5 Bespaartips die je nog niet kende + 1 bijzondere!

bespaartips

Als het om bespaartips gaat, is er meestal weinig nieuws onder de zon. Zeker niet als je regelmatig naar programma's als 'n Dubbeltje op z'n kant kijkt. Daarnaast komen op blogs ook vaak bezuinigingstips voorbij.

Maar het boekje Bespaar geld met 275 gouden bespaartips wist me aangenaam te verrassen! De tips zijn samengesteld op basis van informatie van de Consumentenbond en het Nibud.

 5 Ahaaaa! Bespaartips!

Hier onder 5 bespaartips die ik zinnig en nieuw vond:

 1. Stel, je jaarlijkse tandartscontrole bestaat uit: twee kleine röntgenfoto's en tandsteen verwijderen. Dan ben je per jaar zo'n 63,- kwijt. Dat is voordeliger dan de goedkoopste tandartsverzekering! Je kunt dus besparen op een aanvullende tandartsverzekering in dat geval.
 2. Het eigen risico van je zorgverzekering is dit jaar 360,-.  Stel je verhoogt dit eigen risico tot 860,- . Dan bespaar je maandelijks flink. Zet het bedrag van het totale eigen risico ad 860,- op een spaarrekening. Als je dan ziek wordt heb je het achter de hand. Zo niet, dan heb je fijn geld bespaard!
 3. Koop je drogisterij producten bij de Duitse DM drogist!
 4. Los niet af als je minder dan 40.000 euro spaargeld hebt! Dit is je minimale buffer. Kijk dat is nog eens duidelijk, en praktische informatie. Nu weet ik zeker dat wij niet extra gaan aflossen.
 5. Elektrisch scheren is goedkoper dan met een mesje. Dat had ik dus nooit gedacht!
 6. Aargh! Het ovenklokje dat de tijd aangeeft gebruikt jaarlijks net zoveel energie als voor het bakken van taarten en broodjes! Uitzetten dus.

tipIn de Elsevier (no. 40) stond een heel artikel met maar liefst 108 bespaartips. Gemiddeld leveren we in 2013 0,75% aan koopkracht in volgens het artikel. Maar door de 108 bespaartips toe te passen hoef je dit niet in je portemonnee te voelen.

Bijzondere bespaartip: bezoek maar 1 supermarkt!

De meeste bespaartips kende ik al wel, zoals het door midden breken van afwasmachineblokjes en: 'kies seizoensgroente'. Een aantal tips waren hadden een hoog 'Duh-gehalte' zoals: 'Ga naar de bibliotheek,' 'Koop in de uitverkoop,'  en ' Leg een buffer aan'. Een beetje bizar vond ik de tip: 'Sla de wijnkaart over'! Ik vind het al weinig zuinig om uit eten te gaan, laat staan daar dan ook nog een dure wijn bij te nuttigen.

Maar één tip verbaasde mij vooral, en dat was de tip om slechts naar 1 supermarkt te gaan. Ik heb namelijk de gewoonte om eerst naar de Aldi of Lidl te gaan, en alles wat ik daar niet kan vinden vervolgens bij de Jumbo of C1000 te halen. Dat doe ik uiteraard met het idee zo geld uit te sparen. En daarnaast heb je natuurlijk ook het principe dat verschillende supermarkten verschillende aanbiedingen hebben, en dat je dus door producten bij verschillende supermarkten te halen veel geld uitspaart.

Wat is de redenering achter deze bespaartip?

De motivatie achter deze bespaartip is: 'U koopt per saldo meer en moet er vaak voor omrijden.' Dit is voor mij niet van toepassing, want de Lidl zit naast de Albert Heijn, en de Aldi bij de C1000. Alleen voor de Jumbo moet ik inderdaad weer in de auto stappen.

Ik zou moeten uitrekenen wat het me aan benzine kost als ik daar eerst naar toe moet rijden, maar uiteindelijk geloof ik toch dat ik wel degelijk goedkoper uit ben door twee supermarkten te bezoeken!

Grappige bespaartips

Onderstaande grappige bespaartips zijn ongebruikelijk en verrassend.

 • Was je haar niet meer. Volgens de zogenoemde no-poo beweging wordt je haar uiteindelijk vanzelf schoon!
 • Bewaar alles! Want je weet maar nooit. Misschien heb je dat plastic dingetje waarmee de zak met brood wordt dichtgemaakt nog wel ergens voor nodig.
 • Ga je weg? Doe dan je elektrische deurbel uit. Dat spaart energie, en er is toch niemand thuis.
 • Zucht je bij de gedachte aan een duur Valentijnsdag cadeau? Misschien is dit een goed moment om elkaar vaarwel te zeggen!
 • Verdubbel het geld in je portemonnee in 1 minuut: vouw alle briefjes dubbel.
 • Bespaar op je elektriciteit en doe geen lampen aan. Zoek je een weg door je huis met een zaklamp.
 • Bespaar ook op je energierekening door de verwarming niet meer aan te doen. Ook heel geschikt voor mensen die niet van bezoek houden. De temperatuur in je huis zal menig bezoeker afschrikken.
 • Koop toiletpapier met 2 lagen, en trek het uit elkaar. Nu heb je dubbel zoveel.

Bespaartips en reacties van Huisvlijt bezoekers op 1 supermarkt bezoeken

 1. Ik snap de redenering wel achter de stelling dat het goedkoper is om 1 supermarkt te bezoeken. Maar ik doe er zelf echt niet aan mee. Bij ons op het dorp is een Emte. Daar haal ik mijn boodschappen, maar ik ga ook 1 x per 2 a 3 weken naar de Aldi. Gewoon, omdat ze daar of goedkoper zijn, of dat we de spullen lekkerder vinden. Verder ga ik ook naar de markt en dan nog eens naar een lokale fruitboer en een kaasboerderij. Soms op de fiets, maar soms met de auto. Maar van die autoritjes kan ik echt genieten… we rijden dan over het platteland en dat is elke keer weer een uitje. Zo kun je het ook zien. Ik lees dit stukje nog eens na en bedenk me dat ik ook nog naar de natuurvoedingswinkel ga. (wij proberen te eten zonder ‘schadelijke’ e-nummers). (Ineke)
 2. Ik ga naar een supermarkt (C1000 of AH, nooit alle twee) en dan de (Turkse) groenteboer en de slager (koop heel bewust wat ik alleen nodig heb waardoor het bijna altijd goedkoper is dan wanneer ik meer haal in de supermarkt) . Voor mij is dit wel een bespaartip.
  Wij hebben geen auto en wanneer wij dan als uitzondering wel naar bijvoorbeeld de Lidl gaan wanneer wij een auto lenen dan nemen we zoveel dingen mee dat het niet bespaart. Ik ga ook bewust naar de groenteboer en de slager om de lokale economie te steunen en omdat dit een zoveel betere kwaliteit is dan supermarkt”voer”. En ja, ik ben nog steeds goedkoop uit :) (Amanda)
 3. Ik heb geen auto, dus van benzineverbruik is geen sprake. Verder koop ik bij elke winkel wat daar het goedkoopste is. Voor sommige dingen ben je goedkoper uit bij de Aldi, voor sommige goedkoper bij de AH. Ook zijn dingen die ik wil kopen niet in het assortiment en ga ik daarom naar een andere winkel. (Zuinigaan)
 4. Voor mij gaat deze bespaartips ook niet op. Omdat ik alle boodschappen op de fiets haal moet ik sowieso 5 keer per week boodschappen halen, ik krijg het nou eenmaal niet in één keer mee naar huis. Dus ga ik de ene keer linksaf naar de C1000 en de volgende keer rechtsaf naar AH of de Aldi of Lidl. En omdat ik goed op de aanbiedingen let, stem ik mijn boodschappenlijstje daarop af. Scheelt wel dat ik geen impulsaankoper ben. Groet, Greetje54
 5. Als je koopt wat je nodig hebt op je lijstje dat je thuis hebt gemaakt, dan koop je echt niet meer. Als we goedkoop boodschappen doen gaan we met de auto (want 12 km verder) en dan maakt die 500 meter verder naar de jumbo weinig meer uit, maar ik haal er wel alleen die dingen die de lidl niet heef, en dus niet nog lekker een kaasje, luxe broodjes en een tijdschrift, want dan ben je idd zo 15 euro verder. Ik vond het wel rijke-mensen-bespaartips hoor, die in de Elsevier. In die van vorige week stond ook nog een mevrouw die heel trots was op de pilaren van versteend hout in haar huis oid, want zo zei ze ”iedereen kan gewoon marmer kopen”. ^^ Wat een gekkie, die mevrouw :) Ik denk dat zij wel wat aan de bespaartips zou hebben, en het overslaan van de wijnkaart al redelijk extreem zou vinden! (Valhalla)
 6. Ik had het artikel ook gelezen en snapte deze bespaartip inderdaad ook niet. Ik koop niet ineens meer als ik naar meer supermarkten ga. Kwestie van een boodschappenlijst gebruiken, zou je toch denken. Ik heb hier in een straal van 2,5 km 4 supermarkten zitten, dus extra benzine kost het ook nauwelijks. Misschien kwamen ze nog net een tip tekort en hebben ze deze bedacht… (Kaatje)
 7. Ik haal de boodschappen op de fiets, ga eerst naar de plus of ah en daarna bij de aldi,we hebben geen auto daar bespaar je heel veel mee. (Julia)
 8. Ik denk dat het iets psychologisch is. Kom je bij de 2e supermarkt aan, doe je toch minder in je kar dan wanneer je maar naar 1 supermarkt gaat. Dan ben je wellicht geneigd om er nog iets extra’s in te gooien. Ik althans wel, maar ik heb een boodschappenlijstje en weet het van mezelf dus ik kan er mee omgaan. Omrijden? Geen rijbewijs, doe alles lopend en met de fiets. Winkelcentrum ligt aan het einde van mijn straat, dus…. (Dee)
 9. Ik ga naar een supermarkt en naar een grote toko, eigenlijk is dat ook een supermarkt maar zonder folder en zonder aanbiedingen. Veel is daar altijd goedkoper: tofu bijvoorbeeld: 90 cent voor een groot stuk uit het vat. Dat shoppen in meer supermarkten duurder zou zijn had ik ook ergens gelezen, misschien op een ander blog?, en heeft inderdaad te maken dat je je dan niet aan je lijstje houdt maar overal aanbiedingen meeneemt die vervolgens een half jaar in de kast blijven staan. (Mathilde)
 10. Volgens mij was het op de folder van de Jumbo, maar als je even zoekt in google dan kom je veel tegen. Het gaat er idd om dat als je naar meerdere winkels gaat je meer gaat kopen en verleidt wordt door aanbiedingen van producten die je anders niet koopt. Maar daar ben je zelf bij denk ik dan. Soms koop ik het wel omdat het dan een traktatie is van iets dat we anders niet hebben, maar dan wel bewust. Ik blijf lekker naar mijn verschillende winkels gaan, want ook de Aldi/ Lidl zijn niet altijd het goedkoopst. (Alice)
 11. Het gaat er vooral om dat je dan meer verleidingen hebt om dingen buiten je lijstje te kopen. Als je je echt aan de aanbiedingen en je lijstje houdt is meerdere supermarkten goedkoper. (Willemien)
 12. Hier ook twee supermarkten hoor, scheelt zeker weten! Ik koop altijd alleen hetgeen op mijn briefje staat dan kan er niks misgaan toch? Groet,Marga
 13. Wij hebben er twee vlak bij elkaar zitten, en ik houd van beide de aanbiedingen in de gaten. Voor zover dat tenminste om artikelen gaat die op mijn standaard boodschappenlijst staan, want anders heb je er nog geen voordeel van. (Loonlijstmama)
 14. Ik las laatst ook ergens dat het onvoordelig is om naar verschillende supermarkten te gaan. Ik vraag me toch af of dat zo is. Ik ga meestal naar de Aldi/ Lidl en afhankelijk van wat ik nog nodig heb of welke aanbiedingen er zijn nog naar een andere supermarkt. Wij wonen vlak bij de stad en ik heb hier dus veel keus. Sinds mijn dochter op woensdagmiddag naar muziekles gaat loop ik even door naar de Xenos, ze hebben daar heel vaak spullen die op moeten voor de datum. Ze zijn hier nogal van de kauwgom en gister had ik 6 pakjes voor 50 cent:-). Maar goed ik kan me toch moeilijk voorstellen dat het goedkoper is om maar naar 1 supermarkt te gaan. Ik zal ook nog eens zoeken waar ik dat nu gelezen had. (Alice)

Over Bespaar Geld

Bespaar Geld is een vrij klein boekje. Op de voorkant staat een telraam. Eerlijk gezegd was dat wat me naar het boekje lokte. Ik houd van een eenvoudige aanpak. Het boekje staat boordevol handige informatie, gerankschikt op onderwerp. Denk aan energie, verzekeringen, algemene geldzaken, huishouden, voeding, belastingen, auto's en computers e.d.

bespaar geld

Ik vind het een aanrader! Veel andere bespaartips vind je in Een dubbeltje op zijn kant!

Praktische informatie

Bespaar geld is voor 17,95 te koop bij bol.com. De prijs vond ik eigenlijk best hoog. Omdat het zo'n klein boekje is, had ik gedacht dat het zo'n 12,50 zou kosten.

P.S. Je kunt ook leuk besparen door te kiezen voor je Netflix account delen! Hoewel dat in 2023 duurder gaat worden helaas. Lees ook mijn post over Netflix prijzen.

Misschien gaan ze ervan uit dat je het aankoopbedrag zo terug verdient, dankzij de bespaartips ; )

Zie ook Zorgverzekering jongeren en mijn post over Sloop de crisis.

Vergelijkbare berichten

11 reacties

 1. Dat van die 40.000 euro geldt alleen voor paren, want dat is namelijk de grens waarboven je vermogensrendementsheffing gaat betalen. En dat is meer dan je op dit moment aan rente ontvangt.
  Voor alleenstaanden is het ongeveer 20.000. Let op ook al het geld op spaarrekeningen van de kinderen of, als je een appartementwoont, het vermogen dat in de vve pot zit, je geld in beleggingen moet je mee nemen. Het is het bedrag in box 3 van de belasting aangifte en dus heel wat meer dan alleen spaargeld.

  1. Bedankt voor de aanvulling Willemien. Die 40.000 geldt inderdaad voor paren. Aangezien ik getrouwd ben heb ik dat bedrag gebruikt.

   Voor alleenstaanden geldt een buffer van 20.000,-

 2. grappig dat je nog nieuwe tips ontdekt hebt. Ik ben geen (echte) consuminderaar in de strengste zin des woords, maar wel een oplettende ehm persoon.
  Ikzelf vind het t moeilijkst langdurig de basis vol te houden ( ik ben toch blijkbaar gevoelig voor impulsaankopen/ heb blijkbaar behoefte aan eens uit de band te springen, maar dat kan dan heus ook, maar dan denk ik soms achteraf, doe ik de hele maand zuinig en bespaar ik enkele euries, geeft ik dat en misschien nog wel meer hups in een klap "zomaar"weer uit.).

 3. ik zit ook met een blogje in gedachten over besparen, of groener doen...
  maar als ik dan eens goed ga nadenken dan kan ik aan de ene kant goed oplettend zijn, aan de andere kant zodra ik onder de douche sta ben ik het allemaal zo weer vergeten...

 4. Je maakt me nieuwsgierig. Ik ben benieuwd of ik er ook wat uit zou halen. De tandartsverzekering heb ik al niet meer, want idd. veel duurder. De oven staat hier altijd uit behalve bij bakken natuurlijk. Evenals de kookplaat (inductie). Ik ga eens kijken of ik dat boekje kan krijgen.

 5. Waar baseren zij die minimale buffer van 40.000 euro op? Als dat inderdaad puur gaat om de spaargeldgrens voor een stel, dan lijkt me dat een beetje onzinnig. Gezien de absurd lage spaarrente op het moment, loont het op dit moment meer om af te lossen. Dat neemt niet weg dat je idealiter wel een buffer moet hebben, maar het verschilt nogal per huishouden hoe hoog die zou moeten zijn. Je zou eens op de site van Nibud kunnen kijken, wat in jullie situatie als buffer geadviseerd wordt.

  Ik zal eens kijken of ze het boekje al bij de bieb hebben. Door de tips hier ben ik toch nog niet echt overtuigd dat het die 17,50 waard is eerlijk gezegd...

 6. Ik ben het niet helemaal eens met die tip over het maximale eigen risico nemen. Je weet nooit wat het volgende jaar je gaat brengen. Als wij voor het maximale eigen risico hadden gekozen hadden we nu een flinke financiële strop gehad. Tot dit jaar mankeerde Sander echt nooit iets, maar dit jaar dus wél en dan ben je héél blij dat je geen €850 hoeft neer te leggen, maar dat je elke maand een tientje extra aan de verzekering hebt betaald.

 7. Aflossen levert nu wel meer op dan op je spaarrekening laten staan vanwege de lage rente, alleen moet je wel genoeg reserve houden zeker met een gezin, of dat 40.000 moet zijn kan verschillen per situatie denk ik.
  Andrea

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.