Zorgverzekering: wie is verantwoordelijk? Een lesje van 2700,-
Last updated on januari 8th, 2024 at 11:19 am
- Wat ging er mis?
- Had het ziekenhuis mevrouw Jansen moeten waarschuwen?
- Wat kunnen wij hiervan leren wat betreft onze zorgverzekering?
In de krant las ik een artikel over problemen naar aanleiding van een zorgverzekering met de titel: ‘Patiënt moet zelf letten op dure ingreep’.
Het gaat over een mevrouw dit tot haar schrik ruim 1600 euro moest betalen aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch omdat haar zorgverzekering dit niet dekte.
Laten we haar even mevrouw Jansen noemen.
Mevrouw Jansen klaagt dat het ziekenhuis haar had moeten waarschuwen over de hoge kosten.
Wat ging er mis?
Mevrouw Jansen heeft een zorgverzekering bij Zekur. Deze zorgverzekeraar heeft géén contract met het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Mevrouw Jansen vindt dat het ziekenhuis dit bij haar intake had moeten zeggen. Op het moment van de intake moeten immers alle verzekeringsgegevens worden overlegd. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis had meteen kunnen zien dat er geen contract is met Zekur.
Maar ze zeiden niets.
Mevrouw Jansen zegt als ze had geweten dat de ingreep niet vergoed zou worden met haar zorgverzekering, ze een ander ziekenhuis had gekozen.
Omdat mevrouw Jansen weigerde te betalen, sleepte het ziekenhuis haar voor de rechter. Die gaf het ziekenhuis gelijk. Ze moet nu alsnog de rekening betalen + 300 euro aan incassokosten + 800 euro voor alle proceskosten. Dat is dus een dure les voor mevrouw Jansen van 2700,-.
Had het ziekenhuis mevrouw Jansen moeten waarschuwen?
Ook al vind ik dat je zelf goed moet opletten als consument snap ik mevrouw Jansen wel een beetje. Ik vind de informatie rondom zorgverzekeringen vaak erg onduidelijk en onoverzichtelijk. Ook al doe ik enorm mijn best om ze te vergelijken bijvoorbeeld. Maar dat wordt niet makkelijk gemaakt. Mijn huidige zorgverzekeraar Ditzo heeft bijvoorbeeld een pakket Goede Keuze en een pakket Vrije Keuze. Maar wat het verschil in zorgverzekering nou precies is, behalve de prijs, vind ik erg lastig te bepalen.
De vraag komt dan ook bij mij op:
‘Is het zoveel moeite om even te zeggen: ‘Mevrouw, weet u dat uw zorgverzekeraar geen contract met ons heeft? Dat betekent dat u de ingreep niet vergoed krijgt.’
Zo kan een boel leed en gedoe voorkomen worden.
Ook al is het technisch gezien niet de verantwoordelijkheid van het ziekenhuis, een beetje medemenselijkheid in deze wereld vind ik niet verkeerd. Zeker gezien de hoge moeilijkheidsgraad van de informatie rondom een zorgverzekering.
Laat ik het zo zeggen: als ik in het ziekenhuis werkte en de intake deed, dan had ik het even genoemd dat haar zorgverzekeraar geen contract had met het ziekenhuis.
Wat kunnen wij hiervan leren wat betreft onze zorgverzekering?
Het verhaal van mevrouw Jansen is wat ze in het Engels noemen een ‘cautionary tale’. Controleer voor je een medische behandeling ondergaat of jouw zorgverzekeraar een contract heeft met de hulpverlener. Snap je de informatie van je zorgverzekeraar niet?
Vraag dan gewoon direct aan je zorgverlener of ze een contract hebben met je zorgverzekeraar en zo ja, hoeveel en wat er dan vergoed wordt volgens je zorgverzekering. Vraag of ze dit schriftelijk willen bevestigen. Bijvoorbeeld via de mail of een app. Zo heb je de informatie zwart op wit.
Lees hier het artikel.
Wat vind jij van het conflict tussen mevrouw Jansen en het ziekenhuis? En controleer jij altijd of je zorgverzekeraar een contract heeft met je zorgverlener?
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
een goeie verzekering is alles
Een @->- voor jou.
Het ziekenhuis had het moeten melden. Als je een ingreep moet ondergaan heb je wel andere dingen aan je hoofd. Ik vind dit een schandelijke manier. En alsof het nogal gemakkelijk is om na te gaan bij de verzekering. Voordat je iemand aan de telefoon hebt of gemaild is je bloeddruk tot het plafond.
er zijn zoveel zorgverzekeraars, denk je dat het personeel weet met wie het ziekenhuis allemaal zaken doet. Ik vind het de verantwoordelijkheid van mevrouw zelf. Ze heeft zelf een verzekering die niet alles dekt, dan moet je het uitzoeken ook.
Love As always
Dimario
Zekur had die mevrouw dat moeten uitzoeken. Niet betalen en een proces aan je broek krijgen roep je over jezelf af.
LOL. Ik geniet van je woordspeling Sjoerd : )
Ik denk ook dat de mevrouw had moeten opletten. Ze heeft zelf gekozen voor een verzekering die niet met alle ziekenhuizen een contract heeft.
Daarom laat ik mijn verzekering alles uitzoeken. Dat deed ik ook met mijn second opinion. Dan weet ik zeker dat het goed zit.
Ik snap wel dat mevrouw er gewoon vanuit ging dat er een contract was. Als ik naar een ziekenhuis ga, heb ik toch ook het idee dat er sowieso een contract is met de zorgverzekering, maar niet dus. Bij instellingen als de ggz check ik het wél altijd, omdat die lang niet altijd contracten afsluiten met (alle) verzekeraars. En ja, ik snap dat het de verantwoordelijkheid van mevrouw is, maar sjongejonge, ik zou het als medewerker van het ziekenhuis toch even genoemd hebben.
Dat sentiment heb ik ook Naomi.
Het is onderhand bekend genoeg dat je verzekering niet met alle ziekenhuizen contracten heeft, het zou je eerste vraag moeten zijn.
Neemt niet weg dat het ook de eerste mededeling zou moeten zijn van het ziekenhuis tegen iedere nieuwe patiënt.
Tja, ik ben altijd bang dat iets niet vergoed wordt.
En zó moeilijk is het niet.
Je hebt in principe twee soorten verzekeringen: natura en restitutie.
Bij natura betaal je minder, maar kun kun je alléén terecht bij gecontracteerde zorgverleners. Die moet je vóóraf checken in hun Zorggids.
Bij een restitutie polis kun je overal terecht, is er geen contract met jouw verzekeraar, dan krijg je de marktconforme waarde vergoed. Dat klopt meestal wel.
Het is geen rocket science vind ik. En bij het uitzoeken van de verzekering heb ik mijn kinderen geholpen, die helpen weer vrienden, enz.
Wel vervelend is dat met de hulpverlening in de GGZ in 2023 de (dure) restitutie polissen óók de vergoedingen gaan beperken. Dat vergt uitzoekwerk. Mijn GGZ hulpverlener heeft me daar wel op gewezen gelukkig.
Je legt het aangenaam duidelijk uit Pakketje! Dankjewel! Ik vond het verschil tussen natura en ‘dat andere’ best lastig.
Ik weet dit omdat ik een aantal keer heb gewerkt bij verschillende zorgverzekeraars. Daarvoor had ik daar geen idee van. Dus ja, ik controleer dat, maar ik kan me zo goed voorstellen dat niet iedereen dat doet. Ik vind dat mevrouw Jansen een punt heeft.
In 1e instantie mevrouw zelf natuurlijk.
Ze waarschuwen er vaak genoeg voor.
Maar…….
Leuker kunnen ze het misschien niet maken, maar wel makkelijker.
Dat heb je mooi gezegd Aukje.
Zekur is de prijsvechter van Univé. Die heeft een zeer beperkte dekking om de premie te drukken. Eigenlijk is het bedacht voor jongeren die weinig mankeren. Bij het kiezen van een dergelijke verzkering weet je dat niet alles (of erg beperkt) wordt gedekt. Bij elke verzekering wordt gezegd, bij twijfel contact opnemen, Dat gaat bij partijen als Zekur ook erg lastig. Denk aan alleen chatten of hoge belkosten met lange wachttijden.
Zelf zit ik bij een verzekering die maar 1 pakket heeft en met alle zorgverleners afspraken heeft. Is zeker geen prijsvechter, maar wel een echte ‘onderlinge’, dus geen winstoogmerk. Dwz als ze geld overhouden dan krijgen de verzerkerden dat aan het eind van het jaar terug. Univé en nog een aantal beweren ook zonder winstoogmerk te werken, maar zitten in een groep die wel winst voor de aandelhouders wil hebben.
Dat klinkt als een heel prettige verzekeraar Ximaar. Mag ik weten hoe die heet?
DSW
Om wat voor ingreep gaat het hier? Het maakt wel uit of het gaat om bijvoorbeeld dotteren of om een ooglidcorrectie. Bij alle ingrepen die onder “niet noodzakelijk” of “twijfelachtig noodzakelijk” vallen, is het verstandig om je kleine lettertjes na te lezen want daar zijn de verschillen in dekking het grootst.
Ik ben door zorgverleners wel eens gevraagd om mijn dekking na te kijken. Voorbeelden: orthopedische zolen, steunkousen, laseren bloedvaatjes. Steunkousen worden vergoed, de rest heb ik zelf betaald.
Goede vraag. Dat staat helaas niet in het artikel.
Ik vind ook dat je zelf verantwoordelijk bent. Ik denk niet dat je kunt verwachten dat het ziekenhuis je waarschuwt. Jíj sluit die verzekering af. En als het goed is, heb je dan de voorwaarden goed bekeken. Om dan achteraf een rechtszaak aan te spannen omdat je niet goed opgelet hebt, vind ik best raar.
Het ziekenhuis spande de rechtszaak aan Nicky, niet de mevrouw. Die betaalde gewoon niet ; )
Als ik een oproep krijg voor de oogarts,staat er altijd onder aan de brief de waaschuwing,om na te gaan of je verzekering vergoed. Dat vind ik netjes
Dat vind ik een goede waarschuwing inderdaad in zo’n brief! Dat attendeert je er als cliënt toch even op.
je zou van minder schrikken
hiervoor een juridisch gevecht aangaan, kan slechts tot grotere kosten leiden
het ziekenhuis had er die dame wel mogen op wijzen
groeten
dit heb ik nogal gehoord, eerst promoten ze in belgie dat je geen zorgverzekering moet nemen. Weken later zeggen ze toch beter één namen. Iemand vertelde toen zijn verhaal over dat hij zijn kosten nu zelf allemaal moet betalen. Het is beter om mensen er goed voor te waarschuwen dan dat ze niks weten.
Ik ben het er absoluut mee eens dat ze eerst hadden kunnen zeggen dat mevrouw niet vergoed was als zij haar behandeling in hun ziekenhuis zou hebben. Ik snap dat ze moet betalen uiteindelijk, maar de manier waarop is niet netjes geweest.
Als Bosschenaar lopen mijn man en ik het Jeroen Bosch Ziekenhuis hard voorbij. Wij hebben alleen maar slechte ervaringen met dit ziekenhuis. Ik ben niet verbaasd dat deze situatie zo verlopen is. Wij hebben onze behandelingen in Bernhoven Ziekenhuis in Uden en het Radboud in Nijmegen. Absoluut geen spijt van deze keuzes. Een warm bad bij beide ziekenhuizen ten opzichte van het Jeroen Bosch ziekenhuis…
Goed om te horen van iemand die ervaring heeft met dit ziekenhuis Janie. Dankjewel.
Amerikaanse toestanden, daar gaat het ook zo.
Zij gaan nog een stapje verder kun je niet betalen of ben je niet verzekerd ben je niet welkom.
Een voordeel je krijgt ook geen onverwacht hoge rekening. Hans
Ik denk dat het toch aan het ziekenhuis is om de patient hierop te wijzen. Ook al is het in de trant van: controleer bij uw verzekeraar of uw behandeling vergoed wordt.
Ik snap dat het personeel van het ziekenhuis niet bij kan houden tot in detail wat wel en niet vergoed wordt, want een verzekering verandert inhoudelijk ook nogal eens. Maar het voelt toch een beetje krom; je word verwezen door je huisarts, je krijgt een oproep van het ziekenhuis en dan blijkt achteraf dat de behandeling niet vergoed wordt.
Voor een behandeling vind ik €1600 nog een koopje moet ik zeggen. Ik denk, wat als ze opgenomen had moeten worden? Een opname kost al snel €10.000 per dag.
Wel terecht trouwens dat ze moest betalen. Het is balen, maar je hebt de behandeling wel gehad. Ze is niet opgelicht en zo te lezen heeft ze ook geen klachten over de behandeling zelf. Het is gewoon een dure les voor mevrouw Jansen. En huisarts en ziekenhuis hebben geleerd dat ze alerter moeten zijn.
Ja, het is inderdaad een belangrijke les om als patiënt goed op te letten en te controleren.