Hogedrukreiniger kopen: handig in je huishouden?

hogedrukreiniger kopen

Toen we nog in Arnhem woonden, hadden we daar een plaatsje met een witte muur. Nou ja wit... Die muur was heel groezelig, en er zat ook allemaal groen spul op. Mijn schoonvader die graag op koopjes jaagt had de oplossing! Hij had namelijk een hogedrukreiniger, die we mochten lenen.

Toveren met een hogedrukreiniger

Met behulp van die hogedrukreiniger spoten we de vieze witte muur zo schoon. Ik voelde me net een kind met zo'n toverblok. Je gaat over het oppervlak en het verandert. De hogedrukreiniger was als een kwast, waarmee ik de muur weer wit spoot. Maar in werkelijkheid verwijderde hij juist iets, namelijk alle viezigheid. Sindsdien heb ik een hoge dunk van hogedrukreinigers! Want in plaats dat je met een schuurspons en een emmertje met sop keihard moet schrobben en boenen om iets schoon te krijgen, maakt zo'n hogedrukreiniger dat eenvoudig. En nog leuk ook. Want je hebt veel effect met weinig moeite.

Hogedrukreiniger: hoe werkt zo'n ding?

Een hogedrukreiniger is een apparaat waarmee je buiten dingen kunt schoonmaken met behulp van een keiharde waterstaal: high pressure om precies te zijn. Kort door de bocht gezegd is een hogedrukreiniger gewoon een waterpomp met een motortje er in. De pomp zweept het water op tot grote snelheid, waarna het met flinke kracht uit de slang spuit.

Even ter illustratie: het water dat je uit een hogedrukreiniger spuit heeft zo'n 50% meer kracht dan een gewone tuinslang.

Hogedrukreinigers: waar kun je ze voor gebruiken?

 • Tuinpaden
 • Terrassen
 • Vieze muurtjes
 • Houten picknicktafel. (N.B. Hierbij wel even een kanttekening: ik was laatst bij iemand op bezoek, en haar man had de picknicktafel 'even' schoongespoten met de hogedrukreiniger. Met als gevolg dat er nu overal splinters zaten...)
 • Om kauwgoum te verwijderen
 • Oude verf verwijderen
 • Tuinmeubilair schoonspuiten
 • Auto (er zijn speciale auto sets)
 • Boot
 • Stoeptegels
 • Caravan

Wat kost zo'n hogedrukreiniger?

Al met al klinkt zo'n hogedrukspuit dus erg handig. Maar wat kost zo'n ding? De prijzen variëren. Bij de Lidl koop je er al eentje voor 74,99. Bij de Kruidvat zijn ze soms in de aanbieding voor prijzen van 59,95. Maar de beste koop volgens de Consumentenbond kost 225,-. Wie nieuwsgierig is, dat is de Kärcher K 4 Premium Full Control. Hieronder een afbeelding:

hogedrukreiniger

Hogedrukreiniger kopen: waar moet je op letten?

Een hogedrukreiniger kopen kan best lastig zijn, want er is zoveel keuze! Met stip op nummer 1 staat dat je van tevoren goed moet bedenken waar je de hogedrukreiniger voor wilt gebruiken. Want niet elke hogedrukreiniger is geschikt voor elk oppervlak. Je zal maar spontaan de lak van je auto afspuiten met de verkeerde hogedrukspuit! Vaak staat er op de hogedrukspuit wel aangegeven waarvoor hij geschikt is. Bijvoorbeeld:

hogedrukspuit

Verder zijn er twee belangrijke aandachtspunten:

 1. De maximale kracht van de hogedrukspuit. Die wordt aangegeven met Bar. Hoe groter de druk, hoe makkelijker je er mee schoonmaakt.
 2. Wateropbrengst: hoeveel water komt er per uur uit de slang. Hoe meer water, hoe eerder je klaar bent.

Bij mijn dochter in Engeland spuiten ze de tegels in de tuin er mee schoon, maar mijn dochter zegt dat dit heel langzaam gaat. Dat betekent dus  dat ze daar een hogedrukspuit met weinig Bar en een lage wateropbrengst hebben.

Online stappenplan om te kiezen

Bij ColliShop maken ze kiezen makkelijker. Je kunt daar klikken op de voorwerpen die je wilt schoonmaken, en dan leiden zij je naar de geschikte hogedrukreiniger.

hogedruk spuit

 

Wees voorzichtig met een hogedrukspuit

Een hogedrukspuit moet je voorzichtig gebruiken. De kracht van het water dat er uit spuit is groot. Pas dus op dat niemand te dicht bij de straal staat. En begin altijd vanaf een afstandje te spuiten, zodat je eerst kunt zien wat het effect is. Je kunt altijd nog dichterbij gaan staan later.

Laten we eens gaan vergelijken!

Laten we eens gaan vergelijken! We nemen eventjes de beste koop volgens de Consumentenbond: de Kärcher K 4 Premium Full Control. En dan wil ik wel eens weten wat het verschil is met de lekker goedkope versie van de Lidl.

 • Kärcher K 4 Premium Full Control: 130 Bar en wateropbrengst van 420 liter per uur. Slang 5,95.
 • Lidl hogedrukspuit: 135 Bar en wateropbrengst: max. 420 l/uur. Slang: 7 meter.

Puur op basis van deze specificaties zie ik niet zoveel verschil, en klinkt de versie van de Lidl ook prima. Maar goed, ik heb ze niet getest!

Samenvattend

Een hogedrukspuit is een handig apparaat om de buitenboel mee schoon te spuiten. Als je er eentje wilt kopen zijn belangrijke aandachtspunten de kracht en de wateropbrengst. En daarnaast natuurlijk gebruiksgemak. Je kunt een hogedrukreiniger kopen, huren of lenen via bijvoorbeeld Peerby. Afhankelijk van hoe vaak je een hogedrukspuit gebruikt, zou je kunnen uitrekenen wat voor jou het voordeligst is.

Algemene tips voor het runnen van een huishouden nodig? Lees dan de boeken van De Huishoudcoach!

Wat zijn jouw ervaringen met een hogedrukspuit? En heb je nog aanvullende tips?

Bron afbeelding: Shutterstock

Similar Posts

36 Comments

 1. Wij gebruiken hem vaak voor het verwijderen van onkruid tussen de tegels. Werkt ook prima. Maar je moet idd uitkijken, heb namelijk ook weleens de lak van mijn auto gespoten..

 2. Ik ben nooit zo blij als onze buren de hogedrukspuit van stal halen. Zij hebben dan een schoon dak op hun veranda, maar alle viezigheid zit daarna op mijn ramen en tuinmeubilair... Oftewel, je verplaatst de viezigheid die je kwijt wilt, het is niet weg.

 3. Hier nog nooit gebruikt omdat dit afgeraden werd toen de tuintegels gelegd werden, nu borstelen we het elk jaar. Mijn ouder snebben een hogedrukspuit dus mocht ik het nog wel willen doen, kan ik die van hun proberen.

 4. Wij hebben ook ene van dit merk en we zijn er tevreden over! Hij wordt gebruikt voor de auto, voor onze terras en de oprit. Lekker handig :-)

 5. ik heb mijn wollen kleed hiermee gereinigd, van te voren wat zeep erop en dan op de schutting helemaal afspuiten.

  kleed flink opgeknapt!

 6. Ik vind ze vreselijk en onnodig, geven heel veel lawaai en wat is er mis met gewoon je stoep vegen en met de hand onkruid verwijderen ? Goed voor je lichaam en je hoeft niet naar de sportschool :-)

 7. Ik heb ooit een Karcher gekocht en nog ongebruikt in de fabrieksverpakking uitgeleend. Ik vermoed dat dit merk kwalitatief erg goed is want hij is nooit meer teruggekomen.

 8. Ik vind hem ook erg handig, en thuis hebben wij er ook een. Ideaal om de auto mee schoon te maken. Maar pas wel op voor paden en terrassen, je spuit ongemerkt alle voegen eruit en dat wil je denk ik niet :)

 9. ik heb er geen, maar soms leen ik er wel eentje. Ik heb grind op mijn terras en oprit dus daarvoor kan ik het niet gebruiken en meestal ga ik met mijn auto naar de carwash. Het is dus maar voor heel af en toe en dan vind ik het wel een handig ding.

 10. Wij hebben nu 13 jaar een hoge drukspuit, maar veel heb ik hem niet gebruikt. We hebben er een met een terrasreiniger, maar die vind ik eigenlijk slechter reinigen dan de gewone spuit. de terrasreiniger slaat vaak vast door steentjes, die eventueel tussen de voegen van de tegels zijn gekomen.

 11. wij hebben er een gehad: kwam uit de inboedel van mijn schoonouders. Op een gegeven moment wou schoonzus hem graag lenen. Ik geloof dat hij daar nog steeds staat...

 12. Ik heb er hier ook eentje geleend om de groene aanslag van mijn terras weg te spuite, vond ik inderdaad ook wel fijn op die manier. Nu ga ik hem wel niet kopen, daarvoor heb ik hem net te weinig nodig, vind ik.

 13. Wij hebben toevallig net een karcher gehaald met car kit erin erg handig het enige wat wij er nog bij gaan halen is een tegelreiniger opzetstuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.