6x je thuis seizoensgebonden inrichten

seizoensgebonden

Er is van alles seizoensgebonden!

Zoals huisdieren die hun haren verliezen, seizoensgebonden groenten, seizoensgebonden depressie, seizoensgebonden allergieën, seizoensgebonden maaltijden zoals boerenkool, seizoensgebonden fruit en je hebt ook een seizoensgebonden inrichting!

In onderstaand gastartikel staan tips om je huis seizoensgebonden in te richten.

Onderaan het artikel vind je mijn overweging of seizoensgebonden inrichting geldklopperij is en slecht voor het milieu.

6x je thuis seizoensgebonden inrichten

Verander jij je interieur graag naargelang de seizoenen? Dat is absoluut begrijpelijk, want een winterse leefruimte is niet aangenaam tijdens zwoele zomerdagen. Maar hoe doe je dit dan juist? Eén ding is zeker: omdat de uitstraling van je interieur regelmatig zal wisselen, is flexibiliteit een must. Benieuwd welke zaken je telkens best aanpast?

Hier vind je de zes belangrijkste.

Themahoekjes

Een eerste tip die interieuraanpassingen eenvoudig doet verlopen, is het werken met themahoekjes. Die kan je dan steeds veranderen naargelang het seizoen. Is het bijvoorbeeld herfst? Werk dan met bladeren, takken en eventueel pompoenen met kaarsen om ook de Halloween sfeer in huis te halen. In de lente zullen er dan weer eerder paaseieren en meiklokjes in de hoek staan.

Kleuren

Stem ten tweede de kleurenpaletten van je decoratie af aan het seizoen. In de herfst zullen dit eerder tinten van bruin, okergeel en donkergroen zijn, terwijl je in de zomer kan kiezen voor lichtere kleuren. Je kan ervoor kiezen deze kleuren subtiel te verwerken in details ofwel meer opvallend in statement stukken zoals een tv-meubel in het zwart.

Geuraccenten

Onderschat ten derde de impact van geuren niet op de sfeer. Er zijn bepaalde geuren die instant geassocieerd worden met de winter, en hetzelfde geldt voor de zomer. Besteed hier dus zeker voldoende aandacht aan als je deze wil aanpassen aan de seizoenen. Vervang hiervoor steeds decoratie-elementen zoals geurstokjes en geurkaarsen.

Verlichting

Tijdens de wintermaanden worden de dagen plots heel wat korter dan in de zomermaanden, en dat kan soms leiden tot een iets meer sobere sfeer in huis. Gelukkig vermijd je dit makkelijk door de verlichting mee aan te passen. Kies in de winter voor helder licht, terwijl dit in de zomer meer gedimd mag zijn.

Textiel

Het spreekt voor zich dat luchtige stoffen een beter idee zijn in de zomer, en zachte stoffen aangenamer zijn in de winter. Daarom is het aangeraden ook je textiel aan te passen, afhankelijk van het seizoen. Wissel de kussens van je twijfelaarsbed en de zetel, maar ook de gordijnen en het tafelkleed.

Kunst

Tot slot is het belangrijk dat je de kunst aanpast. Deze bepaalt namelijk sterk de uitstraling van je interieur mee. Hang bijvoorbeeld schilderijen van landschappen in de herfst, en strandfoto’s in de zomer. Houd bovendien rekening met de kleuren die verwerkt zitten in het kunstwerk, en stel deze af op de overige inrichting van de ruimte.

Nawoord: Seizoensgebonden inrichting geldklopperij?

Veel mensen genieten van leven met de seizoenen en vertalen dit graag naar hun interieur. Zelf wissel ik bijvoorbeeld de hoezen van mijn Ektorp bank bij elk jaargetijde, en heb ik speciale koffie kopjes per seizoen.

Flauwekul en geldklopperij

Maar er is ook een groep die een seizoensgebonden inrichting, flauwekul en geldklopperij vindt.

Valhalla schrijft op haar  Simpel en minimalistisch leven bijvoorbeeld:

‘Als iemand voor me een heel mandje vol geurkaarsen, kussenhoesjes, kandelaars, potjes en andere ‘pynt’ afrekent, hoop ik dat het haar brengt wat ze ervan verwacht maar vermoedelijk doet dat het niet.’

Ook in verband met het milieu pleit Valhalla ervoor om liever wat duurdere, goede kwaliteit spullen te kopen dan goedkope meuk die snel stuk gaat.

Een goed evenwicht

Zoals zo vaak in het leven draait het bij seizoensgebonden inrichting ook weer om het juiste evenwicht vinden. Je hoeft niet elk jaar nieuwe seizoensgebonden snuisterijen te kopen bij bijvoorbeeld  de Action.

En ik herken zeker het gevaar dat je bij de Action een kar vol ‘leuke herfstspulletjes’ koopt….

Maar ik weet ook dat er mensen zijn die oprecht blij worden van een beeldje van een schattig egeltje.

seizoensgebonden

En als je die spullen elk seizoen weer tevoorschijn haalt, dan kunnen ze best een mooie investering zijn. En ik wil mij ook hoeden voor ‘Action shaming‘. Hoewel ik Valhalla’s zorg over het milieu zeker deel.

Wat vind jij van een seizoensgebonden inrichting?

Similar Posts

23 Comments

 1. Als je een groene tuin hebt dan heb je door je raam heen toch altijd een seizoensgebonden inrichting.

  Love As Always
  Dimario

  1. Super leuk om te lezen! Ik heb mij hier eigenlijk nooit mee bezig gehouden maar ik zie wel leuke mogelijkheden.

 2. Bij anderen vind ik het heel leuk, die seizoensgebonden inrichting. Zelf begin ik er niet aan. Ten eerste vind ik al die snuisterijen te onrustig in huis bij mezelf en ten tweede heb ik geen plek om ze te bewaren buiten het seizoen om dat ze er moeten staan. Bij mij ziet het er dus altijd hetzelfde uit.

 3. Ik houd heel veel van de seizoenswisselingen! En ik vind het ook leuk om daar in het huis iets mee te doen. Maar het blijft klein, zoals een decoratiehoekje. Ik probeer niet teveel plastic meuk te kopen. Ik ben dol op agenda’s en kalenders met mooie seizoensgebonden afbeeldingen. Ik heb een nieuwe mok gekocht met een herfstafbeelding! En verder kijk ik op Pinterest naar prachtige plaatjes. 😉

 4. Ik heb verschillende dekentjes, kussentjes, kaarsen , vloerkleden. En dan wissel ik gewoon. We hebben 2 bomen met dennenappels die ik dan met wat kastanjes, eikeltjes, noten in een glazen vaas of schaal leg. Ik koop GEEN herfstspullen hoe schattig ik die bende ook kan vinden. En ik ben dol op Valhalla ze heeft helemaal gelijk.

 5. Ik ben ermee gestopt.
  De woonkamer voelt zen voor mij met een stuk minder decoratie.
  Wat ik wel doe is nu het donkerder weer wordt een kaarsje aan doen of een waxinelichtje in een van de weinige lampjes die ik daarvoor bewaard heb.

 6. Ik heb een hekel aan de herfst omwille van het slechte weer, maar de gezelligheid binnen maakt gelukkig veel goed. Geurkaarsen aan, warme plaids erbij. Heerlijk!

 7. De enige verandering die ik elke herfst/lente doe, is het kleed op mijn bank aanpassen. Voor de herfst/winter mijn dikke kleed en voor de lente een dun kleedje

 8. Het is prachtig om seizoensgebonden je huis aan te passen, elk seizoen is hier steeds zo anders.
  Warme kleuren in de winter en lichte in de zomer, maar ook kan je zo de geuren aanpassen in je huis. Warme kruiden en kaneel in de hersft en winter en in de lente en zomer frisse citrues geuren en bloesems.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.