Reacties

Schoolkamp groep 8: kosten + geweldige ervaring?? — 29 reacties

 1. Mijn zoon is ook op schoolkamp! Kosten 80,00 euro...ze gaan 3 nachtjes kamperen op een camping met een meertje, subtropisch zwembad etc. en er op de fiets naar toe. Eten wordt verzorgd. Het kamp heeft een hoog patat en leuke uitjes gehalte...er komt weinig creativiteit van de leerkrachten die meegaan. Ze gaan naar het hunebedcentrum in Borger, klimmen (klimmuur), pretpark en misschien nog naar kamp Westerbork. Ze mogen 6,00 euro zakgeld mee. Er zijn ouders die uiteraard meer mee geven want hun zoon/dochter zou wel eens te kort kunnen komen...Een gesprek hierover heeft weinig zin...dit zijn ook de kids die op de middelbare school dagelijks lunchgeld mee krijgen...Over financiele opvoeding gesproken...
  Wij hebben 3 kids en ik vind de tijd voor de zomervakantie erg duur. Een zoon gaat op voetbalkamp 150,00 euro, 25 euro zakgeld mee (dit maakt mijn zoon niet op, hij heeft een keer een hamburger en een ijsje gekocht), de andere dochter op werkweek: 360,00 euro. Het klassenuitje 18,00 en 10 ,00 zakgeld mee, voetbaluitje, 30,00 a 40,00 euro, de jaarlijkse barbecue 25,00 euro (hebben we afgezegd) etc, etc. Voetbalkamp en werkweek hebben we gereserveerd. Ik vind het al met al een dure tijd. Onze zoon is meegegaan op voetbalkamp omdat iedereen meeging, ze willen er een jaarlijkse traditie van maken, ik ga dan wel aan de bel trekken! Het valt me op dat iedereen dit volledig normaal schijnt te vinden, ik hoor hier geen enkele ouder over...

 2. En terecht dat heel duidelijk is hoeveel het schoolkamp kost, het is namelijk niet verplicht om mee te gaan. Anders mogen ze er geen geld voor vragen.
  Tja als doorgewinterde kampeerders hebben wij gewoon heel kleine kussentjes, die gaan zelfs mee als we met de rugzak oppad zijn (een fiets kun je zwaarder belasten dan je rug)
  Kamperen en kreperen horen wat mij betreft niet in 1 zin. Dit komt vooral omdat mensen niet de juiste spullen meehebben.

 3. Hier (Oosten van Duitsland) gaat oudste (vergelijkbaar groep 6) twee nachtjes weg, kosten voor ouders 65,-, (en 10 door oudervereniging betaald). Ze gaan met de lijnbus en verblijven in een soort herberg. Er zitten kleine uitjes bij in (zwemmen, midgetgolfen, avontureniets) en ze mogen maar liefst 15,00 zakgeld meenmen.

 4. Mijn kinderen aten thuis ook brood, met beleg, ze poetsten hun tanden thuis ook en een zak chips of iets dergelijks werd ook thuis wel gegeten. Dus omdat nu bij de kosten van een kamp op te tellen ;-) Wij fietsten altijd veel en hadden daarom goede regenpakken etc. Ook kampeerden we in die tijd dus er hoefde meestal niks nieuws gekocht worden.
  Mijn jongste dochter (slechthorend) zat op een speciale school en ging in groep 3 (ze was 6 jaar) voor het eerste op schoolkamp (1 nachtje) . Ze vond het reuze leuk en heeft genoten. Ikzelf vond het wel een beetje spannend omdat ze nog zo klein was :-)

 5. Schoolkamp doen ze bij ons niet aan. Alle groepen gaan op schoolreis, wat ons voor 3 kinderen €57,50 kost., met een maximum van 70 euro per gezin. ( Er zijn bij ons op school best nog wat echt grote gezinnen)Vanaf groep 5 mogen ze wat geld meenemen, ik dacht 3 euro voor 5/6 en 5 euro voor 7/8. Wij hoeven geen schoolgeld te betalen, en verder zijn er ook hoegenaamd geen extra kosten, dus het valt nog mee. Op het voortgezet onderwijs word dat wel wat anders, heb ik al wel begrepen!

 6. Mijn kinderen konden niet meegaan op schoolreisjes en schoolkamp. Gewoon omdat dit te duur was voor ons. (...en nee we hebben ook geen breedbeeld tv of auto, wel speciale zooltjes in de schoenen en extra ziekenhuiskosten en een strikt noodzakelijk glutenvrij dieet)
  Gelukkig sprongen enkele "rijke ouders" in en konden ze wel mee. Maar ik werd er wel op aangekeken dat ik het niet kon betalen. Terwijl ik vaak actief op school was, als breimoeder,luizenmoeder,overblijf en oversteekmoeder...dán zie je die rijkere ouders niet. Ik zou het eerlijker vinden als "inzet" voor school (en ook voor de kinderen van de rijkere ouders) ook mee gewogen was.

  • Vaak heeft de school of de gemeente een regeling voor kinderen die niet mee kunnen omdat hun ouders dit gewoonweg niet kunnen betalen. Bij ons op school hebben we dit ook, er zijn een aantal ouders die hier gebruik van maken. Gelukkig voor hen kan dit redelijk in anonimiteit, geen van de andere ouders of kinderen is op de hoogte.

 7. Oh, wij vinden kamperen ook heerlijk :). Hier ook ooit goede zelfopblaasbare matjes en slaapzakken aangeschaft en een fijne tent met twee slaapcabines en in het midden een grote leefruimte waarin je kunt staan en lopen. Dan heb je het lekker luxe! Wij hebben zelfs een campapotti om in te plassen zodat je niet 's-nachts naar het toiletgebouw hoeft (want dat vind ik dus wel echt ontzettend vervelend)

  Over schoolreisjes kan ik nog niet zoveel zeggen want dochterlief zit in groep 1.

  Maar wat wellicht wel interessant is is het schoolgeld: ze zit op de Vrije School, en dat is echt geweldig. Zo'n fijne, warme, open gemeenschap. Zowel zij als ik voelen ons helemaal thuis. Maar het schoolgeld! Ik las net je oude blogje erover! Wij hebben ook een "vrijwillige" bijdrage, maar er zijn wel richtlijnen. Voor een modaal salaris is dat €40,- per maand!! Je mag overigens dan wel, "als je dat niet kunt betalen", het op een lager bedrag zetten. Wij betalen nu €20,- per maand x 11 maanden dus €220,- per jaar. Plus €10,- per jaar voor de klassenpot.
  Voor volgend jaar moet ik weer nadenken... eigenlijk zou ik het liefst het nog iets omlaag doen... maar ik weet niet of ik dat kan maken!
  Van dat geld wordt overigens wel alles betaald, ook de extra vrije schoolactiviteiten zoals euritmie. En alle jaarfeesten en materialen ed. Maar vond het wel shocking om te lezen hoeveel hoger het is dan een "normale" school!

  Ik hoop dat je zoons het heel fijn hebben en het luchtbed niet halverwege de nacht stukgaat (dat had ik altijd. Haha. Lig je opeens half op de grond.)

  Groetjes,
  Anke

 8. Hier gaan ze in groep 8 op kamp. 2 nachtjes. Ze gaan met auto's in een soort kamphuis.
  Er worden wat uitstapjes gedaan. Vorig jaar gingen ze bijv. naar een museum en naar een zwembad. Verder werd er gebarbecued en wat sportieve dingen op het terrein van het kamphuis. Kosten 80 euro. Plus een boodschapje voor algemeen gebruik. (snoep, beleg oid)
  Groep 3 t/m 7 gaan op schoolreis, dat kost 25 euro pp. Max. per gezin: 75,-
  De kleuters gaan op op schoolreisje naar een speeltuin oid. Dat kost niets extra's.

  De middelbare school valt op zich nog mee. Tenminste voor één van de dames wel. Zij zit in de brugklas en heeft geen extra kosten voor uitstapjes gehad. De oudste doet TTO (tweetalig onderwijs) daarbij zitten extra kosten en een jaarlijks uitstapje naar het buitenland (1e en 2e jaar 1 dagje naar Engeland, 3e jaar een (mid)week verder weg) Dat is dus wel behoorlijk wat duurder dan gemiddeld.

 9. Wat wij betaalden voor het schoolreisje op de basisschool weet ik niet precies meer. Dat is alweer zo lang geleden.
  De reisjes op het voortgezet onderwijs waren wel zeker 10 keer duurder. Zeker de reis naar Rome die in de 6de klas gemaakt werden kostte zo'n 700 euro. Ze gingen dan ook met het vliegtuig en verbleven in een hotel.

  Het belangrijkste vind ik dat je kinderen er van genieten. Op zo'n schoolkamp leren ze de mensen die ze elke dag zien op een andere manier kennen.

 10. Pfff, breek me de bek niet open. Als kind vond ik het verschrikkelijk (en ik ging niet mee, maar ging wel overdag; mijn vader bracht en haalde me iedere dag) en als juf vond ik het óók vreselijk. Maar dat laatste mocht ik niet hardop zeggen, want zoals je al schrijft: kamp is LEUK. Vind ik niet. Punt. Bovendien vond ik het als juf een hele verantwoordelijkheid, met al die kinders van anderen op stap. Van mij mogen ze het gerust afschaffen en ik heb nu eindelijk een medestander gevonden geloof ik;).

 11. Ook ik vond schoolreisjes verschrikkelijk, het verplichte ‘leuk hebben met z’n allen’.
  Eigenlijk heb ik dat nog steeds: een hekel aan groepsactiviteiten.

 12. Ha hier eentje die van alle reisjes heeft genoten.
  Ook onze kinderen waar ze op school ieder jaar een weekendje gingen kamperen.
  Vanaf groep 4 de kleintjes sliepen dan op school al een soort alternatief kamp.
  Onze kinderen hebben daar leuke herinneringen aan.

 13. Ik snap je heeeeelemaal! Ik vond kamp de hel. Op de lagere school ging het wel, maar in de eerste van de middelbare moesten we meteen op kamp de eerste week. Én uit je comfortzone én ver van huis in een vreemde omgeving én met kinderen die ik niet kende. Nouuuu, vreselijk. Ik vind ook dat je een keuze moet krijgen om op kamp/schoolreis naar buitenland te gaan. Niet iedereen vindt het leuk namelijk...en dan spreek ik ook voor heel veel anderen 😊

  • Heel herkenbaar Amina! Mijn dochters moesten ook de eerste week van de middelbare school meteen op kamp. Het idee is geloof dat je op die manier snel je klas goed leert kennen.

 14. Love kamperen! Alleen ik vind grote groepen altijd verschrikkelijk dus kamp enzo was niet echt bij ding. Op de middelbare gingen we naar Parijs en toen ben ik thuis gebleven lol, als enige.

 15. Jeetje, schoolkamp. Dat is lang geleden. Ik vond het wel leuk, kan ik me herinneren. Maar vooral vanwege het zingen samen en de badminton competitie. Hutje mutje bij elkaar liggen om te slapen was niet helemaal mijn ding. Nog steeds niet trouwens

 16. Ik heb geen kinderen dus daar kan ik niks over zeggen maar ik vond kampen geweldig. Groep 8 kamp, turnkamp, voetbalkamp het maakt niet uit ik vond het allemaal te gek!

 17. Ik ben zelf lid van de oudergeleding van de MR en dit jaar merkte ik op dat heel veel ouders niet het benodigde geld voor het schoolreisje hadden betaald (maar wel stonden te dringen bij de bus). Dat vind ik dan toch erg jammer. Natuurlijk, als je het echt niet kan betalen moet er overleg zijn zodat het kind niet de pineut wordt. Over kamp weet ik nog niet veel. Ja, dat het in groep 8 plaatsvindt en dat er inderdaad 2 overnachtingen zijn. Dit jaar was er te weinig geld en heeft de school gekozen voor een overnachting op locatie en een nacht op school slapen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder