Huisdierenverzekering: ja of nee? En mijn beslissing.

Met zwaar gemoed heb ik de dierenartskosten die we voor onze Trixie hebben gemaakt op een rijtje gezet. Sinds februari 2017 kom ik op maar liefst 1173,64 aan dierenartskosten.

Dat vind ik heel veel.

Begrijp me niet verkeerd: ik weet dat als je een huisdier hebt, je daar kosten mee kunt hebben. En dat dit hoort bij de verantwoordelijkheid van een huisdier. Maar dat neemt niet weg dat ik het veel geld vind. En dat ik schrik van het totaalbedrag.

Huisdierenverzekering: wel of niet?

Toen we onze Trixie net kregen heb ik gekeken naar de kosten van een huisdierenverzekering. Maar destijds waren de kosten voor de dierenarts niet zo hoog. Daardoor kreeg ik de indruk dat het niet zou lonen. Een beetje zoals een tandartsverzekering voor mensen: vaak haal je daar de kosten niet uit. Om die reden hebben we onze tandartsverzekering wegbezuinigd en dat bevalt uitstekend.

Maar na het zien van de huidige som aan dierenartskosten besloot ik om me opnieuw te verdiepen in huisdieren verzekeringen.

Huisdierenverzekeringen vergelijken

Via dierenverzekeraar-vergelijken.nl heb ik 2 huisdierenverzekeringen vergeleken. Ik koos voor Petplan en Dier&Zorg omdat die twee het meest boden voor zo’n 5,- per maand. De Hema huisdierenverzekering viel bijvoorbeeld af omdat ik daar minimaal 13,- zou moeten betalen voor mínder diensten.

Petplan

Bij Petplan betaal ik 23,10 per maand voor een ‘basispakket’:

Screen Shot 2018 03 26 at 14.01.41

Dier&zorg

Bij Dier&zorg ben ik 22,29 kwijt per maand voor basisdekking. Ik krijg dan in theorie vergoeding voor:

 • castratie en sterilisatie
 • narcose en operaties
 • consulten
 • medicijnen
 • preventieve zorg
 • medisch onderzoek
 • euthanasie
 • opname kliniek

Vervolgens heb ik ook nog huisdierverzekeringen vergeleken via vergelijkdirect.com. Ook daar komt Dier&zorg als de relatief voordeligste huisdierenverzekering, met de meeste vergoedingen uit de bus.

Is een huisdierenverzekering gunstig voor ons?

Hoewel ik ruim 20,- per maand aan vaste kosten niet weinig vind, zou het op basis van de kosten die we dit jaar voor onze Trixie hebben gemaakt lonen. De huisdierenverzekering van Dier&zorg zou ons jaarlijks 267,48 kosten bij een eigen risico van 50,-.

Dat komt dus op 317,48 per jaar aan huisdierenverzekering.

Aangezien we afgelopen jaar 1173,64 kwijt waren aan de dierenarts, zou een huisdierenverzekering een besparing van 856,16 opleveren.

Daar staat tegenover dat ik natuurlijk hoop dat Trixie het komende jaar minder problemen zal hebben. Maar is nog een andere factor om rekening mee te houden: en dat zijn de negatieve verhalen over verzekeraars die moeilijk doen over het vergoeden van medische kosten.

Negatieve zaken rondom huisdierenverzekeringen

Zo zouden veel behandelingen tóch niet vergoed worden. Dat zou dan ergens in de kleine lettertjes wel staan, maar die informatie kun je als consument amper vinden. Bij de huisdierenverzekering van OHRA schijnt het bovendien enorm ingewikkeld te zijn om een vergoeding aan te vragen. Je moet door zoveel hoepels springen, dat je daarom al bijna afhaakt. Mogelijk een bewust ontmoedigingsbeleid?

Deze twee punten baren me zeker zorgen.

Radar over huisdierenverzekering

In onderstaand filmpje van een uitzending van consumentenprogramma Radar wordt gepraat over huisdierenverzekeringen. Enkele belangrijke punten die daarin naar voren komen zijn:

 • Een huisdierenverzekering is een risicoverzekering.
 • Een huisdierenverzekering is een persoonlijke keuze.
 • Een huisdierenverzekering kan zinvol zijn voor mensen die het risico op hoge kosten willen afdekken.
 • Je kunt ook iedere maand 20,- apart zetten.
 • Lees vooral de kleine lettertjes heel goed! Kijk vooral naar: wat is er NIET verzekerd.
 • Blijft de premie gelijk in de toekomst? Als je huisdier ouder wordt, gaat de prijs bij bepaalde huisdierenverzekeringen omhoog.

Mijn conclusie + beslissing over huisdierenverzekeringen

De belangrijkste les die ik heb geleerd over huisdierenverzekeringen is dat je goed de ‘kleine lettertjes’ moet lezen. Dat heb ik dus gedaan voor de huisdierenverzekering van Dier&Zorg, die me het aantrekkelijkst leek.

Daarin las ik het volgende:

 ‘U bent niet verzekerd voor (Vervolg)behandelingen van ziekten of aandoeningen waarvan de symptomen zijn ontstaan voor ingang van deze verzekering. Ook als de diagnose pas later door een dierenarts is gesteld.’

Mijn conclusie is daarom dat ik geen huisdierenverzekering ga afsluiten voor Trixie. Want alle aandoeningen waarvoor ik haar wil verzekeren hebben zich het laatste jaar geopenbaard. Met andere woorden: die worden dus niet vergoed. Tel daarbij op dat ik de indruk krijg dat verzekeraars er alles aan doen om te voorkomen dat ze een verzekering moeten uitbetalen, en ik verlies mijn vertrouwen in een goede afloop. Dan kan ik beter geld apart zetten voor huisdierenkosten. Overigens pleitten dierenartsen in 2016 voor een verplichte basisverzekering voor honden en katten.

Lees ook mijn post Inboedelverzekering wat is dat?

Meer weten over zindelijkheidstraining? Lees dan Puppy zindelijk maken en Blaffen afleren met een plantenspuit?

Wat zijn jullie ervaringen met huisdierenverzekeringen? 

72 Comments

 1. misty
 2. Alice
 3. Anja
  • christel
 4. Nona
 5. Sigrid
  • Sigrid
 6. Marrian
 7. Myrthe
 8. Amy
 9. Karel

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh