Sanne van Havelte boeken: mijn collectie!

Herinner je je deze nog

Er zijn van die boeken ik graag meerdere keren lees. Zoals de boeken van Sanne van Havelte. Ze zijn bijzonder sfeervol en kneuterig en herinneren aan voorbije tijden.

Tien jaar geleden schreef ik onderstaande blogpost over mijn liefde voor haar boeken.

Sanne van Havelte

Ik heb weer eens een boek van schrijfster Sanne van Havelte uit de kast gepakt. Ik geniet altijd zo van de huiselijkheid die van deze boeken uitgaat, hoewel menig feministe er ongetwijfeld kromme tenen van krijgt.

De vrouwen hebben nog een ‘gedoetje’, schenken ouderwets ‘thee op’, terwijl de mannen verscholen gaan achter hun krant, en het grootste goed voor een vrouw is het scheppen van sfeer, en een thuis voor man en later ook kind. Kousen worden ouderwets gestopt, hansopjes gebreid en twee keer per jaar is er grote schoonmaak.

De boeken zijn natuurlijk zwaar gedateerd, maar toch pak ik ze als moderne vrouw anno 2010 met grote regelmaat weer uit de kast, en lees ze dan opnieuw. En dan geniet ik van de gezelligheid die er van uit gaat.

Sanne van Havelte boeken: mijn favorieten

Hieronder mijn favoriete Sanne van Havelte boeken!

 • Haar ene talent, waarin hoofdpersoon Lies ontdekt dat haar talent ligt in het scheppen van sfeer in huis.
 • Toen kwam Tjeerd, waarin hoofdpersoon Maddie haar grote liefde vindt.
 • Ietjes hongerkuur, consuminderen avant la lettre, want nadat Ietje zich in de schulden heeft gewerkt zet ze alles op alles om er weer uit te komen
 • De rozen van Hofwijck, over Annemieke en Doede wier liefde opbloeit op de oude boerderij Hofwijck.

Sanne van Havelte anno 2023

Inmiddels is het dertien jaar geleden dat ik bovenstaande blogpost schreef, en het is lang geleden dat ik haar boeken las. Maar nu krijg ik weer helemaal zin om er eentje te pakken. Zeker in lastige tijden, of zoals nu tijdens de corona crisis zijn de boeken van Sanne van Havelte een prettige ontsnapping naar een ogenschijnlijk simpelere tijd.

Ik heb de diverse exemplaren en uitgaven die ik heb van de Sanne Havelte boeken eens uit mijn boekenkast getrokken en op de foto gezet. Hier komen ze:

Sanne van Havelte

Sanne van Havelte

De rozen van Hofwijck

Sanne van Havelte

Sanne van Havelte

De verloren melodie

Sanne van Havelte

Oudere exemplaren

Online zijn veel mooiere exemplaren te vinden. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de site van Het Boekenmuseum. Daar vind je ook een biografie van Sanne van Havelte. En dus prachtige exemplaren van haar boeken. Vanwege copyright kan ik die hier niet laten zien, maar ik kan natuurlijk wel pinnen!

De Groene Meisjes Blog en Sanne van Havelte

Afbeelding 7 3

In 2012 peinsde ik over de overeenkomsten die ik zag tussen het Groene Meisjes blog en de Sanne van Havelte boeken.

Ik las bij de Groene Meisjes een beschrijving van hun zondag. En terwijl ik het las, overviel me een gevoel van déjà vue. Na enig peinzen wist ik het: ze deden me denken aan de hoofdpersonen in Sanne van Havelte’s boek ‘Het ene talent’ dat voor het eerst uitkwam in 1945.

Daarin runnen Lies en Maddie hun eigen bedoeninkje in Amsterdam, evenals de Groene Meisjes Jamie en Merel. En net als de Groene Meisjes moeten Lies en Maddie op de kleintjes letten en zijn ze trots op hun spulletjes. En waar Jamie 21 is en Merel 25, schat ik ook Lies en Maddie als jonge twintigers in.

Uit Het Ene Talent:

‘Voorzichtig draaide Lies de wringende sleutel van het ingebouwde glazenkastje om. Met een kreunend piepje zwaaide het deurtje open, en weifelend keek ze het rijtje langs. Vier waterglazen, vijf port en drie likeur, allemaal met dezelfde mooie paarse voetjes. Mad kon zeggen wat ze wou, je zag er toch heus niet aan, dat ze maar ‘n dubbeltje kostten.’

Natuurlijk zijn er ook verschillen: Jamie studeert, en Merel is studente terwijl Lies en Maddie hun dagen in ledigheid doorbrengen. En Lies en Maddie houden zich niet bezig met veganisme en biologisch eten. Ze reizen een beetje rond, op zoek naar hun levensbestemming neem ik aan.

Lies vindt dat in haar ‘ene talent’: met haar aanwezigheid een huis gezellig maken en ontmoet in het boek haar grote liefde. Er is een ander boek voor nodig, getiteld ‘En toen kwam Tjeerd’ om ook Maddie haar bestemming te laten vinden. Ook daar komt dus een man bij kijken.

Tegenwoordig geeft het geen pas meer om je grote geluk te vinden in een man. Maar de de zondag van de Groene Meisjes riep bij mij hetzelfde kneuterige gevoel op als ‘Het ene talent’. En nou vraag ik me af: representeren de Groene Meisjes met hun groene blog en levensstijl een nieuw soort kneuterigheid?

Praktische informatie

Stel, je krijgt nu helemaal zin in in deze boeken! Dan zijn de boeken in de bibliotheek te vinden en natuurlijk ook bij bol.com. Wel is het goedkoopste boek daar toch al 13,95. Dus ik denk dat je tweedehands voordeliger uit kunt zijn.

Leestips

Ken je deze boeken?
Vind je ze nog ‘kunnen’ anno 2020?
Heb jij ook een favoriet?

36 Comments

 1. Clarien
 2. Ria
  • "Hanneke"
 3. Anonymous
 4. Marion
 5. Noor

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh