Afgeschreven boeken in de bibliotheek

afgeschreven boeken bibliotheek
Afgeschreven door de bieb, maar niet door mij!

Voor goedkope boeken kun je prima terecht bij de kringloop en rommelmarkten. Maar ook in de bibliotheek kun je soms heel goedkoop aan boeken komen. Ik heb het over de zogenoemde 'afgeschreven boeken'. Ze kosten doorgaans 1,-.

Alleen al de bibliotheek van Groningen schrijft jaarlijks bijna 40.000 boeken af.

Afgeschreven boeken in de bibliotheek

Sommige afgeschreven boeken zien er aftands uit, maar er zijn er ook die er nog prachtig uitzien. Zoals het boek op de foto in deze post van Cissy van Marxveldt. Het grootste nadeel aan boeken uit de bibliotheek zijn de stickers van de bibliotheek. Maar de sticker met streepjescode die aan de voorkant zat heb ik er al succesvol afgepulkt. En het label met het 'hartje' op de rug, ga ik ook nog weghalen. En dan heb ik een prachtige uitgave van 'n Zomerzotheid van Cissy van Marxveldt! Dit exemplaar kost bij bol.com 12,50.

Waarom worden boeken afgeschreven?

Boeken worden afgeschreven om weer plek te maken voor nieuwe boeken. Best een beetje triest eigenlijk. Een andere reden om een boek af te schrijven kan zijn dat een boek zelden meer wordt geleend... De boekenwereld is hard!

Wist jij dat er ook een online bibliotheek is?

Lees ook Meisjesboeken van weleer.

Waar koop jij jouw boeken?

Similar Posts

23 Comments

 1. Ik koop vaak een jaargang van bepaalde tijdschriften. Zo heb ik vorige week een jaargang (2016j van REIZ& Magazine, Filosofie (jaargang 2015) en Plus (jaargang 2016)
  Dat kostte me in totaal 5 euro.

 2. Ik koop weinig boeken, maar als ik ze koop bij de boekenvoordeel, ook koop ik wel afgeschreven boeken bij de bieb ( meestal voor 0.50 cent ofzo)

  1. Ja, ze bestaan zeker nog. Ik ben al vanaf 1999 lid. Spaart toch al snel 20 %. En die afnameverplichting vind ik geen probleem; ik koop toch regelmatig boeken. Al begint het langzaam een probleem te worden qua ruimte :-) En ik heb wel een e-reader maar ik ben nog een beetje bang om een boek alleen digitaal te kopen. Ik heb nog altijd niet het gevoel dat de e-reader het uiteindelijk gaat worden. En dan zit je dan met boeken die je niet meer kunt lezen. Hoewel, misschien is die angst totaal ongegrond. Vaak koop ik ze dus beide; vooral van auteurs waar ik echt alles van verzamel.

   ECI heet nu inderdaad Bookspot, en er zijn geen fysieke winkels meer. De catalogus komt nog wel maar dan in een zeer sterk uitgedunde vorm. Het is echt een online platform geworden.

  2. Ah, dank je voor de toelichting Jo. Mijn ouders vragen vroeger lid van Boek en plaat en ik herinner me dat als je niet op tijd iets bestelde, je de kroonkeuze kreeg : )

  3. Ja, nu krijg je een 'cadeaubon' van 25 euro die je binnen een jaar na afgifte moet besteden. Dat is veel prettiger.

 3. Ik lees tegenwooridg veel te weinig (kleine kinderen in huis), maar ik ging vroeger ook altijd wel even neuzen bij uitverkoop van de bibliotheek (ook voor leuke kinderboeken)

 4. Ik kreeg voorheen heel veel boeken omdat ik op het hoofdkantoor werkte van een van de grotere boekenketens. Zoveel geluk mee gehad toen! Maar nu koop ik ze heel braaf bij bol.com. Ik ben namelijk vaker opzoek naar specifieke en nieuwere boeken die je niet zo snel bij een kringloop vind. Het is dan ook wel een prijzige hobby.

 5. ik ben altijd te vinden op de afgeschreven boeken markt in de bieb, en ik struin altijd 2de hands boeken winkels en kringlopen af..maar tegenwoordig koop en leen ik toch voor e boeken.

 6. Ben aan het lozen
  Ook veel naar de kringloop
  Gebracht
  En weggegeven kilo,s lichter
  Heb er nog te veel
  Loslaten is ook een kunde ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????stapels weggedaan????

 7. Vaak op rommelmarkten. Voor dochterlief pas geleden ook 2 afgeschreven boekjes gekocht via de bibliotheek.

  Heel soms, wanneer ik echt graag een boek wil, koop ik het in de winkel.

 8. Vroeger kreeg ik altijd afgeschreven boeken van mijn tante. Zij werkte in een bibliotheek. Zo had ik al puber een hele verzameling Lemniscaat boeken. Mijn lievelingsboeken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.