Schoolarts

schoolarts

Gisteren kwam mijn elfjarige zoon thuis met een grote A4-envelop van de GGD, met daarin een vragenlijst voor ouders, en de aankondiging dat ik volgende week dinsdag om 10.50 op school verwacht word door de jeugdverpleegkundige oftewel de schoolarts ook wel jeugdarts genoemd.

'Uw aanwezigheid als ouder/verzorger is erg belangrijk. Anders kan het onderzoek zelfs niet doorgaan. Wanneer u op bovengenoemd tijdstip niet kunt probeert u dan te ruilen met andere ouders/verzorgers'.

Noem me raar, maar ik heb er moeite mee als andere mensen zo maar over mijn tijd gaan beschikken. En het vervolgens ook nog eens míjn probleem maken als ik niet kan. Het toeval wil namelijk dat ik niet kan die dinsdag. En dat is echt stom toevallig, want normaliter kan ik op dinsdag wel. Sterker nog, omdat ik vanuit huis werk, kan ik mijn schema meestal wel aanpassen.

Een week van tevoren is te kort

En ik begrijp ook heus wel dat het een heel gedoe is om de afspraken voor de schoolarts in te plannen, maar laat het ouders dan op z'n minst een maand van te voren weten, in plaats van een week!

Hoe zit dat met de schoolarts?

Als je kind naar de basisschool gaat, verdwijnt het consultatiebureau uit beeld. Voortaan neemt de schoolarts dit over. Zo'n schoolarts werkt voor de GGD. Je krijgt een oproep als je kind naar de schoolarts moet. Het is dus niet iets dat je zelf moet regelen.

Het doel van een schoolarts is de ontwikkeling van je kind in de gaten houden. Doorgaans word je kind 3 keer opgeroepen: bij 5, 9 en 14 jaar. De laatste keer is dus op de middelbare school. Als er iets opvallends is aan je kind, kan het zijn dat je vaker moet komen.

Mijn kinderen waren bijvoorbeeld altijd vrij klein. Daarom moest ik wel eens een keer extra met ze komen om hun lengte te controleren.

Wat wordt er onderzocht door de jeugdarts?

Hieronder een overzicht van waar de jeugdarts je kind op controleert.

 • Lengte
 • Gewicht
 • Zicht
 • Gehoor
 • Evenwichtsgevoel
 • Fijne motoriek
 • Grove motoriek
 • Spraak
 • Groeicurve

Daarnaast kun je eventuele problemen of vragen bespreken met de jeugdarts. Denk aan vervelend gedrag, slaapproblemen, gepest worden ops school etc. Als er iets aan de hand is, verwijst de jeugdarts door. De arts op school heeft dus vooral een signalerende rol.

Leestips

Hoeveel tijd krijgen jullie om je agenda af te stemmen op een afspraak bij de schoolarts?
En hecht je veel waarde aan het bezoek aan de schoolarts? Trouwens, het is dus niet eens meer een schoolarts, maar een jeugdverpleegkundige!

Similar Posts

28 Comments

 1. Junior is 9 geworden recent en ik zat me al hardop af te vragen of hij al eens bij de schoolarts was geweest. Hij zegt van niet. Nu weet ik wanneer dit heuglijk feit plaatsvindt. Heeft die vragenlijst niet onder vuur gelegen toen in de kamer omdat er een vraag wordt gesteld over de kleur van het schaamhaar. Hahaha. Nou ik zie het wel gebeuren tegen die tijd. Gewoon braaf naartoe gaan en ik neem aan dat je als psychologe de vragenlijst wel sociaal wenselijk weet te pareren? Lekker zeggen wat ze willen horen en doen wat je goeddunkt. Deed ik ook altijd op het CB. De weg van minste weerstand noem ik dat. Kind is en was kerngezond. Maak me niet meer druk. Alleen wat laag in gewicht. Beter dan obese toch?
  Vandaag mag junior zijn inenting herhalen. Leek toen nog zo ver weg. Maar nu is het zover en ben ik daar van verlost. Kon zelfs 'de bewijskaart' tevoorschijn toveren in een handomdraai. Ben ik een brave burger of niet:) :) Mwoehaha.

 2. Best raar eigenlijk dat jij er persé bij moet zijn. Mijn zoon van 10 (groep 6) moet ook binnenkort, ook een vragenlijst ingevuld maar tenzij je zelf nadrukkelijk wilt, mogen ouders hier niet bij zijn. Zelfs bij kleuters mogen ouders er niet meer bij zijn. Wat ik dan wel weer gek vind, want die zijn nog zo klein.
  Ik heb door ervaring nog iets geleerd: zet nooit in zo'n vragenlijst dat je je ergens zorgen om maakt (tenzij dit heel echt het geval is natuurlijk) want er wordt dan meteen een extra afspraak voor gemaakt en als je niet uitkijkt meteen een probleem van gemaakt.

  1. Ik herinner me ook zoiets van destijds. Toch raar dat je er als ouders in principe niet bij mag zijn, maar dat de kinderen wel geacht worden om 'verplicht' zo'n lijst in te vullen.
   Daar moet toch toestemming van de ouders voor zijn? Ik denk niet dat ik daar tegenwoordig nog toestemming voor zou geven.

  2. Ik weet wat je bedoelt over die vragenlijsten! Ik ben ook erg voorzichtig met invullen, want voor je het weet zit je met een probleem.

   Wat apart dat het bij jullie juist andersom is, wat betreft er bij zijn! En voor kleuters is het inderdaad juist wel weer fijn als één van beide ouders er bij is. Blijkbaar is hier dus geen landelijk beleid voor.

 3. Ik weet niet meer hoe dat destijds ging met mijn jongens en de afspraken wanneer ik moest komen. Wat ik nog wel weet is dat het hetzelfde gezeur was als op het CB. Met de kennis van nu ;-P zou ik er niet meer heen gaan.
  Mijn jongens deden de dingen op hun manier en kwamen er wel, maar liepen niet volgens de lijstjes van het CB wat weer tot gezeur leidde.
  Nee, mijn zoons konden niet zo netjes huppelen. Dat dat geen wonder was omdat ze veel sneller groeiden dan 'gewone' kinderen daar werd geen rekening mee gehouden. Mijn zoons waren met 14 jaar allebei rond de 1.90 en stopten vervolgens met groeien. Ik maakte nog een opmerking dat kinderen die zo hard groeien niet in de wieg gelegd zijn voor balletdansers, maar die opmerking werd niet gehoord.
  Zo waren er meer dingen en weet je ik heb er helemaal genoeg van dat alle kinderen volgens een lijstje (dus extrovert) moeten zijn en als ze dat niet zijn dat ze dan een label opgeplakt krijgen. Het onderwijs is bv maar voor een zesde van de kinderen geschikt. Dat is voor middelmatige extroverte leerlingen. Daar pasten en passen mijn zoons nog steeds niet in.

  Sterkte met je bezoek (of niet...)

  1. Huppelen, meen je dat? Hahaha.
   Want stel je voor dat je later niet door het leven kunt huppelen. ;)

  2. De afspraak is nu doorgeschoven naar volgend jaar. Ik zie weinig heil in die afspraak, en bovendien gaat het prima met de betreffende zoon. En als er al wat was, dan ga ik wel naar de huisarts.

   Het consultatiebureau vond ik ook nooit prettig om te bezoeken! Ik ging er vrolijk en naïef heen, en dan kwam er helemaal aangeslagen en bezorgd weer uit.

  3. Ik ben het helemaal met je eens, met mijn oudste twee kinderen ging ik wel naar het Cb, altijd gezeur en moeilijk doen omdat mijn kinderen ook niet volgens de boekjes gingen:(
   Met dochter ben ik alleen voor de inentingen geweest en toen kreeg ik dus onverwacht huisbezoek ( ben ook nog zo stom geweest dat mens binnen te laten)
   Ik had het toen niet door maar dat was natuurlijk gewoon om te controleren wat voor gezin wij waren..
   Irritant!
   Ik vind de schoolarts e.d dus ook onzin en daar gaan mijn kinderen niet heen, ook dan wordt je gewantrouwd hoor maar ze kunnen er weinig mee doen.
   Als er iets is met mijn kinderen weet ik de weg naar de huisarts heel goed te vinden. We moeten maar eens af van die controlemaffia!
   Gewoon niet gaan en je eigen tijd indelen:)

 4. Wij moeten hier op school enkel gaan wanneer onze kinderen in de voorlaatste kleuterklas zitten, dus voor de 4jarige kleuters, en kunnen de ouders dan niet, dan doen ze het zonder de ouders... mijn oudste heeft vorig jaar ook weer naar het CLB moeten gaan en kreeg daar zelfs een spuitje, en dat was ook zonder de ouders...

 5. Nog makkelijker, ik ga niet meer. Ik geloof dat ik gestopt ben na de 3e. Je bent het niet verplicht. Gewoon een kort briefje, email dat je niet komt. Als er "problemen"zijn ga ik wel naar de huisarts. Die zien de kinderen vaker dan de schoolarts. En daar kan ik beter mee praten/overleggen.

  Nelly

  1. Gewoon niet gaan… Een goede optie! Wat dat betreft ben ik erg braaf ingesteld, maar ik zie er eigenlijk helemaal het nut niet van in. Wat je zegt: als er iets is, ga je wel naar de huisarts!

 6. Schoolarts..breek mij de bek niet open over dat fenomeen. Toen mijn oudste dochter er kwam, werd er tegen mij letterlijk gezegd dat ze niet goed in haar vel zat omdat ik..de scheiding wilde.ehh pardon...waar heeft u het over!!
  Daarna werd ik gebeld omdat ik mijn middelste dochter met migraine , paracetamol gaf als ze een aanval had, ik moest dan de ramen open gooien en heerlijk met haar gaan wandelen.
  Ik vroeg of de arts ooit zelf hoofdpijn had gehad!
  De jongste mankeerde ook van alles aan en moesten we steeds in de herhaling komen, ik heb toen gezegd dat ik klaar met ze was.
  Ik ga snel genoeg naar een huisarts, ik vind het wel goed met de schoolarts.

  Ik ken de schoolarts ook beroepshalve en toen ze tegen ouders zei dat ze hun kinderen mishandelde omdat het kind overgewicht had , had ik het helemaal met dit mens gehad. Deze ouders waren de taal niet goed machtig en helemaal in paniek dat hun kind werd weggehaald door jeugdzorg...

  1. Lekker advies tegen de hoofdpijn... ik heb al van jongs af aan hoofdpijn en als er iets is dat funest is voor m'n hoofd, dan is het wel tocht en kou... Maar misschien is dat voor iedereen anders.

 7. He wat? Laten ze het niet van tevoren weten dat er een 'dokter' naar je kind komt kijken? Weet dat ik dit zelf echt vreselijk vond :O Ik hoop toch dat de school dit uit zichzelf aankondigt en dat ik niet voor een voldongen feit sta opeens.

 8. Dit is inderdaad niet meer echt van deze tijd. Veel moeders (en vaders) werken nu gewoon, die kunnen niet altijd zomaar op een doordeweekse dag, overdag, vrij krijgen voor zoiets! Ik ben zelf gelukkig altijd de dans ontsprongen, wij moesten op de middelbare school ook nog, maar daar kwam steeds wat tussendoor. Gelukkig, want ik vind die schooldokter echt hel.

 9. kan me niet herrinneren dat mijn dochter ooit bij een schoolarts is geweest, ben ik dat nu vergeten of is het niet de gewoonte op alle basisscholen? zou er denk ik geen gebruik van gemaakt hebben ,want je hebt toch een huisarts en die is al op de hoogte van de eventuele ziekte geschiedenis van het kind en kent meestal ook de rest van het gezin en de omstandigheden.

  1. Ik dacht wel dat het de gewoonte was op alle basisscholen. Op de vorige basisschool in de stad was het ook. En als kind herinner ik me ook de schoolarts.

 10. Uitgaande van mijn ervaringen met het CB, denk ik niet dat de schoolverpleegkundige een toegevoegde waarde heeft.
  Ik vind het eerlijk gezegd maar een beetje overdreven en zonde van al dat overheidsgeld als je ook gewoon naar de huisarts kunt gaan. Er loopt tegenwoordig op elke school ook een maatschappelijk werkster en IB-er rond die eventuele psychische problemen oppakken. Dus ja....ik denk dat ik de schoolarts vriendelijk ga bedanken tegen de tijd dat ik een uitnodiging krijg.
  Ik ben zelf alert en mondig genoeg om problemen die ik bij mijn kind signaleer aan te kaarten als dat nodig mocht zijn.

 11. Ik heb geen kinderen, maar heb het nooit zo op schoolartsen gehad.
  Misschien slechte ervaring van vroeger?
  Op de mavo werd door de schoolarts een ruisje bij het hart geconstateerd.
  Dus ik door naar de huisarts die niets vond.
  Later bleek dat bij alle kinderen in mijn klas zo'n ruisje was geconstateerd.
  Diverse kinderen waren zelfs naar het ziekenhuis geweest voor een cardiogram.

  Van die brieven krijgen trouwens niet alleen ouders, vrouwen vanaf een zekere leeftijd worden er ook mee bestookt.
  Ik erger me dood aan de manier waarop.
  Krijg je van een wildvreemde een brief, waarin staat dat ze ongevraagd en zonder enig overleg een afspraak voor je gemaakt hebben.
  En als je niet komt, dan moet je je niet alleen afmelden, maar ook nog een compleet vragenformulier invullen om de reden waarom je niet komt te verdedigen.
  Hallo zeg, kan dat niet anders?
  Ik bepaal graag zelf wie er op welk moment aan mijn lijf komt en wat ik voor mij wel of niet noodzakelijk acht en daar hoef ik me tegen geen enkele onbekende voor te verantwoorden.

 12. Zo te lezen denken er veel,mensen hetzelfde over schoolarts en Cb, lollig is dat, ik dacht dat ik een van de weinigen was:) Hier op school ben ik de enige die 'moeilijk' doet namelijk.
  Ik,las ooit eens een stukje in de Ouders van Nu van een moeder die zich pas echt moeder voelde als ze op het Cb was, ik heb hartelijk moeten lachen;)
  Gewoon niet gaan dus en wat minder braaf mag best, je ergert je er toch aan?

 13. Schoolarts of schoolverpleegkundige - dat maakt natuurlijk niet zoveel uit... In ieder geval niet voor de logistiek, en waarschijnlijk hebben beiden dezelfde functie: kijken of het goed gaat met je kind.
  Natuurlijk is iedereen die hier post te goeder trouw,maar ik kan me voorstellen dat een schoolarts ook problemen als mishandeling, thuis of in de klas, op kan duiken. En ik kan me niet voorstellen dat één van jullie daar iets op tegen heeft.
  Maar ik word ook altijd heel iebelig als ik op dat en dat tijdstip ergens wordt ontboden - kom zeg, ik heb ook een eigen agenda met afspraken! En met een website waarop ouders zelf afspraken in kunnen plannen kom je ook al een heel eind...

  1. Ja dat heeft mijn tandarts ook voor de halfjaarlijkse controle.
   Hartstikke handig
   een week of wat van te voren krijg je een mailtje of je op de site een afspraak wilt plannen.

  2. Zo'n website vind ik een goede oplossing Hanneke! Of in ieder geval niet een week van te voren de brief met de afspraak sturen! Als ik het een maand van te voren had geweten had ik mijn agenda kunnen aanpassen.

   Schoolartsen hebben denk ik inderdaad ook een signalerende functie, hoewel ik denk dat leerkrachten eerder dingen kunnen signaleren. Want het stelt echt heel weinig voor zo'n bezoekje aan de schoolarts, die dus in ons geval niet eens schoolarts is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.