Reacties

Gemiddelde ouderbijdrage basisschool: welk bedrag is redelijk? — 33 reacties

 1. Bij ons ligt het bedrag onder de 40 euro per jaar. Ik moet zeggen dat ik daar echt aangenaam door verrast was. Voor de peuterspeelzaal betalen wij ongeveer 70 euro per maand en daar krijg je echt een stuk minder voor. Jongste gaat wel elke week 2 ochtende naar de peuterspeelzaal omdat wij dat belangrijk vinden toch zal ik er absoluut niet om treuren als hij naar school mag dit zal financieel heel erg fijn zijn!

 2. Bij onze school is het 37,50 per jaar, dus dat valt reuze mee als ik dit lees :) In de nieuwsbrief van school wordt niet vermeld dat het vrijwillig is. De ouders die het financieel niet breed hebben en over een U-pas beschikken, kunnen met de U-pas betalen. (Een U-pas is een gratis voordeelpas voor mensen met een laag inkomen die wonen in Utrecht en omgeving. Er kunnen bijvoorbeeld ook zwemlessen van betaald worden.)

  • De vermelding dat het vrijwillig is moet in ieder geval verplicht in de schoolgids staan. Ik ben wel benieuwd of de school het daar heeft vermeld Fleur!

   Wat fijn dat die U-passen er zijn voor ouders die financieel krap zitten!

  • Ja zoiets hebben we ook in Den Haag, de Ooievaarspas. Daar kun je inderdaad de vrijwillige bijdrage mee betalen en dat vind ik heel erg fijn. Toen ik in Amsterdam woonde hadden we die optie niet.

  • ps. schoolreizen, eindcadeau groep 8 betaal je wel 'apart'. Vorig jaar was de bijdrage eindcadeau groep 8 bijvoorbeeld 15 euro en schoolreisje van de een was 15 en van de ander 25.

 3. Bij ons is de bijdrage 15 euro per kind per jaar. Hier worden de verschillende christelijke vieringen mee gevierd, sinterklaas, sportdag, laatste schooldag (patat eten met zijn allen), en eventuele excursies. Vanaf groep 3 hebben ze 5 schaatslessen in het jaar, dit moet wel extra betaald worden en kost dit jaar 17,50. En schoolreisjes moet je ook extra betalen.

 4. Bij ons helemaal geen vrijwillige bijdrage! Wel een schoolreisje van ongeveer 25 euro per kind met een maximum van 70,- per gezin,
  Onze school is verbonden aan onze kerk, en daar wordt nog wel eens een collecte voor de school gehouden.( overigens zitten er ook kinderen op school die niet tot onze kerk behoren hoor) Zo is het dus echt een vrijwillige bijdrage!
  Wat een enorme bijdrage vragen sommige scholen; je zult dan maar 4 kinderen of zo op school hebben! Wel mooi om eens zo'n lijstje te zien, des te meer voel ik me bevoorrecht!

  • Ik vond het ook een interessant lijstje om te zien. Het geeft toch wat vergelijkingsmateriaal! Wat mooi dat jullie school verbonden is aan een kerk en dat er gewoonweg geen vrijwillige ouderbijdrage nodig is zeg!

   Wat voor kerk is het?

 5. Bij ons op de basisschool was de term "vrijwillig" ook ver te zoeken. Er werd min of meer van je verwacht dat je er ook een automatische incasso voor afgaf. Wel was het een redelijk bedrag hoor, zo rond de € 35,- en bij grote gezinnen was er een maximum aan verbonden.

 6. Wij betalen bijna €60,- per jaar. En dat is "vrijwillig" want als je niet betaald, dan zou het kunnen zijn dat je niet mee kan op schoolreis. Als het niet te betalen is, kun je inderdaad een beroep doen op stichting leergeld. Dat staat er keurig bij.

 7. Dat is wel een heel misleidende benaming! Wat erg dat kinderen waarvan de ouders het niet kunnen betalen dan niet mee op schooluitstap kunnen. Is daar geen fonds voor voorzien of zo?
  Hier in België is er een maximumfactuur die de overheid oplegt voor het kleuter- en basisonderwijs.

 8. Hier in het dorp is het €7 per kind.
  Er wordt hier ook 2 of 3x per jaar een Re-share actie gehouden. We kunnen kleding inleveren, die wordt door de Re-share opgehaald en de school krijgt €1 per kg kleding. Ideale actie.

  • Dan moet ik er nog bijzeggen dat bv het schoolreisje naar bv Irrland gratis was.
   Maar vorig jaar naar Toverland €12 bijbetaald moest worden.

   We wonen in een dorp met iets meer dan 2000 inwoners. En op school schommelt het rond de 200 leerlingen.

 9. Ik heb zelf geen kinderen, maar ik had hier zelf als kind natuurlijk geen benul van. Interessant om te lezen. Euro of 40-50 lijkt mij redelijk, zeker als je het vergelijkt met de rest van de lijst!

 10. Hier is het 17,50 per kind. Dit is wel exclusief schoolreis omdat niet elk jaar een standaard schoolreis gedaan wordt. Hier hebben ze een jaar schoolreis, een jaar op feestweek en een jaar een paar dgn op kamp. En dat rouleert dus. Schoolreis is ipc het duurst omdat ze dan een bus moeten huren.

  • Leuk dat ze het zo afwisselen Kaboutertuin! Op de basisschool op het platteland hadden ze een nachtje logeren in de school en spelletjes doen. Dat was leuk en niet duur.

   De basisschool in de stad had elk jaar een echt schoolreisje.

 11. Bij ons is het 50 euro. Het gaat hier ook om een vrijwillige bijdrage. Als er ouders zijn die het niet kunnen betalen dan wordt er naar een oplossing gezocht (in termijnen betalen, of ouders betalen de ene helft en de school de andere helft). Het is nooit zo dat kinderen buitengesloten worden van het schoolreisje of iets dergelijks, dat vind ik wel heel goed.

  Van de bijdrage wordt ook heel veel gedaan, ik help als klassenouder veel op school en bij de organisatie van activiteiten die van de ouderbijdrage worden betaald. Juist omdat het hier om geld van alle ouders gaat, draaien we ieder dubbeltje (of moet ik nu 5 eurocent zeggen? ;) ) om.

  Groetjes, Marielle

 12. Wij betalen € 35,-- voor het eerste kind en dacht iets minder voor de tweede, maar ik weet het niet helemaal zeker... maar daarnaast betalen we ook nog gewoon een bijdragen voor het schoolreisje (twee weken geleden ieder € 20,--). Kinderen gaan overigens altijd mee, ook al kunnen de ouders het niet betalen dan komt het geld wel ergens anders vandaan!

  Maar hoe dan ook, het is echt niet vrijwillig want als je het niet kan of wil betalen moet je toch naar de schoolleiding en als je niet betaald en geen melding maakt komen er toch oproepen om te betalen.

  • Fijn dat kinderen altijd mee kunnen op schoolreisje!

   Wat je zegt over 'vrijwillig' herken ik. Het is echt niet zo vrijblijvend als het wordt voorgesteld. En zoals ik al schreef: dat is prima, maar kom daar dan ook gewoon meteen voor uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder