Mepal versus Tupperware + 10 uitspraken over Mepal

mepal

Toen mijn kinderen nog op de basisschool zaten was het een voortdurende zoektocht naar de perfecte broodtrommel en drinkbeker. Meestal kocht ik die van het merk Mepal.

Mepal heeft een goede naam op dit gebied, en het is ook nog eens een Nederlands bedrijf. Broodtrommels en drinkbekers zijn bovendien veel duurzamer dan pakjes drinken en brood in een plastic zakje.

Maar hoe zit het met Mepal versus Tupperware?

In maart 2021 stopte Tupperware, tot de schrik van menigeen met de verkoop van hun producten in Nederland. Tegelijkertijd ging het met Mepal hartstikke goed. En dat is geen wonder. In Facebookgroepen zie ik regelmatig de vraag:

'Mijn kind gaat binnenkort naar de basisschool. Welk merk drinkbeker en lunchtrommel raden jullie aan?'

Het meest genoemde antwoord is: 'Mepal'.

Dit wordt er zoal over Mepal gezegd door ouders

 1. Kan in de vaatwasser.
 2. Wel wat duurder, maar gaat lang mee.
 3. Stevig.
 4. Lekt niet.
 5. Je kan er extra bakjes in doen.
 6. In sommige broodtrommels zitten al aparte vakjes.
 7. Je kunt de producten helemaal personaliseren.
 8. De beker met draaidop zit soms te strak.
 9. Doe bij de drinkbeker met tuitje wel het drinktuitje goed dicht. Anders gaat hij lekken.
 10. Mijn kinderen van twee en vier jaar kunnen de drinkbeker met tuitje zelfstandig openen en dichtdoen.

Hieronder een voorbeeld van een mooie drinkbeker en lunchtrommel set:

mepal
Deze lunchbox is niet van melamine!

Ik heb contact opgenomen met Mepal via Whatsapp en gevraagd of bovenstaande lunchbox nou gemaakt is van melamine. Maar dat is dus niet het geval. Hij is gemaakt van Polypropyleen (PP), Acrylonitril butadieen styreen (ABS). En dat is niet hetzelfde als melamine.

Waarvan is Mepal gemaakt?

Veel van de producten van dit merk zijn gemaakt van zogenoemd melamine. Melamine is geen plastic, maar een kunsthars dat gebruikt wordt om producten sterk te maken en waterbestendig.

Is Mepal veilig?

Je leest tegenwoordig zo vaak berichten over producten waar gevaarlijke stoffen in blijken te zitten. Hoe zit dat met dit merk? Is Mepal veilig? Op hun website schrijven ze hierover:

'Kunststof Melamine serviezen met daarin bamboe- en maisvezels verwerkt mogen niet langer verkocht worden. Mepal heeft geen producten waarin bamboe- en maisvezels zijn verwerkt en hebben dit ook nooit gebruikt omdat het niet aan onze kwaliteitseisen voldoet.'

Verder garandeert Mepal dat hun producten BPA vrij zijn.

Koen Wauters: niet hoger dan 70 graden

Koen Wauters, wetenschapsjournalist van VRT NWS waarschuwt dat melamine niet mag worden blootgesteld aan temperaturen boven de 70 graden. Dan zou er namelijk melamine kunnen vrijkomen, en dat wil je niet. Daarnaast kunnen door slijtage ook spoortjes melamine vrijkomen.

Om die reden zegt Koen Wauters dat je prima elke dag een koud drankje kunt drinken uit je melamine beker. Maar hij vindt het niet verstandig om er elke dag hete koffie uit te drinken, en de beker vervolgens in de vaatwasser te doen.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Kies dan voor keramiek, glas, plastic, siliconen of RVS. Die eerste twee zijn natuurlijk niet erg praktisch voor school...

Het Voedingscentrum over melamine

In onderstaand filmpje leggen ze uit dat je bamboe servies beter maar helemaal weg kunt doen. Melamine servies kun je wel gebruiken, maar liever niet voor hele jonge kinderen van 0 tot 3 voor warm eten en drinken.

In China weten ze wel raad met misbruikers van melamine!

In 2008 was er een melamine schandaal in China. Ongeveer 53.000 Chinese baby's belandden in het ziekenhuis door het consumeren van melkpoeder dat melamine bevatte. De stof was aan de melk toegevoegd om het eiwitgehalte hoger te doen lijken. Uiteindelijk zijn er zes baby's overleden. China veroordeelde twee handelaren tot de dood, en die zijn ook inmiddels geëxecuteerd voor misbruik van melamine!

Mepal versus Tupperware

Mepal is dus een merk dat door veel ouders wordt gekocht voor hun kind(eren). Vroeger was Tupperware ook populair. Maar ja, dat is nu veel lastiger te verkrijgen in Nederland. Op bol.com vond ik bijvoorbeeld nog maar 1 drinkbeker van Tupperware.

Maar wie graag wil, kan bijvoorbeeld op de Belgische website voor Tupperware kijken. Daar kwam ik bijvoorbeeld onderstaande broodtrommel tegen voor 11,90:

tupperware broodtrommel

 • Polyethyleen
 • Polypropyleen (PP)
 • Polybutyleentereftalaat
 • Vloeibaar kristal polymeer
 • Polyethersulfon
 • Polyamide
 • Acrylonitrile butadiene styrene
 • Polyoxymethyleen
 • Thermoplastische elastomeer
 • Silicone
 • Tritan Co-polyester

En dan ter vergelijking eentje van Mepal voor 9,99:

mepal broodtrommel

Hierin zit Acrylonitril butadieen styreen (ABS) volgens de productomschrijving.

Tupperware is van plastic en Mepal van melamine?

Tupperware werd bekend met hun plastic producten. Maar sindsdien kreeg plastic een slechte naam. Dus nu beroept Tupperware zich erop dat hun plastic BPA vrij is. Net als Mepal. De meeste Tupperware is gemaakt van 'low-density polyethylene (LDPE, ook bekend als plastic #4) and polypropylene (PP, of plastic #5).' Deze zijn veilig in combinatie met voedsel.

Samenvattend

Zeker sinds Tupperware zich terugtrok uit Nederland kopen veel mensen drinkbekers en trommels van Mepal. Soms zijn die van melamine. Dat is geen probleem, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten. Melamine kan namelijk gaan 'lekken' bij temperaturen hoger dan 70 graden. Maar als je er koude drankjes en voedsel uit eet, is er niets aan de hand.

Controleer altijd even de onderkant van je melamine servies voor instructies. Vaak staan onderop of het veilig in de vaatwasser of magnetron mag.

Van Het Voedingscentrum kreeg ik toestemming om onderstaande handige infographic te delen. Deze vat het heel handig samen!

Screenshot 2022 08 03 at 13.19.36

N.B. Vanwege het gevaar van slijtage, en daardoor lekken van melamine, zou ik melamine serviesgoed liever niet tweedehands kopen.

Als het gaat om de keuze tussen Tupperware  en Mepal: het zijn allebei prima producten. Maar Mepal heeft toch wat meer keuze in leuke trommeltjes en bekers voor kinderen, en is daarnaast makkelijker verkrijgbaar.

Helemaal van de bekers af? Denk dan eens aan schoolmelk!

Wat is jouw favoriete methode als het gaat om duurzaam voeding bewaren? Of je lunch/koffie meenemen?

Gebruikte bronnen onder andere: Coppens Warenhuis, Wikipedia, Voedingscentrum, Milieucentraal, Duurzaamheidskompas, NVWA, Packmatters

Similar Posts

15 Comments

 1. Heel wat Mepal voorbij zien komen in mijn jaren in het onderwijs en volgens mij is het echt prima spul. Ik heb zelf overigens vaak brooddozen van bijvoorbeeld de Blokker gehad, 'merkloos' en die gaan ook gewoon jaren mee.

 2. Mepal had ik voor op de camping en een broodtrommel hadden ze hier niet nodig want kwamen thuis eten...op een paar keer na en dan werd het die van tupperware ;)

 3. Ik heb een drinkbeker van Mepal en deze bevalt mij erg goed, ook makkelijk mee te nemen tijdens wandelingen omdat ie niet lekt en de rest van mijn spulletjes in mijn rugzak dus droog blijven.

 4. Mijn zoon heeft de groene versie die op de foto staat, een stabiele broodtrommel welke makkelijk in de vatenwasser kan.

 5. Ja, wij hadden ze ook van Mepal maar wel aangevuld met die enorm goedkope bakjes van Ikea. Gebruikte de Mepal voor de broodjes en die van Ikea voor fruit of dat soort dingen. Die van Mepal gaan enorm lang mee heb ik onthouden van toen mijn kids nog op school zaten.

 6. Wat een fijn artikel! Hier ook Mepal fan. Vooral vanwege de leuke designs. Zodra onze kleintjes naar school toe gaan wil ik ook zeker van dit merk een trommeltje en beker scoren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.