De Makita Fiets: elektrische vouwfiets uit 2014

makita fiets

Heb jij weleens gehoord van de Makita fiets?

De Makita fiets is een elektrische vouwfiets.

Makita is een bekend merk.

Maar het is een merk voor onder andere elektrisch gereedschap, zoals boormachines, zagen en schuurmachine!

Dus hoe zit dat met die fiets?!

Accu boormachine gebruiken voor je elektrische fiets!

De Makita fiets kan 16 kilometer per uur, wat een stuk minder snel is dan de meeste andere ebikes. En je kunt er ongeveer 20 kilometer mee fietsen voordat de batterij leeg is. De wielen zijn 16 inch, hij heeft 4 versnellingen en de ‘motor power’ is 100 Watt. Er is plek voor twee batterijen in de fiets.

Het bijzondere is dat je de accu van bijvoorbeeld je boormachine kunt gebruiken voor deze elektrische fiets!

Hieronder het promofilmpje van de fiets:

Voor zover ik kan zien kwam de fiets op de markt in 2014.

Makita fiets tweedehands enige optie

De fiets wordt nu helaas niet meer verkocht. Toen deze elektrische fiets van Makita uitkwam was er wel veel belangstelling voor, maar dat is langzaam maar zeker weggeëbd. Je kunt ze nu alleen nog tweedehands kopen. Op het moment dat ik deze post schrijf, is er echter alleen iemand die zo’n fiets zóekt op marktplaats. Maar op tweedehands.be biedt iemand er eentje aan voor 500 euro.

Contact met Makita

Ik heb contact opgenomen met Makita en ze gevraagd naar hun fiets. In het antwoord schrijven ze dat die fiets ‘lang geleden’ is, en niet meer wordt gemaakt. En ze gaven me deze link naar de online folder van hun fiets destijds!

Screenshot 2023 06 26 at 09.35.29 1

Ik vroeg ze ook: ‘Klopt het dat de Makita fiets ook werkt op de batterij van bijvoorbeeld een van jullie boormachines?’ Ze antwoordden bevestigend:

‘Ja die werkt op het LXT platform. Daar werken ruim 250 machines op. Excuses dat we niet meer info hebben over de fiets, die is ook maar korte tijd verkocht.’

Elektrische fiets die werkt op Makita bladblazers?

Er zijn wel meer elektrische vouwfietsen. Wat maakt deze zo bijzonder? Op de website mannenpage.nl staat een verhaal over een Makita fiets. Daar lees ik dat deze elektrische fiets is gemaakt van…. bladblazers! Blijkbaar was er een stel mannen die werken bij Kuvaldaru, die een unieke elektrische fiets wilden maken.

Maar de fiets waar ze het op mannenpage.nl over hebben is dus niet de officiële fiets van Makita zelf.

Deze mannen hebben zelf een fiets genomen, en daar Makita bladblazers opgezet. Leuk bedacht, en het werkt goed. Kijk maar.

Makita fiets in beeld

In onderstaand filmpje van 5 minuten zie je deze parmantige elektrische vouwfiets uitgebreid in beeld! Zo krijg je een goede indruk van deze fiets.

Leestip

De complete gebruiksaanwijzing met technische details van deze elektrische vouwfiets.

Vergelijkbare elektrische vouwfiets kopen?

Omdat het zo’n bijzondere fiets is van een merk dat normaliter gereedschappen maakt, is de Makita fiets een soort van collector’s item geworden. Maar als het merk je niet zoveel uitmaakt, dan vind je onder andere op bol.com soortgelijke elektrische vouwfietsen. Zoals deze:

Bij Decathlon verkopen ze ook een heleboel elektrische vouwfietsen, maar die zijn een stuk duurder dan bovenstaande van bol.com.

Voordelen elektrische vouwfiets

Waarom zou je eigenlijk kiezen voor een elektrische vouwfiets? Is een gewone ebike dan niet handiger?

Het belangrijkste voordeel van een elektrische vouwfiets is dat hij makkelijker is om mee te nemen. Zo mag een vouwfiets gratis mee in de trein, mits je hem hebt ingeklapt! Voor een gewone fiets in de trein  moet je 7,50 neertellen.

Stel je gaat met de trein naar je werk, maar moet daar vervolgens nog de bus pakken naar school of je werk. Dan zou een elektrische vouwfiets fijn kunnen zijn. Dan ben je niet afhankelijk van het openbaar vervoer, en kun je het laatste stukje gewoon fietsen. Wel zul je wat harder moeten trappen omdat de wielen een stuk kleiner zijn dan van een gewone fiets.

Wat is de beste elektrische vouwfiets?

In het AD schrijven ze dat de ECO Traveller N7 in 2021 als beste getest werd. Hij kost maar liefst 1749,-.

Leestip

Is elektrisch fietsen gezond?

N.B. Bij de Action verkopen ze op dit moment een Makita accu zaag-en boormachineset

makita

Samenvattend

Een Makita fiets is bijzonder omdat het een atypisch product is van dit bedrijf. Ze maken namelijk gereedschap, niet fietsen! Mensen willen ze nog steeds graag hebben, maar ze zijn alleen nog tweedehands te koop.

Gebruikte bronnen onder andere: Makita, ANWB, bol.com, AD, Gigatools, marktplaats

Similar Posts

5 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.