een bijzonder interessant boekje, met alle informatie die je maar kunt wensen over laseren snel en overzichtelijk er in verwerkt. Voor iedereen die een laserbehandeling overweegt lijkt dit boekje mij de eerste stap bij de beslissing of je het gaat doen of niet. Ik heb eigenlijk maar één kanttekening, en dat is dat het boekje dateert uit 2007! Dat vond ik persoonlijk erg jammer, want ik stel me zo voor dat er 6 jaar later al weer veel veranderd is. Bij een oogziekenhuis bij mij in de buurt noemden ze bijvoorbeeld veel meer methodes van laseren dan in het boekje.

Enkele weetjes op een rij over ooglaseren

 • Je moet ouder zijn dan 18, en jonger dan 60 voor een laserbehandeling
 • Er zijn twee methodes: PKR/Lasek en Lasik. PKR is een oppervlakkige behandeling, terwijl bij Lasik wordt gelaserd in de diepte van het hoornvlies. Bij een Lasik behandeling kun je dezelfde dag alweer goed zien, en het klonk als de beste behandeling vond ik. Maar voor Lasik moet je hoornvlies een bepaalde dikte hebben, en deze methode is daarom niet voor iedereen geschikt.
 • Er zijn twee keurmerken die kwaliteitsnormen waarborgen: ZKN en ISO. Het ISO certificaat wordt gegeven voor interne bedrijfsprocessen, maar zegt niets over de kwaliteit van de behandeling in een ooglaserkliniek. Het ZKN keurmerk doet dat wel.
 • Je ogen laten laseren is een cosmetische ingreep en wordt daarom door de meeste zorgverzekeraars in principe niet vergoed. Wel bieden sómmige verzekeraars een kleine bijdrage in de totale kosten, maar dan moet je in ieder geval al een aanvullende verzekering hebben.
 • Als je verzekeraar een ooglaserbehandeling niet vergoed kun je de kosten deels aftrekken van de belasting als ‘buitengewone uitgaven’.*

Conclusie

Net het lezen van dit boekje voelde ik het verlangen naar laseren weer oplaaien. En omdat het boekje uit 2007 stamt ga ik ervan uit dat de technieken ondertussen nog weer beter zijn. Laseren klinkt toch wel heel erg handig, hoewel ook wel duidelijk is dat je de ingreep niet moet onderschatten. Er was zelfs één kliniek in het boek dat daarom maar één oog per behandeling doet, zodat je twee keer moet. Maar goed, het blijft veel te duur.

Praktische informatie

Ooglaseren, de plussen de minnen is voor 14,50 te koop bij Bol.com.

*  Het boekje dateert uit 2007 en deze mogelijkheid is er inmiddels niet meer. Zie ook de comments

Similar Posts

19 Comments

 1. Kijk dit is nu iets waarvan ik zou zeggen: leuk spaardoel. Ik weet dat je met een gezin het geld eerder uitgeeft aan je kinderen, maar als je nu een potje maakt en daar dan af en toe wat in doet, kom je vast een heel eind. Ik doe het zelf ook. Ik plan wat iets ongeveer moet kosten ( bijvoorbeeld boodschappen, kleding kinderen enz.) Om vervolgens als het meevalt het verschil ( of de helft van dit verschil als het veel is) in dat potje te doen. Ongemerkt kom je een heel eind.

 2. In mijn omgeving zijn er verschillende mensen behandeld, en allemaal positief (het nadeel na je 40e is wel, dat je toch nog aan een leesbril moet). Bij mij staat het aanschaffen van lenzen me steeds meer tegen, omdat ik maar 1 keer per 3 jaar vergoed krijg, en elk halfjaar nieuwe moet aanschaffen, en dan krijg ik ook nog niet genoeg vloeistof voor een halfjaar, dus dat moet ik dan ook nog extra kopen (wat niet vergoed wordt). Ik sta al een tijdje in twijfel om weer een bril te nemen, puur en alleen voor de verzekering (want daarbij voel ik me ‘genaaid’ door de verzekering en de opticien), en een andere optie is laseren…maar daar twijfel ik nog over…jouw bericht brengt die twijfel weer in twijfel ;-) succes met jouw ervaring!

  1. Ik hoor in mijn omgeving ook alleen maar blije verhalen na laseren. Het is natuurlijk ook wel heerlijk om ‘s ochtends wakker te worden en meteen goed te kunnen zien. Geen gedoe meer met lenzen of bril.

   Dit boekje vond ik ook weer positief, maar ja, de kostenpost is gewoon pittig, en mijn kinderen komen net in de leeftijd van studeren.

 3. Ik zou nooit zomaar iets aan mijn ogen laten doen! Wat is er nu erg aan een bril, er zijn tegenwoordig zoveel leuke modellen, ik vind het zelfs vaak mooi staan. Ik zelf heb lenzen, ook niets mis mee, ze zitten zo in mijn ogen hoor ‘s ochtends en als ik ze nog niet in heb zet ik ook heel gemakkelijk een bril op..
  Ik snap niet wat er ‘gedoe’ aan is..
  Net zoals ik niet snap dat mensen vrijwillig een ingreep aan hun ogen laten doen voor veel geld..
  Het zal maar mis gaan:(

  1. Ik vind het gewoon wel een gedoe! Maar ik ben ook niet zo heel handig : )

   De kans dat laseren misgaat is praktisch niet bestaand, gebaseerd op alles wat ik er over lees. Maar er is inderdaad een groep artsen die vindt dat het indruist tegen de norm: je gaat niet snijden in iets gezonds, vinden zij.

 4. 5000 euro daar kan ik 50 leuke brillen van kopen.
  Die ik overigens wel van het ziekenfonds vergoed krijg.
  nou ja één per drie jaar dan.
  Maar de brillenwinkel geeft er altijd een tweede bij.

  Ik hben een brillenmens met een echt brillenhoofd.
  Ik voel me kaal zonder bril.
  Ik was vast het enige kind op aarde dat stiekum heel graag een bril wilde hebben omdat ik ze zo leuk vond.

 5. Kleine aanmerking op je stukje…
  Het boekje is duidelijk verouderd want in 2013 is het niet meer mogelijk de kosten ervan als buitengewone lasten op te voeren bij de Belastingen….

 6. Ik zou het heel graag willen, maar het is 1) duur en 2) durf ik het gewoon niet. Je hoort soms van die rampverhalen over altijd het gevoel hebben zand in je ogen te hebben…

  1. Voor mijn ogen was het 2000 euro. Lenzen kostte me 300 euro per jaar. Als ik er 7 jaar plezier van heb zijn de kosten er dus uit. Maar ik ga er van uit dat het minstens 10 jaar is. In dat licht valt het qua kosten mee vind ik.

 7. Ik heb mijn ogen in februari laten laseren met een Lasik behandeling waar dus geen losweek moment met alcohol zit maar het snijden van een deel v h hoornvlies. Het wordt echter nooit zo diep gedaan dat je er blind van kan worden. Het flapje flappen ze na het lasergedeelte weer terug. Het duurt ong 3 min per oog. Ik vond de behandeling iig heel erg meevallen! Na 3 uur kon ik tv kijken en lezen. Wel had/heb ik last van droge ogen en het zien van lichtkringen rond lichtbronnen zoals straatverlichting maar dit trekt weg naarmate de flapjes geheeld zijn. Genezing duurt 3-6 maanden. Voor droge ogen krijg je druppels mee trouwens.
  Ik ben er iig nog steeds erg blij mee! Geen gedoe met lenzen tijdens paardrijden of fietsen en het is gewoon cool om scherp te kunnen kijken als je wakker wordt!:-)

 8. Een nadeel van laseren is, dat je na de middelbare leeftijd nog steeds een leesbril nodig hebt!

  Ik had een multicocale brilm maar nu niks meer en ook geen lenzen!

  Mijn kosten waren eenmalig en beperkt, boeken over natuurlijk zien, een gaatjes bril, geduld, doorzettingsvermogen., een cursus ogen ontspannen en trainen.
  Ongeveer 300 euro en alle etiketten hoe klein ook kan ik lezen!

  Oogspieren oefenen koste weinig, kan tijdens het auto rijden, als je in gesprek bent met iemand,en zelfs achter de pc, tijdens het lezen. Hoe dat gaat, kun je het beste lezen in de boeken of op volzicht.nl en natuurlijkzien.nl

  Ik ben er blij mee, en had ik dit jaren terug geweten, dan had ik het toen moeten doen.
  Jaarlijks laat ik ze controleren bij de opticien, wat ik spannend vind, maar nog steeds blij dat ik het deed.

  Ik weet ook waarmee ik mijn ogen verpestte, stiekum ‘s avonds lezenin bed met een zaklamp, of een fietslamoje of iets anders.
  Veel meer kinderen zijn nu verziend, omdat ze te veel staren naar de beeldschermen. Ze bewegen de ogen onvoldoende.

 9. Er is ondertussen ook weer een verbeterde versie van de LASIK methode namelijk de Femto lasik methode waardoor je na de operatie nog minder last hebt en de risico’s tijdens de behandeling zijn ook lager.

  De kosten van ooglaseren vallen tegenwoordig idd ook goed mee vooral als je behoorlijk verzekerd bent dan kan je nog een groot deel terug krijgen. Ik heb zelf mijn ogen laten laseren en ben er super blij mee. Gewoon weer goed zien zonder elke dag te moeten plaren met mijn lenzen.

  1. Nou, dat kan ik me heel goed voorstellen! Zeker als ik nu ‘s ochtends weer zit te rommelen om de zachte lenzen in mijn ogen te krijgen.

   Wij hebben geen aanvullende verzekeringen meer, dus helaas biedt dat ook geen soelaas. Maar wel goed om te weten dat er inmiddels een nog betere methode van laseren is!

 10. Beste bezoekers,

  Er is al heel veel geschreven over ooglaseren en de voor- en nadelen ervan. Als u diepgaande informatie en ervaringen wil lezen, kijkt u rustig eens op mijn website. U vind er tevens beoordelingen van alle nederlandse ooglaserklinieken.

 11. Nog even in aansluiting op mijn vorige post. Ik heb meegewerkt aan de totstandkoming van het boekje ‘ooglaseren, de plussen en de minnen’ en Ooglasertrefpunt.nl wordt ook besproken in het boekje als platform waarop u meer informatie kunt vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.