Raamfolie glas in lood + 5 redenen voor folie op je ramen!

Raamfolie glas in lood
Onderaan deze post zie je het resultaat!

Het is alweer meer dan een jaar geleden dat ik met behulp van raamfolie in glas en lood een poging deed om ons huis goedkoop van glas in lood ramen te voorzien.

Op zich was het best aardig gelukt, maar ik vond het patroon toch iets te modern. Dus haalde ik het weer weg. Maar dat raamfolie in glas en lood bleef me toch bezig houden.

Maar eerst: wat is raamfolie eigenlijk?

Raamfolie is, de naam zegt het al, een dunne folie die je op je ramen plakt.

Er zijn allerlei redenen om hiervoor te kiezen:

 1. Omdat je te vrekkig bent voor echte glas in lood ramen en wel graag dat effect wilt. #ik
 2. Omdat je anders veel inkijk hebt.
 3. Omdat de zon erg fel je huis in schijnt, en je vaak met dichtgeknepen oogjes zit. Folie voor het raam kan de ergste schittering wegnemen.
 4. Als het buiten tropisch warm is, kan folie op de ramen er ook voor zorgen dat de warmte als het ware wordt teruggekaatst en je huis dus koeler blijft.
 5. Andersom kan ook: je kunt ook je ramen extra isoleren door er folie op te plakken! Bijvoorbeeld als je niet genoeg geld hebt voor dubbel glas, dan kan folie in ieder geval ietsje helpen. Dit isolerende glasfolie.

Twee soorten raamfolie glas in lood

De afgelopen weken zocht ik daarom op internet naar raamfolie met glas in lood effect. Ik ontdekte toen dat er twee soorten folie voor de ramen zijn!

 • plak folie
 • statische folie

1. Plak raamfolie glas in lood

Plak raamfolie, de naam zegt het al, plák je echt op het raam. Dit is ook de soort folie die ik destijds gebruikte toen ik onze ramen voor het eerst een glas-in-lood look probeerde te geven. Het lastige aan deze soort folie vond ik dat je kansen om de folie goed op te plakken beperkt zijn. Want er komt natuurlijk een moment dat het niet meer goed plakt!

Dat probleem heb je niet met de tweede soort folie, die ik ontdekte!

2. Statische raamfolie glas in lood

Statische raamfolie plakt uit zichzelf al op je raam! Er zit geen lijm op. Deze folie is statisch en kleeft daardoor van zelf.

Het grote voordeel van statische raamfolie is dat je het net zo makkelijk weer van het raam afhaalt, en opnieuw opplakt. Bijvoorbeeld ergens anders, of omdat het de eerste keer niet netjes werd. Je kunt het dus bij wijze van spreken mee verhuizen!

Statische folie versus plak folie

Statische folie is duidelijk veel handiger. Wel is het wat duurder dan plakfolie. Ik had de statische folie al in mijn virtuele winkelmandje zitten, toen ik besloot dat ik het toch echt te duur vond. Voor 6 kleine bovenraampjes kwam het totaal rond de 40,-. En dan wist ik nog niet eens zeker of het wel mooi zou staan. Ik besloot er dus maar vanaf te zien.

Statische raamfolie glas in lood gevonden in Enschede!

Maar afgelopen week ging ik met mijn oudste dochter naar Enschede en vond daar in een rommelig winkeltje rollen statische folie met glas in lood! Het heet Kadoshop Yuanda. Ik kocht daar twee dezelfde rollen raamfolie glas in lood voor in totaal 9,25.

En dit is het resultaat:

raamfolie

Ik vind het erg mooi geworden! En het was supermakkelijk om aan te brengen. Ik heb de folie dus gebruikt als decoratiemiddel, maar je kunt het ook gebruiken tegen inkijk.

Zelf raamfolie glas in lood kopen?

Folie voor de ramen is in diverse winkels verkrijgbaar. Je kunt het online kopen, maar je kunt bijvoorbeeld ook heel eenvoudig plakfolie van Karwei kopen. Verder vind je folie voor op de ramen bij onder andere Kwantum, Leenbakker en Blokker. Bij Xenos hebben ze het helaas dan weer niet.

Raamfolie Action 2,49

Op de website van de Action vind je op dit moment folie voor de ramen met spiegeleffect. Deze Action raamfolie kost 2,49. Hiervoor krijg je een rol van 200 x 50 centimeter. Dit is een statische folie, en kun je dus zonder lijm op je raam plakken. Op z’n minst is het een voordelige manier om te kijken of folie op het raam iets voor jou is.

Action raamfolie

Zie ook mijn ervaring met Action plakfolie.

Hema raamfolie

Bij de Hema verkopen ze ook raamfolie, maar dat doet mij wat meer aan gordijnen denken. Hun folie is namelijk van textiel.

raamfolie hema

 

Dit zegt de Hema zelf over hun folie voor het raam:

‘Dit zelfklevende raamfolie van textiel in de kleur ivoor verduistert de ramen zodat je meer privacy creëert en er minder licht binnen komt. De lichtreflectie zit tussen de 30% en 40%, waardoor het zonwerend werkt en je huis koeler is in de zomer. Het is geschikt voor alle soorten glas, ook voor HR ++ glas.’

Leestips: raamscherm tegen inkijk en je vensterbank decoreren!

Je kunt ook een deur een totaal andere look geven. Dat deed ik met een deursticker.

Leestip: Action kastrandje

Hoe zijn jouw ervaringen met folie voor het raam?

Similar Posts

56 Comments

 1. Ik heb er geen ervaring mee maar ik vind deze erg mooi staan!
  Ik heb wel ergens gelezen dat je met dubbel glas soms uit moet kijken met folie. Dat het daar niet goed voor is, maar hoe dat precies zit weet ik niet.

  1. Ik weet wat je bedoelt geloof ik VeggieMo! Op die webshop website stond daar inderdaad iets over. Nou is het dus in mijn voordeel dat we nog enkel glas hebben ; )

  2. Is het dan een idee om te gaan sparen voor dubbelglas?
   Ons huis had overal dubbelglas behalve in de voordeur. Dat hebben we een paar jaar geleden vervangen door dubbelglas. Dat scheelt ons ruim 200 KUB gas per jaar. Echt ongelooflijk, zoveel verschil had ik niet verwacht.

  3. Wauw wat is het eindresultaat prachtig geworden!! Ik vind het aanbrengen van raamfolie wel echt een ding. Mij lukt het niet zonder bubbels te krijgen.

 2. Het ziet er leuk uit!
  Ik heb op verschillende ramen plakfolie zitten.
  Als je eerst het raam echt nat maakt met een sopje en dan de plakfolie er tegenaan plakt kun je de folie nog verschuiven. Dat komt doordat er een laagje water tussen zit. Dan neem je een wisser en trek je vanuit het midden naar de kanten toe het water en de luchtbellen eruit. Iets vocht blijft er wel achter en je folie ziet er wit uitgeslagen uit. Maar dat trekt vanzelf weg en dan zit je folie er netjes glad op.

 3. Wij hebben ook folie voor de ramen, geen glas in lood maar effen met een prachtig motief, vooral tegen de inkijk. We wonen strak aan de straat en liggen met ons huis op een wandelroute…;-) Ik vind het ook wel erg fijn om op de bank te kunnen zitten zonder dat jan en alleman naar binnen gluurt.

  1. Dat kan ik me goed voorstellen mevrouw Williams. Ik moet bekennen dat ik soms ook wel de neiging heb om bij mensen naar binnen te kijken… Gewoon omdat het leuk is om te zien hoe mensen wonen. Maar voor de bewoners is het natuurlijk niet fijn.

 4. Wij hebben in de keuken statisch folie in verband met inkijk. Dat bevalt erg goed :) Die van ons is mat met in het wit vogeltjes erop :)

  1. Beste vlijtig liesje! Mag ik weten waar je jouw glas in lood folie hebt gekocht! ? Fijne jaarwisseling groetjes Astrid

 5. Het ziet er erg mooi uit zo op de bovenramen. Het past ook heel goed bij het type ramen die je hebt.
  Misschien is plakfolie zoals in de reacties hierboven besproken ook wel iets voor ons.
  Wij wonen direct aan de straat en hebben vrij grote ramen dus iedereen kan zo naar binnen kijken. Kun je als er folie op het raam zit zelf nog wel naar buiten kijken?

  1. Volgens mij kun je bij de meeste folies niet erdoorheen kijken. Je kunt ook alleen onderin je raam een strook plakken. Als je zit kunnen mensen je niet zien. Als je staat kun je zelf wel naar buiten kijken.

  2. Dan ga ik dat eerst maar eens uitzoeken. Het lijkt me ook niet fijn om ‘opgesloten’ te zitten doordat je helemaal niet meer naar buiten kunt kijken.
   Anders toch maar weer lange vitrage ophangen.

 6. ik heb uit plakfolie vlinders geknipt en die her en der op mijn ramen en deuren geplakt dat ziet er leuk uit en omdat het geen grote oppervlaktes zijn is het makkelijker om mooi op te plakken ,op mijn boven lichtjes het ik schuine strepen geplakt ook die zijn doordat ze kleiner zijn makkelijker op te plakken.

 7. Ik eb ooit eens bij de praxis plakfolie gekocht met een bloemetjes motief erop. Dat heben we op de serre deur geplakt en het voordeel ervan s dat je van uit binnen wel naar buiten kan kijken maar anders om van buiten naar binnen niet. Misschien een tip voor “de zuinige student”.

 8. vergeet ik helemaal te zeggen dat ik het glas in lood folie echt hartstikke mooi vind!!! Bij deze dus hihi.

 9. Hee wat een mooi resultaat zeg! Ga het zelf ook proberen op onze keukendeur, heb al een folie op het oog. Hoop dat ik het in een keer goed geplakt krijg!

 10. Wat een gaaf idee zeg! Dit ga ik thuis ook eens proberen. Ik hou ook wel van die vintage-achtige look. Ik heb zelf nog geen ervaring met het folie, maar heb er al wel vaak over gehoord van mijn vriendinnen. Fijn ook om te horen dat het erg makkelijk is.

 11. Het ziet er leuk uit. Ik gebruik statische folie vooral om inkijk te verminderen bij mij thuis. Maar als decoratie is ook een leuk idee. Dit ga ik zeker een keer proberen.

  Ik las alleen wel dat statische folie slecht kan zijn voor dubbel glas en ik heb thuis dubbel glas. Hier ga ik me dus eerst meer in verdiepen.

 12. ik heb dat ook achter, maar dan gewone matte omdat ik toch nog zoveel mogelijk licht wil

  Zo aan het einde van het jaar
  wensen wij zoveel voor elkaar:
  liefde, vrede en geluk,gezondheid,
  en nog zoveel meer…
  Morgen is daar het nieuwe jaar,
  wees extra zuinig op uzelf !
  En… als beheerder van deze blog
  wens ik U veel wijsheid toe
  om deze blog goed te beheren
  zodat wij met plezier
  veel kunnen genieten, fantaseren, lachen, kijken, lezen, leren…
  ┏┓┏┓┊┊┊┊┊┊┊┊┊┊┊┊┊┊
  ┃┗┛┣━━┳━━┳━━┳┓┏┓┊┊
  ┃┛┗┃╭╮┃┛┛┃┗┗┃╰┛┃20
  ┃╰╯┃┗┛┃╰╯┃╰╯┣━╮┃┊┊
  ┃┏┓┃┏┓┃┏━┫┏┳┻━╯┃22
  ┗┛┗┻┛┗┻┛┊┗┛┗━━━╯┊┊

 13. gelukkig heeft mijn huis bijna nergens inkijk. Dus geen folie op onze ramen.
  Wens je een rustige jaarwisseling en een goed begin.

  Love as Always
  dimario

 14. Het spreekt me aan!! Fijne jaarwisseling. En een grote dank voor al jouw mooie foto’s en woorden op jouw site, informatief en leerrijk tegelijk. Ook een dank dat je mijn blogs hebt gelezen en hier en daar een warme reactie hebt geschreven over. Tot in 2022.

 15. Ik heb van dat glas in lood raamfolie in de kamer van mijn zoon gedaan. Daarvoor zat er ook raamfolie maar die was zo saai. Dit brengt wat kleur in de kamer. Het kostte geen drol, iets van 4 euro ofzo

 16. Heel gaaf dit! Ik had plakfolie op het raam in de voordeur. Dat zat er al vanaf het begin niet mooi op en nu heb ik het eraf gehaald. Ik ga zeker weten statische raamfolie proberen. En nu wil ik ook glas in lood. Helemaal leuk bij mijn rode voordeur:).

 17. Leuk! hierdoor krijg je meteen zo een oldscool cosy look. ik ben eigenlijk nog op zoek naar soortgelijk folie die aan de buitenkant van de voordeur van mn moeder kan. Er zit een soort patroon in het glas waardoor je het niet van binnen kan plakken.

 18. Wij hebben echt glas in lood, prachtig, maar niet heel praktisch als de regen er op staat. Dan sijpelt alles er door heen! Ik ben wel benieuwd naar het folie van de Hema.

 19. Sorry, ik moet eerlijk bekennen dat ik folie voor de ramen heel lelijk vind. Maar iedereen moet voor zichzelf natuurlijk weten wat hij er wel of niet mee wil. Ik had niet verwacht dat het er zo mooi uit zou zien op de foto. Ik vind het nog steeds helemaal niks voor mijzelf, maar bij jullie ramen ziet het er wel heel ‘echt’ uit. En eigenlijk ook mooi.

 20. Ik heb met raamfolie wel enigszins ervaring. Ik heb het gebruikt voor geen inkijk in huis. De voordeur heeft drie raampjes van boven naar beneden. De bovenste twee heb ik folie op geplakt, het onderste is gewoon inkijk. Voordeel voor ons hondje, kan ze zo naar buiten kijken, haha.

  Ik heb het gekocht bij Leen Bakker, en ik ben er erg tevreden mee. De slaapkamer van mijn zoon heeft er ook één in het midden, zodat als hij aan zijn bureau zit, hij geen last van inkijk heeft. En bij de keukendeur idemdito.

  Bij de hoekjes gaat het wat loszitten, maar verder valt het reuze mee.

 21. Raamfolie vind ik geen verfraaiing van je huis. Desondanks hebben we bij de voordeur wel een strip zodat je de gang niet kunt inkijken.

 22. Ik vind het resultaat best mooi zeg.
  Ik werk ook regelmatig met folie.
  Ik heb dan ook verschillende rollen liggen met verschillende designs.
  Ik gebruik het type zonder lijm dat aan het raam kleeft door het raam te bevochtigen.
  Ik vind het leuk om regelmatig eens een ander design te gebruiken.

 23. Ik heb geen ervaringen met raamfolie, ik heb het nooit hoeven gebruiken. Ik vind je resultaat wel erg leuk geworden van de glas in lood raampjes.

 24. De raamfolie ziet er cool uit! En goed bezig trouwens. Ik wist niet dat de folie ervoor kon zorgen dat je huis koeler blijft, interessant! Ook duidelijk omschreven welke raam folies er zijn.

 25. Ik had dat vroeger, in mijn eerste huisje 👌 ook tegen inkijk van buren. In ons huidig huis nu niet meer nodig. Ik ben superblij nu met mijn rolluiken 😃

 26. Ik had vroeger gewoon gordijnen en voor de deurramen passend gemaakte gehaakte gordijntjes. Nu heb ik al een paar jaar stalen ramen en deuren die met plastic bekleed zijn. Daar kun je niets aan vast maken zonder te beschadigen.

  Daarom heb ik kale deurramen en dat bevalt me niet. Inkijk vond ik geen probleem, totdat de verhuurder iemand aan heeft genomen om speciaal bij de bewoners naar binnen te gluren. Nu zie ik door de hele wijk folie op de ramen verschijnen. Meestal gewoon een matglaspatroon. Soms met een decoratie.

  Ik zag afgelopen week bij de Aldi de statische soort liggen. Ik heb een paar rolletjes meegenomen voor de deuren. Die heb ik al zeer grondig schoon gemaakt, om een superglad vlak te krijgen. De volgende stap is het op maat knippen. Ik heb het nog even uitgesteld omdat ik niet zo goed durf.

  Morgen dan maar?
  Als iemand goede tips heeft, dan zijn die zeer welkom.

 27. Wat te gek, ik wist helemaal niet dat dit bestond. Zelf gebruik ik normaal raamfolie maar dit is echt 10 keer leuker :)

 28. Ik heb folie op mijn ramen zodat mensen niet binnen kunnen kijken. Er staan bloemetjes op en ik vind het meer dan geslaagd.
  Die glas in lood effect vind ik zelf ook wel heel mooi! Dat geeft me weer ideeën.

 29. Ik, vind het er erg nep uitzien, met die halve ruitjes onderaan, sorry.
  Maar wel goed tegen inkijk, en dan prefereer ik de gewone mat witte, zonder tekeningen of patroontjes.
  Ik ben misschien wel bevooroordeeld, maar mijn vader is glaskunstenaar en maakt (vaak hele grote) echte glasramen. Ik heb er enkele op maat gemaakt naar mijn eigen ontwerp en kleuren: in de inkom een heel groot en op de slaapkamer ook, en verder hangt er her en der ook nog eentje.
  Jammer dat er hier geen foto’s geplaatst kunnen worden

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.