Bril kopen? Een belangrijke les om aan te denken

bril kopen

Wil je binnenkort een nieuwe bril kopen? Maak dan niet dezelfde fout als ik.

Hoe het begon

De kraslaag van mijn bril laat los. Hierdoor kijk ik permanent tegen een grijze vlek aan. Dat is niet prettig. Dus besloot ik dat er een nieuwe bril moest komen. Het handigst leek het mij om gewoon naar Specsavers te gaan.

Sterker nog, ik maakte van te voren alvast telefonisch een afspraak. Zo vastberaden was ik om dáár mijn bril te kopen.

Bril kopen: zoveel monturen, zo weinig leuke

Eenmaal in de winkel ging het, nog voordat ik de oogmeting kreeg, eigenlijk al mis. Want tussen de rekken met brillen kon ik niet één montuur vinden dat ik mooi vind. Of ik vond het montuur wel leuk, maar als ik het opdeed stond het vreselijk. De moed zonk me in de schoenen. ‘Waarom is een bril kopen toch zo vervelend?!’ mopperde ik tegen mijn jongste dochter die mee was om te keuren.

Dus toen ik aan de beurt was voor de oogmeting dacht ik nog: ‘Zal ik anders zeggen dat het niet meer nodig is?’ Maar dat vond ik op dat moment ook zo stom, dus onderging ik braaf de oogmeting. Vervolgens werden we aan ons lot overgelaten in de winkel, tot er iemand tijd had om mee te kijken. Vol hernieuwde moed bekeek ik de monturen. Er moest er toch wel eentje zijn die leuk stond? Hoe moeilijk kan een bril kopen nou helemaal zijn?!

Maar nee, mijn eerste indruk bleek correct. Ik kon er echt geen leuke monturen voor mij tussen vinden. Uiteindelijk besloot ik daarom om me toch maar af te melden als potentiële koper. Ik kon toch moeilijk een dure bril kopen, alleen maar vanwege de oogmeting…

Van Specsavers regelrecht naar de Hans Anders

Dus ik liep de Specsavers uit, en ging regelrecht naar de concurrent: Hans Anders. Daar bleek een bril kopen ineens wél eenvoudig.

Bij Hans Anders vond ik in een paar minuten tijd een montuur dat mijn jongste dochter Harry Potter-achtig vond, maar waar ik me meteen prettig bij voelde. De prijs van het montuur was een vriendelijke 49,- en ik werd ook nog eens meteen, en heel vriendelijk geholpen. Kijk dit is ‘m:

Screen Shot 2019 11 21 at 15.30.10

Ik houd van hele simpele monturen die eruit zien zoals een kind een bril tekent. Dus geen versieringen, frutsels etc. Gewoon simpel.

Bril kopen: wat is nou die belangrijke les?

Mijn belangrijke les voor mensen die een bril willen kopen is deze:

Het is handig als je éérst bij de betreffende opticien kijkt of ze leuke monturen hebben. Op die manier voorkom je dat je hun tijd verspilt met een oogmeting.

Als ik van te voren had geweten dat ik niet zou kunnen slagen bij Specsavers had ik er ook geen oogmeting gedaan.

Overige observaties over Specsavers en Hans Anders

 1. Bij Specsavers was het heel druk op donderdagmorgen.
 2. Er stonden drie dames achter de balie bij Specsavers, maar geen van drieën keurde mij de eerste 5 minuten een blik waardig. Een simpel ‘Goedemorgen,’ was toch leuk geweest.
 3. De monturen bij Specsavers zijn aanzienlijk duurder dan bij Hans Anders.
 4. Bij Hans Anders was het rustig, en werd ik meteen ‘gezien’ en te woord gestaan.
 5. Zonder afspraak kon ik bij Hans Anders direct een oogmeting laten doen.
 6. Bij Hans Anders hebben ze een groter aanbod aan monturen dan bij Specsavers.
 7. Bij Hans Anders hebben ze meer ‘draadmonturen’ dan bij Specsavers.
 8. Bij Specsavers verkopen ze monturen van Victor en Rolf, met een hoog prijskaartje. Typisch ‘zondegeld’ wat mij betreft.
 9. Nadat ik een bril kocht bij Hans Anders kreeg ik via de mail een link waarin ik mijn bril kan volgen. De foto van mijn nieuwe bril hierboven, haalde ik van mijn persoonlijke pagina bij Hans Anders!

Tot slot

Wil je een nieuwe bril kopen? Kijk dan eerst of je een leuk montuur kunt vinden, en maak dan pas een afspraak voor de oogmeting.

Ik slaagde makkelijker bij Hans Anders dan bij Specsavers. Eerlijk gezegd ben ik aangenaam verrast door Hans Anders.  Ik wilde in eerste instantie naar Specsavers omdat ik dacht dat die beter zijn, maar kwam veel beter uit bij Hans Anders.

Zie ook mijn review van Hans Anders.

P.S. Volgens ene dr. Bates kun je helemaal van je bril en/of lenzen afkomen met zijn Bates methode. Lees nu mijn blogpost hierover.

Similar Posts

52 Comments

 1. Oh grappig om te lezen ,want hier ging het dus precies andersom haha. Bij Specsavers werden we meteen geholpen ,waar we bij Hans Anders maar stonden te wachten en wachten ,er kon niet eens een goedemorgen vanaf. Zo druk was het niet eens en zijn maar weg gegaan.Heb dus ook gewoon een goedkoop montuur gevonden. Hou ook niet van poespas en er was echt genoeg keuze.Onze dochter heeft een smal gezicht en wilde zo’n nerd bril. Ze zijn net zo lang aan het zoeken geweest tot ze het juiste model hadden .Zal dus wel zo’n plaatselijk dingetje zijn 😁

 2. Na jarenlang dure brillen gekocht te hebben koop ik (manlief ook) ze nu bij Fielmann in Duitsland. Merkmonturen voor leuke prijzen (scheelt heel veel met NL), ze nemen de tijd voor een oogmeting. De glazen zijn veel goedkoper en de service is top. Ze hebben zelfs 0 tarief brillen zie zijn gratis en dan betaal je alleen de glazen. Zo heeft mijn man een bril voor Euro 17,50 (hij heeft – 1 en – 1,5)….Er zijn heel veel filialen in Duitsland en omdat jullie niet ver van de grens wonen zeker haalbaar.

  1. Dankjewel voor de tip. Dat klinkt goed. Nou is het wel zo dat monturen bij mij nooit duur zijn. Die ik nu kocht is ook maar 45,-. Het probleem is bij mij de glazen. Die zijn erg duur.

 3. Bij alle opticiens kun je een bril op zicht laten komen, als je in de winkel niets kunt vinden, zonder aankoopverplichting (behalve bij Pearle Assen, die vonden dat je dan de bril moest nemen, eh… je weet niet eens of ie staat een past?? Zijn we geen klant geworden. Jammer voor ze want ze hadden in 8 jaar tijd 16 brillen aan ons gezin kunnen verkopen 🙄). Als je samen in de winkel hebt gezocht, kun je ook aangeven wat je wilt en dan gaan ze voor je aan het werk, dan weten ze je maat ook wel. Bij meerdere opticiens wel meegemaakt.

 4. Het is lang niet voor iedereen handig om eerst het montuur uit te zoeken trouwens. Sommige sterktes passen niet in bepaalde monturen, of vallen mooier in een ander montuur. Of kunnen alleen na (extra) verdunning van de glazen en dat is duurder.

 5. Ik koop mijn brillen de laatste jaren bij Eye Wish puur omdat ze daar hebben wat ik zoek qua montuur. JE moet er toch zichtbaar mee rondlopen.

 6. Wij kochten jaren voor mijn zoon brillen bij Hans Anders, maar deze glazen werden heel snel dof en met krassen, nu gaan we naar een brillenwinkel zonder bekende naam en deze brillen zijn een stuk beter, ook iets duurdere, maar goed zicht voor mijn kind is wel belangrijk. De tip die je geeft om eerst te kijken of er iets voor jou bij zit is heel belangrijk. En ik denk hoe je hier behandeld werd ook mee zal tellen, ik kan me hier ook aan ergeren en dan niet hier meer willen kopen.

 7. Ik heb tot nu toe met een uitstapje naar Hans Anders al mijn brillen bij Pearle gekocht. Wellicht niet de goedkoopste, maar wel altijd goed kunnen slagen.

 8. Mooie bril heb je uitgezocht. Ik ben al vanaf mijn eerste bril klant bij dezelfde opticien. Zaak waar er maar één van is, geen onderdeel van een grote keten. Eén keer maakte ik de fout om ‘vreemd te gaan’ bij een andere opticien. Ik liet me een bril aansmeren die eigenlijk niet lekker zat. Maar nee, dat zou goed komen, beloofden ze me met passen. Prima. Kopen dus. Een week nadat ik hem kreeg, zat ik met hangende pootjes weer bij mijn eigen opticien. Ik vroeg of ze er iets mee konden. Dat kon. Maar ondertussen zag ik daar ‘mijn bril’ hangen. Ik kocht ‘m. Zonde van het geld ja, maar die andere zat niet lekker en stond gek. Dan niet dus. En ik had m’n lesje wel geleerd. Gewoon weer naar mijn ‘eigen’ opticien. Die is duur, maar goed (qua meting, service en alles). En als ze niet hebben wat ik leuk vind, denk ik dat ze er op de beurzen naar uitkijken voor me en me bellen als ze wat gevonden hebben. Ze kennen me daar. Superblij met deze zaak!

 9. Precies, Waar je ook aan moet denken is dit. Ondertussen dat ze met je glazen bezig zijn; jij zonder bril een nieuw montuur moet zoeken. Waardeloos.

 10. Ik heb jaren geleden mijn eerste bril gekocht bij een lokale opticien. Toen die er mee stopte ben ik naar Pearle gegaan waar ik zeer slecht geholpen werd (geen adviezen over wat bij de vorm van mijn gezicht past bijvoorbeeld). Dat was later bij Specsavers beter. Maar intussen had ik een multifocale bril nodig (ca. -7 en +2,5) en daar ging het goed mis. Ik heb er tot twee keer toe een multifocale bril gekocht, waarmee ik van veraf uitstekend kon zien maar van dichtbij helemaal niks. Volgens Specsavers kwam dit doordat een zeer klein deel van de bevolking niet goed reageert op een multifocale bril; hun ogen kunnen er gewoon niet aan wennen.
  Daardoor ben ik overgestapt op losse brillen (ook bij Specsavers): 1 bril voor veraf, 1 om te kunnen lezen en 1 voor achter de computer.

  Drie jaar lang heb ik zo zitten ‘klooien’ met drie brillen; knettergek werd ik ervan.
  Toen ik vorig jaar zeer slecht begon te zien, besloot ik dat het uit moest zijn met dat onhandige gedoe en ging ik naar de lokale optometrist. Daar wachtte me een totale verrassing (positief): ik kreeg een oogmeting die ‘n slordige 3,5 uur duurde. Werkelijk niets werd aan het toeval overgelaten. Maar het resultaat was wel dat ik een week na die meting een bril kon ophalen waarmee ik nu alles perfect kan zien: veraf, dichtbij, computer: het maakt gewoon niet meer uit, ik zie alles uitstekend met die ene bril.

  Het was wel een investering moet ik bekennen: na 3,5 uur meten en nog eens bijna een uur zoeken naar het juiste montuur, ging ik tevreden naar buiten, maar wel 1.200 euro lichter. In dat bedrag waren al een paar forse kortingen verwerkt: het volledige bedrag dat ik anders had moeten betalen was op 1.500 euro uitgekomen.

  Een zware investering als je een uitkering hebt zoals ik, maar het is wel het beste wat ik in jaren voor mezelf heb gedaan. Het zicht is toch het zintuig waar je in het dagelijkse leven voor 70 % van afhankelijk bent volgens de kenners, en dat mag wat mij betreft wat kosten. Ik spaar er een paar jaar voor maar ben dan ook verzekerd van een zicht dat wat mij betreft niet onderdoet voor de kwaliteit van mijn ogen toen ik nog een kind was.
  Kortom: voor mij geen Specsavers, Pearle, of andere grote ketens meer. En de recente ontwikkeling dat je tegenwoordig zelfs een bril via internet kunt bestellen die je dan 24 uur later thuisgestuurd krijgt, vind ik al helemaal een horror verhaal.

  1. Wauw een 3,5 uur durende meting. Dat is in ieder geval heel grondig Jo. En wat fijn dat je nu nog maar 1 bril nodig hebt. Het prijskaartje is flink, maar een goede bril is dat wel waard denk ik.

 11. Oh heerlijk, dat probleem heb ik dus niet meer.
  na 50 jaar een bril te hebben gedragen ben ik nu brilloos!
  Nee, ook geen lenzen, en ik had plus 6 en daar kwam de leessterkte nog eens bovenop.

 12. onze ervaring bij Specsavers in Winschoten is echt top: alle tijd word daar gegeven om de juiste bril aan te meten.
  mijn echtgenoot heeft dit al 3x daar meegemaakt, het kan dus wel goed bij Specsavers.
  groet, Nicol.

 13. Ik koop mijn brillen altijd bij Hans Anders .Ik ben altijd goed geholpen en als er eens iets was werd het altijd snel opgelost.En met zulke leuke acties en prijzen koop ik nog weleens een extra bril

 14. Pearl is mijn winkel. Simpel omdat het de eerste opticien was die we tegenkwamen.
  Biedt alles wat ik wens. En nog een kaartje ook met verjaardag en kerst, al zegt dat natuurlijk niets.

 15. Ik koop altijd brillen bij Pearle,en ook wel vroeger bij Hans Anders,ik heb nooit klachten en vind altijd een goede bril,alleen het probleem zit hem in die “tweede” bril,die is nooit goed en die draag ik ook nooit,dan krijg je wel een tweede bril maar je hebt er niks aan,omdat de glazen niet zo zijn zoals de eerste bril.als ik dan in de winkel etiketten moet lezen kan ik het niet zien dus moet de bril af,en dat vind ik lastig.
  maar verder ben ik dik tevree over beide winkels.

 16. Leuk, die bril! Het zijn natuurlijk allemaal franchises, dus ergens anders kan het weer heel anders zijn.

  Bij mij is het vaak de uitslag van de oogmeting die bepaalt of ik een nieuwe bril overweeg, omdat glazen in mijn sterkte (extra dun geslepen omdat ze anders heel zwaar worden) nogal prijzig zijn. Of dat montuur dan 50 of 150 euro is maakt op die schaal ook niet meer echt uit voor mij als fulltime brildrager ;) Ik laat mijn ogen daarom trouwens ook niet door elke willekeurige medewerker tussendoor meten.

  Daarnaast heb ik de ervaring dat ik bijna alle brillen raar of gek vind staan omdat ik zo gewend ben aan mijn hoofd met bril. Als ik de definitieve keuze voor een montuur maak, laat ik altijd wat willekeurige mensen mee kijken die me verder niet kennen en daarmee veel objectiever kunnen oordelen.

 17. ‘Ik houd van hele simpele monturen die eruit zien zoals een kind een bril tekent.’ <— wat een geweldige manier om iets te beschrijven haha. (ik heb zelf geen bril, wel 2 van mijn 3 kids)

 18. Hier ben ik verschillende keren naar Pearle en Hans Anders geweest. Maar toch kom ik steeds weer uit bij Specs.. Ik zweer bij het filiaal in Groningen (Herestraat).. Die in Assen vind ik niet zo..

  Ik wordt daar altijd super goed geholpen, geen vraag is teveel. Het is er ook nooit druk. Denk dat dat inderdaad per filiaal verschilt.

 19. Ik denk dat het per winkel verschilt want ik heb een aantal van je ervaringen juist bij de andere zaak. Moet zelf ook nog een nieuwe bril maar kan maar niks leuks vinden.

 20. Aan de reacties te zien is een keten niet over 1 kam te scheren. Elk filiaal werkt anders. Over het algemeen ben ik dik tevreden over Pearle en een keer niet. Wat betreft montuur kwam ik na een “miskoop” weer terug op mijn oude montuur waar ik nu gewoon de glazen laat vervangen.

 21. Ik gooi het geld niet over de balk, maar wat brillen (en schoenen) betreft vind ik dat de kwaliteit in de prijs is weerspiegeld en daar beknibbel ik niet op.
  Heb je een multi-functionele bril nodig (zoals ik), houd er dan rekening mee dan dat het montuur niet aan de kleine kant moet zijn: er is ruimte nodig voor zowel een leesvlak als een vlak voor verre afstand. Daarbij heb ik ook nog een aparte leesbril want daarmee lees ik beter (vooral in bed en op de computer). Zo’n bril heeft uiteraard een groter leesvlak. Ik weet niet hoe het zit in Nederland, maar hier in Engeland moet je betalen voor een zorgvuldige oogmeting door een opticien (gratis wanneer je over de 60 bent). Met dat “recept” kun je eventueel ook bij een andere brillenwinkel terecht. Ik ga naar een goede lokale opticien die alle gegevens over zijn klanten zorgvuldig opslaat.

 22. Hier is t ook juist andersom. Ooit eens met een vriendinnetje meegeweest en toen ging de telefoon bij H. A. Er was verder nog een klant in de winkel maar de telefoon werd gewoon niet opgenomen. Het ding bleef maar gaan en niet zachtjes ook. Ben op een gegeven moment naar buiten gelopen omdat ik t vreselijk vond. Pearle heeft ooit een hele verkeerde bril bij mijn man aangemeten en nu al jaren naar volle tevredenheid bij Specsavers.

 23. Altijd gedoe zulke aankopen. Net als met schoenen kopen.
  Maar troost je: je bent niet de enige die kieskeurig is wat betreft montuur. Ik luister wel eens naar de gesprekken van andere klanten, als ik met mijn kinderen voor een bril ben.
  Je zal er maar werken, denk ik dan wel eens. Moet je ook maar tegen kunnen, al die verschillende klanten met al die verschillende wensen. :-D
  Net als met schoenen kiezen aaaarrgh!

 24. De antikraslaag laat los? Lekker dan ik moet nog aan de nieuwe bril omdat die kraslaag versleten is. Ik gok zo dat jouw ogen zo slecht niet zijn als de mijne ik kan de brillen niet zien zonder mijn sterke glazen. probeer dan maar eens in de spiegel te zien of het staat. Ik ga overigens nooit meer naar speksavers de service is bagger, ben naar een andere brllenzaak geweest gezegd dat ik een dagje weg was maar zo’n hoofdpijn had, de glazen zaten verkeerd om. Ze hadden links opgeschreven wat rechts moet zitten. En nog ontkennen ook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.