Vrienden op de fiets: overnachten voor 25 euro

vrienden op de fiets

Mijn moeder doet mee aan Vrienden op de fiets.

Dat wil zeggen, ze ontvangt regelmatig mensen die op de fiets langskomen, en dan bij haar thuis overnachten voor 25 euro. Dat is het vaste tarief van Vrienden op de fiets. De vereniging heeft zo’n 5000 leden.

Mijn moeder vindt dat gezellig, en het is bovendien leuk en budgetvriendelijk voor de mensen op de fiets!

Het zijn bovendien altijd hele aardige mensen, aldus mijn moeder : )

Vrienden op de fiets

Maar nu las ik afgelopen week in de krant een venijnige column van Linda Akkermans over de gemeente Den Bosch. Die wil dat mensen die meedoen aan Vrienden op de fiets een Omgevingsvergunning ad 332 euro aanvragen. De titel van haar column liegt er niet om:

‘Als vriend op de fiets kun je deze ongastvrije stad maar beter mijden.’

Inmiddels staat de eerste verontwaardigde deelnemer al in de krant:

‘Vrienden op de fiets kunnen niet meer slapen bij Peter: ‘Ik betaal geen 332 euro voor onzin.’

Ik moet zeggen, dat ik het ook wel erg flauw vind klinken van de gemeente Den Bosch. Wat een gedoe en onzin dat je, om voor het vriendelijk verlenen van een plek voor de nacht, dit soort administratieve rompslomp moet doen! En de kosten zijn ook niet leuk natuurlijk.

Leestip: Fijne fietsvakantie

Ken jij het principe van Vrienden op de fiets?

Similar Posts

15 Comments

 1. Tja, overal moet de gemeente aan verdienen tegenwoordig. Het mag nergens meer gewoon gezellig zijn.

  1. Zo jammer dit, mijn buurvrouw gaat ieder jaar fietsen met haar zus en maakt gebruik van overnachtingen bij logeeradressen voor vrienden op de fiets. Ik ben zelf pas ook lid geworden maar nog geen gebruik van gemaakt. Overnachtingen in een bed and breakfast zijn tegenwoordig heel duur. Hotel is vaak goedkoper.

 2. Behalve dat je geld verdient met de link die je deelt kom je ook bij een betaal wall uit van wat waarschijnlijk een krant is, misschien de volgende keer beide kanten van het verhaal zelf delen.

  1. Welke link bedoel je Liesbeth? Ik verdien daar geen geld mee hoor.

   Wat betreft de betaalmuur: ik wist niet dat die er tussen zat, waarschijnlijk omdat ik zelf een abonnement heb op de krant, en hem daardoor niet bemerk.

   Het artikel staat helaas niet op nu.nl of op nos.nl, anders had ik daar naar gelinkt.

  2. Je maakt gebruik van iets als pzz, dat is linkpizza? Dat verdien je dus geld met de clicks op je blog toch? Daar doelde ik op. Dat je er nu een klein schandaal van maakt zonder zelf beide kanten te delen is het andere wat ik bedoel.

  3. Dank voor de toelichting Liesbeth. Nu begrijp ik wat je bedoelt dat met de uitspraak dat ik geld zou verdienen met de link.

   Een ‘klein schandaal’ zie ik zelf niet zo in de blogpost; het was meer een uiting van verwondering van mijn kant.

   Maar iedereen leest dingen op zijn of haar eigen manier : )

 3. Het blijft altijd lastig dit soort situaties. Want enerzijds is het inderdaad een super leuk initiatief! Anderzijds moeten bed en breakfasts e.d. waarschijnlijk ook die vergunning betalen en is dit initiatief natuurlijk ergens wel concurrentie voor hen. Dus ja, lastig! Hopelijk kan je moeder voorlopig wel nog gewoon gasten ontvangen!

  1. Linda Akkermans schrijft: ‘Want de logés komen op de fiets of te voet, dus de buurt heeft nergens last van.’ Dus ik denk dat het te maken heeft met het idee van auto verkeer bij de mensen die een kamer beschikbaar stellen Ximaar.

 4. Ik kende dit initiatief helemaal niet, maar het klinkt superleuk. Wel jammer dat er dan weer allerlei rompslomp bij komt kijken.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.