Raamfolie glas in lood

Raamfolie glas in lood
Onderaan deze post zie je het resultaat!

Het is alweer meer dan een jaar geleden dat ik met behulp van raamfolie in glas en lood een poging deed om ons huis goedkoop van glas in lood ramen te voorzien. Op zich was het best aardig gelukt, maar ik vond het patroon toch iets te modern. Dus haalde ik het weer weg. Maar dat raamfolie in glas en lood bleef me toch bezig houden.

Twee soorten raamfolie glas in lood

De afgelopen weken zocht ik daarom op internet naar raamfolie met glas in lood effect. Ik ontdekte toen dat er twee soorten raamfolie zijn!

 • plak folie
 • statische folie

1. Plak raamfolie glas in lood

Plak raamfolie, de naam zegt het al, plák je echt op het raam. Dit is ook de soort folie die ik destijds gebruikte toen ik onze ramen voor het eerst een glas-in-lood look probeerde te geven. Het lastige aan deze soort raamfolie vond ik dat je kansen om de raamfolie goed op te plakken beperkt zijn. Want er komt natuurlijk een moment dat het niet meer goed plakt!

Dat probleem heb je niet met de tweede soort folie, die ik ontdekte!

2. Statische raamfolie glas in lood

Statische raamfolie plakt uit zichzelf al op je raam! Er zit geen lijm op. Deze raamfolie is statisch en kleeft daardoor van zelf.

Het grote voordeel van statische raamfolie is dat je het net zo makkelijk weer van het raam afhaalt, en opnieuw opplakt. Bijvoorbeeld ergens anders, of omdat het de eerste keer niet netjes werd. Je kunt het dus bij wijze van spreken mee verhuizen!

Statische folie versus plak folie

Statische folie is duidelijk veel handiger. Wel is het wat duurder dan plakfolie. Ik had de statische folie al in mijn virtuele winkelmandje zitten, toen ik besloot dat ik het toch echt te duur vond. Voor 6 kleine bovenraampjes kwam het totaal rond de 40,-. En dan wist ik nog niet eens zeker of het wel mooi zou staan. Ik besloot er dus maar vanaf te zien.

Statische raamfolie glas in lood gevonden in Enschede!

Maar afgelopen week ging ik met mijn oudste dochter naar Enschede en vond daar in een rommelig winkeltje rollen statische raamfolie glas in lood! Het heet Kadoshop Yuanda. Ik kocht daar twee dezelfde rollen raamfolie glas in lood voor in totaal 9,25.

En dit is het resultaat:

raamfolie

Ik vind het erg mooi geworden! En het was supermakkelijk om aan te brengen. Ik heb de folie dus gebruikt als decoratiemiddel, maar je kunt het ook gebruiken tegen inkijk.

Zelf raamfolie glas in lood kopen?

Raamfolie is in diverse winkels verkrijgbaar. Je kunt het online kopen, maar je kunt bijvoorbeeld ook heel eenvoudig plakfolie van Karwei kopen.

Hoe zijn jouw ervaringen met folie voor het raam?

Similar Posts

27 Comments

 1. Ik heb er geen ervaring mee maar ik vind deze erg mooi staan!
  Ik heb wel ergens gelezen dat je met dubbel glas soms uit moet kijken met folie. Dat het daar niet goed voor is, maar hoe dat precies zit weet ik niet.

  1. Ik weet wat je bedoelt geloof ik VeggieMo! Op die webshop website stond daar inderdaad iets over. Nou is het dus in mijn voordeel dat we nog enkel glas hebben ; )

   1. Is het dan een idee om te gaan sparen voor dubbelglas?
    Ons huis had overal dubbelglas behalve in de voordeur. Dat hebben we een paar jaar geleden vervangen door dubbelglas. Dat scheelt ons ruim 200 KUB gas per jaar. Echt ongelooflijk, zoveel verschil had ik niet verwacht.

 2. Het ziet er leuk uit!
  Ik heb op verschillende ramen plakfolie zitten.
  Als je eerst het raam echt nat maakt met een sopje en dan de plakfolie er tegenaan plakt kun je de folie nog verschuiven. Dat komt doordat er een laagje water tussen zit. Dan neem je een wisser en trek je vanuit het midden naar de kanten toe het water en de luchtbellen eruit. Iets vocht blijft er wel achter en je folie ziet er wit uitgeslagen uit. Maar dat trekt vanzelf weg en dan zit je folie er netjes glad op.

 3. Wij hebben ook folie voor de ramen, geen glas in lood maar effen met een prachtig motief, vooral tegen de inkijk. We wonen strak aan de straat en liggen met ons huis op een wandelroute…;-) Ik vind het ook wel erg fijn om op de bank te kunnen zitten zonder dat jan en alleman naar binnen gluurt.

  1. Dat kan ik me goed voorstellen mevrouw Williams. Ik moet bekennen dat ik soms ook wel de neiging heb om bij mensen naar binnen te kijken… Gewoon omdat het leuk is om te zien hoe mensen wonen. Maar voor de bewoners is het natuurlijk niet fijn.

 4. Wij hebben in de keuken statisch folie in verband met inkijk. Dat bevalt erg goed :) Die van ons is mat met in het wit vogeltjes erop :)

 5. Het ziet er erg mooi uit zo op de bovenramen. Het past ook heel goed bij het type ramen die je hebt.
  Misschien is plakfolie zoals in de reacties hierboven besproken ook wel iets voor ons.
  Wij wonen direct aan de straat en hebben vrij grote ramen dus iedereen kan zo naar binnen kijken. Kun je als er folie op het raam zit zelf nog wel naar buiten kijken?

   1. Volgens mij kun je bij de meeste folies niet erdoorheen kijken. Je kunt ook alleen onderin je raam een strook plakken. Als je zit kunnen mensen je niet zien. Als je staat kun je zelf wel naar buiten kijken.

   2. Dan ga ik dat eerst maar eens uitzoeken. Het lijkt me ook niet fijn om ‘opgesloten’ te zitten doordat je helemaal niet meer naar buiten kunt kijken.
    Anders toch maar weer lange vitrage ophangen.

 6. ik heb uit plakfolie vlinders geknipt en die her en der op mijn ramen en deuren geplakt dat ziet er leuk uit en omdat het geen grote oppervlaktes zijn is het makkelijker om mooi op te plakken ,op mijn boven lichtjes het ik schuine strepen geplakt ook die zijn doordat ze kleiner zijn makkelijker op te plakken.

 7. Ik eb ooit eens bij de praxis plakfolie gekocht met een bloemetjes motief erop. Dat heben we op de serre deur geplakt en het voordeel ervan s dat je van uit binnen wel naar buiten kan kijken maar anders om van buiten naar binnen niet. Misschien een tip voor “de zuinige student”.

 8. vergeet ik helemaal te zeggen dat ik het glas in lood folie echt hartstikke mooi vind!!! Bij deze dus hihi.

 9. Hee wat een mooi resultaat zeg! Ga het zelf ook proberen op onze keukendeur, heb al een folie op het oog. Hoop dat ik het in een keer goed geplakt krijg!

 10. Wat een gaaf idee zeg! Dit ga ik thuis ook eens proberen. Ik hou ook wel van die vintage-achtige look. Ik heb zelf nog geen ervaring met het folie, maar heb er al wel vaak over gehoord van mijn vriendinnen. Fijn ook om te horen dat het erg makkelijk is.

 11. Het ziet er leuk uit. Ik gebruik statische folie vooral om inkijk te verminderen bij mij thuis. Maar als decoratie is ook een leuk idee. Dit ga ik zeker een keer proberen.

  Ik las alleen wel dat statische folie slecht kan zijn voor dubbel glas en ik heb thuis dubbel glas. Hier ga ik me dus eerst meer in verdiepen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.