Huisdierenverzekering: ja of nee? En mijn beslissing.

huisdierenverzekering
Trixie moest geopereerd worden aan haar pootje: 250,-

Met zwaar gemoed heb ik de dierenartskosten die we voor onze Trixie hebben gemaakt op een rijtje gezet. Sinds februari 2017 kom ik op maar liefst 1173,64 aan dierenartskosten.

Dat vind ik heel veel.

Begrijp me niet verkeerd: ik weet dat als je een huisdier hebt, je daar kosten mee kunt hebben. En dat dit hoort bij de verantwoordelijkheid van een huisdier. Maar dat neemt niet weg dat ik het veel geld vind. En dat ik schrik van het totaalbedrag.

Huisdierenverzekering: wel of niet?

Toen we onze Trixie net kregen heb ik gekeken naar de kosten van een huisdierenverzekering. Maar destijds waren de kosten voor de dierenarts niet zo hoog. Daardoor kreeg ik de indruk dat het niet zou lonen. Een beetje zoals een tandartsverzekering voor mensen: vaak haal je daar de kosten niet uit. Om die reden hebben we onze tandartsverzekering wegbezuinigd en dat bevalt uitstekend.

Maar na het zien van de huidige som aan dierenartskosten besloot ik om me opnieuw te verdiepen in huisdieren verzekeringen.

Huisdierenverzekeringen vergelijken

Via dierenverzekeraar-vergelijken.nl heb ik 2 huisdierenverzekeringen vergeleken. Ik koos voor Petplan en Dier&Zorg omdat die twee het meest boden voor zo'n 5,- per maand. De Hema huisdierenverzekering viel bijvoorbeeld af omdat ik daar minimaal 13,- zou moeten betalen voor mínder diensten.

Petplan

Bij Petplan betaal ik 23,10 per maand voor een 'basispakket':

Screen Shot 2018 03 26 at 14.01.41

Dier&zorg

Bij Dier&zorg ben ik 22,29 kwijt per maand voor basisdekking. Ik krijg dan in theorie vergoeding voor:

 • castratie en sterilisatie
 • narcose en operaties
 • consulten
 • medicijnen
 • preventieve zorg
 • medisch onderzoek
 • euthanasie
 • opname kliniek

Vervolgens heb ik ook nog huisdierverzekeringen vergeleken via vergelijkdirect.com. Ook daar komt Dier&zorg als de relatief voordeligste huisdierenverzekering, met de meeste vergoedingen uit de bus.

Is een huisdierenverzekering gunstig voor ons?

Hoewel ik ruim 20,- per maand aan vaste kosten niet weinig vind, zou het op basis van de kosten die we dit jaar voor onze Trixie hebben gemaakt lonen. De huisdierenverzekering van Dier&zorg zou ons jaarlijks 267,48 kosten bij een eigen risico van 50,-.

Dat komt dus op 317,48 per jaar aan huisdierenverzekering.

Aangezien we afgelopen jaar 1173,64 kwijt waren aan de dierenarts, zou een huisdierenverzekering een besparing van 856,16 opleveren.

Daar staat tegenover dat ik natuurlijk hoop dat Trixie het komende jaar minder problemen zal hebben. Maar is nog een andere factor om rekening mee te houden: en dat zijn de negatieve verhalen over verzekeraars die moeilijk doen over het vergoeden van medische kosten.

Negatieve zaken rondom huisdierenverzekeringen

Zo zouden veel behandelingen tóch niet vergoed worden. Dat zou dan ergens in de kleine lettertjes wel staan, maar die informatie kun je als consument amper vinden. Bij de huisdierenverzekering van OHRA schijnt het bovendien enorm ingewikkeld te zijn om een vergoeding aan te vragen. Je moet door zoveel hoepels springen, dat je daarom al bijna afhaakt. Mogelijk een bewust ontmoedigingsbeleid?

Deze twee punten baren me zeker zorgen.

Radar over huisdierenverzekering

In onderstaand filmpje van een uitzending van consumentenprogramma Radar wordt gepraat over huisdierenverzekeringen. Enkele belangrijke punten die daarin naar voren komen zijn:

 • Een huisdierenverzekering is een risicoverzekering.
 • Een huisdierenverzekering is een persoonlijke keuze.
 • Een huisdierenverzekering kan zinvol zijn voor mensen die het risico op hoge kosten willen afdekken.
 • Je kunt ook iedere maand 20,- apart zetten.
 • Lees vooral de kleine lettertjes heel goed! Kijk vooral naar: wat is er NIET verzekerd.
 • Blijft de premie gelijk in de toekomst? Als je huisdier ouder wordt, gaat de prijs bij bepaalde huisdierenverzekeringen omhoog.

Mijn conclusie + beslissing over huisdierenverzekeringen

De belangrijkste les die ik heb geleerd over huisdierenverzekeringen is dat je goed de 'kleine lettertjes' moet lezen. Dat heb ik dus gedaan voor de huisdierenverzekering van Dier&Zorg, die me het aantrekkelijkst leek.

Daarin las ik het volgende:

 'U bent niet verzekerd voor (Vervolg)behandelingen van ziekten of aandoeningen waarvan de symptomen zijn ontstaan voor ingang van deze verzekering. Ook als de diagnose pas later door een dierenarts is gesteld.'

Mijn conclusie is daarom dat ik geen huisdierenverzekering ga afsluiten voor Trixie. Want alle aandoeningen waarvoor ik haar wil verzekeren hebben zich het laatste jaar geopenbaard. Met andere woorden: die worden dus niet vergoed. Tel daarbij op dat ik de indruk krijg dat verzekeraars er alles aan doen om te voorkomen dat ze een verzekering moeten uitbetalen, en ik verlies mijn vertrouwen in een goede afloop. Dan kan ik beter geld apart zetten voor huisdierenkosten. Overigens pleitten dierenartsen in 2016 voor een verplichte basisverzekering voor honden en katten.

Lees ook mijn post Inboedelverzekering wat is dat?

Meer weten over zindelijkheidstraining? Lees dan Puppy zindelijk maken en Blaffen afleren met een plantenspuit?

Wat zijn jullie ervaringen met huisdierenverzekeringen? 

Vergelijkbare berichten

72 reacties

 1. Hierover heb ik ook al vaker nagedacht, wel, niet, wel, niet.
  Vaak ook om die kleine lettertjes. En meen ook ooit ietsgelezen te hebben dat men moeilijk doet bij vergoeden en wat men doet vergoeden.
  Allemaal dingen die me toch weer besluiten het niet te doen

 2. Wij hebben het nooit gedaan, maar dan ook wel het gelukt gehad dat onze katten nooit echt iets ernstig gehad hebben. Als ze echt wat krijgen, kan het zeker in de papieren gaan lopen

 3. Wij hebben geen verzekering, om dezelfde reden eigenlijk. Gelukkig ook nog niet veel kosten gehad, maar de hoogste potentiele kostenposten worden toch niet verzekerd. Dan zetten we liever zelf dat geld opzij.

 4. Een huisdieren verzekering heeft eigenlijk zin als je dat vanaf pup af aan doet, dan zijn ze echt voor de meeste kosten wel verzekerd. Dan nog moet je bij dure ingrepen wel eventjes nog contact opnemen, zo kom je dan niet voor aangename verassingen te staan. Onze Matsi is verzekerd, dat ik echt een pechhond en de grootste kluns die ik heb meegemaakt alleen zou ik de volgende hond niet verzekeren.

  1. Bij de basisverzekering is niet alles verzekerd, dus dan moet ik dit bedrag overheen betalen en als je iedere maand het bedrag opzij legt wat je aan de verzekering kwijt bent dan heb je vaak ook het geld liggen.

 5. Wij hebben net afgelopen zondag onze Friese Stabij Mika moeten laten inslapen, 13 jaar en 5 maanden oud. Hij had een verzekering vanaf het begin. Dat kostte eerst bijna 150 euro per jaar. Vorige maand betaalde ik net over 500 euro per jaar. Hij heeft een aantal dingen gehad en ik denk dat we ongeveer quitte hebben gespeeld. De declaraties gingen soepel, geen problemen gehad. Het was Proteq dier en zorg. We hadden een eigen bijdrage van bijna 20 %. Er zijn inderdaad nogal wat uitsluitingen. Het was met grote ingrepen wel prettig dat je niet het grote bedrag moest betalen. De laatste jaren vond ik het premiebedrag dat ik elke februari moest betalen hoog.

  De volgende keer sluiten we geen verzekering meer af. We zorgen dat we 3000 euro reserveren op een spaarrekening en storten daar dan zelf elk maand 50 euro bij. Op die manier kan je een plotselinge gebroken poot betalen. Uitgebreide langdurige kankerbehandelingen doen we toch niet.

  Natuurlijk willen de dierenartsen een verplichte verzekering, dan gaan ze veel meer verdienen. Protect heeft 1 keer een proef gedaan dat de klant niet eerst zelf hoefde af te rekenen. Daar zijn ze snel mee gestopt, de kosten stegen razendsnel! Eerlijk is eerlijk, aan de andere kant ziet de dierenarts de honden met een gebroken poot die zij moeten afmaken omdat de eigenaar de kosten niet kan of wil betalen.

  1. Wat naar voor jullie dat jullie je hond moeten missen Misty! Sterkte daarmee. Het zal best een lege plek zijn in huis....

   Dank voor je reactie en het delen van jouw ervaringen.

 6. Ik zit er midden in! Wil er ook nog een stukje over schrijven. Afgelopen maandag is onze Toos geopereerd aan een hernia, nadat met een ct-scan duidelijk was geworden hoe en wat. Tel daarbij op meerdere bezoeken aan een gespecialiseerde dierenarts, röntgenfoto's en je kunt je voorstellen dat we afgelopen weken wel wat armer zijn geworden. Want geen verzekering. Nou, ik ben blij dat we het kunnen betalen, maar een eventueel volgende keer zal ik er van te voren wat beter over nadenken (waarna ik alsnog op niet verzekeren uit kan komen hoor).

  Nu komen er nog de kosten van revalidatie aan: fysiotherapie, hydrotherapie en acupunctuur schijnen goed te zijn. Ach ja, dat kan er dan ook nog wel bij ;-).

  1. Heel herkenbaar. Het punt is alleen dat alles wat jullie Toos nog krijgt n.a.v. hiervan dus niet verzekerd wordt volgens de kleine lettertjes. Dat vind ik echt wel een groot nadeel.

 7. Wij hebben geen verzekering voor onze kat en hondje. Wegens de kleine lettertjes inderdaad. We hebben wel al heel wat geld naar de dierenarts gebracht helaas. Vooral voor het hondje. Ze is nu 11 jaar en ze heeft heel veel oorontstekingen gehad. Ook had ze vaak verstopte anaalklieren. Nu krijgt ze al jaren speciaal duur dieetvoer van de dierenarts en heeft ze weinig oorontstekingen meer (die ontstonden door allergie). Ze heeft baarmoederontsteking gehad waardoor de baarmoeder eruit moest en haar gebit is onder narcose een keer behandeld. Dan nog de jaarlijkse inentingen en ongediertepreventie.... Gelukkig is het een klein hondje want bij grote honden ben je nog meer kwijt bij de dierenarts aan medicatie omdat die grotere doses krijgen... Als je een pup krijgt van een groot ras zou ik denk ik wel een verzekering nemen. Ik vind een verplichte basisverzekering wel een goed idee van de dierenartsen. Dat die dan voor alle honden en katten er is en dat er ook goede regels zijn over de hoogte van de premie en de vergoedingen. Overigens is ons hondje goud waard! Het is soms even slikken bij het pinnen bij de dierenarts, maar ze geeft ons zoveel plezier en onvoorwaardelijke liefde terug.... Ze knapt ook altijd heel snel weer op na een medisch probleem. Hoe gaat het nu met het pootje van Trixie?

 8. Je kunt je ook afvragen of je niet gewoon te laat bent met het willen nadenken/afsluiten van een verzekering. Je kunt een brandend huis nu eenmaal niet verzekeren.

 9. Ik had er nog nooit over gehoord over een verzekering voor huisdieren! Ik moet straks terug naar de dierenarts met de poes voor de 2de maal, zal terug wat geld gaan kosten. Ik denk alleen dat hier bij ons in België geen verzekering af te sluiten is voor huisdieren, maar ik ga me wel is informeren.

  1. wij gaan met onze dieren naar belgie omdat het daar echt goedkoper is alleen de drempel over kost hier al 40 euro

 10. Wij hebben (nog) geen huisdieren, dus hier hoef ik me voorlopig niet in te verdiepen. Ik weet wel dat je je bij vrijwel alle verzekeringen in de kleine lettertjes moet verdiepen, want voor je het weet kom je voor verrassingen te staan.

 11. Ik heb het ook niet. Ik heb een jaar zware kosten gehad, echt zware kosten, maar ja, je ziet dat beestje graag....

  Maar hij heeft nu beschadiging aan zijn longen overgehouden en kristalvroming in de blaas, voor beiden een behandeling gehad. Dioe ebschadiging gaat niet weg en de kwetsbaarheid aan de blaas blijft, dus inderdaad: die twee zijn al niet gedekt, maar de kans is wel het grootste dat ik ooit daarvoor terug naar de dierenarts zal moeten...

  En het jaarlijkse vaccin hala ik er niet echt uit! ;)

 12. Wij hebben er ook geen, om exact dezelfde redenen die jij aanhaalt, gelukkig hebben we (hout vasthouden) gezonde diertjes die nog geen grote medische kosten hebben meegebracht.
  Maar we zetten net zoals jij geld opzij, moest er toch ooit iets voorvallen.
  Hopelijk gaat het nu weer helemaal goed met Trixie :)

  Xx

 13. Oh my god, wat een bedragen zeg! Hier 3 kinderen, maar geen huisdieren. Als ik dat allemaal zo lees komen er in de toekomst ook geen huisdieren hoor! Wat een kosten zeg! En dan heb je het voer enzo nog niet eens gerekend...

 14. Wij hebben van pup af aan een verzekering bij proteq dier en zorg,duur en iedere maand betalen we nu voor onze 12,5 jaar oude labrador 32 euro
  Wel paar jaar geleden flinke operatie gehad van ongeveer 4000 euro en met 4 opgroeiende kinderen was ik heel blij dat ik dat bedrag niet van mijn spaarrekening hoefte te halen
  Nu heeft hij inmiddels arthrose en die pillen kosten 80 euro in de maand (hiervan krijgen we 80% vergoed) ben heel blij met mijn verzekering nu
  Ook merkte ik dat ik wat makkelijker bloed liet prikken/röntgenfoto's liet maken omdat ik verzekerd ben(we konden NL afwachten en pijnstillers geven of via rontgen erachter komen wat er aan de hand was
  Bleek dus arthrose te zijn waarvoor hij nu de juiste behandeling krijgt
  Dus ik zeg doen ????????

  1. Jeetje 4000 euro is een enorm bedrag. Hierboven schreef ook iemand dat je een huisdierenverzekering het beste vanaf pup zijnde kunt afsluiten als je ervoor kiest.

 15. ik zeg ja! Ik heb mijn allesje wel verzekerd. De eerste jaren had hij niets en ik had het bijna opgezegd, maar toen kreeg hij kanker en als ik geen verzekering had, zou ik leeglopen. Je kunt het geld wel apart zetten, maar gebruik je het dan echt daarvoor of als je wasmachine kapot is, ga je het dan daarvoor gebruiken? Hmmmm, ik ben blij dat ik een verzekering heb.

 16. de kosten van een dierenarts zijn enorm gestegen! Ik had bij onze vorige dierenarts ook vaak het gevoel dat me van alles werd aangepraat.
  Nu heb ik ontdekt dat grote dieren winkels soms ook een dierenarts huisvesten.Daar ben ik maar eens heen gegaan. Prima service, aardige mensen en ...normale prijzen.

 17. Ook hier geen verzekering voor onze kat, eventuele kosten moeten we dan gewoon van onze spaarrekening betalen als het te hoog oploopt. Ik zou het misschien overwegen in geval van een rasdier maar bij een gewone huisdier zou ik het zelf niet zo snel doen.

  1. Gewoon een vraag hoor,maar waarin zit voor jou het verschil tussen een rasdier wel verzekeren en een "gewoon" dier niet,ze kunnen net zo ziek worden en de kosten voor de dierenarts zijn hetzelfde,dus vandaar mijn vraag

 18. Wij hebben onze hond niet verzekerd.
  Zij is nu 12 jr, eigenlijk zijn de kosten die we hebben gemaakt weinig, als vorig jaar een abces en forse gebitsproblemen, waarvoor onder narcose een behandeling.

 19. Met verzekeringen is mijn overweging altijd, kan (wil) ik het zelf betalen of zijn de kosten zo hoog dat je het beter kunt verzekeren. Heb er nog nooit over nagedacht om een verzekering af te sluiten voor mijn huisdieren.

 20. Ach ja. Ik kijk terug op twee allerliefste huisdieren die allebei respectievelijk vlak voor en op hun 3e verjaardag zijn overleden. De een aan hartfalen en de tweede aan de dodelijke ziekte FIP. Ik denk dat je niet wil weten wat wij kwijt zijn geweest (dierenziekenhuis, diverse dierenartsen, allerlei behandelingen). Maar dat is niet het ergste. Het feit dat ze er niet meer zijn is nog zó pijnlijk. Bij Nikita (het poesje) had ik echt gevraagd of ze niet een hart-operatie of iets dergelijks konden doen. Het kon mij werkelijk niet schelen als dat 1000 euro had gekost. Ik had het gedaan, maar helaas waren ze niet te vermurwen en ze doen dat gewoon niet. Het verdriet - het is al jaren geleden - zit nog behoorlijk hoog. Het poesje had ook - toen ze nog een paar maanden oud was - een lang elastiek van een speeltje ingeslikt zonder dat ik het door had. Haar darmpjes moesten op 4 plekken open worden gemaakt. Geen idee meer wat het heeft gekost (veel) maar het was het echt waard.
  Maar om op je vraag terug te komen? Je kunt denk ik beter zelf sparen want er zijn zoveel uitsluitingen. Ik vond het altijd zonde van mijn geld om een verzekering te doen. Ook al zijn we torenhoge bedragen kwijt geweest, we hadden nooit zoveel vergoed gekregen volgens mij.

 21. Zelf hebben we 2 katers en geen verzekering. Bij mijn vorige huisdieren heb ik deze gelukkig ook nooit nodig gehad. Mijn dierenarts heeft wel een speciaal abonnement waarmee je 2x per jaar een gezondheidscheck kunt laten doen, jaarlijkse vaccinatie inbegrepen en 2x ontwormen. Verder krijg je 10% korting op alle producten uit de dierenapotheek en op operaties, etc. Dat kost €16,50 per maand. Ik heb uitgerekend dat dat ook niet goedkoper wanneer ik alles loskoop en de tabletten zelf koop via mijn vaste online webshop voor dierenartikelen.

 22. mijn dierenarts had dat ook voorgesteld, maar er zijn jaren dat je helemaal geen dierenarts nodig hebt (behalve voor inentingen) en dan betaal je toch een paar honderd euro. Voor je dat er allemaal uit hebt, moet je echt al pech hebben met de gezondheid van je dier....

 23. In het ouderlijk huis hebben wij twee hele leuke hondjes! Ik moet eerlijk bekennen als ik me er dan eens over ontferm dat ik nogal kan schrikken van de bedragen die ik soms voorbij zie komen. Aldoende verzekeringen .. Zelf heb ik me er nooit echt helemaal in verdiept. Intressant artikel :)

 24. Lastige keuze. Ik heb zelf geen hond maar wel andere huisdieren en ben nooit veel kosten kwijt geweest. Maar als je ziet hoeveel geld jij kwijt bent geweest aan de dierenarts dan is das nogal wat. Je kunt het vergelijken met je eigen verzekering, soms gebeurt er wat en heb je het nodig en de andere keer niet.

 25. Interessant. Je noemde deze post laatst idd onder mn blog over de konijntjes en als ik het zo zie loont het eigenlijk de moeite niet. Vooral omdat je een mri oid niet vergoed krijgt en daar nu juist de echte kosten in gaan zitten. Dan kan je beter zelf sparen.

 26. Ik heb twee katten maar die hebben volgens mij geen verzekering. Maar bedankt voor de bewustwording. Ze worden steeds ouder en daardoor krijgen ze misschien ook meer kwaaltjes

 27. Ik heb er ook nooit een verzekering voor afgesloten. het doet pijn als je in 1 keer veel moet uitgeven, maar het is een kwestie van dikke pech. bij de een heb je nergens last van bij een ander juist wel

 28. Pfoe, dit is allemaal zeer herkenbaar! Ik ben de afgelopen jaren ook duizenden euro's kwijt geweest aan de dierenarts. Helaas zijn er hier nergens verzekeringen voor cavia's en konijnen, enkel voor honden en katten. Anders zou ik het misschien wel overwogen hebben om een verzekering te nemen, omdat ze vaak met nieuwe problemen te maken hebben!

 29. Ik heb hier ook lang over zitten twijfelen, zeker omdat mijn ouders veel pech hebben gehad met twee katten. Ik hoop dat mijn kat voorlopig nog even gezond blijft. Zeker nu ik jouw verhaal zo lees dat niet eens alles wordt vergoed!

 30. Een huisdier kan je heel wat geld kosten inderdaad. Maar je hebt het er voor over want het is tenslotte een deel van de familie.
  Ik denk dat een verzekering altijd interessant is. Je neemt een verzekering voor het geval dat..

 31. Heb nog nooit nagedacht over een huisdierenverzekering. We hebben thuis wel een kat, en ook enkele katten gehad, maar ze lopen steeds weg omdat ze niet binnen mogen. Als ik later een hond zou nemen (mijn vriend wil er graag één), dan ga ik hier zeker eens over nadenken, al is het een extra kost!

 32. Ik heb tot Buddha 1 was een verzekering gehad. Maar van de 1200€ kosten die we zouden maken hebben we maar 200 vergoed gekregen. Dit zijn idd weer die kleine lettertjes. Ik heb nu geen verzekering meer. Enige duurdere kosten die we hadden afgelopen jaar was de castraties en die neem ik dan maar voor lief. Als ik de afgelopen 4 jaar nog aan de verzekering had betaald was de verzekering een duur grapje geweest voor alleen wat inentingen en die castratie haha.

  1. Oh wat balen zeg! 1200 euro kwijt voor een verzekering en vervolgens wordt heel veel niet vergoed. Dat is precies waarom ik heb besloten er vanaf te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.