Zorgverzekering 2022 overpeinzingen

zorgverzekering 2022

Het is weer die tijd van het jaar: de zorgverzekering van 2022 moet geregeld worden.

In 2021 betaalde ik € 1.618,08 voor mijn zorgverzekering.

Eigenlijk was het € 1.634,40 maar omdat ik in 1 keer betaalde kreeg ik 1% korting.

Mijn zorgverzekering 2021: € 1.618,08

Geheel tegen mijn gewoonte in had ik dit jaar een aanvullende tandartsverzekering genomen. Volgens de Consumentenbond en programma’s als Radar loont een aanvullende tandartsverzekering meestal niet, en ik was het daar jarenlang erg mee eens.

Tot ik zo neurotisch werd dat ik elke 16 weken naar de mondhygiëniste ga om mijn gebit goed schoon te houden. Toen bleek dat ik toch net iets goedkoper uit zou zijn mét een tandartsverzekering.

Voor het bedrag van € 1.618,08 heb ik:

 • 1 basisverzekering met het laagste eigen risico van 385,-
 • Een aanvullende tandartsverzekering van 195,- per jaar TandBeter genaamd

Hoe mijn aanvullende tandartsverzekering een gelukkige greep bleek!

Mijn aanvullende tandartsverzekering bleek een gelukkige greep! Want tot mijn ontzetting wilde de tandarts röntgenfoto’s in 2021 maken van mijn tanden. En ik bleek 3 gaatjes te hebben! En ik ben al zo bang voor de tandarts….

In totaal heeft mijn zorgverzekering 321,96 van mijn tandartskosten vergoed:

 • Mondhygiëniste € 72,36
 • Mondhygiëniste € 60,30
 • Tandarts € 189,30 (dat was voor die gaatjes!)

Mijn investering van 195 euro per jaar in een aanvullende verzekering heb ik dus ruimschoots terugverdiend.

Heb ik recht op een brilvergoeding?

Een andere vraag die op het moment bij mij speelt is de vraag: ‘Heb ik recht op een brilvergoeding?‘ Na het debacle met mijn bril bij Hans Anders kocht ik een bril bij een lokale opticien. Die hielp me uitstekend, want ik schrok wel van de prijs voor mijn brillenglazen.

Ik had nog het montuur van Hans Anders, en betaalde voor mijn brillenglazen 550,-. Ter vergelijking: bij Hans Anders was ik inclusief het montuur 253,10 kwijt.

Is een aanvullende verzekering voor een brilvergoeding verstandig?

Nu wil het geval dat de antikraslaag van mijn bril weer eens heeft losgelaten. Hopelijk valt dit onder de garantie, maar zo niet: zou het dan verstandig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten die recht geeft op een brilvergoeding?

Op vergelijkdezorgverzekeringen.nl staat Ditzo bovenaan als goedkoopste met 3,75 per maand oftewel 45 euro per maand. Met die aanvullende verzekering zou ik 100 euro korting op een bril krijgen.

Maar dan moet ik die bril wel bij Pearle of Eyewish kopen…

Zorgverzekering 2022: kan ik mij verbeteren?!

Als de zorgverzekeraars hun premies bekend maken dient zich weer de vraag aan:

‘Kan ik mij verbeteren als het gaat om mijn zorgverzekering?’ En met verbeteren bedoel ik: kan ik goedkoper uit zijn?

Op 12 november maken de zorgverzekeraars hun premies bekend. Ik ga dan zeker even de goedkoopste zorgverzekering vergelijken.

Qua service heb ik eigenlijk geen klagen. Ditzo is altijd goed en snel bereikbaar via WhatsApp is mijn ervaring. Ik vind dat ideaal! Ik heb het nagekeken, en ik ben al bij hen sinds 2016!

Uitslag poll over overstappen naar een andere zorgverzekeraar

In 2019 plaatste ik een poll waarin ik vroeg: ‘Ga jij overstappen naar een andere zorgverzekeraar?’ Een ruime meerderheid van 69% gaf toen aan dat ze bij hun huidige zorgverzekeraar blijven.

De belangrijkste reden hiervoor is tevredenheid! Dat vind ik bijzonder en positief om te horen. Blijkbaar doen hun zorgverzekeraars iets goed! Zo’n 33% stapt niet over uit angst voor problemen of gedoe.

De mensen die wél willen overstappen doen dat omdat ze goedkoper uit willen zijn.

Ik behoor tot die 69%. Hoewel ik wel serieus heb gekeken naar overstapmogelijkheden, en ik ook wel iets goedkoper uit zou kunnen zijn, blijf ik nu al 5 jaar bij mijn huidige zorgverzekeraar hangen. Dat is vanwege een combinatie van tevredenheid en angst voor gedoe.

Zorgverzekering 2022: tot slot

Jarenlang heb ik alle aanvullende verzekeringen zorgvuldig genegeerd. Ik vond ze onzin, en bovendien te duur. Dit jaar had ik voor het eerst een aanvullende verzekering voor tandzorg. Dat geeft financieel gunstig uitgepakt.

Een brilvergoeding ga ik echter niet doen. De vergoeding vind ik niet aantrekkelijk genoeg.

Leestips

Denk jij dit jaar nog over te stappen van zorgverzekeraar?

Similar Posts

29 Comments

 1. psssst: ditzo kost 45 euro per jaar …..ik denk altijd over overstappen, ik vind zorgverzekeraars boeven, en elke euro die ik kan besparen meegenomen

  1. De korting die je krijgt bij Ditzo is aan je jaarbedrag te zien 1 % ipv de 10% die je hierboven noemt!

 2. Daar ik nu alleen bent veranderd er veel en ik houdt mij er nog niet zo mee bezig of ik mij extra laat verzekeren voor bepaalde zaken of niet. Zal het later wel eens in gaan zien als het zover komt en ach overstappen kost altijd geld en waar ik nu al jaren bent bevalt mij nog steeds na al die jaren.

 3. Ik zit bij De Friesland. Ik ben daar wel tevreden over. Ook heb ik een aanvullende verzekering in de tandkosten. Het moet wel. Zit je in de tandartsstoel en heb je een gaatje wordt er al snel een röntgenfoto van gemaakt. Tandartsen kunnen er wat van. Zelf ga ik ook naar de mondhygiëniste. Fijn dat je erover schrijft en je zoekt het haarfijn uit, is een reminder voor mij dat ik het toch maar weer ga vergelijken met andere verzekeringen. Bedankt voor de info!

 4. Ik blijf gewoon bij mijn eigen verzekering. Wel heb ik het eigen risico omhoog omdat ik er eigenlijk nooit aan de basisrisico kom.

  Love As Always
  Dimario

 5. Dit zijn bij mij ook wel altijd overwegingen, maar dan kijk ik bij mijn huidige verzekeraar welk pakket het beste past. Tandartsverzekering sluit ik altijd af, want je weet maar nooit. Dit jaar had ik recht op 450 euro, maar ik maakte ruim het dubbele aan kosten. Dus ja. Was nuttig en tegelijk voelt het dan zó stom dat je alsnog veel zelf moet betalen.

 6. Fijn zeg dat die aanvullende tandverzekering ook echt van pas kwam voor jou ;) Ik switch zo’n beetje elk jaar via een vergelijkingssite en ben dan eigenlijk altijd voordeliger uit dan wanneer ik bij dezelfde aaanbieder zou blijven.

 7. Je hebt er werk van gemaakt, je moet goed de pro en contra in de gaten houden.
  Want als je alleen naar de premie kijkt en niet waar je voor verzekerd bent kan wel bedrogen uitkomen. Hans

  1. Dank je wel, je remind me eraan dat ik dit ‘rotklusje’ nog even moet doen vóór 2022! Ik ben sinds 2 jaar overgestapt naar FBTO omdat ik het fijn werken vind met modules zelf aan en uit kunnen zetten. Ik heb in 2021 één gekozen module helaas helemaal niet gebruikt. Die gaat er volgend jaar dus uit. Ik ga niet overstappen denk ik :-)

 8. Ik stap nooit over. Niet met zorgverzekering, niet met energieleverancier. Al die rompslomp voor een paar tientjes. Dat is het mij niet waard. Zeker niet omdat ik ook tevreden ben.

 9. Wij wonen in Duitsland en daar is niet zoveel keus in zorgverzekeringen. Zitten al jaren bij dezelfde en denk dat dat ook zo blijft.

 10. Mijn partner en ik stappen niet over. De vergoedingen bij deze verzekering zijn goed. Bril koop ik meestal bij Eyelove, kostte me dit jaar maar €45.

 11. Ik vind het echt een hele lastige, ze hebben de premie bij mij net vorige week fors verhoogd en dat is alleen nog de basis. Ik kon wel huilen. Alles lijkt omhoog geschroefd te worden dit jaar :(

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.