Fijne fietsvakantie: simpel 7 stappenplan!

fijne fietsvakantieZin in een fijne fietsvakantie?

Dan zijn er heel wat opties!

Een fijne fietsvakantie plannen

Hier zijn handige stappen die je kunt volgen om een geweldige fietsvakantie te plannen:

 1. Kies je bestemming: Bedenk waar je naartoe wilt fietsen. Wil je in eigen land blijven of ga je liever naar het buitenland? Kies een bestemming die past bij je interesses en je niveau als fietser. Als je een slechte conditie hebt, kies je liever niet voor een route met hoge bergen!fietstocht bergen
 2. Plan je route: Zoek uit welke routes beschikbaar zijn om van de ene plaats naar de andere te fietsen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld fietskaarten of online routeplanners. Ik ben zelf altijd dol op fietsknooproutes!
 3. Boek vooraf accommodatie langs je route, zodat je weet waar je ‘s nachts kunt verblijven. Je kunt kiezen voor campings, hotels, hostels of bed & breakfasts. Er zijn ook speciale fietsarrangementen waarbij je bagage door de accommodatie wordt vervoerd. Zo hoef jij alleen maar te fietsen.
 4. Zorg ervoor dat je de juiste uitrusting hebt voor je fietsvakantie. Denk aan een goede fiets, een reparatieset, kleding die geschikt is voor fietsen en bescherming tegen de zon.
 5. Neem voldoende voedsel en drinken mee. Neem bijvoorbeeld snacks mee voor onderweg.
 6. Plan voldoende rustmomenten: Fietsen kan vermoeiend zijn, dus plan voldoende rustmomenten in om te ontspannen en je benen te laten rusten.
 7. Vergeet niet om te genieten van de prachtige omgeving en de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt.

Soms heb je al genoeg aan een simpel slaapmatje tijdens een fietsvakantie!

fijne fietsvakantie plannen

Fijne fietsvakantie: welke fiets?

Ooit had je gewoon damesfietsen en herenfietsen.

Maar de laatste jaren zijn er allerlei nieuwe soorten en modellen bij gekomen. En ze hebben allemaal hun eigen naam!

Van de meeste fietsen snap ik wel wat het is. Maar wat is in vredesnaam een lifestyle fiets? En waarom is er nog steeds niet een Vaderfiets?!

Mijn fiets

Zelf kar ik rond op een zogenaamde omafiets, met 3 versnellingen. Hij is zwart en kostte me zo’n 270 euro. Aan de voorkant heb ik een handig mandje van het merk Basil dat een opening heeft voor mijn fietslamp.

Dat vond ik toen echt een uitvinding! Wel ontdekte ik al snel dat ik dan niet van alles in mijn mandje moest leggen, want dan was mijn fietslamp nóg niet te zien! Het rottige aan deze fiets is wel dat ik daarna altijd zadelpijn heb.

Basil fietstassen

Op mijn bagagedrager zitten grote fietstassen die ik, net als het mandje, kocht bij Halfords. Ook weer van het merk Basil. Mijn fiets is rustig zwart, maar mijn fietstassen zijn bezaaid met fleurige bloemen. Ik heb mijn fietsmandje bewust niet uitgedost met bloemen. Dat komt door deze uitspraak van Sylvia Witteman in haar boek Plastic rozen:

‘Is mijn hang naar koekoeksklokken eigenlijk van eenzelfde ‘kijk-eens-ben-ik-geen-gek-mens’-ijselijkheid als die vrouwen die hun fiets versieren met een heleboel kleurige plastic bloemen’?

Mijn fiets brengt me van A naar B. Maar ik heb na het fietsen altijd wel pijn in mijn stuitje. En mijn dochters zeggen dat het een rotfiets is, als ze hem een keer lenen vanwege een lekke band.

Soms kan ik wel verlangend naar elektrische fietsen kijken. Het lijkt me heerlijk om altijd te fietsen alsof je de wind in de rug hebt. Maar omdat ik nogal hecht aan voldoende, intensieve beweging, zal ik er niet gauw eentje kopen. Want dan zou ik denk ik veel verder moeten fietsen, voor hetzelfde gezondheidseffect. Afgezien daarvan zou ik veel meer stress hebben over diefstal.

Zo fietst één van mijn zonen nu op een tweedehands barrel, en staat zijn mooie nieuwe fiets werkeloos in de schuur. Het is gewoon te link om hem mee te nemen naar het station… Echt absurd.

De voordelen van een fijne fietsvakantie

 1. Hieronder een overzicht van de voordelen van een fijne fietsvakantie
 2. Het is goedkoop! Je hebt alleen maar een goede fiets nodig.
 3. Het is duurzaam. Je gebruikt geen benzine, maar je eigen spierkracht. Of eventueel elektriciteit als je een ebike hebt ; )
 4. Je bent lekker buiten. Dat is goed voor lichaam en geest. Je krijgt zo bijvoorbeeld goed vitamine D binnen. Je haalt tijdens een fijne fietsvakantie vanzelf je beweegnorm.
 5. Omdat fietsen per definitie trager gaat dan een auto is het ook rustgevender. Bovendien zie je op de fiets meer van je omgeving.
 6. Je hebt geen gedoe met de auto parkeren! Een fiets zet je heel makkelijk even ergens neer.fiets op het strand
 7. Fietsen geeft een vrij gevoel.
 8. Van fietsen krijg je doorzettingsvermogen en kweek je karakter.
 9. Drukke kinderen zijn aan het eind van een dag je fietsen op een fijne fietsvakantie zo mak als een lam ; )
 10. Met behulp van een fietskar of bakfiets neem je kinderen mee op je fijne fietsvakantie.

Conclusie over een fijne fietsvakantie

Er is veel veranderd in fietsenland! Tegenwoordig heb je allerlei verschillende soorten modellen, die dan weer geschikt zijn voor allerlei verschillende activiteiten. Zelf houd ik niet zo erg van fietsen. Als kind baalde ik altijd van de fietsafstand van huis naar school. En ik had dus echt altijd de wind voor!

Ik wandel, of loop liever hard dan dat ik fiets.

Maar elke donderdagochtend fiets ik naar de stad.

De verlokking van een kop koffie bij Bakker Bart helpt me over de drempel.

Leestips

Op wat voor soort fiets fiets jij? En fiets je vaak?

Similar Posts

57 Comments

 1. Ik heb een damesfiets en een racefiets. Deze laatste heb ik al een hele tijd niet meer gebruikt. Volgend jaar ga ik me er nog eens aan wagen

 2. Ik heb een gewone fiets. Ik vertik het om een mamafiets aan te schaffen. Zoiets had mijn opa ook toen hij niet meer goed op de fiets kon stappen. Vandaar dat ik het met ouderdom associeer.

 3. Ik heb een degelijke stadsfiets en nog een nieuwe ook. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Ik wandel liever. Evengoed kan en wil ik niet zonder fiets. Ook de mijne is getooid met ruime fietstassen voor de boodschappen. Want boodschappen doe ik met de fiets, dat mag van mezelf niet met de auto. Maar zomaar gezellig een rondje fiets dat doe ik niet . . .

 4. Ik vind het zo jammer dat er zo”n predicaat lui fietsen over de elektrische fiets heen hangt. Er is namelijk bewezen dat mensen met een elektrische fiets meer gaan fietsen omdat ze dat kunnen. En ik denk dat jij met elke dag hardlopen je helemaal geen zorgen hoeft te maken over intensief bewegen ;-)

  1. Hier ben ik het helemaal mee eens. Ik kon ook bijna niet meer fietsen door pijn in mijn stuitje, vaak al na een kilometer of 2. Op advies van mijn zus, die dezelfde problemen had, heb ik een e-bike geprobeerd. Probleem over en ik kan nu met gemak 30 tot 40 km fietsen. Mensen denken ook altijd dat je met een e-bike zelf niets meer hoeft te doen,nou zo is echt niet. Op de eco stand moet ik toch echt zelf ook flink trappen, wel iets minder dan op een gewone fiets zodat de klachten uitblijven. Ik zet hem alleen op een hogere stand als het erg hard waait. Kortom ik heb mijn fietsplezier weer terug.

 5. Er bestaat wel degelijk een vaderfiets, een opoefiets.

  Ik heb een moederfiets met 7 versnellingen en een electrische fiets, ik heb dan ook geen rijbewijs en een man met een fietsenzaak

 6. Ik heb een hybride stadfiets die ik gebruik voor boodschappen enzo (hoewel ik veel boodschappen ook lopend doe) en een goeie racefiets. Ik vind fietsen daarop echt óverheerlijk :-). Zeker als het lekker weer is!
  Ook heb ik op zolder een hometrainer. Nu met het hondenweer van de afgelopen tijd heb ik daar vele kilometers op gemaakt! Tot wel 42 km per dag soms :). Lekker met een filmpje op de tablet voor mijn neus.
  Ik houd ook erg van wandelen maar fietsen is meer cardio inspanning. (Hardlopen gaat helaas nog niet)
  Ik vind elektrische fietsen echt iets voor mensen die anders niet kunnen fietsen, of voor mensen die echt heel ver fietsen voor woon-werkverkeer ofzo.
  Mensen van mijn generatie die zo’n fiets gewoon als stadfiets gebruiken en dan knoerthard aan komen racen…. ik vind het afschuwelijk.

 7. Omdat ik geen rijbewijs heb, heb ik nadat mijn man overleden is een e-bike gekocht. Ik woon in een heuvelachtig gebied soms met hellingen van 10 procent. Vroeger gingen we altijd op fietsvakantie in Frankrijk met volle bepakking, we kampeerden altijd, wel alles lichtgewicht natuurlijk, we hebben heel wat cols beklommen, we hadden randonneur fietsen op maat gemaakt. Ik heb er hele goeie herinneringen aan en mijn dochters ook. Ik hou nog steeds van fietsen maar ik heb geen zin meer in die heftige inspanningen, ik maak nu weer lange fietstochten en ik moet toch nog wel wat inspanningen leveren bij beklimmingen maar het gaat makkelijker, ik geniet er erg van en krijg er altijd weer een vakantie gevoel van, ook als ik boodschappen ga doen, dat is heen en terug ongeveer50 km. Bovendien wandel ik dagelijks met mijn hond dus beweging genoeg .

 8. Ik fiets elke dag, maar om je eerlijk te zeggen heb ik geen idee wat voor soort fiets ik heb hahaha. Ik vermoed de stadsfiets – simpel en een beetje afgetrapt ;)

 9. Ik heb gewoon een normale fiets. Doet het over het algemeen goed, hoewel ik relatief weinig fiets. Vroeger kon het daar ook mee, dus waarom nu niet ;-)

 10. Ik heb 2 kwaliteitsdamesfietsen in aluminium : de ene gebruik ik zo goed als dagelijks, de andere is eerder bedoeld als reserve. Mijn man gaat dagelijks met zijn fiets naar het werk. Bij de aanschaf van mijn man zijn fiets opteerden we voor een damesfiets omdat, eens hij (nog) ouder wordt misschien moeite gaat krijgen om zijn been over de buis van een herenfiets te zwieren en het opstappen op een damesfiets zowiezo makkelijker is dan. Voordeel is ook dat, als mijn man iets tegenkomt en bv overlijdt of niet meer kan fietsen, ik zijn damesfiets nog verder kan gebruiken.

  Rijdt hij een lekke band en kan hij die niet stoppen tegen de volgende werkdag, dan neemt hij gewoon mijn reservefiets.

  Aan de fiets die ik dagelijks gebruik, hangen ouderwetse maar zo goede fietstassen : aan elke zijkant één die aan elkaar verbonden zijn en bovendien is op de bagagedrager zelf ook nog opbergruimte waarin ik makkelijk een karton van 12 l brickverpakkingen kwijt kan. Dergelijke fietstassen zijn precies niet nergens meer te koop en ‘t zal me spijten als dat oldtimertje kapot is….. Die fietstas is nu langs alle kanten al opgelapt maar ik blijf ze gebruiken tot ze uit elkaar valt.

 11. Ik heb een elektrische fiets en gebruik de fiets elke dag. Ik heb de fiets gekocht omdat mijn man er ook een heeft. Die gaat elke dag op de fiets naar het werk. 26 km per dag. En als je dan gezellig met z’n tweetjes een fietstocht wilt maken is het niet te doen op een gewone fiets. Zomers fietsen we heel veel en ook beste grote stukken. 40 a 50 km. En ook met een elektrische fiets moet je zelf trappen want als je dat niet doet, dan kieper je geheid om hoor. Maar zou de fiets voor geen geld weer willen missen.

 12. Ik fiets elke werkdag naar mijn het station en terug. Van daaruit neem ik dan de trein om naar mijn werk te gaan. Eén rit duurt maximum 15 minuten dus ben ik tevreden met mijn stadsfiets!

 13. Ik heb een oude, tweedehands omafiets. Gekocht voor 100 euro en hij doet het nu al weer 2 jaar. Aangezien ik bij een grote stad woon, kan het ook niet anders. Zou echt veel te bang zijn dat hij anders gejat zou worden.

 14. Er bestaan nog een hele berg fietsen, zoals de mountainbike, diverse type ligfietsen, tandems, bakfietsen en vouwfietsen. Zelf heb ik een eenvoudige 1-versnelling vouwfiets en een hybridefiets. Die laatste is een hybride tussen een mountainbike en een gewone fiets. Voorheen zou ik dat een randonneur noemen en die term bestaat ook nog.

 15. Ik heb 2 fietsen: ‘n fiets met 3 versnelingen en grote (ook bloemerige) fietstassen. Dat is mijn boodschappenfiets. Mijn tweede fiets is een toerfiets met 21 versnellingen, daarop fietsen we zomers regelmatig 40 tot 60 km per dag .

 16. Ik wist helemaal niet dat er zovéél verschillende soorten bestaan. Vroeger had ik een mountain bike (dat was een helse fiets hoor!), sindsdien nooit meer een fiets genomen. Jammer genoeg kan je in mijn gemeente niet zo goed fietsen, er zijn teveel auto’s en te weinig fietspaden of -routes voorzien.

 17. ik had vroeger een hele doodnormale fiets. gelukkig wel met 3 versnellingen, want we hadden veel hugten (of huchten), maar nothing fancy. en eigenlijk is er niets verandert :-)

 18. Wel ik moet iedere dag heel wat km doen om naar het werk te gaan, dus jammer genoeg komt er bij mij van fietsen niet veel meer in huis. Tijdens het weekend is het weer tijd voor boodschappen en dat doe je ook niet snel ff met de fiets.

  Resultaat, ik heb dus een oud krel van een fiets dat maar wat stof staat te vangen in de schuur. Jammer eigenlijk!

 19. Alles in de omgeving doe ik op de fiets tot ong 10 km.
  Ik heb een zwarte opoefiets met gebloemde fietstassen, deze fiets is al meer dan 25 jr oud, doet het nog prima en een elektrische fiets.
  Deze heb ik indertijd gekocht om er dagelijks mee naar het werk te fietsen, in de dag avond en nachtdienst.
  7 jr heb ik dgl 16 km gefietst, op 2x na ivm hevige regenval.
  Sinds baansverandering is het jammer genoeg niet meer haalbaar om te fietsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.