Teken en de ziekte van Lyme voorkomen
Last updated on January 11th, 2024 at 03:09 pm
- Wat is een teek?
- Hoe voorkom je dat je een teek krijgt?
- Help, ik heb toch een teek! Wat nu?
- Mijn ervaring met teken
- Kans op de ziekte van Lyme?
In het naburige plaatsje ‘s Heerenberg is een bos, waar een waarschuwingsbordje is opgehangen: ‘Teken’.
Teken op zich zijn niet eens zo erg, maar wel de ziektes die ze bij zich kunnen dragen. Zoals de ziekte van Lyme.
Wat is een teek?
Een teek is een viezig, eng insekt. Ze lijken wel een beetje op een spin. En ze zijn piepklein 1 tot 3 mm. Totdat ze flink hebben gegeten. Dan zie je ze ineens zitten. Dat komt omdat ze een hele soepele huid heeft, die lekker meerekt naarmate hij meer eet.
Hoe voorkom je dat je een teek krijgt?
- Teken houden van een vochtige omgeving. Wees dus voorzichtig met wandelingen in het bos als het vochtig warm is.
- Bedek je hele lichaam. Dit vind ik altijd een beetje een snert tip. Want als het buiten tropisch warm is, is een lange broek en trui met lange mouwen wel het laatste dat je wilt. Maar je kleding kan er wel voor zorgen dat een teek niet bij je huid kan komen. Doe de broek dan ook in je sokken.
- Draag een pet.
- Je kunt jezelf en je kind insprayen met een insectwerend middel. Er zijn middeltjes met DEET. Deet zorgt ervoor dat de teek je niet meer kan ruiken, en dus niet kan vinden! Daarnaast zijn er middeltjes met Permethrin. Hiervan gaat de teek dood.
- Wil je een boswandeling maken: loop dan in het midden van het pad. Daar zijn geen struiken waar teken in kunnen zitten.
- Douche nadat je buiten bent geweest en denkt dat je een teek zou kunnen hebben. Soms laten teken los door een douche.
- Controleer je hele lichaam. Kijk ook onder oksels, in de haren, bilspleet, knieholtes, nek achter de oren.
Help, ik heb toch een teek! Wat nu?
Geen paniek! Als een teek korter dan 24 uur op je huid zit, is de kans klein dat hij de ziekte van Lyme overbrengt. Heb je er toch eentje dan kun je de teek het beste verwijderen met een speciale tekenpen. Daarná maak je de plek waar de teek zat schoon met alchohol.
Ga niet proberen de teek er met een pincet gewoon uit te trekken. Het verwijderen van een teek moet echt wel met beleid gedaan worden. Vandaar de speciale tekenpen. Zelf vind ik een tekenkaart het makkelijkst werken. Maar je hebt bijvoorbeeld ook tekentangen en tekenlepels.
Is de teek weg? Dan zie je waarschijnlijk een klein rood puntje. Dat maak je schoon met alchohol. Noteer de datum dat je de teek heb weggehaald en waar hij zat. Mocht je toch last krijgen, dan is het goed deze informatie te hebben. In principe verdwijnt het rode puntje binnen een week of twee.
Als de plek waar de teek een rode of blauwrode vlek of cirkel krijgt, is het verstandig om even naar de dokter te gaan. Als die denkt aan de ziekte van Lyme krijg je antibiotica.
Mijn ervaring met teken
Toen we een weekje naar de Sprookjescamping in Harderwijk gingen maakten we daar een wandeling. Mijn oudste dochter liep toen een teek op bij haar sleutelbeen. Bij de receptie hielpen ze de teek te verwijderen. De teek was meteen ontdekt, en we wisten dus dat hij er nog maar net op zat. Mijn dochter heeft gelukkig verder ook geen last gehad. Behalve de schrik.
En recent liep mijn ome Johan een tekenbeet op. Hij wandelt graag en veel in het bos. Maar op een gegeven moment had hij ineens een grote rode, pijnlijke vlek op zijn been. De dokter constateerde een tekenbeet en schreef een antibioticumkuur voor.
Kans op de ziekte van Lyme?
De kans dat je via een teek de ziekte van Lyme krijgt is 2,7 procent. Niet alle teken dragen de ziekte van Lyme bij zich, en zelfs als een besmette teek je bijt, is het nog niet zeker dat hij de ziekte overdraagt.
Maar voorzichtigheid blijft natuurlijk wel geboden.
Hoe denk jij over teken? Beïnvloeden ze je gedrag en kleding?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Wat een goed stukje :)
Ze beïnvloeden mijn gedrag niet echt: ik ga gewoon naar het bos en ook met blote armen en benen. Maar ik loop niet door hoog gras of struiken.
Ik vind ze wel eng! Als je namelijk wél Lyme oploopt is dat vaak niet zomaar afgedaan met een ab kuur.
Als je Lyme vermoedt is het in mijn mening altijd een goed idee om ook naar een complementaire arts te gaan. Die hebben vaak weer andere inzichten die erg kunnen helpen.
Fijne dag gewenst!
Ik heb zelf wel een aantal keren een teek gehad maar ook snel kunnen verwijderen.
Wij houden van boswandelingen en je kunt niet voorkomen dat je kinderen door de struiken ravotten. Dat mogen ze van mij ook lekker, óók met blote benen. ‘s Avonds controleren we dan áltijd op teken, kleine moeite. Een tekenpen heb ik altijd bij me.
Ik ben niet bang uitgevallen, maar teken vind ik eng en aangezien onze poes ze in de tuin ook weleens oploopt, tuinier ik altijd in met bedekkende kleding en douche altijd na afloop. Mijn zoontje heeft er ook een gehad en de huisarts zei dat je pas risico loopt als in het tekengebied ook schapen lopen. Dat is bij ons thuis dan weer niet zo, maar we waren die week in een wandelgebied geweest waar dat wel zo is en zoontje gaat graag van de paadjes af, he. Het wondje werd geen plek, maar het bijtgaatje bleef wel zo’n twee maanden een zichtbaar puntje en ik moet zeggen dat ik er lang ongerust over gebleven ben.
Onze katten hebben ook regelmatig teken. Ik merk dat ik het in de tuin tussen de struiken ook wel een beetje eng vind.
Fijn dat het puntje uiteindelijk weg ging. Ik kan me voorstellen dat je je zorgen maakte.
Er is een groot landelijk onderzoek bezig naar de teek. Kijk daarvoor op tekenradar.nl Daar kan je, als je gebeten bent, het melden en je teek laten onderzoeken op de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. (Dit zegt niet iets over of je ziek wordt of niet, dat doen alleen de klachten.)
Ook staan er veel tips op de site. Zij geven trouwens aan dat je niet per se een speciaal pincet nodig hebt om de teek te verwijderen. Een gewone puntige pincet kan ook, als je het beestje maar bij de kop pakt.
Onze hond heeft regelmatig een teek en het valt me nog mee dat onze jongens ze niet vaak hebben. (Laatste keer was zeker wel 5 of 6 jaar geleden) Het beïnvloedt mijn kleding niet maar ik ben er wel alert op.
Ik hoorde nou pas van iemand die de ziekte heeft terwijl zij een rode kring om de beet had kreeg zij er toch niets voor want het was binnen 2 weken weggetrokken. Maar nu heeft ze toch veel klachten en toch die nare ziekte. De behandeling schijnt ook heel veel energie te kosten. Volgens mij zou bij elke rode kring toch gelijk antibiotica gegeven moeten worden?!
En weer is het halve informatie. Zoals meestal als het over teken gaat.
Wanneer je door een teek bent gebeten loop je een kans van 1 op 5 dat de teek de borreliainfectie heeft. De kans dat deze teek het op jou overbrengt is onbekend.
Teken zitten overal. In de voortuin. In de achtertuin. In nieuwe planten bij het tuincentrum.
Na een besmetting met de borreliainfectie krijgt slechts een gedeelte van de mensen een rode ring of vlek. Bijna de helft is wel besmet zonder dat het ol het vel zichtbaar is. Twee weken na de beet moe, lusteloos, grieperig, hoofdpijn, vage klachten, gewrichtspijn? Naar de huisarts!
Overigens test driekwart van de mensen met een borreliainfectie fout negatief. Wel ziek, geen bloedwaardes die het bewijzen. In duitsland testen ze anders en ontdekken ze bij algemene bloedtesten regelmatig borreliainfecties bij Nederlanders die al jaren te horen krijgen dat het tussen de oren zit.
Het is zinniger de verwijderde teek op de bacterie te laten onderzoeken, dan preventief anti-biotica te geven. Maar ik had ‘m helaas al weggegooid.
rare beestjes die teken, ik heb twee honden en die hebben regelmatig een teek, maar er is ook wel eens een teek die van ze af valt en dan op mijn houten vloer terecht komt. op de veluwe waar ik woon zitten heel veel teken. zo’n teek zoekt dus een ander plekje en ik zie er wel eens een over mijn broek lopen. brr…. ze zijn echt zo klein, dat je ze dus meestal pas in de smiezen hebt als ze je al gebeten hebben. ik ben nu denk ik zo’n vijf keer gebeten, maar de teek was sneller dan het licht verwijderd. bang ben ik er niet voor, ik hou de plek goed in de gaten en zo nodig ga ik naar de huisarts, gelukkig is dat nog niet nodig geweest. banger ben ik wat dat betreft voor mij honden, want zij vangen de meeste teken op natuurlijk….
Ook hier hebben de hond, maar vaker de katten een teek. Het handigst in gebruik vind ik de “O-tom” om grote en vooral kleine teken te verwijderen.
Bang ben ik niet voor teken, als je er alert op bent en ze tijdig en op de juiste manier verwijderd is de kans op Lyme niet zo groot.
Ik teken de beet altijd af met watervaste stift en noteer het in de agenda.
Laatst had zoonlief voor het eerst een teek, maar wel op n hele lastige plek, in zijn naveltje!!!
In z’n naveltje! Dat is inderdaad een lastige plek. Die stomme teken weten wel wat ze doen… Bij de katten zitten ze ook op van die onbereikbare plekken.
Dank je wel voor dit stukje. Ik kijk de kinderen altijd na als ze in het bos geweest zijn. belangrijk.
Info naar aanleiding van – helaas – ervaring: ook zonder rode kring kan de ziekte van Lyme toeslaan.
Jah het is behoorlijk vervelend, een teek of eigenlijk meer de ziekte die hij mogelijk over kan brengen. Ik controleer na afloop van buiten ravotten wel kinderen, en huisdieren, de hond heeft er regelmatig een, de kinderen is alweer 6 jr geleden. We kleden ons niet speciaal bedekkend ofzo. Het is zeer zeker goed er alert op te zijn.
Teken komen niet alleen voor in bossen. Ook in je eigen tuin en openbaar groen kunnen ze voor komen.
Goed dat je hier aandacht aan besteedt! Teken kunnen hele nare gevolgen hebben voor mensen maar ook voor onze geliefde huisdieren.
Ik kocht mijn tekenkaart bij de stichting Tekenbeetziekten met handig briefje met veel extra informatie erbij. Ze hebben een webshop, zie hun website.
Bedankt voor jullie aanvullingen en tips!