Rolluiken versus vensters en gordijnen

In ons oude huis hadden we gordijnen: helaas waren ze te kort, én te smal. Dus zelfs als ze dicht waren, waren ze niet echt dicht. Maar dat gaf niet, want dichte gordijnen gaven me een claustrofobisch gevoel, dus ik had ze toch altijd open. En aangezien onze woonkamer aan de achtertuin grensde, hadden we ook geen last van inkijk.

Nu wonen we in het buitengebied, en hebben nog geen gordijnen, en eerlijk gezegd blief ik ze ook niet. Afgezien van de kostenpost, krijg ik nog steeds een opgesloten gevoel van dichte gordijnen. Maar mijn man heeft het gevoel dat hij in een vissekom zit, voor iedereen zichtbaar. Persoonlijk kan me dat niet schelen: we zitten er toch gezellig bij?!

Maar gisteravond besloot mijn man dan maar de vensters aan de buitenkant van het huis dicht te doen. Daarmee treedt hij in de voetsporen van mijn oma die elke avond een rondje om het huis maakte, en dan alle vensters sloot. Destijds was een belangrijke motivatie om de kou te weren! En ‘s ochtends maakte ze hetzelfde rondje en deed ze allemaal weer open.

Vensters gezelliger dan rolluiken

Ik vind vensters wel gezellig! Van mij hoeven ze niet dicht, maar voor wie het gevoel heeft ‘te kijk’ te zitten, vormen ze een goed alternatief voor gordijnen. Mijn ouders hebben rolluiken, waarvan ik minder gecharmeerd ben. Hoewel die wel als voordeel hebben dat je ze van binnenuit kunt dichtdoen, én dat ze je huis inbraakveilig maken! Die vensters van ons, kan iedere dief openen natuurlijk.

Lees ook mijn post over gordijnen voor dakramen.

Hebben jullie rolluiken of vensters?
En hoe denk je over gordijnen?

Neem een email abonnement!

Similar Posts

19 Comments

 1. Wij hebben luxaflex ipv gordijnen. Gordijnen vind ik warmer staan, het dempt het geluid en het scheelt in de stookkosten. Doordat wij ook een houtenvloer hebben, klint de woonkamer echt wel ‘hol’. de luxaflex hebben wij eigenlijk alleen maar ‘s zomers dicht, als wij weg zijn,ivm de zon. Wij hebben geen inkijk, anders hadden er zeker wel gordijnen gehangen.

 2. Wij wonen helemaal vrij en ook nog 30 meter van de weg maar sluiten iedere avond de overgordijnen vanwege de warmte en de gezelligheid. Voor inkijk hoeven we het niet te doen. En inderdaad het is net wat de dame hier boven schrijft het klinkt veel minder hol in huis.
  Wij hebben geen rolluiken.

 3. Wij hebben gordijnen, dat vind ik wel net zo prettig. Luiken zouden mij ook prima zijn, hoewel ik liever niet ‘s nachts of ‘s avonds nog een rondje maak. Ik ga ze niet als een gek direct ophangen, ook vanwege de kosten, maar uiteindelijk is het altijd wel het plan dát overal IETS komt dat dicht kan.

 4. Wel grappig – vensters noemen wij hier (in België) het glas – en die dingen die je man gaat dicht doen elke avond noemen we luiken….
  Wij hebben op alle slaapkamers rolluiken – pikkedonker moet het zijn, wil ik in slaap vallen. Er hangen ook lamellen tegen de inkijk overdag (lamellen=vertikale latjes <-> luxaflex= horizontale latjes) – deze hingen er al toen we hier kwamen wonen, maar ik vind ze wel heel handig.
  In de leefruimte doen we als het donker is alles toe – we zitten in een tussenwoning en de veel te nieuwsgierige buren durven gerust een uurtje in de tuin te gaan staan kijken wat wij aan het doen zijn – en dat is me net iets te veel van het goede ;-)

 5. ik heb voor glasgordijnen en dubbele overgordijnen. In de avond gaan de overgordijnen dicht. Puur alleen al voor de stookkosten. Ondanks het dubbel glas scheelt het toch een 10 procent zeggen de wetenschappers. De lucht achter de gordijnen is veel kouder als ik in de ochtend de gordijnen weer open doe. Maar buiten dat is de inkijk hier enorm en het geeft mij een huiselijk gevoel als ze dicht zijn.

 6. We hebben rolluiken, want ons huis stamt uit de tijd dat de vensters (zoals jij ze noemt) niet meer in gebruik waren. Helaas.
  En ik doe de gordijnen ‘s avonds dicht, gezellig en warm.

 7. Hier luxaflex, hele oude, die er al in zaten.
  Ik wil het potdicht als het donker is, anders denk ik dat ik begluurd word (kinderlijke angst die nooit over gaat, vrees ik..)
  We bestellen binnenkort ander luxaflex, van stof, huiselijker en nog steeds potdicht.
  We hebben ook rolluiken aan sommige ramen. Ik vind het prettig, vanwege de isolerende werking, sommige ramen zijn enkel glas.. En dat voel je!!!

 8. Gordijnen hebben als voordeel dat ze ook geluid opnemen. Dan klinkt je huis minder hol. Rolluiken laten geen licht door, mensen kunnen dan prima slapen, behalve als ze dan eens ergens slapen waar het niet stikke donker is. Is echt een nadeel van gewenning.
  Hier nog geen gordijnen, wel luxaflex. Over een tijdje hoop ik ook weer gordijnen te hebben. Doe ik alleen de voorkant dicht en in de winter ook de achterkant tegen de kou.

 9. Wij wonen in een oud boerderijtje, aan de rand van Varsseveld. Onze voortuin is 20 meter diep met een beukenhaag ervoor, dus inkijk hebben we niet.
  We hebben geen gordijnen, maar rolgordijnen (voor de sier….)
  Aan de hoge voorramen hebben we vensters die we sluiten bij extreme kou (het scheelt echt) maar ook bij erge hitte (dan blijft het binnen koel…)
  Zelf hou ik ervan om een oud huis in de oude stijl te laten…..Dus aan ons huis geen rolluiken…..

  Succes!!!!!

 10. Ik hou van zachte, fluwelige gordijnen. En als ik ‘s-avonds alleen zit wil ik ze dicht hebben. Anders denkt iedereen die langs loopt: zit ze nu alweer achter de computer ;-)

 11. wij hebben rolgordijnen… die kun je zelf zo laag laten zakken als je zelf wilt. Ik hou niet van een groot donker vlak, maar ook niet van een hermetisch afgesloten ruimte.. Ik vind dit perfect..

  groetjes

 12. Hier ook vensters.
  En geloof me, het scheelt enorm als je ze met koude dagen dichtdoet!
  Helaas, moet er ook iemand zijn die ze s’morgens weer opendoet. Ook als je vroeg ( nog donker) naar je werk moet. En dan in een wit uniformpje loopt. En de luiken dus vooral dicht zijn als het heel koud is! Je in het donker geen hand voor ogen ziet ( buitengebied, geen lantaarns. En je dus bijna een misdadiger voelt als je in het donker met je zaklantaarntje om het huis stiefelt.
  Zie je het plaatje?
  groetjes, Franca.

 13. Hier geen luiken. Helaas moet ik zeggen. Wel overal dikke gordijnen. En die gaan ‘s avonds dicht. Niet voor de inkijk want die hebben we niet maar voor behoud van de warmte.

 14. Jullie hebben gelijk wat betreft het geluidsdempende effect van gordijnen: het klinkt hier in huis inderdaad nog best hol! Nu snap ik waarom.

  @Hanneke: volgens mij wonen wij vlakbij elkaar! Ik woon op 5 minuten fietsen van Westendorp. Als kind kochten we altijd spijkerbroeken bij Duthler. Ken je die?

  1. Hoi Hanneke,

   Duthler is inderdaad wel dé winkel van Varsseveld. Ik mis alleen de gratis koffie heel erg! Ik vond dat gezelliger dan het restaurant dat er nu in huist.

   Ik ken jouw huisje niet, maar het klinkt wel heel karakteristiek!

 15. :-) ik ben ook niet zo gordijnerig :-) heb achter wel een soort van inbetween gordijnen hangen die ook open geschoven kunnen en meestal zijn :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.