Gemiddelde ouderbijdrage basisschool: welk bedrag is redelijk?

gemiddelde ouderbijdrage basisschool

Wat is de gemiddelde ouderbijdrage voor de basisschool?

Het nieuwe schooljaar gaat vaak gepaard met kosten.

Zoals de vrijwillige ouderbijdrage.

Ik vind dat altijd een beetje een stomme term. Want er is weinig 'vrijwillig' aan. Je moet het in principe gewoon betalen. En dat is ook niet erg, maar noem het dan niet vrijwillig.

Overigens zijn scholen verplicht om te vermelden in de schoolgids dat het om een vrijwillige bijdrage gaat.

Ik heb mijn kinderen op 3 basisscholen gehad. Gemiddeld betaalde ik daar zo'n 45,- schoolgeld. Een keurig bedrag. Zeker als ik de uitkomsten van een onderzoek van het NRC zie!

Zij inventariseerden wat 316 algemeen bijzondere basisscholen* vroegen als vrijwillige bijdrage en maakten een top 10. Sommige bedragen zijn echt schrikbarend hoog vind ik! Kijk maar:

Top 10 vrijwillige ouderbijdrage op algemeen bijzondere basisscholen NRC

 • 1.475,- Kievietschool in Wassenaar
 • 1.286,- de Blink in Culemborg
 • 1.275,- De Noordwijkse School in Noordwijk
 • 1.200,-  Matthijsje in Oosterbeek
 • 1.103,- Groningse Schoolvereniging in Groningen
 • 1.054,- Casa in Pijnacker
 • 900,- Europaschool in Amsterdam
 • 886,- Eerste Leidse Schoolvereniging in Leiden
 • 731,- De Gooische School in Laren
 • 726,- Rotterdamse Schoolvereniging in Rotterdam
 • 10,- De Overlaat uit Tolkamer

Dan mag ik me wel in mijn handjes knijpen met die gemiddelde 45,-!

Vrijwillige ouderbijdrage Onderwijsinspectie

De Onderwijsinspectie deed ook een onderzoek naar schoolgeld in 2013. Zij deden een steekproef onder 151 scholen. De bedragen die zij tegenkwamen voor de vrijwillige ouderbijdrage zijn een stuk vriendelijker. Hier onder de resultaten:

 • Een gemiddelde basisschool vraagt een bijdrage van 40 euro aan de ouders.
 • Driekwart van de geteste scholen vraagt een bijdrage die lager ligt dan 50 euro.
 • Het hoogste bedrag dat is aangetroffen in de steekproef was een ouderbijdrage van 690 euro.

Ik herken me dus meer in de resultaten van de Onderwijsinspectie.

Waar is de vrijwillige bijdrage eigenlijk voor?

Scholen mogen zelf bepalen hoeveel ze vragen als vrijwillige bijdrage. Dat doen ze in overleg met de medezeggenschapsraad. En het is voor:

 • excursies
 • schoolreisjes
 • sportdag
 • schoolkamp groep 8
 • sinterklaascadeautjes
 • kerstvieringen
 • extra lesmateriaal
 • schoolzwemmen

Als je de vrijwillige bijdrage niet hebt betaald, dan kan het zijn dat je kind niet mee mag doen met een activiteit. Tenzij het een verplíchte activiteit is.

Stichting Leergeld: voor ouders die de vrijwillige ouderbijdrage niet kunnen ophoesten

Stel nou dat je echt het geld niet hebt om de vrijwillige ouderbijdrage te betalen. Dan kun je voor hulp aankloppen bij de Stichting Leergeld. Steeds meer ouders vragen daar om hulp. In 2013 gaf de stichting 7,4 miljoen uit om kinderen bij te staan. In 2014 was dat al 11,2 miljoen.

Conclusie over de vrijwillige gemiddelde ouderbijdrage basisschool

We boffen eigenlijk maar: het Nederlands onderwijs wordt betaald door de overheid. Ieder kind kan dus naar school. Wat dat betreft is een vrijwillige ouderbijdrage niet veel gevraagd. Maar de term vrijwillige ouderbijdrage is misleidend. Want het is niet echt een optie om niet te betalen. En voor ouders die financieel krap zitten kan dit een probleem zijn. En het kind betaalt de prijs, want die mag niet meedoen met bepaalde activiteiten.

De gemiddelde basisschool vraagt 50,- voor de vrijwillige ouderbijdrage.

Gemiddelde ouderbijdrage basisschool 2023

In maart 2023 vermeldden ze op de site van de NOS dat de gemiddelde ouderbijdrage voor de basisschool in 2023 75 euro is.

Zie ook mijn post Wat kost studeren?

Hoe geeft de basisschool van jouw kind aan dat de vrijwillige ouderbijdrage vrijwillig is? En wat zeggen ze er over als je niet kunt betalen?

* Algemeen bijzondere scholen geven onderwijs op grond van godsdienst, levensovertuiging of onderwijskundige

Similar Posts

33 Comments

 1. Bij ons ligt het bedrag onder de 40 euro per jaar. Ik moet zeggen dat ik daar echt aangenaam door verrast was. Voor de peuterspeelzaal betalen wij ongeveer 70 euro per maand en daar krijg je echt een stuk minder voor. Jongste gaat wel elke week 2 ochtende naar de peuterspeelzaal omdat wij dat belangrijk vinden toch zal ik er absoluut niet om treuren als hij naar school mag dit zal financieel heel erg fijn zijn!

 2. Hier is de vrijwillige bijdrage 25 euro per jaar. Heel schappelijk, maar inderdaad er is weinig vrijwilligs aan te bespeuren. Moet het nog overmaken, bedankt voor de reminder!

 3. Bij onze school is het 37,50 per jaar, dus dat valt reuze mee als ik dit lees :) In de nieuwsbrief van school wordt niet vermeld dat het vrijwillig is. De ouders die het financieel niet breed hebben en over een U-pas beschikken, kunnen met de U-pas betalen. (Een U-pas is een gratis voordeelpas voor mensen met een laag inkomen die wonen in Utrecht en omgeving. Er kunnen bijvoorbeeld ook zwemlessen van betaald worden.)

  1. De vermelding dat het vrijwillig is moet in ieder geval verplicht in de schoolgids staan. Ik ben wel benieuwd of de school het daar heeft vermeld Fleur!

   Wat fijn dat die U-passen er zijn voor ouders die financieel krap zitten!

  2. Ja zoiets hebben we ook in Den Haag, de Ooievaarspas. Daar kun je inderdaad de vrijwillige bijdrage mee betalen en dat vind ik heel erg fijn. Toen ik in Amsterdam woonde hadden we die optie niet.

  3. ps. schoolreizen, eindcadeau groep 8 betaal je wel 'apart'. Vorig jaar was de bijdrage eindcadeau groep 8 bijvoorbeeld 15 euro en schoolreisje van de een was 15 en van de ander 25.

 4. Bij ons is de bijdrage 15 euro per kind per jaar. Hier worden de verschillende christelijke vieringen mee gevierd, sinterklaas, sportdag, laatste schooldag (patat eten met zijn allen), en eventuele excursies. Vanaf groep 3 hebben ze 5 schaatslessen in het jaar, dit moet wel extra betaald worden en kost dit jaar 17,50. En schoolreisjes moet je ook extra betalen.

 5. Bij ons helemaal geen vrijwillige bijdrage! Wel een schoolreisje van ongeveer 25 euro per kind met een maximum van 70,- per gezin,
  Onze school is verbonden aan onze kerk, en daar wordt nog wel eens een collecte voor de school gehouden.( overigens zitten er ook kinderen op school die niet tot onze kerk behoren hoor) Zo is het dus echt een vrijwillige bijdrage!
  Wat een enorme bijdrage vragen sommige scholen; je zult dan maar 4 kinderen of zo op school hebben! Wel mooi om eens zo'n lijstje te zien, des te meer voel ik me bevoorrecht!

  1. Ik vond het ook een interessant lijstje om te zien. Het geeft toch wat vergelijkingsmateriaal! Wat mooi dat jullie school verbonden is aan een kerk en dat er gewoonweg geen vrijwillige ouderbijdrage nodig is zeg!

   Wat voor kerk is het?

 6. Bij ons op de basisschool was de term "vrijwillig" ook ver te zoeken. Er werd min of meer van je verwacht dat je er ook een automatische incasso voor afgaf. Wel was het een redelijk bedrag hoor, zo rond de € 35,- en bij grote gezinnen was er een maximum aan verbonden.

 7. Wij betalen bijna €60,- per jaar. En dat is "vrijwillig" want als je niet betaald, dan zou het kunnen zijn dat je niet mee kan op schoolreis. Als het niet te betalen is, kun je inderdaad een beroep doen op stichting leergeld. Dat staat er keurig bij.

 8. Dat is wel een heel misleidende benaming! Wat erg dat kinderen waarvan de ouders het niet kunnen betalen dan niet mee op schooluitstap kunnen. Is daar geen fonds voor voorzien of zo?
  Hier in België is er een maximumfactuur die de overheid oplegt voor het kleuter- en basisonderwijs.

 9. Hier in het dorp is het €7 per kind.
  Er wordt hier ook 2 of 3x per jaar een Re-share actie gehouden. We kunnen kleding inleveren, die wordt door de Re-share opgehaald en de school krijgt €1 per kg kleding. Ideale actie.

  1. Dan moet ik er nog bijzeggen dat bv het schoolreisje naar bv Irrland gratis was.
   Maar vorig jaar naar Toverland €12 bijbetaald moest worden.

   We wonen in een dorp met iets meer dan 2000 inwoners. En op school schommelt het rond de 200 leerlingen.

 10. Ik heb zelf geen kinderen, maar ik had hier zelf als kind natuurlijk geen benul van. Interessant om te lezen. Euro of 40-50 lijkt mij redelijk, zeker als je het vergelijkt met de rest van de lijst!

 11. Hier is het 17,50 per kind. Dit is wel exclusief schoolreis omdat niet elk jaar een standaard schoolreis gedaan wordt. Hier hebben ze een jaar schoolreis, een jaar op feestweek en een jaar een paar dgn op kamp. En dat rouleert dus. Schoolreis is ipc het duurst omdat ze dan een bus moeten huren.

  1. Leuk dat ze het zo afwisselen Kaboutertuin! Op de basisschool op het platteland hadden ze een nachtje logeren in de school en spelletjes doen. Dat was leuk en niet duur.

   De basisschool in de stad had elk jaar een echt schoolreisje.

 12. Bij ons is het 50 euro. Het gaat hier ook om een vrijwillige bijdrage. Als er ouders zijn die het niet kunnen betalen dan wordt er naar een oplossing gezocht (in termijnen betalen, of ouders betalen de ene helft en de school de andere helft). Het is nooit zo dat kinderen buitengesloten worden van het schoolreisje of iets dergelijks, dat vind ik wel heel goed.

  Van de bijdrage wordt ook heel veel gedaan, ik help als klassenouder veel op school en bij de organisatie van activiteiten die van de ouderbijdrage worden betaald. Juist omdat het hier om geld van alle ouders gaat, draaien we ieder dubbeltje (of moet ik nu 5 eurocent zeggen? ;) ) om.

  Groetjes, Marielle

 13. Wij betalen € 35,-- voor het eerste kind en dacht iets minder voor de tweede, maar ik weet het niet helemaal zeker... maar daarnaast betalen we ook nog gewoon een bijdragen voor het schoolreisje (twee weken geleden ieder € 20,--). Kinderen gaan overigens altijd mee, ook al kunnen de ouders het niet betalen dan komt het geld wel ergens anders vandaan!

  Maar hoe dan ook, het is echt niet vrijwillig want als je het niet kan of wil betalen moet je toch naar de schoolleiding en als je niet betaald en geen melding maakt komen er toch oproepen om te betalen.

  1. Fijn dat kinderen altijd mee kunnen op schoolreisje!

   Wat je zegt over 'vrijwillig' herken ik. Het is echt niet zo vrijblijvend als het wordt voorgesteld. En zoals ik al schreef: dat is prima, maar kom daar dan ook gewoon meteen voor uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.