4 x Hondenverzorging en hondenliefde

hondenverzorging

Toen wij een jaar of zeven geleden ‘een hond namen,’ vond ik dat behoorlijk spannend. Want ik wilde het natuurlijk wel ‘goed’ doen, en ik had geen ervaring met hondenverzorging.

Een hond? Gauw inlezen over hondenverzorging!

Dus reserveerde ik een grote stapel opvoedkundige boeken over honden in de bibliotheek en keek op Youtube filmpjes over hoe je het beste kunt omgaan met honden.

Eén van de belangrijkste lessen die ik daar destijds uithaalde was dat het belangrijk was om ‘de baas’ te zijn.

En niet op een vervelende manier, maar op een liefhebbende manier waardoor een hond zich veilig kon voelen. Zo leerde ik dat bij aankomst bij ons thuis het heel belangrijk was dat ik als eerste de drempel van ons huis overstapte, en pas daarna ons nieuwe hondje.

Jaron mailde me onderstaand artikel over honden en hondenverzorging.

Hondenverzorging: 4 Belangrijke dingen je moet weten

hondenliefde

Honden zijn al eeuwenlang de trouwe viervoeters van de mens. Ze bieden liefde en vriendschap, en zijn een waardevolle toevoeging aan elk huishouden. Als je overweegt om een hond te adopteren of als je al een hond hebt, is het belangrijk om de basisprincipes over honden te begrijpen.

In dit artikel zullen we vier belangrijke dingen bespreken die je moet weten over honden en hondenverzorging, zodat je een gelukkig en gezond leven met je harige vriend kunt leiden.

1. De juiste voeding en gezondheidszorg voor je hond

Net zoals mensen hebben honden een goed dieet nodig om gezond te blijven. Goede voeding is een belangrijk onderdeel van hondenverzorging. Het is van belang om je hond hoogwaardig hondenvoer te geven dat geschikt is voor zijn leeftijd, grootte en gezondheidstoestand. Overleg met een dierenarts om het beste voedingsplan voor je hond te bepalen.

Medische hondenverzorging

Naast voeding is regelmatige gezondheidszorg ook cruciaal voor het welzijn van je hond. Zorg ervoor dat je hond regelmatig wordt ingeënt tegen ziekten zoals hondsdolheid, parvovirus en kennelhoest. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts helpen ook bij het opsporen van eventuele gezondheidsproblemen in een vroeg stadium. Daarnaast is het belangrijk om je hond regelmatig te ontwormen en te controleren op teken en vlooien. Op het internet zijn veel websites te vinden zoals figopet die handige tips geven over het welzijn van je hond.

2. Hondenbeweging: voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie

Honden zijn van nature actieve dieren en hebben zowel fysieke als mentale stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven. Zorg ervoor dat je hond dagelijks voldoende lichaamsbeweging krijgt, zoals wandelen, rennen of spelen in de tuin. Het stimuleren van de geest van je hond is erg belangrijk. Denk aan het aanschaffen van interactief speelgoed of het deelnemen aan hondensporten zoals behendigheid training.

hondenverzorging

Het gebrek aan voldoende hondenbeweging en mentale stimulatie kan leiden tot verveling en destructief gedrag bij je hond. Dit kan resulteren in kauwen op meubels, blaffen of zelfs agressie. Het is jouw verantwoordelijkheid als eigenaar om ervoor te zorgen dat je hond voldoende beweging en mentale uitdaging krijgt.

3. Hondenverzorging: Gedrag en training

Hondengedrag begrijpen is belangrijk om een goede relatie op te bouwen en problemen te voorkomen.

Honden communiceren voornamelijk via lichaamstaal, dus let op de signalen die je hond geeft.

Staart kwispelen kan bijvoorbeeld betekenen dat je hond blij en comfortabel is, terwijl gegrom of het tonen van tanden een teken van agressie kan zijn.

Training is ook belangrijk voor hondengedrag. Door het hele land zijn goede honden trainingen te vinden waar jij en je hond terecht kunnen. Training helpt bij het creëren van gehoorzaamheid en het voorkomen van ongewenst gedrag. Begin met basistraining, zoals zindelijkheidstraining en het aanleren van basiscommando’s zoals zitten en liggen. Wat veel hondeneigenaren niet weten is dat gedragstherapie ook kan vallen binnen hondenverzekeringen zoals bij verzekeraar FIGO, hierdoor kan je per jaar besparen op extra kosten.

4. Hondenliefd, aandacht en sociale interactie:

Honden zijn sociale dieren die houden van aandacht en sociale interactie. Ze hebben behoefte aan menselijk gezelschap en moeten deel uitmaken van het gezin. Besteed voldoende tijd aan je hond en geef hem veel aandacht. Speel samen, knuffel en laat je hond merken dat hij geliefd is.

Add a heading 11

Daarnaast is het belangrijk om je hond de juiste sociale vaardigheden aan te leren. Socialisatie met andere honden en mensen helpt je hond om zich op zijn gemak te voelen in verschillende situaties.

Nawoord over hondenverzorging en hondenliefde

Onze Trixie heeft een heel gevoelige huid. Dat betekent dat we speciaal hondenvoer voor haar moeten kopen. De dierenarts heeft ons z/d Food Sensitivities hondenvoer zak Hill’s PRESCRIPTION DIET geadviseerd. Afgelopen week heb ik weer zo’n zak besteld en die kost bijna 80 euro.

Daarnaast moeten we dagelijks Trixie’s oogjes en oren behandelen. Mijn man kwam vandaag thuis met voor 250 euro aan medicatie.

Voor zo’n klein hondje kost hondenverzorging best veel geld

Maar als je een hond hebt, wil je niet dat ze pijn heeft of klachten.

Wat kost een hond?

Volgens het Nibud kost een hond gemiddeld 50 euro per maand. Dat is zo’n 600 euro per jaar. Ik vrees dat wij daar wel overheen gaan.

Gelukkig laat ons budget dat toe, maar ik kan me voorstellen dat als je lastig kunt rondkomen, dergelijke kosten een probleem kunnen zijn.

Volgens de Dierenbescherming moet je zelfs rekenen op 80 euro per maand voor je huisdier:

Huisdierenverzekering?

En toen ik een paar jaar geleden de mogelijkheden van een huisdierenverzekering onderzocht, werd er zoveel uitgesloten dat ik er vanaf heb gezien.

Het voelde zinloos, omdat ze toch bijna niets vergoeden.

Wat ben jij per maand kwijt aan jouw huisdier?

Similar Posts

20 Comments

 1. Ik heb geen huisdieren. Ik ben namelijk bang voor ongeveer alles wat pootjes heeft. De kosten vind ik vrij hoog (hoewel de bedragen die jij hier noemt me eigenlijk nog meevallen), maar ik kan me ook wel voorstellen dat een trouwe viervoeter dat helemaal waard is.

 2. Ik heb konijn Amber. Wel belangrijk om te weten hoe moet verzorgen bij honden. Bij konijn is heel gevoel konijn. Moet ook weten wanneer ziek zijn. Wij hebben al 32 jaar konijnen verzorgt. Maar Amber is de laatste. Konijn kosten best ook veel. Fijne zonnige dag gewenst.

 3. Misschien eens contact opnemen met het careteam van Prins Petfoods. Want elke maand zulke kosten vind ik echt heel veel. Misschien kunnen ze je helpen en het kost je misschien een klein beetje moeite…en een glimlach.

  Love As Always
  Dimario

 4. Een kennis van ons die zelf 2 honden heeft en bij een dierenarts werkt ergert zich er nog wel eens aan dat mensen toch een aantal cruciale dingen vergeten als het om hun hond gaat en dat is dan met name als het heet weer is. Zo was zij laatst ook ergens waar mensen met hun hond op het asfalt stonden. Zelf merk je dat niet met je schoenen aan, maar asfalt word met heet weer ook heel heet wat voor hondenpootjes behoorlijk pijnlijk kan worden als ze daar langere tijd op staan of lopen. Goh zeiden de hondenbaasjes toen ze hen daarop wees eigenlijk nog nooit over nagedacht, wij gaan daar voortaan zeker op letten en bedankt voor de tip.

 5. Heerlijk een vriend en maatje in huis…we hebben 25 jaar lang honden gehad, maar nu bewust gekozen voor geen meer. Sinds de pensionering van man. Zodat we kunnen gaan en staan waar en wanneer we willen.
  Want zijn toch handenbindertjes
  Wel regelmatig de honden van 2 dochters te logeren…op vakantie gaan ze mee maar blijven genoeg dagen over dat er oppas nodig is.
  2 labradors…die we zelf ook een hadden.
  En fijn om een welopgevoede hond in huis te krijgen :)

 6. Ik vind de hond uitlaten erg belangrijk, je ziet, zo veel mensen welke alleen een rondje om de kerk lopen.

 7. Ieder dier verdient de beste zorg. Helemaal als je er als mens voor kiest een dier in huis te nemen. Tegenwoordig heb ik geen huisdieren meer, maar ik heb jarenlang ratjes gehad. Helaas was het niet meer haalbaar voor mij om ze de beste zorg te geven dus zijn we er mee gestopt na het overlijden van ons laatste ratje. Ratten zijn erg prijzig om goed voor te zorgen. In de gemiddelde 2,8 jaar dat ze leefden waren we per diertje zo’n 1200 euro kwijt. Maar altijd met alle liefde betaald voor de beste zorg

 8. Ik heb zelf geen dieren. Wat komen er veel kosten bij kijken! Ik had daar eigenlijk helemaal geen idee van, maar denk dat je dat wel graag aan je huisdier besteedt

 9. Veilig voelen is voor mens en dier heel belangrijk. Ik hoorde dat er wellicht een verplichting komt tot een hondencursus. Niet gevolgd? Dan mag je geen hond hebben. Dat lijkt mij een hele goede.

 10. Ik zou niet weten wat ik aan onze katten kwijt ben per maand. Wel slim om je zo goed voor te bereiden, een hond of ander huisdier heeft toch van alles nodig.

 11. Mijn hondje had een hartkwaal en kreeg daar medicatie voor. Was hartstikke duur! En hij moest regelmatig naar de trimster. Sterker nog; hij ging vaker naar de trimsalon dan ik naar de kapper. Maar het hoort erbij als je een huisdier hebt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.