Wanneer heb je eigenlijk een honden hok nodig voor je hond? + 7 aandachtspunten

hondehok

In tekenfilms en strips hebben honden steevast een pittoresk hondenhok met een puntdakje. Denk maar aan Pluto en Odie uit de Garfield strip.

Maar als ik in mijn eigen omgeving om me heen kijk, dan zie ik eigenlijk zelden tot nooit zo'n leuk hondenhok.

Sterker nog, eigenlijk zie ik sowieso nooit een honden hok! Bij onze buren aan de overkant hebben ze wel een soort aanbouw met kippengaas, waar hun hond vaak in zit. Maar dat is dus geen hondenhók. Dat ziet er meer zo uit:

multiren hond
499,- bij bol.com

Zoals je ziet biedt zo'n ren verder geen beschutting, en echt mooi vind ik het ook niet.

Onze Trixie heeft ook geen honden hok. Ze is overdag gewoon bij ons binnen, en heeft een mandje waarin ze kan slapen als ze dat wil. Dus wanneer heeft een hond eigenlijk een honden hok nodig? Of is het eigenlijk alleen voor de sier?

Ik ging op onderzoek uit!

Wanneer heeft een hond een hondenhok nodig?

Van wat ik er over lees hebben honden vooral een hondenhok nodig als ze overdag veel buiten zijn. In dat geval biedt een hondenhok de hond beschutting tegen het weer. Dan is het goed om een honden hok in je tuin te zetten.

Je hond kan in zijn of haar hondenhok schaduw op zoeken als de zon schijnt, en als het regent biedt het hondenhok beschutting.

Afgezien van het weer biedt een hondenhok een hond een plek voor zichzelf, en een eigen territorium.

Voor een Shih Tzu hondje als onze Trixie, dat bijna altijd bij ons binnen is, is een hondenhok dus niet per sé nodig.

Aandachtspunten bij hondenhok buiten

Als je besluit dat je hond een hondenhok nodig heeft, waar moet je dan op letten?

 1. Een schuin dak is handig, omdat dan regenwater netjes naar beneden glijdt. Maar een puntdak zorgt juist voor loze ruimte, die ook nog verwarmd moet worden.
 2. De grootte van het hok is essentieel. Houd rekening met het formaat van je hond bij de keuze voor een honden hok.
 3. Het materiaal is ook belangrijk: een houten hondenhok heeft bijvoorbeeld meer onderhoud nodig dan een honden hok van kunststof.
 4. Het is goed als het honden hok geïsoleerd is: zo houdt het in de zomer warmte tegen, en in de winter de koud buiten.
 5. Zet een honden hok in de tuin op een plek waar er niet de hele dag de zon op staat te branden. Zet het tegelijkertijd ook zo neer dat de wind niet naar binnen waait.
 6. Het moet van materiaal zijn dat veilig is voor je hond.
 7. Is het hok comfortabel van binnen? Je kunt zelf een handje helpen wat betreft comfort met bijvoorbeeld een hondenkussen. Hieronder een voorbeeld:
  hondenkussen
  Bron: hondenkussenwebshop

  Hondenhok buiten winter

  Wat nou als het buiten guur en koud is? Kan je hond dan in zijn hondenhok buiten? Volgens dierencompleet kunnen zeker grote honden zich best warm houden in hun hondenhok buiten. Hun vacht past zich dan aan, en wordt dikker. Wel wijzen ze op het belang van een goede tochtflap aan het hondenhok. Maar zelf vind ik het toch iets naars hebben.

  Hondenhok zelf maken?

  Wie handig is bouwt gewoon zelf een honden hok! Op internet vind je diverse beschrijvingen hoe je zelf een honden hok kunt maken. Elektrisch gereedschap bij Mastertools.nl maakt het klussen makkelijker. Want als iets irritant is, dan is het wel de juiste spullen niet hebben!

  Op de site grootplezier.nl vind je diverse hondenhokken. Je krijgt dan het materiaal thuisgeleverd mét een bouwtekening. Zoals dit schattige hondenhok:

  hondenhok
  146,95 bij veelplezier.nl

  Mijn conclusie over hondenhokken

  Een hondenhok is handig als je hond veel buiten is. Bijvoorbeeld omdat je hond een waakhond functie vervult. Een andere reden kan zijn dat je hond nogal sterk ruikt of veel haren verliest.

  Een honden hok bied je hond bescherming, en een plek voor zichzelf.

  Als je hond altijd binnen is heb je niet persé een hondenhok nodig. Hoogstens voor 'het leuke'. Want sommige hondenhokken zijn echt schattig.

  Leestips

  Nou ben ik wel benieuwd: heeft jullie hond een hondenhok? Waarom wel, of juist niet?

  Bron afbeelding bovenin: Shutterstock

Similar Posts

38 Comments

 1. Wij hebben geen hondenhok. Onze honden zijn veel buiten, maar als we niet thuis zijn liggen ze binnen(prinsheerlijk op de bank waar je eigenlijk niet op mogen). Als het even kan staat bij ons gewoon de deur open en kunnen ze in en uit lopen. Als het te koud is om de deur open te laten staan, dan zijn ze altijd maar even in de tuin. Meestal doen ze dan hun behoefte en staan ze al snel weer voor de deur te wachten om binnen gelaten te worden.

 2. Zelf heb ik geen hond, maar ik snap dat je als je je hond in de tuin wilt laten datje dan een hondenhok koopt. Het valt me wel op dat er een groot prijs verschil zit in de hondenhokken.

 3. Onze honden kunnen binnen en buiten zijn, zeker met dit weer staat overdag gewoon de deur open en kunnen ze ieder moment de tuin in of terug naar binnen en daar maken ze goed gebruik van.
  Het hok staat binnen, en is eigenlijk vooral zodat de hondjes een plekje voor zichzelf hebben. Macho ligt graag boven en Nina ligt meestal beneden, in het hok, maar ze liggen ook vaak samen beneden.

 4. Goede vraag inderdaad! :P Ik denk dat het misschien ook meer voorkomt in warme landen? :) Waarbij iedereen vaker in de tuin is? Het lijkt me ook een beetje ongezellig om binnen te zitten terwijl je hond buiten in een hokje ligt :P

 5. Onze huidige hond zoekt zelf haar "hol"buiten. Onder een bessenstruik. Ze zou rustig blijven liggen met regen. Maar dat doe ik niet, veel te smerig.

 6. Ik associeer een hondenhok met honden die aan hun lot worden over gelaten. Dus vind het vooral een doodzielig gezicht. Honden houden er zelden van om alleen te zijn. Wij hebben ervoor gekozen ons huis aan de honden aan te passen. Vloeren die goed schoon te houden zijn, een hondenfohn voor als ze nat zijn en een lampe berger brander voor als hun geur mij te machtig wordt. En natuurlijk voor elk een fijne mand.

  Een hondenhok was vast praktischer geweest, maar ik betwijfel we dan zulke lieve, gezellige, blije honden hadden gehad.

  Groetjes Jacqueline

 7. Ik heb een hond maar echt geen hondenhok, snap er echt de noodzaak niet van. Ik zou wel iets willen hebben zodat mijn hond, wanneer ikzelf werk, naar buiten kan. Maar door een kattenluik, past onze hond helaas niet.

 8. Ik vind het wel leuk er uit zien, maar ben er zelf niet echt een voorstander van. En dan bedoel ik vooral in de winter. Sommige mensen denken dat zo'n huisje dan voldoende is omdat de hond zelf een vacht heeft. Helaas is dit niet het geval, en loopt de hond meestal te verkleumen.

 9. Huishouden hebben geen hok nodig, immers zij delen hun verblijfplaats en die wordt meestal goed onderhouden. Toch willen ze wel graag een hok. Mijn honden liggen graag ergens onder. En als het slaaptijd is is de bench favoriet t.o.v. de mand.
  Dus een leuk hok kopen voor in de tuin is fun voor allen.
  Werkhonden moeten wettelijk een goede beschutting hebben waarin zij een plek uit de wind hebben die zij met hun eigen lichaam kunnen verwarmen.De hokmaten zijn gerelateerd aan de grootte van de hond. Een Yorkie in het hok van een Labrador mag dus niet, want dat beestje zal kou lijden. Dus ook geen puntdak waarin loze ruimte verwarmd moet worden. Een kennelhond hoort dus een hok in zijn kennel te hebben. Je plaatje klopt dus niet.????

 10. onze hond is meestal buiten aan het schooieren, maar nee hebben geen hok, hij ligt meestal onder de tafel in de schaduw of gaat naar binnen

 11. Ik heb geen hond maar ik zou het alleen maar nemen omdat het schattig zou zijn, haha :-) Vind dat eerste hondenhok net een cel.. Niet mijn ding ook

 12. Had er eigenlijk nog nooit over nagedacht maar je hebt gelijk: ik ken ook weinig tot geen mensen met een hondenhok! Grappig dat dat in (teken)films toch anders kan zijn!

 13. Vroeger had de hond van mijn opa en oma inderdaad zijn eigen hondenhok en een grote ren er omheen. Die was altijd buiten en was een echte waakhond. Zelf heb ik geen hond maar een kat. Die vermaakt zich prima op bed of op de bank.

 14. Ons hondje had vroeger geen hok voor binnen maar wel een bench binnen. Daar ging ze ook gewoon uit zichzelf in liggen en was echt haar plekje :)

  1. Ik kan me zeker voorstellen dat het voor een hond rustgevend is, zo'n eigen plekje! Onze Trixie heeft daarvoor een mandje in de woonkamer.

 15. Ik heb geen hondehok. Voor onze vorige hond hadden we een buitenbench waar ze ingang als we de hele dag weg waren. Maar ze ging er steeds minder in dus hebben we die buitenbenchweggedaan.
  Onze nieuwe hond is gewoon binnen. Daar heeft zij haar eigen plek in haar mand of bench.

 16. Hondenhokken doen me altijd aan die Amerikaanse films denken met huizen met witte hekken. Wij hebben geen hond maar wel goed dat je alles zo uiteenzet.

 17. Als je hond vaak buiten is, is het misschien wel handig om een hondenhok buiten neer te zetten. Ik denk ook dat een hondenhok meer iets is wat je in de films ziet. In de realiteit hebben hondenbezitters vaak geen hondenhok

 18. Hallo
  Ik heb 2 honden die meestal buiten in hun hondenhok liggen. Deze hondenhokken heb ik zelf ontworpen en vervolgens een vakman laten maken.
  Belangrijk voor een hondenhok waar de hond in de zomer en winter kan liggen is:
  dat het waterdicht en tochtvrij is.
  Het hondenhok is dubbelwandig geisoleerd. met een "veranda"
  afhankelijk van het weer ligt de hond in zijn hok of op de veranda, als het heel warm is gaat hij onder het hok liggen. De rand rond de "veranda" is fijn voor de hond daar kan hij lekker me zijn rug tegenaanliggen of zijn kop op leggen.
  Het hondenhok staat met poten van de grond. Op deze manier is het hok altijd droog maar het is ook fijn voor de hond als hij op de veranda ligt dat hij alles goed in de gaten kan houden doordat hij hoog ligt.
  Hoe je een hier foto moet plaatsen is me niet duidelijk maar op mijn facebookpagina
  https://www.facebook.com/photo?fbid=545750438935230&set=pob.100005008355303
  zie je een foto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.