Kamperen in Nederland: 1910 tot nu

Last updated on March 4th, 2024 at 10:37 am

kamperen in nederland

Het boek Naar buiten van Hans Buiter gaat over kamperen in Nederland. Hans Buiter vertelt in dit boek de geschiedenis van Nederlanders en kamperen.

Hoewel ik zelf zelden tot nooit kamper, nam ik het boek mee vanwege de vrolijke cover, waar bovendien mooie nostalgische foto’s staan.

En ik ben blij dat ik dit boek meenam uit de bibliotheek, want het neemt je terug naar eenvoudiger tijden.

Kamperen in Nederland

Kamperen in Nederland werd geïnspireerd door de Engelsen! Sterker nog, volgens sportjournalist en hoofdredacteur van De Kampioen Henri Meyer zaten Nederlanders niet te wachten op dat moeilijke gedoe dat kamperen heet. Dat was in 1905.

Maar Henri Meyer had ongelijk.

Want sindsdien is kamperen in Nederland steeds populairder geworden.

Kamperen door ‘lieden van stand’

In eerste instantie was kamperen een hobby die zich kenmerkte door haar spartaanse karakter. En kampeerders waren daar trots op. In die tijd liep de hele buurt uit als er ergens kampeerder werden gespot. Om te kijken naar die merkwaardige mensen. De eerste kampeerders waren doorgaans zogenoemde ‘lieden van stand’. Ze kwam uit gegoede milieus en vele waren zelfs van adel.

De geschiedenis van kamperen in Nederland

De rode draad in Hans Buiters boek Naar buiten is toch wel dat er eigenlijk nooit iets echt verandert. Alles komt steeds weer terug. Het hele primitieve kamperen in Nederland in 9015 vind je nu bijvoorbeeld weer terug in de vorm van kamperen op natuurterreinen en kamperen bij de Boer. En gingen mensen vroeger kamperen met de fiets, ook hiervan zag je een aantal jaren geleden een revival.

Het grootste verschil tussen kamperen toen en nu is dat er nu veel meer variaties zijn. Er zijn veel meer soorten en modellen tenten, en daarnaast kamperen mensen ook in caravans, vouwwagens en campers. Daarnaast is er een enorme variëteit een diverse soorten campings. Er zijn campings die bijna een pretpark zijn, en er zijn veel soberder campings.

Maar daaronder ligt nog steeds een basisbehoefte aan buiten willen zijn.

Mijn conclusie over kamperen in Nederland en Naar buiten

Hans Buiters boek Naar buiten leest erg gezellig. Ik kreeg er visioenen van boeken van Sanne van Havelte van. Gezellig een takkeneind fietsen en dan ergens gaan kamperen. In die boeken lijkt dat heel fijn.

Sommige stukken tekst klonken mij als het polygoon journaal in de oren. Onderstaand filmpje doet mij qua sfeer denken aan dit boek:

Geschiedenis van Nederlanders en kamperen

De ondertitel van het boek dekt de lading goed: ‘Geschiedenis van Nederlanders en kamperen.’ Hans Buiter doet precies dat. Hij vertelt de geschiedenis van kamperen in Nederland sinds 1910. De tekst is aangevuld met prachtige, nostalgische foto’s. Ik vond vooral de foto’s van mannen in pak met een stropdas om die aan het kamperen waren geweldig. Toen wisten mensen zich tenminste nog netjes te kleden ; )

Is dit boek iets voor jou?

Of je nou van kamperen houdt of niet, dit boek over kamperen in Nederland is de moeite waard omdat het wat je noemt een ‘feelgood boek’ is. Ik heb er echt van genoten vanuit mijn tuinstoel bij ons thuis.

Maar zoek je een praktische kampeergids met handige adressen voor campings in Nederland? Dan biedt dit boek jou niet wat je zoekt. Naar buiten is vooral een mooi lees-en kijkboek.

Naar buiten kopen?

Je kunt Naar buiten van Hans Buiter voor 22,99 kopen bij bol.com of je lokale boekwinkel.

kamperen in nederland

Leestips

Wat zijn jouw ervaringen met kamperen in Nederland?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

12 Comments

  1. Kramperen vind ik het. Ik heb het twee keer geprobeerd, maar het is niets voor mij.

    Love As Always
    Dimario

  2. Wij hebben jarenlang, al vanaf toen de jongste nog een baby was, gekampeerd met een caravan. Dit jaar terug met een tent, beviel prima. Lijkt mij een leuk boek.

  3. Toen ik rond de twintig was ging ik wel kamperen. Met mijn vriend. We gingen met de trein en een rugzak en een piepklein tentje. En 1x ook op fietsvakantie. Het was best leuk. Alleen onweer vond ik heel eng in de tent. Toen we wat meer geld omhanden kregen ging onze voorkeur toch uit naar een vakantiehuisje…
    Lijkt me wel een leuk boek om te lezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.