Coating bril laat los: is de antikras laag op brillen verslechterd?

coating bril laat los

Coating bril laat los of is beschadigd

Ken je dat probleem?

Je bril is nog prima, maar doordat de coating loslaat of beschadigd is, heb je toch een probleem.

In 2014 schreef ik onderstaande post over de problemen met de coating van mijn bril.

Coating bril laat los en/of beschadigd

Op mijn tiende kreeg ik voor het eerst een bril. Op het moment draag ik een combinatie van lenzen (overdag) en een bril ('s avonds). Ik vind lenzen toch neutraler in het gezicht. Maar als ik nergens naar toe hoef, draag ik toch graag mijn bril.

Coating brillenglazen beschadigd: krassen op de antikras laag

Hoewel ik mijn brillen dus niet voortdurend draag, verslijt ik ze best snel. En dat komt doordat ik steeds krassen op de glazen krijg.

De coating van de bril is beschadigd.

Blijkbaar zit er een soort 'coating' op, en die slijt bij mij heel snel. Op een gegeven moment zit er dan een vlek op mijn brillenglazen door alle krassen. Dan moet ik helaas weer een nieuwe bril kopen.

Coating bril laat los: is verwijderen de oplossing?

Toen ik voor het eerst een beschadigde bril coating had , dacht ik dat ze die krassen er wel konden afslijpen. Maar het advies was een hele nieuwe bril! Ook bij die nieuwe bril verdween de bril coating binnen no time.

Op WikiHow geven ze een aantal tips hoe je zelf de coating van je bril verwijdert.

 • Wrijf met tandpasta over de beschadigde coating. Doe dit met ronddraaiende bewegingen.
 • Meng baking soda met water totdat je een dikkepasta hebt. Wrijf hiermee over de krassen op je bril met ronddraaiende bewegingen
 • Als baking soda en tandpasta niet helpen, kun je het ook proberen met zilverpoets en een zachte doek, aldus WikHow.
 • Probeerde de beschadigde bril coating te herstellen met een middel als Pledge. Daarmee 'vul' je als het ware de krassen.

Pas sinds een jaar of zes problemen met coating bril

Punt is, dat ik dit probleem pas een jaar of 6 heb. Daarvoor verdween de bril coating niet van mijn brillen. Als ik voorheen een nieuwe bril nodig had, dan was dat omdat het montuur gedateerd was. Of mijn ogen verslechterd. Ik heb zelfs nog een brilletje van toen ik 19 was, en die glazen zijn echt nog prima.

Nou vraag ik me dus af: maken ze die beschermende bril coating soms expres slechter?

Gewoon om te zorgen dat mensen regelmatig een nieuwe bril moeten kopen? Of zou het komen omdat ik mijn brillen koop bij ketens als Specsavers en Hans Anders?

Coating bril laat los - 2021

Hoewel er een aantal huis, tuin en keuken tips zijn om een beschadigde bril coating te herstellen is mijn ervaring dat je nieuwe glazen zult moeten kopen.

Voorkomen is dus beter dan genezen.

Zorg daarom dat je jouw brillenglazen alleen schoonmaakt met speciale zachte doekjes, die geschikt zijn voor de coating van brillenglazen. Zo voorkom je dat de coating van de bril loslaat. Leg je bril ook nooit op de kant van de brillenglazen neer.

Hieronder vertelt een opticien hoe je een bril optimaal en verantwoord schoonmaakt. Zo voorkom je dat de coating van je bril loslaat of beschadigt.

Leestips

Hoe is jullie ervaring met je bril coating?

Similar Posts

45 Comments

 1. Herkenbaar!

  Ik had voorheen glazen van glas. Geen centje pijn, die gingen jaren mee.
  Nu met die rottige coating kun je elke 2 jaar een nieuwe bril kopen.
  Zonder coating kun je geen glazen kopen.

  Heel irritant!

  1. Geweldig, ik gebruikte al jaren m'n bril niet meer omdat de zwaar beschadigde coating het zicht onmogelijk maakte, en m'n handicap shopping voor een niewe bijna onmogelijk maakt. Maar NA 2 of 3 soda behandelingen is het zicht een stuk beter. THANKS !!

 2. Wellicht is je schoonmaakregime veranderd, vaker, ander doekje, schoonmaakmiddel. Ik koop al mijn brillen bij de goedkopere ketens maar heb er geennlast van, de meeste van mijn brillen zijnntoch al een jaar of 6 oud en ik gebruikmze allemaal nog. Brillen zijn als schoenen je hebt er nooit genoeg van.

 3. Koop tegenwoordig glazen zonder coating. Werd inderdaad gek van die krassen. Nu heb ik geen coating meer en ook geen krassen.

  Groetjes en succes, Margo

 4. In mijn omgeving hebben veel mensen een bril van Hans A of Specs en die hoor ik daar ook over. Van Hans A is het een bekend probleem vertelde een van de (ex) verkopers mijn moeder.

 5. Mijn opa had hier altijd last van. Maar dat kwam omdat hij de bril met de glazen naar beneden op tafel legde. Dan slijt de bril sneller. Beter is het om de bril dicht te vouwen en dan de bril op de pootjes te leggen met de glazen naar boven.

  1. Ik leg mijn bril inderdaad nooit met de glazen naar beneden. Ik kan me goed voorstellen dat dit niet goed is voor je glazen. Maar ondanks dat, slijt de coating bij mij dus snel : (

 6. Het ligt aan de kwaliteit van de glazen is mijn ervaring. Ook kan het komen van agressief schoonmaakmiddel zoals dreft, afwasmiddel. Mijn opticien adviseerde dat niet te gebruiken en een iets duurder soort glas te doen. Gelukkig werkt dat. Gekke is dat alleen ik er in ons gezin last van hebt, de overige drie brillendragers niet. Ik heb ook wel eens gehoord dat het aan de zuurtgraad van je huid kan liggen.

 7. Nooit last van gehad. Ik heb geen bril van Hans.A of specs of i.d maar bij een goeie brillenwinkel waar je niet goedkoop uit bent maar wel een bril die nooit verslijt. Bij mij gaan ze ook jaren mee mits mijn ogen slechter worden.

 8. Van krassen heb ik niet veel last na 2 jaar, maar deze bril heeft zo vreselijk snel vieze glazen alsof er een laagje aanslag op zit. Mijn vorige bril maakte ik meestal snel schoon door met bijgeleverd lapje, schone theedoek of aan stukje kleding te poetsen, maar met deze lijkt het wel of "iets" zich dan juist over de hele bril verspreidt. Ik doen hem nu regelmatig met zeepvrije gel of vochtig brillendoekje.
  In de loop van het jaar ben ik weer aan een nieuwe toe en benieuwd of die het ook heeft.

 9. Onze zoon zijn vorige bril die was om de haverklap vies, die moest je echt wel een paar x per dag schoonmaken. Nu heeft hij een nieuwe bril, ook veel steviger, en deze glazen zijn lang zo gauw niet smerig. Er zit wel krassen op maar dat komt omdat hij vijf is en niet altijd even voorzichtig is. Zijn bril maak ik schoon met warm water en een hydrofiel luier.

 10. Van krassen heb ik nooit last, en heb altijd brillen van verschillende merken. Dus daar kan het niet aan liggen. Ik leg mijn bril wel altijd veilig weg! Wat ik wel heb is dat bij mijn nieuwe bril de glazen heel snel vies worden, netzoals hierboven geschreven!! Ik snap ook niet hoe dat komt!!

  Groetjes,

 11. Mijn moeder hoeft altijd dure brillen, met Hoya-glazen met een coating er op. Deze coating ging krassen en op sommige plekken er af. De opticien kon hier niets aan doen, niet opnieuw coaten en niet coating er af halen. Mama kocht een nieuwe bril maar baalde wel.
  Ze liet het er niet bij zitten en ging met haar oude bril alle brillenwinkels in onze woonplaats bij langs (en dat zijn er veel). Bij P.earl hebben ze voor 5 euro de coating verwijderd. Er werd wel bij gezegd dat het op eigen risico was, want er schijnt een kans te zijn dat de glazen knappen tijdens de behandeling. Mama vond dat niet erg want het was toch haar reservebril.

  1. 5 euro om de coating weg te halen vind ik niet duur. Misschien moet ik dat ook maar overwegen. Uiteindelijk heb je eigenlijk weinig te verliezen als de coating toch al beschadigd is.

 12. Ook bij mij lijkt het al snel of de glazen vies zijn. Zo'n wazig laagje op de glazen. Dat kan komen door je huid, de één heeft er sneller last van dan de ander.Die neusvleugeltjes zijn bij mij ook altijd best snel groen. Ik koop mijn brillen altijd bij een goeie brillenman. Nu hebt ik in mijn laatste bril weer echt glas i.p.v kunstof, en dat blijft wel veel helderder!
  Van krassen heb ik nooit last, maar maak mijn bril wel altijd braaf schoon met een brillendoekje en speciale spray. In keukenpapier e.d. zitten houtvezels, die zorgen voor krassen, is mij verteld.
  Maar 1 ding weet ik zeker; ik heb graag mooie, heldere glazen!

 13. Ik heb daar normaal geen last van, en ook gewoon brillen van de Hans A.
  Of ja, ik heb er één keer last van gehad, toen ik een bril kocht bij de eyes&more. Daar heb ik erg veel spijt van gehad, slap montuurtje, en binnen twee maanden (!) zat die laag vol met krassen, net zoals jij omschrijft.

 14. Ik heb er geen last van moet ik je zeggen, mijn glazen gaan nu al weer 5 jaar mee en zijn nog helemaal goed. Maar het zou me niets verbazen als die laagjes met opzet minder goed gemaakt worden. Tegenwoordig wordt er steeds meer zo gemaakt dat het maar 3 of 4 jaar meegaat en dan ben je verplicht het te vervangen...
  Ik wens je een heerlijke dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 15. Mijn moeder had ook altijd dure glazen met coating! Die er in de loop van de tijd dus idd vanaf ging. Ik heb altijd "fabrieksglazen" in mijn monturen en ik heb nergens last van. Deze kosten bij mijn brillenmeneer 49 euro per glas en gaan jaren mee,. Voor mij kinderen heb ik ze er ook in laten zetten en niks aan het handje ondanks dat deze brillen vaker hebben te lijden dan die van ons. Mijn moeder is ook overgestapt op deze glazen ( tot beetje ergernis van de verkoper want deze zijn vele malen goedkoper natuurlijk) maar ze heeft nergens meer last van!!

 16. Ik had er ook last van bij mijn vorige bril. Enkel gewassen in een brillenbad, maar de ontspiegeling was na minder dan twee jaar zeer beschadigd. Je zag mijn ogen niet meer, foto's leken nergens naar. Bij de opticien kenden ze het probleem. Omdat ik slecht zie heb ik sterk verdunde glazen ( ze steken nog steeds een beetje uit mijn montuur), en de ontspiegelingscoating kleefde niet goed op die verdunde glazen. Nu is de coating verbeterd. Ik heb mijn nieuwe glazen nu twee jaar, en alles is nog ok.

 17. Ik heb nergens last van! Ik had altijd brillen van HA, nu van Pearl (geloof ik) , soms van glas, soms kunststof, gecoat, net wat op dat moment goedkoper is. Ik mak mijn briel niet heel vaak schoon, en meestal aan de zoom van mijn t-shirt....

 18. Ik draag al jaren een bril en ik ken het probleem niet. De bril die ik nu draag heb ik toch al wel zo'n zes jaar. Mijn glazen zijn niet van kunststof trouwens maar van echt glas.
  Vervelend voor je dat de glazen in je bril zo slecht worden. Aan de reacties hierboven te zien is het een bekend probleem.

 19. De opticien zei dat de coating loskomt en snel krassen vertoont , bij het poetsen met
  die VOCHTIGE DOEKJES uit de supermarkt . Dus niet meer gebruiken.
  Ook noot warm water gebruiken op de brillenglazen. Zweetdruppels zijn ook
  nefast voor de brillencoating !

 20. Het is mij gelukt. Het recept:
  benodigdheden:
  - glazen bakje (lasagnaschaaltje?)
  - schoonmaakazijn
  - afvoerontstopper korrels (sodium perchlorite)
  * verwijder waar mogelijk alle kunststof delen van de bril
  * laat de bril met de glazen naar beneden, pootjes erbuiten, in het bakje een dag weken in de schoonmaakazijn (hierdoor wordt de coating bros)
  Nu kan je niet meer door de bril kijken maar dit is voorbereiding voor de volgende stap
  * laat de bril een dag weken in water met een flinke scheut korrels (dit dient buiten te gebeuren en adem onder geen beding de dampen in!)
  * nu kan je de coating eraf schuren met wattenschijfjes

 21. Ik herken het probleem van krassen op de bril, en heb ook het idee dat het de laatste jaren erger is. Bij mij ging het met twee brillen in ieder geval ook fout omdat ik op vakantie ermee was wezen zwemmen. Ik weet niet of het door het chloor of het "natuurwater" in colakreek Suriname (kwik?) kwam.

  Maar met andere brillen is het gewoon na paar jaar raak; gekocht bij Specsavers geloof ik. Volgende keer probeer ik ook zonder coating, en de tip van voor 5euro verwijderen van de coating ga ik ook proberen; dank daarvoor!

  1. Ook mijn vermoeden is dat de coatings met opzet minder hard worden gemaakt,opdat ze zo sneller weer een bril kunnen verkopen.
   De consumptiemaatschappij. En dan is het raar dat de zorgverzekering weer omhoog moet. Voorlopig geen coating meer op mijn bril.
   Klant af bij Pearl.

 22. Ik heb er eigenlijk nooit last van. Ik maak m'n bril schoon met heel erg verdund afwasmiddel en een katoenen doek.

 23. Aangezien ik ook niet constant met mijn bril rondloop, slijt deze ook snel.
  Ik was dan best triest toen ik krassen zag op mijn bril en dat net in het midden van het glas.
  Ook ik probeerde middeltjes zoals tandpasta, ... echter zonder resultaat.
  Nu koop ik enkel nog 'goedkopere' brillen.
  Dan is het niet zo erg als ik weer eens een nieuwe moet kopen.

 24. Vroeger werd me in de brillenwinkels verteld dat de coatings alleen goed houden op glas, niet op kunststof. Tegenwoordig verkopen ze alle coatings wel op kunststof glazen, die veel lichter zijn dus comfortabeler om te dragen. Bij verschillende brillenwinkels heb ik brillen gekocht en de service vond ik bij Hans Anders beter. Maar plaatselijke winkels kunnen ook verschillen. Specsavers vond ik echt verschrikkelijk slecht. Tegenwoordig laat ik mijn ogen meten bij Hans Anders, wanneer er geen voordelige aanbieding is. Dan is de meting beter. Daarna zoek ik bij Ali een leuk montuur en met de kunststof meekleurende glazen op specificatie kost een mooie bril me dan 15 tot 20 euro inclusief verzending. Daar komt dan tegenwoordig 21% BTW bij. Inklaringskosten worden door Ali betaald. De eigenlijke brillenmaker die mijn voorkeur heeft is een verkoper in Maleisië, maar die verkoopt via de Chinese website. Ik maak de brillen schoon met warm water en afwasmiddel. Drogen met een microvezel doekje van Action, of een zachte handdoek of doekjes die ik knip van oude sweatshirts die een zachte binnenkant hebben. Die goedkope brillen hebben geen enkel probleem met de coating. Ik berg de brillen wel altijd op in de brillenkoker met brillendoekje die je er gratis bij krijgt. Op mijn blog heb ik mijn brillen ervaring beschreven.

  1. Goed om jouw ervaringen te lezen Vlierbloesem. Bij mij werkte Hans Anders juist niet zo goed, omdat ze mijn ogen niet goed hebben gemeten, waardoor ik niet goed zag. En teruggaan hielp helaas niet.

 25. Toen ik nog een bril had, had ik daar ook 1 keer last van. En die bril kwam niet bij Hans of bij de Specsavers vandaan.
  Ze hebben wel altijd gezegd dat je je bril nooit met die natte per stuk verpakte doekjes moet schoonmaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.