Reacties

Teken en de ziekte van Lyme voorkomen — 17 reacties

 1. Wat een goed stukje :)

  Ze beïnvloeden mijn gedrag niet echt: ik ga gewoon naar het bos en ook met blote armen en benen. Maar ik loop niet door hoog gras of struiken.

  Ik vind ze wel eng! Als je namelijk wél Lyme oploopt is dat vaak niet zomaar afgedaan met een ab kuur.
  Als je Lyme vermoedt is het in mijn mening altijd een goed idee om ook naar een complementaire arts te gaan. Die hebben vaak weer andere inzichten die erg kunnen helpen.

  Fijne dag gewenst!

 2. Ik heb zelf wel een aantal keren een teek gehad maar ook snel kunnen verwijderen.
  Wij houden van boswandelingen en je kunt niet voorkomen dat je kinderen door de struiken ravotten. Dat mogen ze van mij ook lekker, óók met blote benen. 's Avonds controleren we dan áltijd op teken, kleine moeite. Een tekenpen heb ik altijd bij me.

 3. Ik ben niet bang uitgevallen, maar teken vind ik eng en aangezien onze poes ze in de tuin ook weleens oploopt, tuinier ik altijd in met bedekkende kleding en douche altijd na afloop. Mijn zoontje heeft er ook een gehad en de huisarts zei dat je pas risico loopt als in het tekengebied ook schapen lopen. Dat is bij ons thuis dan weer niet zo, maar we waren die week in een wandelgebied geweest waar dat wel zo is en zoontje gaat graag van de paadjes af, he. Het wondje werd geen plek, maar het bijtgaatje bleef wel zo'n twee maanden een zichtbaar puntje en ik moet zeggen dat ik er lang ongerust over gebleven ben.

  • Onze katten hebben ook regelmatig teken. Ik merk dat ik het in de tuin tussen de struiken ook wel een beetje eng vind.

   Fijn dat het puntje uiteindelijk weg ging. Ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakte.

 4. Er is een groot landelijk onderzoek bezig naar de teek. Kijk daarvoor op tekenradar.nl Daar kan je, als je gebeten bent, het melden en je teek laten onderzoeken op de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. (Dit zegt niet iets over of je ziek wordt of niet, dat doen alleen de klachten.)
  Ook staan er veel tips op de site. Zij geven trouwens aan dat je niet per se een speciaal pincet nodig hebt om de teek te verwijderen. Een gewone puntige pincet kan ook, als je het beestje maar bij de kop pakt.

 5. Onze hond heeft regelmatig een teek en het valt me nog mee dat onze jongens ze niet vaak hebben. (Laatste keer was zeker wel 5 of 6 jaar geleden) Het beïnvloedt mijn kleding niet maar ik ben er wel alert op.
  Ik hoorde nou pas van iemand die de ziekte heeft terwijl zij een rode kring om de beet had kreeg zij er toch niets voor want het was binnen 2 weken weggetrokken. Maar nu heeft ze toch veel klachten en toch die nare ziekte. De behandeling schijnt ook heel veel energie te kosten. Volgens mij zou bij elke rode kring toch gelijk antibiotica gegeven moeten worden?!

 6. En weer is het halve informatie. Zoals meestal als het over teken gaat.

  Wanneer je door een teek bent gebeten loop je een kans van 1 op 5 dat de teek de borreliainfectie heeft. De kans dat deze teek het op jou overbrengt is onbekend.

  Teken zitten overal. In de voortuin. In de achtertuin. In nieuwe planten bij het tuincentrum.

  Na een besmetting met de borreliainfectie krijgt slechts een gedeelte van de mensen een rode ring of vlek. Bijna de helft is wel besmet zonder dat het ol het vel zichtbaar is. Twee weken na de beet moe, lusteloos, grieperig, hoofdpijn, vage klachten, gewrichtspijn? Naar de huisarts!

  Overigens test driekwart van de mensen met een borreliainfectie fout negatief. Wel ziek, geen bloedwaardes die het bewijzen. In duitsland testen ze anders en ontdekken ze bij algemene bloedtesten regelmatig borreliainfecties bij Nederlanders die al jaren te horen krijgen dat het tussen de oren zit.

 7. Het is zinniger de verwijderde teek op de bacterie te laten onderzoeken, dan preventief anti-biotica te geven. Maar ik had 'm helaas al weggegooid.

 8. rare beestjes die teken, ik heb twee honden en die hebben regelmatig een teek, maar er is ook wel eens een teek die van ze af valt en dan op mijn houten vloer terecht komt. op de veluwe waar ik woon zitten heel veel teken. zo'n teek zoekt dus een ander plekje en ik zie er wel eens een over mijn broek lopen. brr.... ze zijn echt zo klein, dat je ze dus meestal pas in de smiezen hebt als ze je al gebeten hebben. ik ben nu denk ik zo'n vijf keer gebeten, maar de teek was sneller dan het licht verwijderd. bang ben ik er niet voor, ik hou de plek goed in de gaten en zo nodig ga ik naar de huisarts, gelukkig is dat nog niet nodig geweest. banger ben ik wat dat betreft voor mij honden, want zij vangen de meeste teken op natuurlijk....

 9. Ook hier hebben de hond, maar vaker de katten een teek. Het handigst in gebruik vind ik de "O-tom" om grote en vooral kleine teken te verwijderen.
  Bang ben ik niet voor teken, als je er alert op bent en ze tijdig en op de juiste manier verwijderd is de kans op Lyme niet zo groot.
  Ik teken de beet altijd af met watervaste stift en noteer het in de agenda.
  Laatst had zoonlief voor het eerst een teek, maar wel op n hele lastige plek, in zijn naveltje!!!

  • In z'n naveltje! Dat is inderdaad een lastige plek. Die stomme teken weten wel wat ze doen... Bij de katten zitten ze ook op van die onbereikbare plekken.

 10. Jah het is behoorlijk vervelend, een teek of eigenlijk meer de ziekte die hij mogelijk over kan brengen. Ik controleer na afloop van buiten ravotten wel kinderen, en huisdieren, de hond heeft er regelmatig een, de kinderen is alweer 6 jr geleden. We kleden ons niet speciaal bedekkend ofzo. Het is zeer zeker goed er alert op te zijn.

 11. Teken komen niet alleen voor in bossen. Ook in je eigen tuin en openbaar groen kunnen ze voor komen.
  Goed dat je hier aandacht aan besteedt! Teken kunnen hele nare gevolgen hebben voor mensen maar ook voor onze geliefde huisdieren.

 12. Ik kocht mijn tekenkaart bij de stichting Tekenbeetziekten met handig briefje met veel extra informatie erbij. Ze hebben een webshop, zie hun website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder