Cv-ketel bespaartips

De easy thermostaatGastartikel door Naoul

Stookkosten maken doorgaans een groot deel uit van onze vaste lasten. Met de winter die er weer aan zit te komen, is dit het perfecte moment om eens na te denken over het verlagen van de kosten van de cv-ketel. Hieronder lees je enkele handige bespaartips.

Een nieuwe cv-ketel kopen?

Heb je besloten om een nieuwe cv-ketel te kopen, overweeg dan eens een hr-ketel. Een hr-ketel is een hoog rendement cv-ketel. Een hr-ketel is energiezuiniger en beschikt over meer voordelen. Zoals meer comfort, besparen op stookkosten en je kunt optimaal profiteren van een hoge capaciteit.

De totale kosten van een hr-ketel bestaan uit de prijs van de centrale verwarmingsketel en de kosten voor de installatie. Installateurs geven bijna altijd korting, het is dus zinvol om hier naar te vragen en eventueel hierover te onderhandelen. De prijzen van een hr-ketel beginnen bij ongeveer €2300,-. Dit is de prijs van de centrale verwarmingsketel, inclusief de installatiekosten. Nieuwe cv-ketels zijn tegenwoordig een stuk efficiënter dan oudere cv installaties en met het vervangen van de oude cv-ketel kan er dus een hoop geld bespaart worden op de stookkosten.

Slimme thermostaten

Het bedienen van slimme thermostaten met een smartphone en/of een tablet zijn een hype. Een slimme thermostaat kan heel goed helpen bij het besparen. Het is mogelijk om tot ongeveer € 50,- te besparen per jaar.

In de winter is het vaak te koud om de centrale verwarming uit te zetten. Maar gedurende de zomerperiode is het wel mogelijk om de verwarming lager te zetten of zelfs uit te schakelen. Wanneer je de thermostaat één graad lager zet, kun je gemiddeld al 7% op je energiegebruik besparen.
Met behulp van een klokprogramma op een thermostaat kun je een hoop geld besparen. Het is dus verstandig om deze goed in te stellen. Wanneer je de thermostaat met de hand hoger zet moet je cv-ketel ineens harder werken en dit kost veel energie. Geleidelijk opwarmen met behulp van een programma scheelt een hoop energie en bespaart op de kosten. De verwarming kan dan automatisch worden uitgeschakeld wanneer je bijvoorbeeld naar je werk gaat en zo vergeet je nooit om de verwarming lager te zetten.

Profiteer van een goed werkende cv-ketel

Het is belangrijk dat de cv-ketel goed werkt en er dus geen warmte verloren gaat. Dit kun je voorkomen door de cv-ketel goed te onderhouden. Laat de cv-ketel dus jaarlijks even controleren. Zo voorkom je eventuele storingen en slijtage aan onderdelen.
Nog meer voordeel
Hieronder nog een aantal eenvoudige tips om te besparen op cv-ketel kosten:

 • Vul je cv-ketel regelmatig bij. Als de cv-ketel aangeeft dat de druk lager is dan 1 Bar, is het tijd om de cv-ketel bij te vullen.
 • Door je woning elke dag goed te ventileren wordt de lucht droger, waardoor deze gemakkelijker te verwarmen is. Zo bespaar je tot wel €50,- per jaar op de stookkosten. Zet de cv-ketel dan wel even laag.
 • Houdt de deuren gesloten als de verwarming aan staat.
 • Op zonnige dagen is het slim om de gordijnen open te houden. De zon helpt mee om het huis te verwarmen.
 • Maak de radiatoren regelmatig stofvrij, zo bespaar je op de stookkosten. Stof op de verwarming houdt de warme lucht tegen.

Leestip: bespaar op je gasrekening met een radiator ventilator

Similar Posts

8 Comments

 1. Leuk gast stukje maar heeft er weinig kaas van gegeten die gastschrijver.

  Vervang je 15 jaar oude ketel denk je zuiniger uit te komen maar niet is minder waar want toen was de 3e generatie Hr ketel er al dus bespaar je weinig tot niets.

  Als je een bevriende monteur een ketel laat hangen heb je voor half dat geld er ook wel een.

  Meeste bespaar je door ketel aan te passen aan je woning en hem goed inregelen ook waterzijdig.95 % van alle ketels in Nederland staan niet goed afgesteld/ingeregeld.

  Voorbeeld hier eengezinswoning 125m2 6 personen hadden afgelopen jaar een gasverbruik van 400 M3 :)

  Stof op de radiator zorgt voor meer stookkosten pff…………:) hahaha

 2. hoi vlijtig liesje,
  ik vind jou blog heel leuk om te lezen maar wat me verbaasd is dat ik nu niets lees over onze jongens in brazilie en dat speelt toch wel heel erg in ons landje. mischien is het leuk om te lezen hoe anderen dit kijken , met z’n allen ,thuis ,in de kroeg. ben ik wel benieuwd naar. sorry dat ik zomaar over iets anders schrijf dat totaal niet bij de cv-ketel past

 3. Ik vind een zelfregelende thermostaat niet fijn. Ik ben veel thuis en zet de verwarming zelf aan en dat kan per dag verschillend zijn. Liefst doe ik in de ochtend het schoonmaakwerk en dan hoeft de verwarming meestal nog niet aan. Als ik hem aan doe dan zet ik hem per halve graad hoger. Verder houd ik in de gaten of de zon schijnt. Daar kan ik in het voor- en najaar goed van profiteren want onze woonkamer ligt op het zuidoosten en de zon doet goed haar werk :-)
  En zorg voor dubbel glas. Ons huis had overal dubbel glas, behalve de voordeur. We hebben een paar jaar geleden dubbel glas in de voordeur laten zetten. Het is nu een stuk comfortabeler en het scheelt ons ongeveer 200 kub per jaar.

  En als je kiest voor een nieuwe HR-ketel. Kies er dan eentje waarbij je het warmwaterreservoir kunt uitschakelen. Kan bij ons helaas niet.
  Het stookjaar van onze leverancier duurt van juli tot juli. Nu hebben we een zacht jaar achter de rug, zo zacht dat we dit jaar maar op de 900 kub gas zitten!
  Niet gek voor een twee-onder-eenkapper van halverwege de jaren ’80 in de Noordoostpolder.

 4. Zo een thermostaat heeft zo z’n voor- en nadelen. De ene keer is het fijner om het zelf te regelen, het verschilt elke keer weer.

 5. Ik ga volledig akkoord dat het belangrijk is dat de cv-ketel goed werkt en er dus geen warmte verloren gaat. Ik begrijp ook dat ik dit door de cv-ketel goed te onderhouden kan voorkomen. Mijn cv-ketel begon vreemde geluiden te maken, en ik realiseer me dat ik die niet goed heb onderhoud. Nu ga ik een professionele service opbellen om mijn ketel goed te inspecteren en repareren als het nodig is, en dan beloof ik het goed te onderhouden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.