Zorgverzekering: wie is verantwoordelijk? Een lesje van 2700,-

Last updated on January 8th, 2024 at 11:19 am

zorgverzekering

In de krant las ik een artikel over problemen naar aanleiding van een zorgverzekering met de titel: ‘Patiënt moet zelf letten op dure ingreep’.

Het gaat over een mevrouw dit tot haar schrik ruim 1600 euro moest betalen aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch omdat haar zorgverzekering dit niet dekte.

Laten we haar even mevrouw Jansen noemen.

Mevrouw Jansen klaagt dat het ziekenhuis haar had moeten waarschuwen over de hoge kosten.

Wat ging er mis?

Mevrouw Jansen heeft een zorgverzekering bij Zekur. Deze zorgverzekeraar heeft géén contract met het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Mevrouw Jansen vindt dat het ziekenhuis dit bij haar intake had moeten zeggen. Op het moment van de intake moeten immers alle verzekeringsgegevens worden overlegd. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis had meteen kunnen zien dat er geen contract is met Zekur.

Maar ze zeiden niets.

Mevrouw Jansen zegt als ze had geweten dat de ingreep niet vergoed zou worden met haar zorgverzekering, ze een ander ziekenhuis had gekozen.

Omdat mevrouw Jansen weigerde te betalen, sleepte het ziekenhuis haar voor de rechter. Die gaf het ziekenhuis gelijk. Ze moet nu alsnog de rekening betalen + 300 euro aan incassokosten + 800 euro voor alle proceskosten. Dat is dus een dure les voor mevrouw Jansen van 2700,-.

Had het ziekenhuis mevrouw Jansen moeten waarschuwen?

Ook al vind ik dat je zelf goed moet opletten als consument snap ik mevrouw Jansen wel een beetje. Ik vind de informatie rondom zorgverzekeringen vaak erg onduidelijk en onoverzichtelijk. Ook al doe ik enorm mijn best om ze te vergelijken bijvoorbeeld. Maar dat wordt niet makkelijk gemaakt. Mijn huidige zorgverzekeraar Ditzo heeft bijvoorbeeld een pakket Goede Keuze en een pakket Vrije Keuze. Maar wat het verschil in zorgverzekering nou precies is, behalve de prijs, vind ik erg lastig te bepalen.

De vraag komt dan ook bij mij op:

‘Is het zoveel moeite om even te zeggen: ‘Mevrouw, weet u dat uw zorgverzekeraar geen contract met ons heeft? Dat betekent dat u de ingreep niet vergoed krijgt.’

Zo kan een boel leed en gedoe voorkomen worden.

Ook al is het technisch gezien niet de verantwoordelijkheid van het ziekenhuis, een beetje medemenselijkheid in deze wereld vind ik niet verkeerd. Zeker gezien de hoge moeilijkheidsgraad van de informatie rondom een zorgverzekering.

Laat ik het zo zeggen: als ik in het ziekenhuis werkte en de intake deed, dan had ik het even genoemd dat haar zorgverzekeraar geen contract had met het ziekenhuis.

Wat kunnen wij hiervan leren wat betreft onze zorgverzekering?

Het verhaal van mevrouw Jansen is wat ze in het Engels noemen een ‘cautionary tale’. Controleer voor je een medische behandeling ondergaat of jouw zorgverzekeraar een contract heeft met de hulpverlener. Snap je de informatie van je zorgverzekeraar niet?

Vraag dan gewoon direct aan je zorgverlener of ze een contract hebben met je zorgverzekeraar en zo ja, hoeveel en wat er dan vergoed wordt volgens je zorgverzekering. Vraag of ze dit schriftelijk willen bevestigen. Bijvoorbeeld via de mail of een app. Zo heb je de informatie zwart op wit.

Lees hier het artikel.

Wat vind jij van het conflict tussen mevrouw Jansen en het ziekenhuis? En controleer jij altijd of je zorgverzekeraar een contract heeft met je zorgverlener?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

32 Comments

  1. Ik denk dat het toch aan het ziekenhuis is om de patient hierop te wijzen. Ook al is het in de trant van: controleer bij uw verzekeraar of uw behandeling vergoed wordt.
    Ik snap dat het personeel van het ziekenhuis niet bij kan houden tot in detail wat wel en niet vergoed wordt, want een verzekering verandert inhoudelijk ook nogal eens. Maar het voelt toch een beetje krom; je word verwezen door je huisarts, je krijgt een oproep van het ziekenhuis en dan blijkt achteraf dat de behandeling niet vergoed wordt.
    Voor een behandeling vind ik €1600 nog een koopje moet ik zeggen. Ik denk, wat als ze opgenomen had moeten worden? Een opname kost al snel €10.000 per dag.
    Wel terecht trouwens dat ze moest betalen. Het is balen, maar je hebt de behandeling wel gehad. Ze is niet opgelicht en zo te lezen heeft ze ook geen klachten over de behandeling zelf. Het is gewoon een dure les voor mevrouw Jansen. En huisarts en ziekenhuis hebben geleerd dat ze alerter moeten zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.