Bladblazers onder vuur. Wat is het probleem?

Bladblazers

Alleen al het afgelopen weekend zag ik ze meerdere keren in gebruik: bladblazers. Mannen die met een bladblazer gevallen herfstbladeren stonden weg te blazen.

Maar het apparaat ligt onder vuur.

In Duitsland en België willen ze het gebruik van bladblazers flink aan banden leggen. Blazers met een tweetaktmotor worden zelfs helemaal verboden in Vlaanderen.

Wat zijn zoal de bezwaren tegen bladblazers?

Op onder andere de site van Vogelbescherming Nederland vind je de volgende bezwaren tegen de blazers.

 1. Met stip op nummer 1 zijn bladblazers een probleem omdat ze vervuilend zijn. Volgens recent wetenschappelijk onderzoek zou een bladblazer op tweetakt vervuilender zijn dan 1.700 kilometer met een Toyota Camry uit 2016* rijden. Dit bezwaar kun je opheffen door een elektrische bladblazer te gebruiken, maar ook dan ben je er nog niet! Elektrische blazers schijnen namelijk zwaarder te zijn, en bovendien lawaaiiger.
 2. Ze maken lawaai. Je zal maar in een wijk wonen, waar al je buren een bladblazer hebben.
 3. Het is op zich een goed idee om herfstblad van het gazon te halen om kale en gele plekken te voorkomen. Maar laat herfstblad in borders vooral liggen. Het blad vormt namelijk een mooie isolatielaag voor de planten.
 4. Voor vogels zijn gevallen bladeren een welkome plek om voedsel te vinden.
 5. Gevallen blaadjes zijn goed voor insecten. De insecten helpen bovendien om de blaadjes te composteren, en zo krijg je gratis bemesting voor je tuin. Dat wil je toch niet wegblazen?!

In Amerika werd de bladblazer in sommige plaatsen verboden

Hieronder een reportage over het plaatsje Newton waar de blazers verboden werden. Het leverde een boel gedoe en ergernis op.

Alternatief voor de bladblazer: de hark!

Maar stel nou dat je hele gazon onder het herfstblad ligt, en je maakt je zorgen over kale plekken. Dan is er een heel goedkoop en simpel alternatief: de hark!

Tot slot

Ik vind de argumenten tegen bladblazers overtuigend, en ben blij dat ik er geen heb. En ik ga er dus ook zeker geen kopen. Zeker niet gezien het feit dat er een prima alternatief voor handen is, namelijk een hark. Bovendien kom je met flink harken ook meteen mooi aan je lichaamsbeweging : )

En dit is dan weer een gark:

9200000057461252 1
Gark: 31,65 bij bol.com

En dat is geen spelfout : )

Zie ook: hogedrukreiniger, handig in het huishouden? en mijn post over die andere herfstklus: Dakgoten schoonmaken!

Wat vind jij van bladblazers? En van het idee om ze te verbieden?

*wat merkwaardig specifiek zeg!

Similar Posts

39 Comments

 1. Ze maken veel te veel lawaai. Zo’n hark is veel milieuvriendelijker en goedkoper ook. En manlief gebruikt een bezem en de sneeuwschuiver om de straat bladvrij te maken.

 2. Ik haal alleen de bladeren van mijn grasveld en inderdaad, met een hark, niet alleen beter voor het milieu, maar je krijgt het er ook nog lekker warm van. Van mij mogen ze ze verbieden, ook voor gemeentes en andere bedrijven.

  Love as always
  Di mario

 3. Ik vind het echt vreselijke herriedingen. Ik zag hier vorige week nog iemand met een hark bezig. Die man had volgens mij de ochtend van z’n leven. Een praatje met iedereen die gezellig langs kwam wandelen; ik had het idee dat hij zich prima vermaakte;).

 4. Toevallig was het hot item bij Zondag met Lubach afgelopen zondag. Ik heb nog nooit een bladblazer gehad of nodig gehad en zie het nut er nooit zo van in. Ik heb altijd het idee dat ze de bladeren van de ene kant naar de andere kant blazen.

  1. Ja, dat lijkt mij echt wel heel vervelend inderdaad Klaproos, als bij jou in de buurt steeds bladblazers weerklinken. Dat is hier op het platteland gelukkig niet.

 5. Ondingen maar ja ik hark de tuin nooit. De echtgenoot wel en die baalt er ieder jaar van al die zooi in de tuin.
  Maar om het voor de vogeltjes te laten is een goed argument.

 6. Sjoerd ik ben het hartelijk met je eens! Men kan overal wel wat van vinden.
  Wat te denken van mensen die een gezondheidsprobleem hebben en niet zo goed kunnen harken? Hoe krijgen ze al dat blad van het erf? Reuzehandig een bladblazer! Je hebt in een mum van tijd je straatje schoon en geen gevaar meer voor uitglijden op die glibberige bladeren. Ook kan alle blad; (veel bomen hier, want dat is zo goed voor ons millieu) niet op het gras blijven liggen dan verstikt het gras en ligt de hele handel er in de zomer er nog op. Lang leve de bladblazer!:-)

 7. Het zijn herriemakers, absoluut.
  Van de andere kant: je zou maar een groot gazon hebben, en door de week geen tijd.
  Bovendien vraag ik me af waar men zich NIET aan stoort.
  Eerst waren het de ouderwetse rammelende grasmaaiers, toen de elektrische, daarna de zitmaaiers, de heggenscharen.
  What’s next? Vogelgetjilp?

  1. LOL. Daar zeg je zo wat. Toch lijkt het mij dat de ergernis wat betreft geluid vooral zal gaan over apparatuur? Hoewel er ook wel mensen zijn die klagen over hanen geloof ik…

 8. Geen haar op mijn hoofd die erover denkt om een bladblazer te gebruiken. Het is de natuur en fijner voor iedereen als ze gewoon lekker blijven liggen in mijn tuin.

 9. Idd bij Lubach gezien. Erger me ook aan het lawaai, milieuverontreiniging en het totale onzin aangezien het met een paar windvlagen weer terugwaait. Het is dus alleen ter compensatie van een te klein mannelijk lichaamsdeel. ;-)

  1. Wat ‘n onzin! Ik, vrouw, heb ook een bladblazer en heb niks te klagen over een te klein mannelijk lichaamsdeel van mijn partner (m)
   We hebben een erf van 2500 m2, waarin verschillende fruit-en notenbomen.Dat blad laat ik liggen, goede groenbemesting voor mijn tuin, fijn voor vogels..
   Aan de straat staan allemaal eiken (op gemeentegrond) en dat blad moet geruimd worden omdat het
   a. jaren nodig heeft om te verteren
   b. het verzuurt de grond
   Ik blaas het blad van de eiken op een bult, doe het in een kruiwagen en breng het naar een verzamelpunt. Toen ik jonger was kon ik alles met een bladhark doen maar nu, in mijn 70ste levensjaar, lukt dat niet meer.Mijn partner heeft reuma, mijn kinderen wonen down under en een hoveniersbedrijf gebruikt ook een bladblazer!

  2. Jippy, een regelbevestigende uitzondering. Hier in de binnenstad, buitenwijken en de parken heb ik nog nooit een vrouw (van welke leeftijd dan ook) met een bladblazer gezien. 100% van deze ondinggebruikers was/is hier man.

 10. Ik vind het ook zo’n onzin om met een apparaat de bladeren weg te blazen om ze vervolgens gewoon te laten liggen. Na een windvlaag kun je gewoon weer opnieuw beginnen! Laat het dan liggen óf ruim het op met een hark ;)

 11. Bladblazers zijn ondingen maar een commercieel succes geweest. Hier gaan alleen de bladeren van het gras af’met een hark, en de die gaan gewoon tussen de bomen, struiken en planten.

 12. ik ken mensen waar heel veel bladeren liggen. dan vind ik echt wel dat je een bladblazer mag gebruiken. In mijn eigen tuin lukt het prima met een hark en bezem

 13. Hmmm hier aan de kust hebben we gewoon de wind :-) die blaast alle blaadjes weg en weer terug :-)
  En meer heb ik niet nodig, t lijkt me net zoiets als een föhn voor je haar…daar gruwel ik ook van…mijn hoofd word kokend heet, mijn hoofdhuid gaat enorm jeuken en dat geluid….brrrr

 14. Wauw, ik had er totaal geen idee van dat deze zo vervuilend zijn. Wij hebben er volgens mij zelf geen, maar lenen deze wel eens. Geen idee of dat nu een electrische is of niet. Denk het wel.

 15. Bladblazer of zuiger? Ik stofzuig die handel uit mijn tuin en gooi het in de groenbak. Maar de hele dag dat lawaai van die gemeentelijke herriemakers mogen wat mij betreft ophouden inderdaad.

 16. Ja een hark is toch ook prima, zeker in een tuintje. Ik weet niet hoe dat zit met die mannen die door de stad de bladeren weg moeten blazen eerlijk gezegd. Voor hun is een hark denk ik niet de beste alternatief.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.