Kamperen: 15 x waarom + dit heb je nodig
Last updated on maart 4th, 2024 at 10:38 am
- Kamperen op Corsica ervaring!
- Kamperen wat niet vergeten?
- Slaapplek
- Slaapbenodigdheden
- Koken
- Hygiëne
- Waarom kamperen: 15 redenen
- Is kamperen goedkoper?
- Paalkamperen is zeker goedkoper!
- Maar is kamperen nou goedkoper dan bijvoorbeeld een huisje huren?
- In dit geval is kamperen goedkoper
- Kamperen met een daktent op je auto
- Dus hoe zit dat met slapen in of op je auto?
- Leestips
Als kind gingen mijn ouders ooit met mij en mijn zusjes kamperen op de Veluwe.
Ik heb daar geen vervelende herinneringen aan, en dat wil in mijn geval veel zeggen.
Want ook als kind had ik al een broertje dood aan ‘op vakantie gaan’.
Kamperen op Corsica ervaring!
Collegablogger Ilse gaat bijvoorbeeld graag kamperen met haar gezin op Corsica. Dat is wel een een stukje verder weg dan de Veluwe! Ze vertelt over kamperen op Corsica in haar artikel Corsica met kinderen. Ik vond het leuk om te lezen hoe kamperen in het buitenland is.
Max die veel ervaring heeft met kamperen schreef onderstaande post voor Huisvlijt!
Daarna deel ik graag nog wat van mijn inzichten : )
Kamperen wat niet vergeten?
Of je nou een doorgewinterde kampeerder bent of voor het eerst vakantie gaat vieren op een camping, het is altijd belangrijk om de juiste spullen mee te nemen. Je kunt het kamperen natuurlijk zo luxe of basic aanpakken als je zelf wil, maar sommige items kunnen gewoon niet missen. Ben je benieuwd welke dat zijn? Lees dan snel verder want in deze blog ontdek je welke essentiële items je mee moet nemen op je volgende kampeertrip!
Slaapplek
Ook al kies je ervoor om te gaan kamperen, een beetje comfort is altijd prettig. Je hebt verschillende tenten die je kunt aanschaffen voor je kampeervakantie dus het is een goed idee om hier van tevoren goed onderzoek naar te doen. Zo heb je pop up-tenten die erg eenvoudig op te zetten zijn, maar ook tenten die wat meer aandacht vereisen. Bedenk dus goed wat voor jou het handigste zou zijn. Daarnaast moet je goed inschatten hoeveel ruimte je nodig hebt in je tent; je moet je spullen natuurlijk ook allemaal kwijt kunnen.
Slaapbenodigdheden
Ga vervolgens op zoek naar een fijn luchtbed. Ook op dit gebied heb je genoeg keuze, maar voor het grootste gemak ga je voor een luchtbed met pomp. In dit geval bevat het luchtbed een ingebouwde pomp die voor jou het zware werk doet! Daarnaast kun je overwegen of je genoeg hebt aan een slaapzak, of dat je de voorkeur geeft aan je eigen dekbed van thuis. Kijk dan wel of je genoeg opbergruimte hebt in je auto om dit dekbed mee te nemen.
Koken
Af en toe een restaurantje opzoeken in een stadje in de buurt is leuk, maar als echte kampeerder wil jij natuurlijk ook op je campingplek kunnen koken. Investeer daarom in een goed gasstel of een barbecue die je makkelijk mee kunt nemen. Verblijf je in een caravan? Dan heb je natuurlijk geluk omdat zich daar een keukentje in bevindt. Het is wel een tip om zelf de meeste kookproducten mee te nemen, omdat die in een campingwinkel namelijk altijd vrij prijzig zijn.
Hygiëne
Sla voor je reis genoeg badproducten in zodat je tijdens je vakantie niet tekort komt. Ook hier geldt: koop zoveel mogelijk in Nederland omdat het op plaats van bestemming nog weleens duurder uit kan vallen. Ga je met je gezin op reis? Koop dan voor iedereen een mooie toilettas en voorzie ze van fijne badproducten zodat iedereen zich tijdens het kamperen lekker kan opfrissen. Vergeet ook niet voldoende zonnebrandcrème mee te nemen in het geval er iemand verbrandt.
Extra tip: leg de avond voor vertrek belangrijke documenten, zoals de reservering van je accommodatie en je betaal- en identiteitskaarten klaar zodat je deze niet vergeet mee te nemen!
Dankjewel Max voor je tips.
Waarom kamperen: 15 redenen
Ik ken kamperen verder toch vooral van de grappig bedoelde verbastering: ‘kramperen’. Dus waarom zou je eigenlijk uberhaupt willen kamperen? Wat beweegt mensen om de luxe en het comfort van hun huis en goed uitgeruste keuken achter te laten en zich een week of langer te behelpen?
Hieronder een lijst met redenen waarom mensen het leuk vinden.
- Terug naar de natuur.
- Verlangen naar eenvoud.
- De uitdaging.
- Het is zo leuk voor de kinderen.
- Het is goedkoper dan een huisje.
- Slapen in een tent is goed voor de nachtrust. Dat zeggen tenminste onderzoekers van van de University of Colorado in Boulder. Dit zou komen omdat je minder wordt blootgesteld aan kunstlicht op een camping.
- Loskomen van de technologie.
- Je bent de hele dag buiten.
- Het is niet moeilijk. (Hoewel daar de meningen over kunnen verschillen.
- Ontsnappen aan het stressvolle dagelijkse leven.
- Minder afleiding dan in het dagelijks leven.
- Het kan heel romantisch zijn.
- Avontuur.
- Het kan over de hele wereld.
- Het is ook meteen activiteit. Het doet me denken aan zwanger zijn. Ook als je als zwangere vrouw niets doet, ben je toch nuttig bezig, want er groeit een kind in je. Als je gaat kamperen ben je per definitie iets aan het doen. Zoals Brigitte Kaandorp ooit zei: ‘Je kunt niet zeggen: ‘Ik ga hotellen.’
Het kan ook te avontuurlijk zijn
Ik moest lachen om onderstaande reclame van de ANWB. Die laat zien dat wildkamperen soms ook té avontuurlijk kan zijn.
Is kamperen goedkoper?
Wat voor mij een overweging zou zijn is het idee dat een camping goedkoper is dan een huisje of een hotel. Maar is dat ook echt zo? Zoals gewoonlijk is het antwoord: ‘Dat ligt eraan.’
De kosten van kamperen worden onder andere beïnvloed door: leen of koop je een tent? Koop je nieuw of tweedehands. Ga je met een camper of caravan? Waar ga je kamperen?
Paalkamperen is zeker goedkoper!
Maar laten we zeggen dat je een tent leent, en gaat ‘paalkamperen’. Paalkamperen is een legale manier van ‘wildkamperen’. Paalkampeerplekken herken je aan een…. paal!
In een straal van 10 meter rondom die paal mag je gratis kamperen. Je mag per paal maximaal 72 uur daar staan, en met niet meer dan 3 kleine tentjes rondom een paal. En er zijn nog meer voorwaarden, zoals geen open vuurtje maken.
Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n paal:
Er waren 50 paalkampeerplekken in Nederland. Helaas is Staatsbosbeheer in juni 2020 gestopt met hun 17 paalkampeerplaatsen. Er zijn er nu dus nog zo’n 30 over. Je kunt deze paalkampeerplekken vinden op wild-kamperen.nl.
Na paalkamperen is je tent opzetten op een natuurplek het meest budgetvriendelijk. Daarna volgt kamperen bij de boer. Hoe groter en luxer de camping, hoe duurder je uit bent.
Maar is kamperen nou goedkoper dan bijvoorbeeld een huisje huren?
Dat hoeft dus niet! Het ligt er helemaal aan hoe je het aanpakt. Als je een klein budget hebt, is kamperen dus niet automatisch de goedkoopste optie. Als je bijvoorbeeld een goede aanbieding kunt vinden voor een huisje, dan kán dat goedkoper zijn. Het ligt eraan.
In dit geval is kamperen goedkoper
Wij huurden bijvoorbeeld ooit een stacaravan op camping Bakkum voor 250,- per week in het hoogseizoen. We boekten die stacaravan via marktplaats. Hij was van mensen die hun stacaravan verhuurden als ze er zelf niet waren. In dit geval was kamperen zeker goedkoper dan een huisje.
Kamperen met een daktent op je auto
Tijdens één van mijn hardlooprondjes kwam ik ooit een auto tegen met op het dak een tent! Een daktent dus. Deze mensen hadden hun auto geparkeerd op een rustige plek, en hadden daar de nacht doorgebracht in de daktent op hun auto. Het was geen paalkampeerplek, dus ik denk dat het officieel niet zou mogen.
Dus hoe zit dat met slapen in of op je auto?
Tot 2008 was ‘vrij kamperen’ verboden in Nederland volgens de Wet Openluchtrecreatie (WOR) in 2008. Maar daarna is het niet veel beter geworden. De meeste gemeenten hebben nu een verbod voor vrij kamperen opgenomen in hun Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
Je kunt ook niet zomaar gaan overnachten met je daktent op de auto bij een gemééntelijke camperplaats. Want een auto met daktent valt niet onder de noemer ‘camper’.
Het beste kun je de APV van de gemeente waar je zou willen overnachten even opzoeken, of ze bellen. Want de tekst in zo’n APV is doorgaans onbegrijpelijk. Kijk dit, is de APV over kamperen van de gemeente Doetinchem:
‘Het is verboden ten behoeve van recreatief nachtverblijf een kampeermiddel te plaatsen of geplaatst te houden buiten een kampeerterrein dat als zodanig in het bestemmingsplan is bestemd of mede bestemd.
Het verbod geldt niet voor het plaatsen van een kampeermiddel voor eigen gebruik door de rechthebbende op een terrein, niet zijnde een openbare plaats.’
Eh… Mag het nou wel of niet?
Leestips
Wat zijn jouw ervaringen met kamperen?
Gebruikte bronnen onder andere: Max, ANWB Camping, Camperlust, Stichting Wild-kamperen.nl, KampeerMagazine, Logeren bij de Boswachter, Wikipedia.
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
zelf kampeer ik nooit
maar ik heb wel een tentje om naar een concert te gaan of zo
. Een @->- voor jou….
Slaap je dan een nachtje in de buurt van het concert?
Wat leuk, zo’n kampeerpaal! Dan ben je wel écht aan het kamperen, vind ik. Ik heb het nooit gezien en had er ook nooit van gehoord, maar klinkt leuk. Voor een ander dan hè, want ik blijf liever thuis;).
Ik vind het ook leuk klinken inderdaad. Grappig hè, dat zoiets bestaat?!
Ik ben niet zo van het kramperen. Ik hou toch echt wel van een echte matras.
Love As Always
Dimario
Een stacaravan, tegenwoordig een chalet genoemd, is natuurlijk geen kamperen. Dat valt gewoon onder een huisje huren.
Kamperen is met iets dat mobiel is: tent, caravan, camper.
Een luchtbed? Nou nee, liever een self inflatable mat. Zelfs als ze lek zijn geven ze nog wat comfort itt een luchtbed.
Kamperen doe je in een tent is mijn mening, luie kampeerders doen het in een caravan of kamper. Kamperen is een ervaring en hoeft per definitie niet altijd fijn te zijn.
En als het niet fijn is, is het dan dus toch de moeite waard Sjoerd?
Toen ik begin 20 was heb ik wel gekampeerd, samen met mijn vriend in zo’n klein tweepersoonstentje, slapen op slaapmatjes. We reisden met de trein, in onze rugzakken zat alles wat we nodig hadden… en we deden een keer een fietsvakantie. Goede herinneringen aan, maar nu gaan we altijd in een vakantiehuisje. Toch wat makkelijker…..
Op iemand’s eigen terrein mag het wel. Dus als je bv jouw hypothetische camper in onze hypothetische voortuin zet mag je daar gewoon slapen :-)
Ah, dat is goed om te weten!
Van paalkamperen had ik nog niet eerder gehoord.
Leuk concept, maar ik lees dat het afgeschaft wordt. Kan ik me ook wel iets bij indenken. Zo groot zijn Nederlandse natuurgebieden niet – binnen een afzienbare afstand is er wel een alternatieve overnachting te vinden.
Ik ben dol op kamperen! Mijn ouders dus totaal niet, die wilden liever helemaal niet op vakantie, maar vooruit…voor de kinderen offerden ze zich wel op. Eerst in een stacaravan van familie, maar al snel werd het een vakantiehuisje. Maar voor mij is kamperen veel leuker. Een paar jaar geleden een tent gekocht en daar mee gekampeerd. Sinds dit jaar een camperbus. Dat vind ik ook erg leuk moet ik zeggen. Vooral koken is net even wat minder gedoe.
Goedkoop is kamperen niet. Elk jaar heb je wel iets nieuws nodig voor je kampeeruitrusting. Soms omdat er iets stuk gegaan is het vorige seizoen, soms omdat je naar een ander land gaat met ander klimaat, waardoor je andere uitrusting nodig hebt. Ik heb heel veel tweedehands gekocht, maar daarnaast blijft er altijd wel iets wat je toch nieuw koopt.
Nederland is een fantastisch land om te kamperen, maar niet goedkoop. Voorzieningen zijn vrijwel overal van een hoog niveau. Mooie standplaatsen, overal wifi, sanitair is netjes, die spreekwoordelijke toiletrol hoef je zelden mee te nemen. Maar daar hangt ook een prijskaartje aan.
Kamperen heeft het imago van ‘budget’, maar ik zeg wel eens dat je stukken goedkoper uit bent als je een all inclusive boekt naar Turkije of Spanje. Welke vakantie je het meest aanspreekt is voor iedereen verschillend.
Thuisblijven vind ik ook een vorm van vakantie vieren.
Staatsbosbeheer is inderdaad gestopt met paalkampeer plekken, maar er zijn er nog wel een aantal over.
Oudste dochter vind kamperen de mooiste vakantie die er is en zo primitief mogelijk.
Wij kampeerden tot de jongste 16 was en niet meer mee wilde…vanaf die tijd werd het vliegen…wij 2tjes dan.
Groetjes
Wij kampeerden vroeger met de kinderen, heerlijk! Geen ‘disco camping’ meestal een natuurcamping.
Toen de kinderen met vrienden gingen kamperen hebben we een campertje gekocht, ook zo leuk!