Voordelen Netflix en nadelen Netflix

Screen Shot 2017 11 25 at 16.19.33Netflixen.

Het is een heus werkwoord geworden, en kenmerkend voor de populariteit van Netflix Nederland.

In juli 2017 had 31% van de Nederlandse huishoudens Netflix.

Wij zijn zo'n huishouden. Ook al wilde ik net toen ik voor het eerst van Netflix hoorde, er niets van weten. Tv waar ik extra voor moest betalen? Ik dacht het niet. Pas toen mijn oudste dochter een abonnement op Netflix nam, en ik via haar abonnement kon meekijken begreep ik wat er leuk was aan Netflix.

Toch heeft Netflix ook wel nadelen. En het leek me leuk om de voor- en nadelen eens op een rijtje te zetten.

Voordelen Netflix

 1. Je kunt het kijken op het moment dat het jou uitkomt.
 2. Er zit geen reclame bij. Dat is ook een fijn voordeel als je kleine kinderen hebt. Je kinderen worden niet blootgesteld aan verleidelijke speeltjes.
 3. Er is een groot aanbod van series, documentaires, films etc. die je niet op de 'gewone tv' kunt kijken.
 4. Netflix onthoud waar je naar kijkt, en doet op basis daarvan aanbevelingen. Zo krijg je leuke nieuwe ideeën voor series.
 5. Je kunt tegenwoordig series en films ook downloaden via Netflix en later kijken zonder dat je een internetverbinding nodig hebt.
 6. Je zou in theorie je kabelabonnement kunnen opzeggen, en voortaan alleen nog Netflix kijken.

Nadelen Netflix

 1. De prijs wordt langzaam maar zeker hoger. Toen ik een paar jaar geleden een abonnement nam betaalde ik volgens mij zo'n 7,99. Inmiddels kost het 10,99.
 2. Ondanks het enorme aanbod, zijn er soms toch series die Netflix dan weer net niet heeft.
 3. Het aanbod wordt soms 'opgeschoond'. Dan zit je een serie te kijken, en dan verdwijnt die van Netflix. Zoals de serie Nashville, Grey's Anatomy en The Walking Dead.
 4. Netflix kan erg verslavend werken. Sinds de komst van Netflix is ook het fenomeen 'bingewatchen' ontstaan. Bingewatchen is urenlang tv kijken. Dit effect wordt nog eens versterkt doordat Netflix sommige seizoenen van een serie in 1 keer beschikbaar stelt. Zoals de serie House of Cards. Veel mensen kijken dan in 1 klap het hele seizoen.
 5. Het duurt soms even voordat een serie beschikbaar is op Netflix. Zo is het derde seizoen van de serie Outlander al een tijdje uit, maar nog niet beschikbaar op Netflix.
 6. Het aanbod op Netflix is afhankelijk van je locatie. Zo is het aanbod op de Amerikaanse Netflix veel groter dan op de Nederlandse Netflix.

Conclusie

Netflix biedt op een laagdrempelige manier een weelde aan interessante series, films en documentaires. De nadelen die ik noemde vind ik niet zwaar wegen. De voordelen zijn veel groter wat mij betreft. En wat betreft het verslavende effect: dat is ook een kwestie van persoonlijke verantwoordelijkheid vind ik. Je moet er gewoon goed mee omgaan. Dan is er niets aan de hand : )

Lees ook: Wie heeft er eigenlijk Netflix?

Haal het maximale uit je Netflix account met deze Netflix tips!

Zie ook mijn post over Netflix alternatieven voor alternatieven voor Netflix en Netflix prijzen 2022.

Wat vind jij van Netflix? Wat vind je voor- en wat vind je nadelen?

Similar Posts

37 Comments

 1. Wij hebben zelf al een lange tijd geen tv meer maar wel Netflix. Het is inderdaad erg jammer dat er nog veel mist en vaak dingen weggehaald worden. Het word steeds duurder terwijl het aanbod minder lijkt te worden.

 2. Ik vind het ideaal met kleinere kinderen. Bij YouTube klikken ze eindeloos door en zien ze ook allerlei rommel die niet voor kinderoogjes is. Terwijl jij net naar de wasmachine loopt, komt er dan precies iets gruwelijks.
  Bij netflix zit een leeftijdsfilter én weet je vooraf wat er komt.

 3. Ik heb ooit de TV de deur uitgedaan omdat ik weinig keek en de kabel (UPC) steeds storingen had, die niet goed verholpen werden. Vanaf dat moment (een jaar of 10 terug) kijk ik uitzendinggemist en vond het erg handig dat ik uitzendingen stop kon zetten om later verder te kijken. In die tijd was de kwaliteit zeer matig, maar dat is inmiddels verbeterd naar zeer acceptabel. Ik kijk ook naar de ZDF en een Amerikaanse publieke omroep met prachtige documentaires. Met sport, films en series heb ik niet veel, alhoewel in dagelijks inschakel voor DWDD, Het Mes op tafel en het 18 uur journaal. 1, 2 en 3 en wat themakanalen kan je ook live kijken. Alles bij elkaar zie ik inmiddels weer teveel TV en begin ik dus niet aan Netflix. Op de normale TV en Youtube (waar ook prachtige complete uitzendingen op staan) heb ik geen reclame. Die rommel is prima te onderdrukken en uit veiligheidsredenen kan ik dat van harte aanbevelen.

 4. Ik vind het fijn dat er zoveel goede series op te vinden zijn. Helaas mis ik wel series als The Big Bang Theory en Friends. Qua films mag het aanbod van mij nog wel wat groter en nieuwer, maar over het algemeen ben ik heel blij met netflix. Inmiddels kijk ik bijna elke dag wel een aflevering van een serie op netflix.

 5. Nadeel is inderdaad dat serie's en films verdwijnen en het soms lang duurt. Hopelijk zal dit verbeteren nu dat Netflix serieuze concurrentie krijgt. Voordeel dat ik vaak shows ontdek dat ik anders niet zou kijken

 6. Omdat de heer des huizes onze kinderen het verkeerde voorbeeld gaf -illegaal films downloaden- hebben we jarenlang een abonnement op Filmclub gehad, een videotheek hier in de buurt. Dan kon je voor een tientje 3 films tegelijk meenemen, zoveel je wilde de hele week.
  Helaas hield die service op en toen zijn we op Netflix overgestapt. Wat deze onder 'filmhuis-film' verstaat is toch heel iets anders dan wij, dus dat valt tegen. veel actie, wat doorgaans gewoon plat geweld betekent. Nee, ik vind er niet veel aan. Weinig wat binnen mijn smaak valt. Maar de tieners vinden het prima en ook mijnheer is tevreden.

 7. Wij hebben ons tv-abonnement opgezegd omdat we alleen nog gebruik maken van Netflix. Ik vind het ideaal! Alleen soms jammer als een serie verdwijnt terwijl je hem aan het kijken bent inderdaad. Ook komt het voor dat er van een filmserie bepaalde delen wel op Netflix staan en bepaalde delen niet, dat is het enige irritatiepuntje aan Netflix bij mij.

 8. We betalen voor vier, maar er kijken er drie. Dat vind ik ergerlijk want ja de tarieven zijn omhoog gegaan en mijn verzoek om een Kleiner abonnement is door de rest van het gezin afgeschoten. Ik vind het bingewatchen van de jeugd doodergerlijk. Zelf lijk ik met de jaren minder bestand te worden tegen snel/flitsend beeld en luide geluiden/overdriven manier van spreken. Daarom kijk ik, als ik kijk, meestal met het geluid uit. Een groot voordeel is wel, dat we ons niet zorgen hoeven te maken dat de jeugd illegal films downloadt! Met bijbehorende zorgen over trojaanse paarden, virussen en ransomware

 9. Wij hebben geen Netflix en dat hebben we voorlopig ook niet nodig. Mijn mama en ik nemen zoveel op dat we genoeg voer hebben om een avond, weekend of dag te vullen. Nu, ik heb er wel over nagedacht om een abonnement te nemen, maar mssn wanneer ik alleen woon..

 10. Ik hoor inderdaad heel veel mensen om me heen, die Netflix hebben. Ik heb het niet een ook nog nooit bij iemand anders gezien, dus geen idee. Dat series opeens verdwijnen lijkt me niet echt ideaal. Maar verder klinkt het goed.

 11. Wij hebben al geruime tijd een abonnement op Netflix, maar als we even uitgekeken zijn, zeggen we het ook zo weer op. Ik zit nu in zo'n fase dat ik het maar mwoah vind. Gelukkig komt volgende week seizoen twee van The Crown uit, haha.

 12. Ik hou van netflix ???? in het begin keek ik echt te lang achter elkaar, maar nu niet meer. Ik vind het ideaal om af en toe ff lekker een paar afleveringen van een serie te kijken als er verder niks op tv id

  1. Je kunt ook zelf beslissen inderdaad om niet te lang achter elkaar te kijken. Een handige truc is om 10 minuten in een nieuwe aflevering af te haken. Dan heb je niet dat cliffhanger effect waardoor je wilt blijven kijken.

 13. Voor ons zijn de voordelen meer waard dan de nadelen en we zijn dan ook alweer een aantal jaar Netflix fan :) Ik zou ook niet meer zonder willen, vooral vanwege alle toffe series.

 14. Hier precies dezelfde reactie in het begin: je gaat toch niet betalen voor tv? Ik vond dat een beetje een Amerikaanse toestand. Inmiddels hebben we ook een abonnement en ben ik er heel blij mee, vooral voor de kinderen. Zelf kijken we bijna geen series, ook omdat er weinig tijd voor is en ik het tv-aanbod in NL nog steeds heel leuk vind. Een ander nadeel vind ik trouwens dat de films op Netflix over het algemeen echt bar slecht zijn. Heel jammer! We hebben een paar keer iets geprobeerd, maar het was telkens matig en niet echt grappig of echt een slecht verhaal.

 15. Ik vind het vooral een nadeel dat het aanbod steeds meer begint tegen te vallen of dat het mega lang duurt voordat er een vervolg van een serie te zien is x

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.