Inkijk? 4 x voorkomen dat mensen naar binnen kijken!

inkijk

Hier op het platteland heb ik er geen last van, maar als je aan een straat woont kun je te maken krijgen met inkijk.

Dat wil zeggen dat mensen makkelijk in je woonkamer kunnen kijken.

Naar binnen kijken is verleidelijk…

Ik moet bekennen dat ik zelf ook erg de neiging heb om bij mensen naar binnen te kijken… Als er geen gordijnen hangen, is het erg verleidelijk om een blik naar binnen te werpen. Ik vind het altijd leuk om te zien hoe mensen wonen, en hoe ze het hebben ingericht.

Maar de meeste mensen vinden dit natuurlijk niet erg relaxed. Het is niet fijn als je lekker lui op de bank wilt hangen, en iedereen je daar ziet liggen. Daarom zijn er allerlei dingen verzonnen tegen inkijk.

Hier onder een overzicht van methodes om inkijk te voorkomen!

Hoe voorkom je dat mensen je huis inkijken?

1. Inkijk verminderen met gordijnen

Tsja, die zag je wel aankomen denk ik. Gordijnen zijn natuurlijk de eerste oplossing waaraan mensen denken als het gaat om meer privacy in je huis. Hoewel gordijnen daarnaast ook een functie kunnen hebben om kou en warmte tegen of vast te houden.

Als je gordijnen vooral gebruikt tegen inkijk dan zijn plisségordijnen een leuke optie. Waar gewone gordijnen alleen naar links en rechts openen en rolgordijnen alleen van beneden naar boven, kunnen plisségordijnen namelijk twee kanten op. Je kunt een plisségordijn van boven openen, van onderen, of in het midden van je raam hangen.

Geen idee wat je je hierbij moet voorstellen? Hie onder een voorbeeld:

Plissegordijnen van Doehetbudget.nl
Plissegordijnen van Doehetbudget.nl

2. Inkijk verminderen met planten!

In de jaren zeventig was het erg in de mode om de hele vensterbank vol te bouwen met een soort oerwoud aan planten. Al die planten hielden meteen nieuwsgierige blikken tegen. Anno 2017 hebben veel mensen twee van die enorme grijze vazen naast elkaar in de vensterbank van het woonkamerraam staan. Hoe groter de vazen, hoe meer ze het zicht beperken.

3. Raamscherm tegen inkijk

Een raamscherm tegen inkijk heb je al voor 6,95 bij de Action. Zoals deze:

raamscherm action

Nog meer raamschermen van de Action

Hieronder twee knipsels van raamschermen van de Action die ze in het verleden verkochten:

raamschermen action

Action kamerschermen

Het assortiment van de Action wisselt voortdurend. Het is dus een kwestie van ‘in de gaten houden’.

Raampaneel tegen inkijk: ook bij bol.com!

Heb je nu meteen raampanelen tegen inkijk nodig? Je vindt ze ook bij bol.com! Zoals deze:

raamscherm tegen inkijk

Of dit raampaneel van glas in lood:

raamscherm tegen inkijk

Raamschermen Xenos

Officiële raamschermen hebben ze op het moment niet bij Xenos. Maar onderstaande staande decoratie krans kun je prima als raamscherm gebruiken:

raamscherm Xenos

Raamscherm Ikea hack

Ikea verkoopt helaas geen raampanelen of raamschermen. Maar op het blog WeDef vind je een tutorial hoe je zelf een raampaneel kunt maken van een Ikea gordijntje en een paar latjes.

4. Raamfolie

Last but zeker not least: raamfolie. Raamfolie plak je op je raam. Het helpt enorm bij privacy.

Zie ook Rolgordijn op maat en je deur pimpen met een deursticker.

Hoe denk jij over inkijk in je huis? En heb je nog aanvullende tips tegen nieuwsgieirge blikken.?

Similar Posts

73 Comments

 1. Wij zijn al een hele tijd bezig om plisse gordijnen te kopen maar kunnen steeds de juiste niet vinden (of veel te duur). Nu staan er wat planten en hebben we het rolluik aan de buitenkant gewoon een stukje laag hangen als we geen inkijk willen. Niet ideaal maar het doet zn werk.

 2. Je kan bij sommige mensen echt alles zien. Bijna letterlijk wat ze op hun boterham doen elke morgen. Ik vind dat echt geen goed idee. Alles van waarde ligt in het zicht(inbrekers), maar ook andere idioten zien bijvoorbeeld gelijk als er een vrouw alleen woont. En heb je er een hekel aan als mensen bij je binnenkijken regel dan gewoon iets voor de ramen. Wat dat is hangt af van je smaak en de hoogte van je irritatie wat betreft de inkijk.

 3. Wij hebben geen gordijnen oid. Ik hou daar echt niet van. We hebben wel rolgordijnen die we s avonds dicht doen anders kijken de mensen in de trein zo naar binnen!???????? Maar wij hebben een hele diepe voortuin en hebben hoge struiken aan t eind ,of begin, ervan. Dus niemand kan naar binnen kijken als ze langs lopen!

 4. Ik heb raamfolie beneden aan de voorkant en verder nergens iets en ook geen inkijk. Ik hou ervan om vrij naar buiten te kijken, scheelt dat ik geen huizen aan de overkant heb. In de buurt waar ik woon zijn mensen erg nieuwsgierig en toen ik hier pas woonde en nog niets voor de ramen had, zwaaide ik altijd als mensen naar binnen keken, was het meteen afgelopen :-)

 5. aah, goeie! Ik heb luxaflex voor de ramen en als je die in de goede stand zet is het knap lastig om naar binnen te kijken.

 6. Ik vind dat hoogst onprettig. Iemand had mij een keer op de bank zien liggen slapen. Toen hebben we folie gekocht en dat gaat er niet meer af!

  1. Maaike, dat is een hele goede aanvulling! Je kunt inkijk natuurlijk ook voorkomen door buiten iets te doen. In mijn post besteedde ik eigenlijk alleen aandacht aan de binnenkant.

 7. Wij hebben aan de voorkant ook grote ramen. Er hangen nu nog de lamellen van de vorige bewoner, dus nog erg op zoek naar de juiste vervanging

 8. Ik kan mij hier heel erg aan ergeren soms als ik zie dat mensen naar binnen staren ga ik zwaaien :-) Of ik doe onze gordijnen dicht…

  1. Wonderlijk dat mensen zo graag naar binnen kijken eigenlijk! Hoewel ik zelf dus ook de neiging heb. Maar ik weet dat het niet hoort, dus ik probeer het niet te doen.

   Groot gelijk dat je zwaait. Ik zou me dan echt schamen dat ik betrapt was : )

 9. Echt hatelijk als mensen zo binnen kijken. Onze ramen zijn nog niet afgewerkt dus we kunnen nog geen gordijnen hangen. Ons huis staat niet direct aan de straatkant maar je ziet mensen toch echt binnen kijken

 10. Ik betrap me er zelf ook op. Als ik savonds de honden uit ga laten kijk ik iedere keer weer binnen bij een vrouw die op de hoek woont, maar die heeft gordijnen niet dicht en er niet veel voor staan en als ik dan iets zie bewegen tsja. Vorige keer zwaaide ze naar mij, volgende ochtend bood ik me excuus aan maar ze vond het niet erg

  1. Misschien vindt zij het ook wel gezellig! Ik vind het goed van je dat je je verontschuldigde. Fijn dat ze er positief op reageerde. Je bedoelt er natuurlijk ook niks vervelends mee. Maar het is zo verleidelijk om te kijken.

 11. Ik ben ook echt zo’n naar binnen kijker ????. Je kunt ook gewoon erg makkelijk binnenkijken als het buiten donker is en iedereen heeft lichten aan. Ik vind het niet zo heel erg als mensen naar binnen kijken, dan moeten we zelf de gordijnen maar dicht doen. Maar dat doen we niet, want naar langslopende mensen kijken is ook fijn!

 12. Persoonlijk ben ik erg op mijn rust en privacy gesteld en ik vind het dan ook helemaal niet prettig om in de kijker te zitten als ik thuis ben. Ik snap daarom helemaal dat mensen behoefte hebben aan zulke tips! Voor ons huis loopt een voetpad en in het begin kwam het regelmatig voor dat mensen naar binnen keken als ik in de keuken stond. Irritant vond ik dat, haha! Daarom hebben we gekozen voor een stukje raamfolie, zodat de helft van het raam bedekt is, ik wel naar buiten kan kijken (en daglicht heb), maar mensen niet goed naar binnen kunnen kijken. Win-win! :-)

 13. Wat vind ik je blog toch heerlijk! Ik verhuis deze zomer en gelukkig heb ik hier niet zo snel last van maar ik zal er aan denken om het terug te lezen wanneer ik een huisje huisje heb en geen apartement dat vrij verscholen zit. Ik ben zelf wel iemand die naar binnen kijkt, maar niet om de privacy te schenden. Ik vind het intrieur van andere mensen gewoon interessant. Ik zwaai ook altijd gewoon naar mensen zodat ze me zien, ik denk dat dat gewoon vriendelijk is.

  1. Dank je voor je fijne compliment voor mijn blog. Dat vind ik helemaal leuk om te lezen : )

   Net als jij vind ik het leuk om te zien hoe mensen wonen en hoe ze het hebben ingericht.

 14. Wij hebben luxaflex en daarmee kan je een hoop regelen; of je zelf naar buiten wil kijken en er naar binnen gekeken mag worden, of ietsje schuiner dat er niet naar binnen gekeken kan worden. Ik vind ze ideaal, ze gaan alle kanten op en je hem half laten hangen, helemaal naar beneden of helemaal naar boven. Veel variatie dus. Wat ik de laatste tijd zo veel zie hier bij in de straten is dat iedereen rolgordijnen heeft die altijd alleen maar dicht zijn, beneden, boven, alsof het holbewoners zijn. Ik erger me daar soms aan, niet omdat ik dan niks kan zien (haha) maar meer omdat ik er zo´, afgesloten en geblokkeerd gevoel van krijg. Er zit geen sjeu maar aan de huizen op die manier. Alles zit pot- en potdicht. Nou ja, ieder zijn dingen natuurlijk…

  1. Dat zou mij benauwen inderdaad. Ik kan me voorstellen dat het ook niet zo gezellig staat in een straat. Misschien zijn die mensen overdag allemaal weg of zo? Ik zou niet de hele dag zonder daglicht kunnen.

 15. Ik heb gordijnen maar dat vind ik overdag toch vervelend dus dan gooi ik ze open. Het voordeel is dat bij ons de woonkamer op 1 hoog is en de slaapkamer op de begane grond dus daar zit meestal overdag toch niemand wanneer men naar binnen kijkt.

 16. Ik vind het heerlijk om bij mensen naar binnen te kijken, mn hoe het er bij hen uitziet.
  Vervolgens verbaas ik me hoe ze in de kijkert zitten, zie ook veel blauwe schermpjes!

  Ik sluit vrijwel nooit de overgordijnen, doch heb ook geen inkijk.

  Je kunt ook nog denken tegen inkijk om screens naar beneden te laten zakken of binnenluiken te plaatsen.

  Pas ik bij mijn zus op, daar laat ik in de keuken het rolgordijn zakken en sluit aan de achterzijde de gordijnen. Dit geeft wel een warm en behaaglijk gevoel in de winter.

  Toch is het in Nederland vriendelijker dan in Belgie of andere Zuid Europese landen, waar glasgordijnen of luiken dicht zitten.
  Ik zou me opgesloten voelen!

  1. Ja, het schijnt ook wel typisch Nederlands te zijn om de gordijnen open te hebben. Zelf heb ik de gordijnen ook nooit dicht, want dan voel ik me opgesloten. Maar ja, hier op het platteland is er ook niemand om naar binnen te gluren.

 17. Mensen kijken vaak bij me naar binnen. Ik vind het niet erg, ik doe het zelf ook bij anderen. en soms hang ik een poster op, en die moet iedereen natuurlijk wel bekijken…. :)

  Ik heb zelf veel planten in de vensterbank en in de voortuin.

 18. Haha ik ben ook iemand die zelf de neiging heeft tot kijken, maar het verschrikkelijk vind van anderen. Momenteel gebeurt het hier weinig, maar voor noodgevallen hebben we een soort zonwering (zo’n gaas-achtige). Daardoor zien wij wel van alles, maar anderen niks. Raamfolie vind ik fantastisch, alleen kan ik het helaas niet opplakken.

 19. Nee..niet prettig als iemand naar binnen kijk maar onze woonkamer staat achter. Daar hangt alleen gordijn. Bij ons met raamfolie (half raam).

 20. Hier ook luxaflex die op zo’n stand staat dat mensen niet makkelijk naar binnen kunnen kijken maar ik wel naar buiten. Folie hou ik helemaal niet van omdat dat soms gaat bubbelen en ook snel viezig wordt en lastig is met ramen lappen.
  Zelf loop ik bijna elke avond buiten en dan werp je natuurlijk ook wel eens ergens een blik naar binnen. Sommige mensen hebben intussen door dat ik daar vaak loop en zwaaien vriendelijk als ze me zien aankomen en dan zwaai ik gezellig terug.

 21. Ik heb er op dit moment gelukkig weinig last van aangezien we op de 22 verdieping wonen haha maar in Nederland loste ik het op met vooral planten en folie. Ik vind de gordijnen helemaal dicht zo ongezellig. ;-)

  1. Wauw 22 verdiepingen. Dat lijkt me best bijzonder. Dan ga je zeker altijd met de lift? Of doe je echt de trap? Dat is natuurlijk wel supergezond. Zo hoef je nooit meer naar de sportschool.

   En heb je dan ook een heel mooi uitzicht?

  2. Ik neem maar gewoon de lift haha! Het gemak dient de mens ;)

   En ons uitzicht over de stad is vooral ‘s avonds mooi x

 22. Leuke tips! Wij hebben aan de ene kant folie op de onderkant van de ramen en aan de andere kant zit ons balkon dus valt de inkijk reuze mee :)

 23. Handig! Ik vind het ook altijd zo vervelend als mensen naar binnen kunnen kijken. We hebben nu jaloezieën, maar ik vind de opties hierboven een stuk mooier haha. Vooral de plissé-gordijnen.

 24. Die raamschermen zijn een mooi idee! Ik woon midden in het dorp op een centrale plek en hier staat het welbekende dorps ‘leugenbankje’ voor mijn ramen. Ik moet mijn ramen dus wel goed afschermen voor inkijk, want anders is elk verzette plant al nieuws ;-) . Ik heb mooie vitrage waardoor ik wel enigszins naar buiten kan kijken, maar niemand naar binnen. Niet ideaal maar prima oplossing

 25. Wat een handig artikel! Zelf woon ik op de zesde verdieping en zijn er niet veel mensen die bij mij naar binnen zouden kunnen kijken, haha

 26. Dat is typisch Nederland. Aan de ramen zie je dat je de grens over bent:) . Wij wonen net over de grens en komen dus vaak in Nl. Het sluit ook wel aan bij het algemene karakter van de gemiddelde Nederlander, zoals wij het ervaren : heel open. Zelf wonen we achteraan, de kamer die uitkijkt op de straat was vroeger een kapsalon met ramen tot op de grond. Zoonlief die daar zijn slaapkamer heeft, was heel blij met de nieuwe ramen (1.50m boven de grond)! We hebben overal lamellen. De klanten van de zaak naast ons zijn soms echt onbeleefd en gaan zelfs over de schutting hangen om bij ons te kunnen binnenloeren. Dan gaan mijn lamellen dicht. Maar ze willen alleen maar goeiedag zeggen tegen de honden hoor. Yeah right????

 27. Bij sommige mensen staat er helemaal niets en kun je zo binnen kijken. Persoonlijk vind ik dat heel onprettig. Ik zou dan toch kiezen voor gordijnen en sowieso spullen op de vensterbank

 28. Naar binnen kijken is heerlijk!! Ik heb er een hekel aan als alles potdicht zit. Dus heb zelf alles open altijd. Vind het niet zo erg als mensen naar binnen kijken. Voel me anders zo opgesloten… maar ik heb wel luxaflex, dus in de winter doe ik het vaker dicht savonds.

 29. Ik ben nog niet zo lang geleden verhuisd en moet dus nog gordijnen voor mijn schuifraam, maar daar moet ik eventjes voor sparen, lamellen kosten snel zo’n 1000 euro. Voorlopig los ik het op met stroken boterhampapier :D

  1. Best wel hoor, iedereen denkt dat het van die matte raamstickers zijn en zo hoort te zijn haha :D Voorlopig wel een goede oplossing :D

 30. Irritant is dat, inderdaad! Gelukkig wonen wij aan een doodlopend zijstraatje aan het water, dus er loopt in principe niemand langs ons raam. Maar heb wel flinke planten voor het raam en nu een hele grote stalen kerst-ster, voor ‘t idee…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.