Meisjesboeken van weleer: herinner jij je deze nog?

meisjesboeken van weleerIk ben dol op meisjesboeken van weleer. Als kind las ik ze, en eerlijk gezegd pak ik sommige nu ook nog wel eens uit mijn boekenkast om ze opnieuw te lezen. Gewoon om weer even die wereld binnen te stappen en te genieten van de sfeer die deze boeken uitademen.

Ik heb het over meisjesboeken van weleer, van schrijfsters als

 • Cissy van Marxveldt
 • Enid Blython
 • Sanne van Havelte
 • Diet Kramer
 • Top Naeff
 • Anneke Bloemen

Hier onder een overzicht van mijn meest geliefde meisjesboeken dat ik maakte bij bol.com:


Dus toen ik hoorde dat Kristine Groenhart een boek had geschreven over precies deze meisjesboeken reserveerde ik het onmiddellijk in de bibliotheek. Inmiddels heb ik het gelezen, en ik deel graag mijn ervaring met jullie

Meisjesboeken van weleer: wat kun je er van verwachten?

Kristina Groenhart schreef Meisjeboeken van weleer nadrukkelijk niet als een wetenschappelijk verhaal over meisjesboeken. Ze schreef het boek vanuit haar eigen ervaringen met meisjesboeken. Het is daardoor een persoonlijk boek. Kristina Groenhart vertelt wat de boeken voor haar betekenden, en hoe ze haar beïnvloedden. Sommige boeken speelde ze bijvoorbeeld na met haar vriendinnen.

Er zijn drie lijnen te ontdekken in Meisjesboeken van weleer:

 1. De persoonlijke ervaringen van Kristina Groenhart
 2. Een biografie van de schrijfsters van de meisjesboeken die bespreekt
 3. Een korte weergave van de inhoud van de meisjesboeken

Aan het eind van dit boek heb je dus iets geleerd over het leven van onder andere Cissy van Marxveldt en Sanne van Havelte. Zo heeft Sanne van Havelte blijkbaar haar hele leven bij haar ouders gewoond. Daarnaast heb je een synopsis gekregen van de inhoud van sommige meisjesboeken.

Het minst algemeen interessant zijn misschien de persoonlijke beslommeringen van Kristina. Maar omdat ze die verweeft met algemene informatie over meisjesboeken van weleer is het wel oké.

Kristina Groenharts vragen

Kristina Groenhart gaat in Meisjesboeken van weleer op zoek naar antwoorden op de volgende vragen:

 • Wat maakte de avonturen van Pitty, Annemieke, Pat en Ann en al die anderen zo interessant en waarom waren ze zo populair?
 • Wie waren de auteurs van deze meisjesboeken? Wat bezielde hen?
 • Wat gebeurt er als je deze meisjesboeken van weleer als volwassene opnieuw leest?

Kristina Groenharts antwoorden

Eén van de mogelijke verklaringen van Kristina Groenhart voor de populariteit van die meisjesboek is dat ze veel herkenning boden. In alle meisjesboeken groeien meisjes op, en komen daarbij de nodige strubbelingen tegen.

Ik weet niet of ik me hier erg in herken... Want ik zat bijvoorbeeld echt niet op een kostschool in Engeland, maar woonde op het Achterhoekse platteland toen ik de boeken van De Dolle Tweeling las. Dus veel herkenning was er in die zin niet. En toch vond ik die boeken geweldig.

En ook in de boeken van Cissy van Marxveldt viel er weinig voor mij te herkennen. Want ik groeide op in de jaren zeventig en tachtig. Wel even een heel andere tijd dan waarin Joop ter Heul en Marijke leefden.

Persoonlijk denk ik dat de populariteit van die meisjesboeken van weleer ligt in de sfeer die ze uitstralen.

Dat maakte ze in ieder geval aantrekkelijk voor mij.

Mijn ervaring met Meisjesboeken van weleer

Ik vond die boek één groot feest van herkenning. Alleen al de cover! Diezelfde cover staat in mijn boekenkast. Ik herkende ook Kristina Groenharts fascinatie voor het leven op een kostschool, en dat je dan 's nachts slaapfeestjes kan houden. Dat vond ik als kind ook geweldig. Vooral dat ze dan graag sardientjes uit blik aten : )

Ook herken ik Kristina Groenharts liefde voor die meisjesboeken van weleer. Ze noemt echt allemaal schrijvers en titels waarbij ik had: 'Oh ja! Dat was ook zo'n leuk boek!'

Las jij graag meisjesboeken van Cissy van Marxveldt en dergelijke? Dan vind je Meisjesboeken van weleer vast leuk om te lezen.

Praktische informatie dit boek

Meisjesboeken van weleer is voor 19,99 te koop bij bol.com.

meisjesboeken van weleerLees ook mijn post over Maartje de Wit.

Herken jij deze meisjesboeken? Wat waren jouw favorieten?

Similar Posts

87 Comments

 1. Er was een fase dat ik de 'Debbie' las of zoiets. Verder las ik niet specifiek meisjesboeken, maar alles wat los en vast zat. Mijn favoriete kinderboeken om zelf te lezen waten Thea Beckman en Godfried Bomans.

 2. De reeks van de dolle tweeling heb ik verslonden.
  De pockets waren in mijn jeugd het geijkte verjaardagskado op kinderfeestjes.
  Heerlijk alleen de geur al van een splinter nieuwe pocket.

  1. De Dolle Tweeling is ook echt superleuk! De nieuwe uitgave vind ik lang zo leuk niet om te zien. Die cover geeft helemaal niet weer hoe leuk die boeken zijn vind ik.

 3. Oops ik ken deze schrijvers en boekenreeks helemaal niet. Ik las vroeger graag Kippenvel zoals de meeste jongens om me heen of de reeks Chantal & Inge.

  1. De kippenvel boeken ken ik van mijn kinderen. De 'meisjesboeken van weleer' zijn wellicht vooral herkenbaar voor mensen die opgroeiden in de jaren tachtig?

 4. Heerlijk die meisjesboeken.Ik ben een fan van Sanne ven Havelte en van Cissy van Marxveldt. Laatst heb ik de h.b.s. tijd van Joop ter Heul weer eens gelezen.

 5. Alleen Sanne van Havelte ken ik niet. De andere boeken heb ik ook verslonden, mijn moeder had ze dus ze waren ook nog eens "oud". Wat muffig en gelig papier. Maar ik heb denk ik in mijn jeugd bijna de hele jeugdbieb gelezen. De Kameleon, Snelle Jelle, De Drieling, Nancy Drew, Fleurtje Bellefleur, Bianca het paardenmeisje. En andere serie boeken die over paarden gingen. En ik had een aantal series die zich afspeelde in Scandinavië, daardoor wilde ik altijd nog eens daar op vakantie, dat is alleen nog steeds niet gebeurt omdat ik op vakantie gaan niet echt leuk vind.
  En ik lees nu wel minder maar ik vind het nog steeds heerlijk om, voor mij, onbekende bibliotheeks binnen te stappen.

 6. Ik heb heel veel van Anneke Bloemen gelezen en Enid Blyton was ook favoriet. Die kaften van de meisjesboeken waren idd vaak erg mooi. Ik had niks met kostscholen en had een hekel aan kamp, maar de Britse sfeer trok me, denk ik. Ik ga graag naar Groot-brittanie op vakantie, ben nogal een anglofiel blijkbaar :-)
  De oudere Nederlandse meisjeboeken had ik dan weer niets mee.
  Ik ben trouwens net begonnen met het eerste boek van Outlander. Ik vind het heel erg leuk om te lezen. Het is soms een beetje anders dan in de serie. Ik vind de Jamie uit de serie leuker :-) En ik kwam er gisteren achter dat Geilis (de heks uit het eerste seizoen) gespeeld is door een Nederlandse actrice. Knap gedaan.

  1. Net als jij had ik een hekel aan kamp en logeren, maar dat maakt inderdaad niet uit bij de boeken van de Dolle Tweeling : )

   Mijn oudste dochter leest de Outlander boeken ook. Ik ken alleen de serie. Het eerste seizoen vond ik mooi. Maar bij het tweede ben ik halverwege afgehaald. Ik heb liever dat het over relaties gaat dan over complotten en zo.

 7. Mhh, niet direct mijn ding die meisjesboeken :-)

  Hou wel van nostalgie dus misschien moet iemand eens een boek maken over jongensboeken van weleer.

 8. Herkenbaar. Vroeger ook veel gelezen zoals de Vijf van Enid Bluton, heel veel van Leni Saris. De kameleon heb ik allemaal gelezen maar ook Arendsoog. Na de verplichte schoolliteratuur is het lezen bij mij minder geworden.

 9. Oh die cover van de Olijke tweeling doet me echt weer aan vroeger denken! Dat was zo'n leuk boek. Ik kocht het als klein meisje ooit bij de kringloop en was helemaal verslingerd aan hun verhalen. Ook las ik van die balletboeken. Zo'n hele reeks had je dan. Echt goede, oude tijden :).

 10. Hou made nu Day! Wat heb ik genoten van die heerlijke boeken. Mijn moeder had ze nog en nog steeds grijp ik er naar. Verder las ik veel Bianca, de olijke tweeling, de vijf, Claudia(ook van mijn moeder), de drieling, floortje en nog meer van dat soort boeken.

 11. Ow leuk! "Vroeger" bij opa en oma las ik de boeken van mijn moeder. De olijke tweeling bijvoorbeeld.

  Het klinkt wel als een leuk boek, vol herkenning. Ik ga eens kijken of ik het ergens tegen kom. Leuke tip. Dank je wel.

 12. Herkenning! De dolle tweeling! en De Vijf van Enid Blyton. Ik heb ze nog! Van die laatste volgens mij de hele serie. Ik verslond ze vroeger echt. Nu liggen ze te wachten in de kast totdat kleuter ze kan ontdekken. Heerlijk!

 13. De dolle tweeling heb ik verslonden, maar verder kan ik het mij echt niet eens meer herinneren.. Misschien wel leuk om dan deze even te lezen

 14. de boeken van Sanne van Havelte heb ik helemaal stukgelezen vroeger en eerlijk gezegd lees ik af en toe nog wel wens een boek uit die serie :) Vooral 'Mieks moeilijkheden' vond ik prachtig destijds. Mijn tweede favoriete schrijver was Cissy van Marxveldt. Het lag allemaal erg buiten mijn wereld maar de Jopopinoloukicoclub vond ik fantastisch!
  En inderdaad de serie van Annemieke van Oven, hoewel die me minder aansprak.

  Leuk om te lezen, ik ga weer helemaal 'terug in de tijd' hahahaha

  Hartelijke groet van Noor

 15. Ik las geen meisjesboeken alleen verhalen over cowboys en indianen en zeerovers de broer van mijn tante die was even oud als ik en die had heel veel jongens boeken en die lazen we allemaal.

 16. Heel leuk he die cover! Pure nostalgie! :) Ik las vooral de typische meisjesboeken op vakantie in mijn kindertijd. Jammer dat we nu zo weinig tijd hebben om nog eens even helemaal weg te dromen en terug heerlijk te lezen in de boeken van weleer. x

 17. Ik las ook alles. En soms als ik op vakantie bij mij oma was, dan was de voormalige V&D (waar mijn oma naast woonde) de voorraadkast. Van die kleine pocketboekjes mocht ik dan een nieuwe kopen als de oude uit was. Het record was 12 pocketjes gekocht bij V en D van Claudia (ook zo'n serie) in 4 dagen. In vakanties las ik zo 2 of 3 boekjes op een dag uit, dat is iets wat ik nu (al zou je tijd hebben) echt niet meer zou kunnen. Je hebt toch sneller iets van, nu maar weer wat "nuttigs' doen. Grappig dat je dat als kind toch anders voelt.

 18. Lachen, want ik val helemaal uit de toon, ik herinner me vooral de boeken van Arendsoog en Witte Veder, geen idee wie de schrijver was, maar het prikkelde mijn fantasie van verre avonturen.
  Ik verslond ze, later uiteraard ook Karel May, kon ook zo geweldig vertellen, al zijn alle boeken uit de duim gezogen.
  Wel heel knap gedaan, want zijn boeken waren puur avontuur met moraal tussen goed en slecht, waarbij niet gekeken werd naar blank of Indiaan.

  Later las ik dierenverhalen, verteld vanuit de dieren zelf, de gevaren, die ze als jong dier tegenkomen in het oerwoudleven. Nog steeds geniet ik van natuurdocumentaires.
  Uiteraard heb ik nog veel en veel meer gelezen, maar in mijn jeugd zijn het dus vooral bovenstaande boeken en niet geen meisjesboeken.

  Toen ik wat later meisjesboeken ging lezen, was ik vooral idolaat van Leni Saris.

  Groetjes Lily

 19. Ik ken de meisjes van weleer niet, ik was altijd gek op de 'Olijke tweeling'. Tegenwoordig lees ik vooral Jill Mansell, echt een te gekke schrijfster :)

  1. Jill Mansell vind ik dan weer een verschrikking : ) Ik vind ze zo allemaal hetzelfde, en best saai. Maar ik kan me voorstellen dat het wel feelgood boeken zijn.

 20. Heerlijk de boeken van de dolle tweeling Patt en Ann, diep onder de dekens weggekropen met een zaklantaarn verder lezen tot het Jammer genoeg te laat was en ik in slaap viel. Pitty op kostschool en natuurlijk alle boeken over Joop ter Heul. Die heb ik nog in mijn kast staan. En elke keer a l s ik pioenrozen zie moet ik aan de verloving denken van Jullie en Jog.
  Ik denk dat ik het boek kan dromen zovaak heb ik het gelezen .

 21. Ik was meer van de fantasie afdeling, maar ook zulk soort boeken heb ik vroeger wel eens gelezen. Leuk hé die ouderwetse kaften. Goeie oude tijd!

 22. Wat een leuke post, heb alle boeken van Cissy van Marxveld verslonden, en bijna alle boeken die je noemt!
  Ben altijd al weg geweest van de illustraties van Hans Borrebach. Een zomer op Heidehoeve, ooit gevonden op een rommelmarkt, van Fenna Feenstra. Billie Bradley, de dolle tweeling. Vond de Engelse sfeer en het kostschoolleven erg leuk. Als er maar ondeugende personages in voorkwamen dan waardeerde ik dat.
  Annemieke van Oven, vanmorgen weer een klein stukje van gelezen en weer een beetje ontroerd geraakt.
  Een poosje geleden Joop ter Heul weer gelezen. Geweldig! Wat een feel good stuk vandaag.

 23. Heerlijk lezen, uren en uren en helemaal opgaan in het verhaal. De boeken die je noemt, heb ik allemaal verslonden. Vooral meisjesboeken die een beetje stoer en avontuurlijk waren.
  Een boek schrijven is voor mij van jongs af aan een droom geweest en die droom heb ik waargemaakt. Daarover lees je op mijn blog Welkom!
  Zonnige tuingroet, Mariëtte

 24. Nostalgie dit. Geweldig! Ik heb als tiener heel wat boeken gelezen, waaronder veel meisjesboeken. 4 van de 6 schrijfers van je lijst heb ik nog steeds in mijn verzameling boeken.

 25. Ik heb tot mijn dertiende in Duitsland gewoond en ken de meeste boeken hierboven helemaal niet. Vroeger weel veel van Enid Blyton gelezen (de Vijf natuurlijk).

 26. Nee ik ken helemaal niet want tja ik ben niet hier geboren. Leuk zo`n nostalgie. Vroeger las ik lima sekawan, Lupus en Anita Cemerlang en ohhh novel horor

 27. Leuk, ik las ook meisjesboeken. Floortje Dessing vooral maar dat is nog niet zo weleer als deze ben ik bang. Gaat natuurlijk wel om hetzelfde onderwerp.

 28. Mijn moeder had boeken over Joop ter Heul bewaard en die heb ik als jonge tiener ook stukgelezen. Hoewel het een flinke generatiekloof was, vond ik het ook heerlijk om in die fantasie weg te duiken, lekker kneuterig!

 29. Ik ken ze niet eigenlijk.. Nog nooit van gehoord zelfs... Als klein meisje las ik graag romana en ragebol maar dat is een wat andere categorie geloof ik

  1. LOL! Zo zie je maar weer. Wat voor de 1 klassiekers zijn, is voor de ander helemaal onbekend. Ik denk dat het ook met leeftijd te maken heeft? Hoe oud ben je Madelon als ik vragen mag?

   Jij bent misschien meer opgegroeid met Carry Slee e.d?

 30. Beetje late reactie, maar ik zat begin 70-er jaren op de "lagere school" in Zuid-Limburg.
  Omdat ik het "enige" kind was wat moest overblijven (echt niet leuk, wij woonden te ver weg) mocht ik alle boeken pakken.
  Wat me bij gebleven zijn, zijn de meest moralistische, vreselijke, katholieke, belerende boeken:
  To Hölscher (Hoe Trotskopje genas..... en andere boeken) Erna Vogels: Volgeltje serie (nooit meer gevonden over een meisje met polio), ik was toen 10, 11, 12 jaar oud. Zo graag zou ik deze nog eens lezen als "bijna senior" =)
  Daarna lazen we thuis (ik en mijn zus) Loesje Mertens van Anneke Bloemen, ik heb ze nog, helemaal stukgelezen, en vooral "Pitty gaat naar kostschool", mijn dochter heeft ze nu gelezen en zegt dat ze niet begrijpt dat ik zo'n simpel boekje leuk vond. Nou, ik weet álles nog. Mallory Towers, de 4 torens, de Mademoiselles, hou op schei uit.
  Daarnaast natuurlijk "de vijf" van Enid Blyton, en de Olijke Tweeling, oh hoe heerlijk!
  Ik mis die eenvoud en simplicity vaak in het leven.

  1. Wat leuk dat je alles nog weet van Pitty! Ik vond die boekjes ook superleuk!

   Die moralistische boekjes hadden ze bij mij ook op school inderdaad. Ik weet nog een verhaal over een jongetje dat Dop heette die aan het begin iets zei wat niet oké was, en de rest van het boek ging over zijn schuldgevoel daarover.

 31. Oh heerlijk dit jeugdsentiment. Ik liep de deur bij de bieb plat! Ik las alles wat los en vast zat. De boeken van Cissy van Markxveldt heb ik nog steeds. Ze zijn tijdloos. Ook die van Fenna Veenstra, de Olijke Tweeling, De Vijf, De Dolle Tweeling, Pitty en alle boeken van Nel van der Zee. Heerlijk lezen naast de gaskachel waar de kooltjes zo gezellig van gloeiden met onze grijze kater naast me. Gouden uren waren dat. Ik heb nu minder tijd maar lees nog graag. Scandinavische thrillers en alle romans van Adriaan van Dis en mijn grote favoriet Maarten t Hart. Leuk om met dit blog weer even terug te keren naar toen!

 32. Zo heerlijk die meisjesboeken van vroeger. Ook ik ben opgegroeid in de 70 en 80er jaren, dus ik herken ze allemaal. Waar ik niet snel iemand over hoor is de vijf detectives, net als de vijf ook van Enid Blyton. Daar kreeg ik dan altijd een boek van met verjaardag of sinterklaas. Ik las sowieso alles wat los en vast zat!

 33. Ik ben denk ik van een nog oudere generatie, de boeken die genoemd worden, ken ik ook, maar ik las en herlees de boeken van Cornelie Noordwal, Augusta van Slooten, Anna Hers en natuurlijk de grote Kluitmannen. Soms duik ik er nog in terug, de hectische wereld even verlaten. Ik spaar oude nederlandse meisjesboeken, ik heb er zo ong. 1500. Heerlijk

  1. De namen die jij noemt ken ik dan weer niet Hetty. Wat leuk dat je oude meisjesboeken spaart. Ik spaar de oude boeken van Cissy van Marxveldt. Waar vind jij jouw boeken?

 34. Soms bij kringloopwinkels, vooral op de Deventerboekenmarkt, vroeger bij tweedehands boekwinkels in Amsterdam en Bussum. Ik spaar al meer dan 55 jaar, ik begon vroeg. In Bussum had je een boekwinkel (van Mijnheer Evers) die verkocht die boeken voor een KWARTJE, hahaha.
  Ik heb ook oude Cissy boeken, alleen getekend door Is. van Mens, die vind ik het leukst.
  Leuk, dat je reageerde.

 35. Wat een feest van herkenning, ik dacht dat ik de enige was die nog al die verhalen in zijn hoofd had.
  Ze komen me allemaal bekend voor plus de Sandelhoutjes, Pietje Puk, Pinkeltje, Hazehartje en Pleuntje Pukkel enz enz.
  Ik moet toch eens de zolder op for good old feelings......

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.