Reacties

Schoolmelk: handig, of ongezonde kostenpost? — 42 reacties

  1. ik vond schoolmelk als kind altijd zó gruwelijk vies!! :P Zo'n vies, halfwarm pakje melk dat al een halve dag buiten de koeling had gestaan... Brrr! Dankzij schoolmelk heb ik een hele poos geen melk meer gedronken, juist. Pas de laatste jaren heb ik ontdekt dat melk helemaal niet zo vies is... Mits het gewoon lekker koud gedronken wordt ;)

    • Ja, dat wel, maar het werd altijd in de loop van de ochtend al door de conciërge rondgedeeld. Dus soms stond het al een uur klaar voor we het gingen opdrinken... :(

    • Die hadden ze in mijn schooltijd (50-erjaren) niet op school. Flesjes stonden in de winter voor de kachel, kwam er zo'n vies vel op of buiten en dan lag er een laagje ijs op.
      Ik heb er werkelijk een melkweerzin van overgehouden, alleen de lucht al, bbbrrrrrrrrr. Vriend drinkt het erg graag en de lege pakken mag hij zelf omspoelen in weggooien, anders ruik ik het. Ben verder helemaal nergens vies van maar melk NEEEEEEEEEEEEEE

    • Drie kinderen maar! Dat is echt superweinig. Veel animo lijkt er dan niet voor te zijn. Mijn dochter nam ook de chocomelk, maar die bieden ze nu niet meer aan.

  2. Nee, behalve van mijzelve ooit het eerste half jaar van mijn basisschool, maar daarna ben ik het gelukkig nooit meer tegengekomen:-) ( weet je nog dat het toen van die piramide vormige pakjes waren?)

  3. Btw wat ik erover vind, daar ben ik wisselend in, aan de ene kant zijn er vele kinders die met mierzoete drankjes en sommige zonder überhaupt iets naar school komen...voor hen lijkt het me misschien wel goed, alhoewel....moet je dan melk drinken?
    Marketing merk ik dus niks van, want iig hier in de regio doen ze er niet veel aan ;-)

  4. Brrr.... vond dat zo vies! Bij Lena op school hebben ze het ook en vind dat echt belachelijk. Bedrijven hebben niets te zoeken in de klas, melk is niet gezond (iets met te veel fosfor en derhalve osteoporose en bovendien compleet ontdaan van elke levende cel, blabla) en het genereert een enorme berg afval.

  5. Wij leveren aan Campina dus wat zal ik zeggen? Onze kinderen gebruiken het zelf niet terwijl er wel de mogelijkheid is., Ik vind het te duur en onze jongens lusten trouwens alleen de echte koeienmelk. En niet van de fabriek ;-)
    Ik ben dus misschien bevoorrecht, maar zonder gekheid: wij vinden de zuivel van Campina ook het best smaken. Neem nou de yoghurt van een ander merk, die vinden wij zo flauw en waterig van smaak. En als je bovendien ziet aan welke eisen wij moeten voldoen, Campina houdt een eigen kwaliteitswaarborgsysteem erop na, vraag me af of dat zo goed is geregeld bij Aldi b.v.
    Ik heb verder geen verstand van goed of niet goed, zie wel dat onze kinderen zelden ziek zijn, over het algemeen zich prettig voelen en behoorlijk potig/pezig zijn, heeft dan ook weer te maken met werk wat snel opgepakt wordt en het leven in het buitengebied.

    • Zo is de melk dan ook het lekkerst. "Vroeger" vond ik het altijd lekker om eventjes met de vinger door het schuim te gaan wat in het zeef (tems, of hoe noemde je zo'n grote zeef?) achterbleef. Of de melk een tijdje laten staan en dan stiekem met 'n lepel de room eraf snoepen :).
      Verder denk ik dat je gelijk hebt, wat betreft ziek worden. Ook hier waren ze eigenlijk nooit echt ziek, hooguit een of twee dagjes hangerig en dan was het weer voorbij. Volgens mij het gevolg van buiten, rommelen, modderen, vies worden en daardoor genoeg weerstand opbouwen!
      Schoolmelk kregen wij dus ook niet, te duur vooral omdat we zélf koeien hadden en dus genoeg melk. Ik baalde er alleen van met Sinterklaas, dan kregen ze chocolademelk. En inderdaad, in die driehoekige pakjes in ronde kratten.

  6. Ik heb er alleen wel eens over gelezen, maar als ik de link van jou bekijk word het hier in Friesland nergens gegeven. Wij hebben hier dan ook Friesche Vlag :-), volgens mij ondertussen onderdeel van Campina, maar toch wij houden het bij onze vlag.
    Voor sommige kinderen zal het wel goed zijn, waar het thuis geen of ongezonde dingen mee krijgt naar school. Wij zitten op een dorpsschool en daar zijn wel kinderen met koekjes maar ze hebben in elk geval allemaal wat mee voor in de pauze. En dat is niet overal het geval.

  7. Zelf heb ik als kind schoolmelk gehad. Meestal vond ik het best te drinken, al vond ik het wel gemeen dat ik geen frambozenspulletje mocht ;-) Het is maar één keer mis gegaan, toen hadden we melk op de datum, en dat was zuur. Bah.

    Of ik het nu nog zou doen... ik weet het niet, eerst maar eens kijken of over zoveel jaar de school waar mijn toekomstige kinderen heen gaan schoolmelk aanbiedt, en wat er tegen die tijd naar buiten is gekomen over melk.

  8. Die kwaliteitswaarborgen zijn wettelijk en europees geregeld, dus Aldi voldoet daar ook aan. Wij leveren aan alle grote zuivelaars.
    Hier wel schoolmelk maar niet volgens het schoolmelkprogramma maar gewoon zelf geregeld en met inspraak van de leerlingen. Onze vorige leverancier stopte er mee en de biologische melk die we toen kregen vonden de kinderen niet lekker dus werd er een nieuwe gezocht. We betalen 20ct per beker van 300ml.

  9. Ik heb mijn kinderen nooit opgegeven om schoolmelk te krijgen, al was daar wel de mogelijkheid voor, ze wilden niet iedere dag 40 weken p/jr dezelfde smaak/drinken en melkproducten kregen ze hier thuis op die leeftijd voldoende binnen dus namen ze meestal gezonde sapjes mee van huis, meestal pakjes, soms een beker met schroefdeksel van tupper.
    Ik vind het ook te duur en dat vonden mijn ouders vroeger ook al!
    Vroeger toen ik zelf op school zat hadden wij idd ook die driehoekige pakjes en die werden dan aangeleverd in zo'n zwarte ronde bak, ik vond die vormen wel magisch weet ik me nog te herinneren en hoe dan al die pakjes precies in die zwarte doos waren geordend :)

  10. Ik ben niet opgegroeid met schoolmelk. Wel met melk, maar dat dronken we thuis. Dat wil zeggen: karnemelk.
    De kinderen krijgen hier thuis wel melk en voor school krijgen ze een drinkfles met appeldiksap mee.
    Regelmatig haal ik hier de melk bij de boer. Dat is vol en dik, dus gaat direct op je kont zitten. Maar lekker is het wel om daar yoghurt van te maken en daar dan weer taart van te maken.

  11. Ben het vooral met Valhalla eens,bovendien is het uit de tijd en ook bedoeld om de boter/melkplas berg weg te werken.In Engeland is Jamie Oliver een actie begonnen om gezonde lunches op school te bereiden,naast pizza's en kroketten kregen kinderen daar mierzoete toetjes en alleen maar melk met een smaakje: lees 15 E nummers in elk produkt.

    Hij stuitte daar op bedrijven die grote belangen hadden bij deze rommel (je zou het je hond nog niet voeren) en op de overheid die beweerden dat kinderen geen melk zonder smaakje willen.

    En of melk wel zo gezond is is nooit bewezen want wij zijn geen kalveren toch,de holbewoners hadden ook geen koe naast hun hol staan ;)

    • Inderdaad. In engeland zijn de schoollunches ooit in het leven geroepen om kinderen tenminste 1 goede maaltijd per dag te laten eten, omdat ze het thuis niet kregen. Hierdoor presteerde ze minder. In het begin kregen ze gezonde lunches, maar door bemoeizucht van de overheid (te duur) en bedrijven met andere belangen is het meer fastfood met troep geworden, dan dat het nog gezond is. Maar het oorsponkelijke idee was goed.

    • Ik geloof dat ik ook een aflevering heb gezien van Jamie Oliver die probeert de chocomelk en de Fristi uit scholen te verwijderen. Als die zoetige melkproducten er staan, nemen kinderen altijd die.

  12. ik ben zelf nog opgegroeid met schoolmelk die we altijd lauw kregen , en als je melk zowiezo niet lekker vind ,dan is lauwe melk al helemaal niet lekker, bij mijn dochter op school kreeg ze geen schoolmelk ,maar ze is er niet minder gezond door, ik vind het eigenlijk onzin, kan me wel voorstellen dat het in landen waar veel kinderen door armoede slecht eten wel een toevoeging is maar hier in nederland vind ik het echt onzin, bovendien zijn de meningen of melk nu echt wel zo gezond is verdeeld.

  13. Even een reactie vanuit een ander perspectief: 'Schoolmelk uitdelen niet hoort bij het takenpakket van een school. School is verantwoordelijk voor onderwijs. Voeding is de taak van de ouders.'
    En wat dan met al die traktaties? Ik, als ouder, wil eigenlijk niet dat mijn dochter met al die zakken chips, cupcakes en snoepjes in aanraking komt. Niet alleen bij de verjaardag van de andere kinderen in de klas wordt er getrakteerd, maar ook met allerlei andere dagen: pasen, verjaardag juf, kerst, sportdag, avond4daagse etc. etc. etc. Als voeding een taak van ouders is vind ik ook dat de school dit extra (en vaak niet voedzame) voedsel niet meer aanbiedt, ik geef mijn dochter iedere dag al mee wat ze nodig heeft!

    • Wij hebben een buurvrouw die vind het niet meer als normaal dat kinderen ongezond trakteren, want ze zijn toch jarig. Hun hebben 30+ kinderen in de klas zitten. Wij maar een paar kinderen, en redelijk gezond. Zoonlief heeft op ijsjes getrakteerd. Een groot succes. En wij hebben meester-/juffendag en dan worden er cadeautjes uitgedeeld aan de kleuters, maar vanaf een bepaalde leeftijd is dat niet meer stoer. Dus in de oudere klassen word er dan een cakeje/snoepje uitgedeeld aan de kinderen. Dus als ouder kun je wel willen, maar de kinderen vinden het echt niet stoer, hoor. Mijn kinderen zijn nog te jong, dus wie weet kan ik ze op goede gedachten brengen maar vriendjes hebben veel invloed.

    • Ik heb het inmiddels opgegeven. Ik heb jarenlang gezond getrakteerd, maar eigenlijk was dat niet zo leuk voor mijn kinderen. De ongezonde traktaties werden gewoon veel meer gewaardeerd. Dus nu trakteer ik bijvoorbeeld een soepstengel met een dropveter met daaraan een drop vis geknoopt.

      Een beetje een combinatie van gezond en ongezond...

  14. Bij alles wat uit de EU en overheid gepromoot en gesponserord wordt zet ik mijn vraagtekens. Vaak zit er wat ander achter dan gezondheid, bv. het steunen van boeren en telers. In de tijd van de melkplassen kwamen ze opeens met Joris Driepinter uit de kast om je 3 glazen mewlk per dag te laten drinken. Er is niets mis met het steunen van boeren, maar zeg het dan eerlijk, dan kan je als burger eerlijke keuzes maken.

    Zelf had ik ook schoolmelk, ik gruwelde ervan. Ik hield al niet van melk en vaak als je het kreeg was het al lauw en niet koud meer.

  15. Bij ons op school was vroeger wel schoolmelk maar ik mocht dat niet van mijn ouders omdat het te duur was, hoewel ik mij nu bedenk dat wij het financieel echt niet slecht hadden.
    Maar zelf vind ik 20 cent voor een beker, elke dag ook best duur. Dan zou ik ze eerder wat van huis meegeven.

  16. Ik heb er nooit aan meegedaan. De Tupperware bekers, later flesjes en Mepal bekers, hebben me de afgelopen 20 jaar heel wat geld bespaard :-). En sinds ik ervan overtuigd ben dat melk helemaal niet goed is voor je, vind ik het hele schoolmelk-fenomeen al helemaal drie keer niets. Ik geef de kinderen vruchtensap, kruidenthee ed mee en dat bevalt me prima.

    • Ja zelf meenemen naar school is toch het goedkoopst. Hoewel ik in de loop der tijd best geld heb uitgegeven in een vergeefse zoektocht naar een beker die niet lekte!

    • Wij hebben voor zoonlief zijn 4e verjaardag voor zijn verjaardag een S.igg beker gevraagd en gekregen. Dit zijn absoluut lekvrije bekers, we hebben het al het hele jaar gebruikt en nergens last van. De flessen zijn erg prijzig dus vandaar voor de verjaardag, hij weet toch niks anders en een paar weken later ging hij ook naar school. Jarig in de vakantie, je kent het wel :-)

      En hij is uniek op school, niemand anders heeft hem het zijn allemaal M.epal flessen met hetzelfde plaatje.

  17. Ik heb schoolmelk altijd vies gevonden.
    Er zat in mijn tijd nog zo'n dikke gelige laag vet bovenop.
    Op de kleuterschool kregen we het in piepkleine glazen flesjes.
    Op de lagere school werden het die driehoekjes.
    Die werden elke dag met een vrachtwagen afgeleverd.
    Het was lauw het was vet, maar ja Joris Driepinter vertelde ons dat we 3 glazen melk per dag moesten drinken dus je dronk het manmoedig weg.

    Een jaar of zestien geleden werkte ik in het speciaal onderwijs.
    Daar werd de melk nog 1x in de week gebracht en er stond een grote koeling waar alles in ging.
    Ik verbaasde me er toen al over dat die kinderen allemaal fristi dronken.

    Overigens ben ik een grote melkdrinker.
    Lekker koud en halfvol daar doe je mij een plezier mee.

  18. Bij ons op school vroeger ook schoolmelk en mijn ouders vonden melk heel gezond, dus kreeg ik ook schoolmelk. Eigenlijk lustte ik geen melk, maar durfde dat niet te zeggen. Mijn vader was er altijd lyrisch over want hij had de oorlog overleefd op melk.
    Ik kwam er vele jaren later achter dat ik zwaar melkintolerant ben. Mijn hele gezin is lactose intolerant en mijn zoons hadden vroeger koemelkallergie. Dat had ik waarschijnlijk ook, maar projectielspugen werd in de jaren 60 niet gelinkt aan koemelkallergie.
    Ben eigenlijk niet zo voor schoolmelk. Liever schoolfruit of meer les over voeding zoals het kunstproject 'De Tostifabriek'. Eigenlijk vond ik het hilarisch dat een moeder haar kind niet wilde confronteren met het feit dat die lekkere ham van die lieve, schattige varkentjes afkomstig is.

  19. Ik kreeg vroeger ook schoolmelk. Gadverdarrie wat was dat smerig zeg! Tot op de dag van vandaag drink ik geen ongekookte melk.

    Tja en wat is gezond? Is melk zo gezond? Ik durf het te betwijfelen. Volgens mij kun je een kind dat nog beter een beker met jus d'orange meegeven en wat is er trouwens mis met water? Die gezoete melkdrankjes vind ik echt onzin.

    Natuurlijk vinden kinderen melk vies in verhouding met al dat gezoete spul, maar ja... als je daaraan gewend bent dan werkt dat zo. De vakantiekinderen hier wilden zelfs suiker in hun gekookte melk. Haha ik heb het stiekum afgebouwd en daar kraaide geen haan naar.

    Kortweg: schoolmelk is m.i complete onzin. Geef zelf iets (gezonds) mee! (chocolademelk valt daar voor mij niet onder).

  20. Ik ben het ermee eens dat (koe)melk niet gezond is: het werkt osteoporose net in de hand, onttrekt vitamines aan het lichaam en is gewoon al niet bedoeld voor mensenkindjes ;-) Veel onderzoeken hebben dit al uitgewezen, maar door de melkindustrie worden die weggemoffeld. Dat er zoveel mensen allergisch zijn aan melk(producten) zegt ook al veel.

    Voedingsdriehoeken e.d. zijn natuurlijk ook een commercieel product...

    Er zijn zoveel gezondere alternatieven om te drinken met evenveel eiwit vaak, met minder en gezondere vetten, zonder toegevoegde suiker.. Koemelk (en afgeleiden) komt er bij mij al jaren niet meer in, wel amandelmelk, rijstmelk, havermek, sojamelk, speltmelk, hazelnotenmelk, ...
    En dat scholen mee doen aan die commerciële en gezondheidsonzin! In België bestaat dat gelukkig niet ;-)

    Verder hebben mijn kinderen (en ikzelf) al jaren herbruikbare drinkbussen van klean kanteen, in roestvrij staal, absoluut lekvrij en onverwoestbaar (en mooi ook nog). Kost waét meer, maar dat is een eenmalige uitgave en op termijn ben je goedkoper uit dan met "goedkope" plastic spullen die niet lang mee gaan en soms giftige stoffen bevatten.

  21. Wij zijn er inmiddels mee gestopt. Standaard werd in de week na een vakantie niet geleverd. Betaal je dus wel voor! Bovendien krijgen ze bij ons bij ontbijt en lunch al melk, en vaak nog een toetje na het avondeten. Je kunt ook te veel zuivel geven. Nu krijgen ze vaak water mee, soms limo. Water en wat zoets te eten; limo en iets gezonds te snacken. Wel in mooie bekers, want och- al die zakjes, flesjex en pakjes weer elke pauze: zo erg vind ik dat.

  22. Wij hadden vroeger schoolmelk (in glazen flesjes met zo'n leuke dop die we aan de spaken van de fiets vast maakten).
    Ik vond het heel lekker. Bij een melkboer werden er blauwe melkkaarten gekocht en daarmee had je recht op dat bewuste flesje melk. Geen idee wat dat toen heeft gekost.
    Bij onze kinderen was er geen schoolmelk.

  23. Kan me van `64 of `65 nog herinneren dat we flesjes melk kregen in Zoetermeer op school en later van die driehoek kartonnen doosjes waar nu ook de melk in zit alleen zijn het nu grote lange kartonnen dozen en smal,was een leuke tijd toen,wij kregen het ook van onze melkboer die woonde 10 stappen bij mij vandaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder