Reacties

Rolluiken versus vensters en gordijnen — 19 reacties

 1. Wij hebben luxaflex ipv gordijnen. Gordijnen vind ik warmer staan, het dempt het geluid en het scheelt in de stookkosten. Doordat wij ook een houtenvloer hebben, klint de woonkamer echt wel 'hol'. de luxaflex hebben wij eigenlijk alleen maar 's zomers dicht, als wij weg zijn,ivm de zon. Wij hebben geen inkijk, anders hadden er zeker wel gordijnen gehangen.

 2. Wij wonen helemaal vrij en ook nog 30 meter van de weg maar sluiten iedere avond de overgordijnen vanwege de warmte en de gezelligheid. Voor inkijk hoeven we het niet te doen. En inderdaad het is net wat de dame hier boven schrijft het klinkt veel minder hol in huis.
  Wij hebben geen rolluiken.

 3. Wij hebben gordijnen, dat vind ik wel net zo prettig. Luiken zouden mij ook prima zijn, hoewel ik liever niet 's nachts of 's avonds nog een rondje maak. Ik ga ze niet als een gek direct ophangen, ook vanwege de kosten, maar uiteindelijk is het altijd wel het plan dát overal IETS komt dat dicht kan.

 4. Wel grappig - vensters noemen wij hier (in België) het glas - en die dingen die je man gaat dicht doen elke avond noemen we luiken....
  Wij hebben op alle slaapkamers rolluiken - pikkedonker moet het zijn, wil ik in slaap vallen. Er hangen ook lamellen tegen de inkijk overdag (lamellen=vertikale latjes <-> luxaflex= horizontale latjes) - deze hingen er al toen we hier kwamen wonen, maar ik vind ze wel heel handig.
  In de leefruimte doen we als het donker is alles toe - we zitten in een tussenwoning en de veel te nieuwsgierige buren durven gerust een uurtje in de tuin te gaan staan kijken wat wij aan het doen zijn - en dat is me net iets te veel van het goede ;-)

 5. ik heb voor glasgordijnen en dubbele overgordijnen. In de avond gaan de overgordijnen dicht. Puur alleen al voor de stookkosten. Ondanks het dubbel glas scheelt het toch een 10 procent zeggen de wetenschappers. De lucht achter de gordijnen is veel kouder als ik in de ochtend de gordijnen weer open doe. Maar buiten dat is de inkijk hier enorm en het geeft mij een huiselijk gevoel als ze dicht zijn.

 6. We hebben rolluiken, want ons huis stamt uit de tijd dat de vensters (zoals jij ze noemt) niet meer in gebruik waren. Helaas.
  En ik doe de gordijnen 's avonds dicht, gezellig en warm.

 7. Hier luxaflex, hele oude, die er al in zaten.
  Ik wil het potdicht als het donker is, anders denk ik dat ik begluurd word (kinderlijke angst die nooit over gaat, vrees ik..)
  We bestellen binnenkort ander luxaflex, van stof, huiselijker en nog steeds potdicht.
  We hebben ook rolluiken aan sommige ramen. Ik vind het prettig, vanwege de isolerende werking, sommige ramen zijn enkel glas.. En dat voel je!!!

 8. Gordijnen hebben als voordeel dat ze ook geluid opnemen. Dan klinkt je huis minder hol. Rolluiken laten geen licht door, mensen kunnen dan prima slapen, behalve als ze dan eens ergens slapen waar het niet stikke donker is. Is echt een nadeel van gewenning.
  Hier nog geen gordijnen, wel luxaflex. Over een tijdje hoop ik ook weer gordijnen te hebben. Doe ik alleen de voorkant dicht en in de winter ook de achterkant tegen de kou.

 9. Wij wonen in een oud boerderijtje, aan de rand van Varsseveld. Onze voortuin is 20 meter diep met een beukenhaag ervoor, dus inkijk hebben we niet.
  We hebben geen gordijnen, maar rolgordijnen (voor de sier....)
  Aan de hoge voorramen hebben we vensters die we sluiten bij extreme kou (het scheelt echt) maar ook bij erge hitte (dan blijft het binnen koel...)
  Zelf hou ik ervan om een oud huis in de oude stijl te laten.....Dus aan ons huis geen rolluiken.....

  Succes!!!!!

 10. Ik hou van zachte, fluwelige gordijnen. En als ik 's-avonds alleen zit wil ik ze dicht hebben. Anders denkt iedereen die langs loopt: zit ze nu alweer achter de computer ;-)

 11. wij hebben rolgordijnen... die kun je zelf zo laag laten zakken als je zelf wilt. Ik hou niet van een groot donker vlak, maar ook niet van een hermetisch afgesloten ruimte.. Ik vind dit perfect..

  groetjes

 12. Hier ook vensters.
  En geloof me, het scheelt enorm als je ze met koude dagen dichtdoet!
  Helaas, moet er ook iemand zijn die ze s'morgens weer opendoet. Ook als je vroeg ( nog donker) naar je werk moet. En dan in een wit uniformpje loopt. En de luiken dus vooral dicht zijn als het heel koud is! Je in het donker geen hand voor ogen ziet ( buitengebied, geen lantaarns. En je dus bijna een misdadiger voelt als je in het donker met je zaklantaarntje om het huis stiefelt.
  Zie je het plaatje?
  groetjes, Franca.

 13. Jullie hebben gelijk wat betreft het geluidsdempende effect van gordijnen: het klinkt hier in huis inderdaad nog best hol! Nu snap ik waarom.

  @Hanneke: volgens mij wonen wij vlakbij elkaar! Ik woon op 5 minuten fietsen van Westendorp. Als kind kochten we altijd spijkerbroeken bij Duthler. Ken je die?

  • Hoi Hanneke,

   Duthler is inderdaad wel dé winkel van Varsseveld. Ik mis alleen de gratis koffie heel erg! Ik vond dat gezelliger dan het restaurant dat er nu in huist.

   Ik ken jouw huisje niet, maar het klinkt wel heel karakteristiek!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>