Schoolkamp groep 8: kosten + geweldige ervaring??

schoolkamp
Mijn jongste zoon op weg naar het schoolkamp in 2014!

Schoolkamp groep 8 en 7.

In de zomervakantie voordat ik naar groep 8 ging, had ik al buikpijn bij de gedachte aan het schoolkamp van groep 8 aan het eind van het schooljaar…

Want ja, zo’n kind was ik.

Ik vond schoolkampen echt een vreselijke bezoeking. Wat ik opgelucht toen ik aan het eind van de middelbare school eindelijk de ruimte had om er niet aan mee te doen.

Maar schoolkampen staan bekend als Leuk.

Dus toen mijn eigen kinderen eraan moesten geloven, voelde ik me verplicht om ze eraan te laten meedoen.

In 2014 schreef ik onderstaande blogpost getiteld: Schoolkamp groep 8.

Schoolkamp groep 8

In groep 7 en 8 gaan de kinderen op schoolkamp. Ze fietsen zo’n 20 kilometer naar een scoutinggebouw en logeren daar twee nachtjes.

Omdat we zelf nooit kamperen, is het altijd weer even zoeken om alle spullen compleet te krijgen. Dit jaar moest ik zelfs twee luchtbedden kopen, omdat het zogenaamde zichzelf opblazende matje kapot was.

Kosten schoolkamp groep 8

Al met al waren er daardoor best veel onverwachte kostenposten

 • Het schoolkamp van groep 8 zelf: 45,- per kind = 90,-. (Nou snap ik waarom het schoolgeld zo lekker laag is. Het kamp/schoolreisje zit daar niet bij in)
 • Twee luchtbedden van de Action ad 6,99 = 13,98
 • Zaklamp voor de jongste: 0,39
 • 2 tandenborstels ad 0,62 = 1,24
 • 2 keer mini tandpasta 1,20
 • 2 keer chips want ze moeten kindertraktaties meenemen: 1,63
 • Broodjes voor het lunchpakket 1,55
 • Worst (ieder kind neemt beleg mee) 1,50. Tot mijn chagrijn ligt die worst nu nog in de koelkast! Mijn jongste zoontje vergat hem in zijn tas te doen…
 • Appelstroop (beleg middelste zoon) 0,55
 • Bananen voor lunchpakket 1,99
 • TOTAAL: 114,03

Veel van de gekochte spullen zijn natuurlijk altijd handig. Zoals de luchtbedden, tandenborstels, tandpasta, zaklamp, appelstroop etc. Hopelijk heb ik volgend jaar dus eindelijk eens de spullen goed voor elkaar!

Schoolkamp groep 8: Alles kan mee op de fiets

In het kampboekje staat ook een hoofdkussen op de lijst van dingen die je moet meebrengen. Er rijdt dan ook een auto met alle spullen. Dat moet denk ik ook wel, want zo’n kussen alleen al neemt heel veel plek in!

Maar ik vind het veel stoerder als je je spullen gewoon zelf mee neemt op de fiets. Bovendien hoort kamperen toch ook een beetje primitief te zijn?

En niet voor niets hoor je de woorden kamperen en kreperen vaak in één zin. Toch?!

Ik ben dan ook trots dat mijn zonen hun spullen prima op hun fiets konden meenemen. Gewoon in fietstassen Het is tenslotte ook maar voor 3 dagen, en 2 nachten. Als je dan komt aanzakken met je dekbed, hoofdkussen en zo’n koffer op wieltjes, dan oogt dan toch weinig kampeerderig vind ik.

Schoolkamp groep 8: Les in loslaten

Als moeder vind ik zo’n kamp trouwens erg spannend. Ik hoop maar dat alles goed gaat. Voor mij dus weer een lesje loslaten. Ik troost mezelf met het idee dat op hun oude school ze naar één van de Waddeneilanden gingen. Bij mijn dochters maakte ik me dus zorgen dat ze overboord zouden slaan…

Zie ook mijn post Wat kost studeren?

Schoolkamp groep 8 – Terugblik in 2021

Inmiddels kan ik vertellen dat het schoolkamp van groep 8 goed verliep. Mijn twee zoons kwamen heelhuids thuis. Wel was er een wonderlijke discrepantie tussen hun verhaal over het schoolkamp en dat van de juffen.

Ze vonden het geweldig! Not.

Volgens de juffen hadden ze Genoten met een hoofdletter, en de tijd van hun leven gehad. Iets wat ik erg fijn vond om te horen. Want als moeder wil je toch graag dat je kind het naar zijn of haar zin heeft.

Maar toen ik destijds enthousiast tegen mijn zoontjes zei: ‘Ik hoorde dat jullie het superleuk hebben gehad?!’ bleek dat toch enigszins overdreven.

Ze hadden er weinig aan gevonden.

Tsja… Ik weifel of het nou een goede zaak is dat ze zich zo aan de normen en verwachtingen van de schoolleiding hebben aangepast, of juist niet.

Anderzijds: soms moet je in het leven dingen doen die niet zo leuk zijn, en er toch maar het beste van maken.

Dat hebben ze in ieder geval gedaan.

Leestip

Afscheidscadeau juf einde schooljaar

Hoe ziet het schoolreisje/kamp er bij jullie op school uit? En wat zijn de kosten?

Similar Posts

10 Comments

 1. Mijn zoon is ook op schoolkamp! Kosten 80,00 euro…ze gaan 3 nachtjes kamperen op een camping met een meertje, subtropisch zwembad etc. en er op de fiets naar toe. Eten wordt verzorgd. Het kamp heeft een hoog patat en leuke uitjes gehalte…er komt weinig creativiteit van de leerkrachten die meegaan. Ze gaan naar het hunebedcentrum in Borger, klimmen (klimmuur), pretpark en misschien nog naar kamp Westerbork. Ze mogen 6,00 euro zakgeld mee. Er zijn ouders die uiteraard meer mee geven want hun zoon/dochter zou wel eens te kort kunnen komen…Een gesprek hierover heeft weinig zin…dit zijn ook de kids die op de middelbare school dagelijks lunchgeld mee krijgen…Over financiele opvoeding gesproken…
  Wij hebben 3 kids en ik vind de tijd voor de zomervakantie erg duur. Een zoon gaat op voetbalkamp 150,00 euro, 25 euro zakgeld mee (dit maakt mijn zoon niet op, hij heeft een keer een hamburger en een ijsje gekocht), de andere dochter op werkweek: 360,00 euro. Het klassenuitje 18,00 en 10 ,00 zakgeld mee, voetbaluitje, 30,00 a 40,00 euro, de jaarlijkse barbecue 25,00 euro (hebben we afgezegd) etc, etc. Voetbalkamp en werkweek hebben we gereserveerd. Ik vind het al met al een dure tijd. Onze zoon is meegegaan op voetbalkamp omdat iedereen meeging, ze willen er een jaarlijkse traditie van maken, ik ga dan wel aan de bel trekken! Het valt me op dat iedereen dit volledig normaal schijnt te vinden, ik hoor hier geen enkele ouder over…

 2. En terecht dat heel duidelijk is hoeveel het schoolkamp kost, het is namelijk niet verplicht om mee te gaan. Anders mogen ze er geen geld voor vragen.
  Tja als doorgewinterde kampeerders hebben wij gewoon heel kleine kussentjes, die gaan zelfs mee als we met de rugzak oppad zijn (een fiets kun je zwaarder belasten dan je rug)
  Kamperen en kreperen horen wat mij betreft niet in 1 zin. Dit komt vooral omdat mensen niet de juiste spullen meehebben.

 3. Hier (Oosten van Duitsland) gaat oudste (vergelijkbaar groep 6) twee nachtjes weg, kosten voor ouders 65,-, (en 10 door oudervereniging betaald). Ze gaan met de lijnbus en verblijven in een soort herberg. Er zitten kleine uitjes bij in (zwemmen, midgetgolfen, avontureniets) en ze mogen maar liefst 15,00 zakgeld meenmen.

 4. Mijn kinderen aten thuis ook brood, met beleg, ze poetsten hun tanden thuis ook en een zak chips of iets dergelijks werd ook thuis wel gegeten. Dus omdat nu bij de kosten van een kamp op te tellen ;-) Wij fietsten altijd veel en hadden daarom goede regenpakken etc. Ook kampeerden we in die tijd dus er hoefde meestal niks nieuws gekocht worden.
  Mijn jongste dochter (slechthorend) zat op een speciale school en ging in groep 3 (ze was 6 jaar) voor het eerste op schoolkamp (1 nachtje) . Ze vond het reuze leuk en heeft genoten. Ikzelf vond het wel een beetje spannend omdat ze nog zo klein was :-)

 5. Schoolkamp doen ze bij ons niet aan. Alle groepen gaan op schoolreis, wat ons voor 3 kinderen €57,50 kost., met een maximum van 70 euro per gezin. ( Er zijn bij ons op school best nog wat echt grote gezinnen)Vanaf groep 5 mogen ze wat geld meenemen, ik dacht 3 euro voor 5/6 en 5 euro voor 7/8. Wij hoeven geen schoolgeld te betalen, en verder zijn er ook hoegenaamd geen extra kosten, dus het valt nog mee. Op het voortgezet onderwijs word dat wel wat anders, heb ik al wel begrepen!

 6. Mijn kinderen konden niet meegaan op schoolreisjes en schoolkamp. Gewoon omdat dit te duur was voor ons. (…en nee we hebben ook geen breedbeeld tv of auto, wel speciale zooltjes in de schoenen en extra ziekenhuiskosten en een strikt noodzakelijk glutenvrij dieet)
  Gelukkig sprongen enkele “rijke ouders” in en konden ze wel mee. Maar ik werd er wel op aangekeken dat ik het niet kon betalen. Terwijl ik vaak actief op school was, als breimoeder,luizenmoeder,overblijf en oversteekmoeder…dán zie je die rijkere ouders niet. Ik zou het eerlijker vinden als “inzet” voor school (en ook voor de kinderen van de rijkere ouders) ook mee gewogen was.

  1. Vaak heeft de school of de gemeente een regeling voor kinderen die niet mee kunnen omdat hun ouders dit gewoonweg niet kunnen betalen. Bij ons op school hebben we dit ook, er zijn een aantal ouders die hier gebruik van maken. Gelukkig voor hen kan dit redelijk in anonimiteit, geen van de andere ouders of kinderen is op de hoogte.

 7. Oh, wij vinden kamperen ook heerlijk :). Hier ook ooit goede zelfopblaasbare matjes en slaapzakken aangeschaft en een fijne tent met twee slaapcabines en in het midden een grote leefruimte waarin je kunt staan en lopen. Dan heb je het lekker luxe! Wij hebben zelfs een campapotti om in te plassen zodat je niet ‘s-nachts naar het toiletgebouw hoeft (want dat vind ik dus wel echt ontzettend vervelend)

  Over schoolreisjes kan ik nog niet zoveel zeggen want dochterlief zit in groep 1.

  Maar wat wellicht wel interessant is is het schoolgeld: ze zit op de Vrije School, en dat is echt geweldig. Zo’n fijne, warme, open gemeenschap. Zowel zij als ik voelen ons helemaal thuis. Maar het schoolgeld! Ik las net je oude blogje erover! Wij hebben ook een “vrijwillige” bijdrage, maar er zijn wel richtlijnen. Voor een modaal salaris is dat €40,- per maand!! Je mag overigens dan wel, “als je dat niet kunt betalen”, het op een lager bedrag zetten. Wij betalen nu €20,- per maand x 11 maanden dus €220,- per jaar. Plus €10,- per jaar voor de klassenpot.
  Voor volgend jaar moet ik weer nadenken… eigenlijk zou ik het liefst het nog iets omlaag doen… maar ik weet niet of ik dat kan maken!
  Van dat geld wordt overigens wel alles betaald, ook de extra vrije schoolactiviteiten zoals euritmie. En alle jaarfeesten en materialen ed. Maar vond het wel shocking om te lezen hoeveel hoger het is dan een “normale” school!

  Ik hoop dat je zoons het heel fijn hebben en het luchtbed niet halverwege de nacht stukgaat (dat had ik altijd. Haha. Lig je opeens half op de grond.)

  Groetjes,
  Anke

 8. Hier gaan ze in groep 8 op kamp. 2 nachtjes. Ze gaan met auto’s in een soort kamphuis.
  Er worden wat uitstapjes gedaan. Vorig jaar gingen ze bijv. naar een museum en naar een zwembad. Verder werd er gebarbecued en wat sportieve dingen op het terrein van het kamphuis. Kosten 80 euro. Plus een boodschapje voor algemeen gebruik. (snoep, beleg oid)
  Groep 3 t/m 7 gaan op schoolreis, dat kost 25 euro pp. Max. per gezin: 75,-
  De kleuters gaan op op schoolreisje naar een speeltuin oid. Dat kost niets extra’s.

  De middelbare school valt op zich nog mee. Tenminste voor één van de dames wel. Zij zit in de brugklas en heeft geen extra kosten voor uitstapjes gehad. De oudste doet TTO (tweetalig onderwijs) daarbij zitten extra kosten en een jaarlijks uitstapje naar het buitenland (1e en 2e jaar 1 dagje naar Engeland, 3e jaar een (mid)week verder weg) Dat is dus wel behoorlijk wat duurder dan gemiddeld.

 9. Wat wij betaalden voor het schoolreisje op de basisschool weet ik niet precies meer. Dat is alweer zo lang geleden.
  De reisjes op het voortgezet onderwijs waren wel zeker 10 keer duurder. Zeker de reis naar Rome die in de 6de klas gemaakt werden kostte zo’n 700 euro. Ze gingen dan ook met het vliegtuig en verbleven in een hotel.

  Het belangrijkste vind ik dat je kinderen er van genieten. Op zo’n schoolkamp leren ze de mensen die ze elke dag zien op een andere manier kennen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.