Vensterbank decoreren? 8 x inspiratie!

vensterbank decorerenJe vensterbank decoreren.

Doe jij dat?

Of wil je graag je vensterbank decoreren, maar weet je niet hoe?

In dit artikel lees je tips en krijg je inspiratie!

Maar eerst: dit schreef ik in 2013 over decoratie voor de vensterbank!

Vensterbank decoreren in 2013

vensterbank decorerenHerinner je hem nog: die decoratieve witte gans, met dat blauwe lintje om de nek?

Bij voorkeur prijkten er twee in de vensterbank! En ik weet niet of het voor of na de ganzen was, maar je zag ook een tijdlang schermen voor kachels en haarden in de vensterbank staan. Daarna kwam het, onder invloed van Jan de Bouvrie, in de mode om van alles twee in de vensterbank te zetten. Bijvoorbeeld twee planten, twee kandelaars, of twee vazen met takken er in.

Mijn vensterbanken zijn eigenlijk vrij leeg. Een beetje om dezelfde reden als dat ik nog steeds geen gordijnen heb: ik wil het prachtige uitzicht op het bos niets in de weg leggen. In de woonkamer heb ik drie vensterbanken, en in de keuken twee. En dit staat er op:

Vensterbank decoratie

Woonkamer

 1. Vensterbank: een kitscherige zeemeermin die mijn oudste dochter meebracht van Terschelling van het schoolkamp van groep 8, en een klokje van de Wibra
 2. Vensterbank: een bakje met walnoten en aanmaakhoutjes, de tablet van mijn jongste zoon, en dat lelijke ding van Digitenne
 3. Vensterbank: niets.
vensterbank decoratie
Zeemeermin en Wibra klokje
vensterbank decoreren
Bak met walnoten, tablet

Vensterbank decoratie in de keuken

 1. Vensterbank: een mandje met daarin de broodtrommels van de kinderen
 2. Vensterbank: gelijmde vaas met nepbloemen en dat apparaat van Digitenne
vensterbank decoreren
Mandje met broodtrommels
vensterbank decoreren
Kan met nepbloemen

Vensterbank decoreren: waarom zou je?

Waarom zou je een vensterbank decoreren? Soms is het uitzicht uit je raam zo mooi, dat je niet wilt dat er iets in de weg staat. Dat heb ik met één van de drie ramen in onze woonkamer. Dat kijkt op het bos, en ik wil daar graag vrij zicht op hebben.

Maar er zijn wel degelijke goede redenen om te kiezen voor raam decoratie. Kijk maar:

 • Vensterbank decoratie kan helpen tegen inkijk. Als er veel mensen langs je raam lopen en graag naar binnen kijken, dan kan je vensterbank decoreren je woonkamer aan hun nieuwsgierige blikken onttrekken.
 • Een andere reden is dat je uitzicht juist helemaal niet mooi is. In dat geval zorgt vensterbank decoratie er voor dat je uitzicht verbetert.
 • Sommige mensen vinden het ook simpelweg gezellig om allerlei dingen en snuisterijen in hun vensterbank te zetten. Een lege vensterbank kan best kaal zijn.
 • Stel je hebt maar weinig ruimte in huis om dingen neer te zetten. Dan kan de vensterbank een welkome plek zijn om foto's of mooie beeldjes uit te stallen.

Vensterbank decoreren ideeën en inspiratie!

1. Planten en bloemen

Planten en bloemen! Dit is één van de bekendste vormen van vensterbank decoratie. Mijn moeder heeft dit bijvoorbeeld. Zij heeft planten en bloemen op al haar vensterbanken staan. Let wel op de gebruiksaanwijzing van een plant. Heeft hij veel licht nodig, of moet hij juist op een donkere plek? Zit er een verwarming onder je vensterbank? En zo ja, kan je plant daar dan tegen? Je kunt eventueel ook voor kunstbloemen kiezen. Als je vensterbank te smal is of ongeschikt voor planten, kies dan eventueel voor hangplanten! Lees ook hydrokorrels Action.

2. Vazen

Wie kent ze niet? De twee grote, grijze en hoge Jan de Bouvrie vazen in de vensterbank. Ze helpen ook meteen tegen inkijk. Zelf houd ik er niet zo van, maar je kunt natuurlijk ook voor andersoortige grote vazen kiezen. Door telkens iets anders in de vazen te zetten kun je eenvoudig je look veranderen.

3. Officiële vensterbank decoratie oftewel ornamenten

Je vensterbank decoreren kan ook met officiële decoratie voor je vensterbank, want die bestaan. Je vindt ze voor een zacht prijsje bij de Action maar ook de Xenos heeft een groot aanbod. Hieronder twee voorbeelden van Xenos vensterbank decoratie:

decoratie

Deze Boeddha met stip kan ook prima in je vensterbank:

boeddha

De stip op het voorhoofd van Boeddha heet een urna. Niet te verwarren met de bindi die hindoes op hun voorhoofd dragen! De urna stip staat voor spirituele wijsheid en het derde oog van inzicht. Een bindi heeft meerdere betekenissen afhankelijk van de culturele en religieuze context.

Bindi stip

Over het algemeen wordt een bindi stip beschouwd als een spiritueel symbool en kan het staan voor het derde oog, toewijding, energiecentra, bescherming of de getrouwde status van een vrouw.

4. Lampen en kandelaars

Zeker in de wintermaanden kan het mooi zijn om je vensterbank te decoreren met mooie windlichten, tafellampen, kaarsen en kandelaars. Hieronder zie je een windlicht lamp die ik kocht bij de Action in de vensterbank:

windlicht

Hieronder kaarsen in de vensterbank:

vensterbank decoreren

5. Vensterbank decoreren met boeken

Ben je dol op boeken? Dan kun je jouw vensterbank decoreren met boeken! Zeker als je ook nog eens last hebt van inkijk zijn boeken een geweldige manier om meer privacy te creëren.

vensterbank decoreren

6. Vensterbank decoreren met knuffels

Net als boeken zijn knuffels een leuke vorm van vensterbank decoratie die ook nog eens helpt tegen inkijk:

vensterbank decoreren

7. Je vensterbank in de keuken decoreren met kruiden

Heb je groene vingers en kook je graag met verse kruiden? Gebruik dan je vensterbank voor kruidenplantjes! Zo kleed je je vensterbank leuk aan, en het is nuttig!

moestuinplantje vensterbank

8. Je vensterbank decoreren met kussentjes

Ik ben dol op kussentjes! Vooral omdat je ze met een andere kussenhoes een compleet andere look en sfeer kunt geven. Heb jij het geluk dat je vensterbank diep genoeg is voor kussentjes? Dan zijn die ook een leuke manier om je venster te decoreren. En net als boeken en knuffels zijn ze ook handig tegen inkijk.

9. Plantenscherm vensterbank

De bedoeling van een plantenscherm in de vensterbank is je planten beschermen tegen te fel zonlicht of de warmte van de zon. Maar ook mensen die geen planten in de vensterbank hebben staan gebruiken vaak een plantenscherm! Maar dan puur voor de decoratieve functie en tegen inkijk. Hieronder een voorbeeld:

plantenscherm vensterbank

Je vindt plantenschermen voor de vensterbank ook op marktplaats.

Geen vensterbank? Fake it till you make it!

Wat als je gewoon geen vensterbank hebt om te decoreren? Geen probleem! Er zijn kant en klare wandkleden te koop die je aan je muur hangt. En dan lijkt het ineens of daar een raam zit! Kijk maar:

vensterbank decoreren

Het lijkt net echt! En deze dan:

vensterbank decoreren

Vensterbank decoreren samenvattend

Je vensterbank kan een geweldige plek zijn om gezellig te maken! In deze post las je verschillende ideeën en inspiratie voor decoratie in je vensterbank.

Leestip: Balkon inspiratie!

Hoe ziet jouw vensterbank er uit?

Similar Posts

39 Comments

 1. Doet me denken aan vroeger toen stonden er overal van die sanseverias (weet niet of ik het juist schrijf?) of vrouwentongen voor de venster hier in België...
  Die grote planten haalden al het licht wel weg maar waren wel goed tegen
  inkijk.....Was dat in Nederland ook zo?
  Hier niks op de vensterbanken want heb hele grote ramen tot op de grond ;)
  liefs

 2. ik vind het echt vreselijk al die mensen die allemaal hetzelfde voor de ramen hebben staan , op zich vaak heel mooie vazen en dergelijke,m aar als ik bijvoorbeeld bij ons in de straat kijk heeft iedereen ongeveer hetzelfde staan. zo saai, ik wil niet zeggen dat wat er bij mij in de vensterbank staat mooi is ,ieder heeft toch een eigen smaak,maar mijn vensterbank straalt in ieder geval wel indivualiteit uit, want wat er bij mij staat is toch compleet anders dan wat ik bij anderen zie, ik heb er 2 hoge kannen staan met witte bloemen, maar niet dezelfde kannen en ook niet naast elkaar mijn vensterbank bestaat uit 2 ongelijke delen en de kannen staan ieder voor een raam, verder heb ik er ouderwetse theelichtjes is staan en soms ook nog een rode je weet wel kater als ik brood op het grasveldje voor ons huis gegooid heb en daar vogels op afkomen, in de keuken heb ik een aardewerken pot met keukengerei en een ouderwets eierrekje in de vorm van een haan staan.

 3. Toen ik nog in een flat woonde was het daar opeens rage om je lamellen in bosjes bij elkaar te binden met een enorme strik.
  Je zag bij ons in de straat precies wie de woonbladen volgde.
  En ik gruwde ervan.

  ik heb op de vensterbank drie zware potten met vetplanten staan.
  Drie omdat er anders geen plaats is voor de katten.
  zwaar, omdat de katten ze er anders vanaf zwiepen.
  en vetplanten omdat die in staat zijn om "mij" te overleven.
  Één daarvan lukt dat al meer dan 35 jaar en dat is knap gezien mijn vergeetachtigheid wat water geven betreft.

  Voor het keukenraam staat een kralenplantje dat een nazaat is van het plantje dat ik ooit toen ik een jaar of 10 was voor mijn moeder kocht, en dat al die jaren heel wat stekken uitgedeeld heeft.
  En drie van die roze glazen potten met kaars erin.
  Ik geloof dat die buiten horen, maar het staat zo vrolijk.

  Voor mijn slaapkamerraam een allegaartje aan potjes met plantjes die ik na mijn verhuizing nergens anders kwijt kon.

  1. Wat grappig van die lamellen! En kostelijk dat je zo precies kon zien wie de woonbladen had gelezen. Is het niet apart hoe mensen dan vaak dezelfde dingen gaan doen?! Zijn we dan toch kuddedieren?

   De potten met vetplanten klinken als een zeer weloverwogen keuze!

  2. Nouuuuuu
   welbewust???
   Het waren de enige die bleven leven ;-)
   Samen met een stel stevige caktussen, die ik weggegeven heb toen mijn jongste poes een kitten was en ze ze ging afknagen toen ze aan het wisselen was.

   (mooi trouwens je nieuwe lay-out)

 4. ps in de middelste pot steekt ook een bijna 50 jaar oude tuinkabouter op een schommeltje.
  die kreeg ik toen ik twee was en heeft tot aan mijn vaders dood bij hen in de tuin gestaan.
  Inmiddels is ie behoorlijk kaal en heeft een gat in zijn knie, maar weg doe ik hem zeker nie.

 5. Vensterbanken zijn ook moeilijk om leuk in te richten! Ik ga vaak met de hond wandelen en dan kijk en vergelijk ik alle vensterbanken. Het valt me op dat mensen altijd het gevoel hebben dat alles in tweetallen geplaatst moet worden. Twee potten, twee lampjes, twee beeldjes etc. Doen jullie dat ook?
  Mijn vensterbank is een beetje een chaos, wel allemaal leuke dingetjes hoor, echt een weerspiegeling van mezelf :)

  1. Dat 'twee van alles' is dacht ik de schuld van Jan de Bouvrie. Ik vind het ook leuk om te kijken naar de verschillende inrichtingen. Helaas heb ik hier op het platteland wat dat betreft minder te bekijken!

 6. Hier in de vensterbank... in de woonkamer drie verschillende planten in drie verschillende potten (twee gekregen, een plant gekocht en pot bij de kringloop vandaan), een gietertje, een knuffelbeertje-sleutelhanger, een ding die mijn vriend gebruikt om pijlen te plakken (moet ik ook nog een keer leren, maar zo vaak slopen we die pijlen niet of zo). En een bloemstuk zonder bloemen, voor mijn verjaardag gemaakt door een bloemiste-vriendin die in mijn hooikoorts een uitdaging zag.
  In de studeerkamer een hele verzameling blikken met allemaal prutjes er in.

 7. Je vergeet die schoven met koren die dan bij elkaar werden gehouden met een blauw-wit geblokt lint :)

  Hier heeft iedereen van die enorme glimmende vazen met een bos dooie takken en een orchidee erin. Twee. En twee lantaarns. Ik heb soms twee witte potten met planten staan. Doet het zo leuk bij het te-koop bord in de voortuin :''(

  1. Die schoven herinner ik me niet. Zeker verdrongen…. Ik kan me er wel wat bij voorstellen.

   Oh ja, en die twee lantaarns die zie ik inderdaad ook op diverse plekken. En dan ook altijd weer twee.

 8. Keukenraam: keukenkruiden en een pot dropjes
  Woonkamerramen: Mooie stenen (meegebracht van vakantie) in een mandje, en katten. De katten zitten voor de variatie ook wel eens voor het keukenraam. Het zijn er wel twee maar ze zijn niet hetzelfde, komen ze dan toch nog door de decoratie-keuring ;-) ?

 9. Leuke vraag!
  Mijn vensterbanken in de huiskamer staan vol met cactussen (1 raam) en grote euphorbia's (iets tussen cactussen en vetplanten in), voor het grootste raam. Ik vind ze mooi! En: ze overleven bij mij, ook niet onbelangrijk. In de planten een kolonie van "zeven dwergen", een enkele heks, etc. Ertussenin, wat "rommeltjes", potten met schelpen e.d. Dat kan, met zo'n brede en lange vensterbank. Alle planten staan zo veel mogelijk in aardewerken "binnenpotten" op tweedehands rookglazen ontbijtbordjes. Soms is het lastig om nog een plek voor de plantengieter te vinden...

 10. Aaaah, wat een heerlijk groen uitzicht heb je!

  Bij ons ligt een elektronisch apparaatje van vriendlief in de vensterbank omdat dat communiceren moet met satellieten of zo (weet ik veel...). Eigenlijk past er verder toch ook niets op de vensterbank, want die is te smal. Boffen wij even, hoeven we dus niet over na te denken.

 11. Een prachtig uitzicht heb je zeg!

  Nou je het over de ganzen hebt..weet je nog de gehaakte gordijntjes voor alle ramen en een plank met touwtjes met cactussen erop.(ook zo handig met ramen zemen).dat waren nog eens tijden!

  Heb ik allemaal gehad,maar nu 2 grote donkerrode vazen met witte hortensias en een grote lantaarn,voor het keukenraam 3 theeblikjes met narcissen en dan vind ik het al bont genoeg eigenlijk.

  1. De gehaakte gordijntjes herinner ik me niet, maar de plank met touwtjes met daarop cactussen wel! Waar zouden al die modes toch vandaan komen?!

   De theeblikjes met narcissen vind ik erg leuk klinken. Lekker lenteachtig.

 12. Ha, leuke nieuwe look heb je op huisvlijt :-)
  En lekker wijdse blikken door de ramen, daar houd ik erg van, helaas heb ik maar een vensterbank en is die nogal wisselend wild bevollkt, niet geheel volgens welke mode dan ook :-) maar wel ehm huiselijk :-)
  k Maakte er net een blogje over toevallig.

 13. Hier in Galicië zijn er überhaupt bijna geen vensterbanken.
  En als mensen al iets voor het raam zetten, zie je dat van de straat niet want óf de luiken zitten ervoor, óf het hek is zo hoog dat je de tuin niet in kan kijken.

  Je ramen (en je frutsels in de vensterbank) laten zien is iets typisch Nederlands geloof ik.

 14. Ik heb een paar schermpjes in de vensterbank staan en een paar vaasjes met daarin stekjes van planten. Die schermpjes staan daar tegen inkijk, maar ik zat net van de week te denken dat ze wel weg kunnen , want inmiddels zijn de struiken in mijn voortuin hoog genoeg en kunnen mensen niet meer zo makkelijk naar binnen kijken. Bovendien komt het plaatselijke roddelblad ook niet meer langs om haar hondjes uit te laten, die ging altijd pontificaal voor het raam staan om naar binnen te gluren.

 15. Ik heb er plantjes op staan. En waxinelichthouders. Met nepwaxinelichtjes anders vliegen mijn plissegordijnen in de hens, vrees ik.

 16. Oh, wat een leuke blogpost! Mijn raamkozijnen 'groeien' iedere keer vol en dat komt omdat ik tè vaak iets leuks zie in de kringloopwinkel.
  Maar ik zou ze ook niet leeg kunnen laten hoor...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.