Zorgverzekering jongeren: hoe zit dat en wat moet je doen?

Zorgverzekering jongeren

Als je kind 18 wordt, moet hij of zij zelf zijn zorgverzekering gaan regelen, en betalen. Voor zorgverzekering jongeren geldt:

Vanaf de maand na zijn/haar verjaardag is je kind niet meer gratis met je meeverzekerd.

Zo lang je kind nog geen achttien is, hoef je je hier niet mee bezig te houden. Dan zijn ze gewoon automatisch met jou meeverzekerd. Lekker makkelijk! Ik merk in mijn omgeving dat veel ouders zich zorgen maken over zo’n zorgverzekering voor jongeren. Ze denken bijvoorbeeld dat dit veel geld gaat kosten.

Zo merkte mijn moeder bezorgd op dat mijn middelste zoon toch maar elke maand een zorgpremie moet ophoesten. Maar mijn kinderen krijgen zoveel terug dankzij de zorgtoeslag, dat ze zelfs wat geld overhouden…

Inmiddels heb ik 4 kinderen boven de 18! Mijn belangrijkste conclusie wat betreft het onderwerp zorgverzekering jongeren is dat het makkelijker is dan het klinkt.

Zorgverzekering jongeren: 9 tips en tricks

Op basis van de ervaringen van en met mijn 4 kinderen, hieronder een aantal tips en tricks wat betreft een zorgverzekering voor jongeren.

 1. Begin op tijd met oriënteren voor de meest gunstige zorgverzekering. Mijn kinderen hadden als belangrijkste criterium de prijs: ze kozen de goedkoopste.
 2. Een handig startpunt is de site Zorgwijzer. Je vindt daar een laagdrempelige manier om zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken, en te kiezen voor de meest geschikte en voordelige optie. Op 12 november worden alle premies voor 2020 bekend gemaakt.
 3. Het is slim om ruim voor de 18de verjaardag de zorgtoeslag aan te vragen. We hebben hier wel te maken met de overheid, en ambtelijke molens malen soms langzaam. Hiervoor heb je een DigiD nodig.
 4. Is je kind niet altijd even alert is als het gaat om financiële zaken? Dan kan het handig zijn om gebruik te maken van automatische incasso voor de zorgpremie. Dan weet je zeker dat de zorgpremie op tijd betaald wordt.
 5. Overstappen naar een andere zorgverzekering kan flink wat geld schelen. Het is dus de moeite waard om verschillende zorgverzekeringen naast elkaar te leggen. De uiterste datum voor het opzeggen van je zorgverzekering is 31 december. En je hebt tot 31 januari om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.
 6. Als je kiest voor de voordeligste zorgverzekering én een hoog eigen risico is de kans groot dat de zorgtoeslag de kosten helemaal compenseert. Zo ging het in ieder geval bij mijn kinderen. Ze hebben dus géén last van een grote kostenpost wat betreft hun zorgverzekering.
 7. Mijn oudste zoon koos uit vrekkigheid voor het hoogste risico. Op die manier was zijn zorgpremie zo laag mogelijk. Maar vervolgens kreeg hij een aantal medische kosten, waardoor hij flink wat geld moest ophoesten. Altijd maar kiezen voor zo goedkoop mogelijk is dus niet altijd de beste keuze.
 8. Je jongere komt in aanmerking voor zorgtoeslag als zijn of haar inkomen hoger is dan € 29.562 (voor alleenstaanden). Ik bedoel maar: ik ken geen enkele jongere die net 18 is geworden en meer dan dit bedrag heeft. De kans dat jouw kind recht heeft op zorgtoeslag is dus groot.
 9. Er zijn diverse aanbieders die beloven om een zorgtoeslag voor je te regelen, zodat je zelf dat gedoe niet hebt. Maar let op: dit kost geld! Bij toeslagenaanvragen.net rekenen ze 39,95. En zo moeilijk is een zorgtoeslag aanvragen helemaal niet. Persoonlijk zou ik daarom zeggen: ‘Trap daar niet in!’ Doe het gewoon zelf. Op de site van De Belastingdienst vind je een prima stappenplan om een zorgtoeslag aan te vragen.

Wat als jouw jongere niet verzekerd is? Of te laat is met regelen?

Vanaf 18 jaar ben je volgens de Nederlandse wet verplicht om een zorgverzekering af te sluiten en hiervoor premie te betalen. Dat heeft te maken met solidariteit in de zorg. Doe je dat niet, dan ben je niet verzekerd én je kunt een flinke boete krijgen. In 2019 is dit bedrag 402,24 euro*. Je houdt je immers niet aan de regels.

Voordat je die boete krijgt, komt er eerst een brief van het Zorginstituut Nederland. Je krijgt dan de kans om binnen een periode van 3 maanden een zorgverzekering af te sluiten. Doe je dat niet, dan krijg je een boete. Is je kind eigenwijs en heeft hij het 3 maanden later nog niet geregeld? Dan krijgt hij opnieuw een boete. Is er 3 maanden na de tweede boete nog geen zorgverzekering afgesloten? Dan neemt het Zorginstituut Nederland het heft in eigen handen. Zij sluiten dan een zorgverzekering af.

Uitleg eigen risico

In onderstaand filmpje wordt het principe van eigen risico goed uitgelegd.

Zorgverzekering jongeren samengevat

Als je kind 18 jaar wordt, is hij niet langer automatisch met jou meeverzekerd. Volgens de wet moet je zoon of dochter zelf een zorgverzekering afsluiten. Inclusief research doen naar een goede zorgverzekering  + zorgtoeslag aanvragen kost dit zeker niet meer dan 3 uur. Begin bijvoorbeeld met een bezoek aan zorgwijzer.nl.

Het is bovendien verstandig om elk jaar kritisch naar de zorgverzekering te kijken en eventueel over te stappen.

Maak je geen zorgen over de zorgverzekering van je kind. Dankzij de zorgtoeslag zal dit zelden een financieel probleem zijn.

De belangrijkste links uit deze post op een rijtje

Gebruikte bronnen voor deze post: Nibud, De Belastingdienst, Zorgvergelijker, Zorgwijzer, Geld.nl, Studenten-Zorgverzekeringen.nl, Toeslagen Aanvragen, Rijksoverheid

Lees ook mijn post: Wat kost studeren per jaar?

Leestip

Zorgverzekering 2022

*Bron: Geld.nl

Similar Posts

43 Comments

 1. Handig! Onze dochter wordt over 4,5 jaar 18 en het is goed dit in mn achterhoofd te houden. Dat goedkoop soms duurkoop is, geloof ik gelijk. Zal haar dat tzt ook meegeven.

 2. Dat eigen risico hoog zetten, is ook echt een risico, is mijn ervaring. Ik heb het ook een paar jaar gedaan. Leuk als je geen kosten maakt, maar minder leuk als je die wel maakt;). Zorgtoeslag krijg ik al lang niet meer en ik had er ook een behoorlijke kater van toen ik op een gegeven moment mijn zorgtoeslag terug moest betalen. Ja, ook van het jaar dat ik studeerde. Niet grappig.

 3. Ik ben genoeg goed verzekerd. Alleen vind eigen risico moeten afschaffen. Bepaalde medicijnen bij al veel betalen. Ik ben maar afgestapt bepaalde medicijnen. Zo gaat het ook goed.

 4. Het is toch meen ik zo dat je kind als hij 18 wordt op dat moment een zorgverzekering kan kiezen? Omdat je normaal dit alleen voor 31 december kan doen?
  Omdat mijn zoon 18 wordt in maart had ik de zorgverzekeraar daarover benaderd. Zij zeggen hem voor die tijd te gaan benaderen.

 5. Nuttige info geef je hier. Ik heb zelf geen kinderen, maar herken wel dat sommige mensen uit mijn omgeving dit niet weten. En idd bij een te goedkope verzekering loop je wel meer risico.

 6. Heel handig, dochter is 18 geworden en we zitten net te puzzelen. Ze heeft overigens nog geen zorgtoeslag ontvangen bedenk ik nu, toch even checken of ik ergens iets verkeerd gedaan heb.

 7. Sinds een paar maanden ben ik ook 18 en moest ik dus ook regelen. Toen koos ik ook voor de goedkoopste maar kreeg toen ook hoge medische kosten. Het blijkt dat ik astma heb en daarom ga ik volgend jaar voor een lager eigen risico!
  Liefs,
  Elles

 8. Het is natuurlijk onztettend veel geld wat ook jongeren dan maar op moeten hoesten. Toch vind ik het belangrijk goed verzekerd te zijn, let wel goed, niet over verzekerd. Ik zal tegen die tijd zeker met ze mee kijken, naar wat wel en niet.

 9. Ik moest ook vanaf mijn 18de zelf mijn zorgkosten betalen. Zo’n zorgverzekering kost veel geld maar in mijn geval zou ik ook niet zonder kunnen. Regelmatig heb ik fysiotherpahie en andere kosten door mijn hms dus het geld haal ik er ook weer makkelijk uit.

 10. Mijn dochter is dit jaar 18 geworden en verzekering gewoon omgezet in een eigen verzekering. Nu weer kijken en vergelijken voor nieuwe premies

 11. Heel handige informatie. Had ik dit vroeger maar geweten. Ik merkte dat je toen als achttienjarige wel weinig over het echte leven en verzekeringsleven wist. Gelukkig had ik met ze gebeld en ik had wel de juiste verzekering te pakken, maar mijn zusje had destijds wel een probleem.

 12. Wordt de zorgtoeslag toegekend boven of onder een besteed bedrag van €29.562. Volgens mij lager dan, maar nu lijkt het net of je meer moet verdienen :)
  Ik heb nog altijd dezelfde zorgverzekering als de rest van het gezin. Netjes elke maand betalen, dat wel :)

 13. Nuttige blog! Het is altijd handig je hierin te verdiepen. Qua verzekeringen is het vaak ook zo dat je oververzekerd bent. Het kan in ieder geval geen kwaad hier tijd in te steken, want het kan veel geld schelen.

 14. Ai, zover zijn we hier nog niet (ze is 7 jaar) maar nuttig artikel. Ik heb zelf – toen ik uit het collectief moest van mijn voorheen vaste baan – flink lopen browsen en inderdaad is goedkoop niet altijd het beste. Qua vergoedingen blijk ik nu toch een probleem te hebben, nu ik voor het einde van het jaar een definitieve (tweede, de eerste was een spoedbehandeling) wortelkanaalbehandeling moet ondergaan. Rond de 700 euro en mijn tegoed is op. Daar ga je. Afijn. Wat ik maar wil zeggen. Ik zal haar tezijnertijd helpen en laten kijken naar meerdere factoren.

 15. Wauw wat bizar dat er bedrijven zijn die geld vragen om voor je de zorgtoeslag te regelen. En waarschijnlijk zijn er ook nog mensen die erin trappen. Mijn zoon is voorlopig mee verzekerd maar we zullen dan zeker gaan kijken welke het beste bij hem past qua wat het kost en wat er allemaal verzekerd is.

 16. Fijn artikel! Mijn zorgtoeslag heb ik net stop moeten zetten omdat ik teveel verdien, moet ze zelfs ineens €400,- terug betalen, ik baal zo erg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.