Welke bril past bij mij? Ik probeerde 6 monturen : )

Brillen passenWelke bril past bij mij?

Iedereen die een bril nodig heeft om goed te kunnen zien  zal die vraag vast herkennen!

Brillen kopen is namelijk best lastig.

En dat brengt mij op wat ik graag de Bril Kopen Paradox noem!

De Bril Kopen Paradox

De Bril Kopen Paradox is dat het feit dat je een bril nodig hebt, het moeilijk maakt om er eentje te kopen!

Want om een nieuwe bril te passen, moet je je oude bril afzetten.

Maar dan kun je vervolgens niet goed zien of de bril past bij je gezicht!

Dat is De Bril Kopen Paradox.

Je zou natuurlijk speciaal voor een nieuwe bril kopen lenzen kunnen in doen, maar dat is ook zo wat.

Daarom is het ideaal dat je tegenwoordig steeds makkelijker online brillen kunt passen.

Welke bril past bij mij? Online brillen passen!

Zo kwam ik terecht op de Charlie Temple website. En voor ik het wist was ik een uur zoet met hun brillen voor dames passen. Want het gaat zo lekker makkelijk, en je ziet meteen of een bril je staat of niet. Bovenaan deze blogpost zie je een greep uit de brillen die online paste. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een camera op je computer of een losse webcam. De mogelijkheden zijn eindeloos, en het kost niets.

Screenshot 2023 08 05 at 12.46.13

Welke bril past bij mij nu ik grijs haar krijg?

Eén van de vragen die ik heb, nu ik bijna een jaar lang mijn haren grijs laat worden is: welke bril past bij mij nu mijn haren grijs worden? En is de beste bril voor grijs haar anders dan toen ik nog gewoon 'bruin' haar had?

Wat zeggen de experts over een bril in combinatie met grijs haar?

Zoals zo vaak zijn de experts het niet met elkaar eens, en zijn de adviezen compleet verschillend. En vaak ook nog tegenstrijdig.

Zo lees ik op de site Lookly dat je met grijze haren vooral géén gele of bruine bril moet dragen.

Een gele bril was ik ook niet van plan, maar ik heb in het verleden weleens een bruin montuur gehad, waar ik blij mee was.

Volgens hen staat bij grijs haar een koele kleur wel mooi. Denk aan blauw, groen of een koele roodtint. Ook een zilveren of zwarte bril kan  goed bij grijs haar, volgens Lookly. Bij Styleconsulting schrijven ze dat een bril met een kleurtje erg leuk is bij grijs haar.

Welke bril past bij mij: welke bril voor welk gezicht?

Naast die soort 'het kan vriezen, het kan dooien,' adviezen over brilmonturen, zijn er natuurlijk nog de bekende algemene richtlijnen voor een bril kopen.

1. Gezichtsvorm

Het antwoord op de vraag Welke bril past bij mij, wordt sterk bepaald door je gezichtsvorm. Het probleem is dat ik nooit goed weet wat voor vorm mijn gezicht heeft! Het enige dat ik zeker weet is dat mijn gezicht  niet vierkant is. Hieronder zie je de richtlijnen voor een brilmontuur per gezichtsvorm:

 • Voor een rond gezicht: kies voor een hoekig of rechthoekig montuur om wat definitie toe te voegen.
 • Voor een hoekig gezicht: kies voor een ronder montuur om de scherpe hoeken te verzachten.
 • Voor een ovaal gezicht: gelukkig kunnen de meeste montuurvormen worden gedragen, dus experimenteer met verschillende stijlen.
 • Voor een hartvormig gezicht: kies voor monturen die wat breder zijn aan de onderkant om de kin te balanceren.
 • Voor een langwerpig gezicht: ga voor monturen die de nadruk leggen op de breedte om het gezicht te verkorten.

2. Kleur

Kies een kleur die goed past bij je huidskleur, haarkleur en oogkleur. Overweeg neutrale kleuren als je een veelzijdige bril wilt die bij veel outfits past, maar je kunt ook een accentkleur kiezen die je persoonlijkheid benadrukt. Bij dit laatste moet ik meteen denken aan het Ik Ben Zó'n Gekke Meid-syndroom! Kijk maar naar mijn bril! Ik ben mij er eentje!

3. Welke bril past bij mij: Stijl

Denk na over je persoonlijke stijl en waar je de bril voornamelijk voor wilt gebruiken. Als je de bril vooral voor werk draagt, kan een klassieke en professionele stijl geschikt zijn. Als je meer van een casual look houdt, kun je een moderner en trendy montuur overwegen.

4. Materiaal van het montuur

Monturen zijn er in verschillende materialen, zoals metaal, kunststof, acetaat, enzovoort. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en uiterlijk. De bekende nerd-bril is gemaakt van dik, zwart kunststof. Die heb ik ook weleens gehad. Maar op dit moment draag ik een brilletje dat is gemaakt van metaal.

5. Welke bril past bij mij: Pasvorm en comfort

Zorg ervoor dat de bril goed past op je neus en niet knelt achter je oren. Een goede pasvorm is essentieel voor comfortabel dragen en optimaal zien. Als je de hele tijd je bril omhoog moet duwen, zit dat niet fijn. En het is ook helemaal niet fijn als je montuur achter de oren te strak zit, en je van die pijnlijke deukjes achter je oren krijgt. #hebikweleensgehad

6. Trendy of tijdloos

Hoewel trendy monturen leuk kunnen zijn, kunnen ze na verloop van tijd uit de mode raken. Ik vind dit altijd enorm zichtbaar in films en op oude foto's. Vaak kan ik aan de hand van de brillen die mensen dragen zo zien in welke tijd de foto of de film is gemaakt!

Welke bril past bij mij: Bril inspiratie

welke bril past bij mij

montuur kiezen

brilmontuur ouder iemand

welke bril past bij mij

Welke bril past bij mij samenvattend

Wat mij betreft is het antwoord op de vraag Welke bril past bij mij: de bril waarmee jij je het meest op je gemak voelt. Ik vind een bril behoorlijk bepalend voor het uiterlijk. En dat is soms best balen. Ik zou zelf veel liever geen bril nodig hebben; dan had ik ook dat gedoe met monturen niet.

Het is één van de redenen dat ik ook lenzen draag.

Maar zeker voor mijn werk als blogger is een bril fijner dan lenzen. Als ik lange tijd achter de computer zit met mijn lenzen, dan krijg ik droge ogen. Met mijn bril heb ik dat probleem niet.

N.B. Ken je de Bates methode? Die belooft dat je je ogen met de juiste training weer scherp kunt stellen!

Nabrander

Ik vertelde enthousiast aan mijn man hoe ik online brillen had gepast. Maar hij merkte op:

'Dat zegt niks, want je ziet toch alleen de voorkant! Dus je weet helemaal niet hoe het echt staat.'

Maar bij Charlie Temple kun je voor 5 euro 4 monturen thuis laten bezorgen om ze ook 'in het echt' te proberen. Na die week stuur je deze 'pasbrillen' gratis terug met behulp van DHL.

Wat vind jij van een bril? Ben je brildragend? Of draag je juist liever lenzen?

Vergelijkbare berichten

21 reacties

 1. Ik ben dol op brillen en ze vallen me bij anderen altijd gelijk op, ook als ze een nieuwe hebben. Ik denk dat ik dus binnenkort eens lekker online ga passen;). Dankjewel voor de tip!
  Overigens heb ik alle vormen wel zo'n beetje gehad bij mijn ronde gezicht. Ik kies inderdaad waar ik me het best bij voel en houd niet zo'n rekening met hoe het 'hoort'.

 2. Vanaf mijn tiende jaar draag ik een bril met behoorlijk sterke glazen. Contactlenzen heb ik van mijn eerste salaris meteen gekocht. Maar na twintig jaar lenzen dragen vond ik een bril toch comfortabeler. Mijn vorige brilmontuur stond me heel goed en heb ik gedragen tot 'ie echt uit elkaar viel. De bril die ik nu heb is ook prima maar ja, die vorige..Heb multifocusglazen en die bevallen heel goed. Fijn dat je tegenwoordig dunne brilleglazen kunt kopen, ook bij sterkte -10. Wel prijzig maar dan heb je ook wat goeds.

 3. Ik draag al jaren een multifocale bril. Met mijn zilverwitte haar vind ik een kleur wel prettig. Ik heb nu een (donker)kobaltblauwe en een donkerrode. Mijn brillen moeten wel een beetje groot van formaat zijn. Ik vind, als je dan toch een bril moet dragen, dan mag hij best gezien worden!

 4. Er zijn zoveel grappig brillen te zien. Van jou foto is de laatste de beste bril staan. Niet helemaal.... Ik draag ook bril 1 voor de pc en 1 leesbril. Vaak vind ik moeilijk om te kiezen. Fijne avond.

 5. Ideaal dat een bril passen tegenwoordig ook online kan. Toch kan ik me voorstellen dat in een fysieke winkel wel prettiger is. Ik heb gelukkig nog geen bril of lenzen nodig.

 6. Leuk artikel! Ik ga de mijn bril het liefst gewoon passen. Samen met iemand. Ik heb er drie, dus kan ook alle kanten op qua montuur :D
  (variant-focaal, zonnebril met zelfde sterkte en een beeldschermbril)

 7. Ik ben brildragend. Ik kies vrijwel altijd voor een vlinder- of cateye montuur. Die staan bij mij het mooiste en passen het beste bij mijn stijl. Voor mijn werk in de zorg heb ik een simpel zwart en stevig montuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.