Gordijn dakraam: wat zijn je opties als je een dakraam hebt?

Gordijn dakraam

Een gordijn dakraam brengt zo haar eigen vraagstukken met zich mee! Dakramen zijn immers schuin. Je hangt daar dus niet even een roede voor met een paar gordijnen. Dat kun je wel doen, maar het staat raar. Want de gordijnen hangen recht naar beneden, terwijl het raam schuin is.

Wat zijn je opties als het gaat om een gordijn voor een dakraam? Ik boog me over dit vraagstuk!

Gordijn dakraam: dít zijn je opties

Gordijn dakraam zelf maken: old school optie met een spiraal

Mijn moeder had vroeger altijd een zelfgemaakt gordijntje voor haar dakraam met een spiraal en knopjes. Die spiraal herinner ik me als een soort dik uitgevallen stuk waslijn. De knopjes werden aan het uiteinde van de spiraal gedaan. In die knopjes zaten kleine gaatjes en daarmee hing je de spiraal met het gordijn aan haakjes.

Gordijn dakraam

Inmiddels gebruikt mijn moeder in plaats van een spiraal een witte roede, maar de constructie is hetzelfde. Je neemt een lap stof, naait er aan de onder- en bovenkant een tunnel in, en schuift hem over de spiraal/roede. Op die manier creëer je een keurig gordijn dakraam dat ook nog eens op en en dicht kan. Ik vind het een erg leuke en budgetvriendelijke optie voor een dakraam gordijn.

Hieronder zie je een foto van het gordijntje van mijn moeder:

Gordijn dakraam

2. Gewone gordijnen als gordijn dakraam met 2 roedes!

Een andere low tech oplossing voor een gordijn dakraam is gewoon net doen alsof je raam niet schuin is. Je plaatst gewoon een roede als bij een gewoon raam en daaraan hang je een gordijn op.

Vervolgens plaats je aan de onderkant van het raam nog een roede, en daar duw je de gordijnen aan de onderkant achterlangs. Bij deze oplossing is de lengte van je gordijnen dus heel belangrijk! Ze moeten lang genoeg zijn om goed onder de tweede roede te schuiven, en daar ook te blijven zitten.

Tip: neem een roede die wat breder is dan je dakraam. Op die manier zorg je ervoor dat er geen licht aan de zijkanten van de gordijnen doorkomt!

3. Speciaal rolgordijn dakraam

Een andere optie is om gewoon te kiezen voor een speciaal dakraam rolgordijn, want die bestaan! Dit type rolgordijn is gemáákt voor een schuin dakraam. Hieronder een voorbeeld van zo’n rolgordijn dakraam:

Screen Shot 2019 07 25 at 13.25.53

Bij bovenstaand rolgordijn is de stof ingesloten in zogenoemde zijprofielen. Dat geeft een verduisterend effect. Een ander leuk voordeel vind ik dat er geen snoeren los hangen. Zeker als je kleine kinderen hebt is dat fijn. Zie ook rolgordijn op maat!

4. Dakraam met ingebouwd ‘gordijn’

Je kunt ook denken: ‘Ik wil helemaal geen gedoe met gordijnen,’ en een dakraam kiezen met een soort ingebouwd gordijn. Dat deden wij toen we naar het platteland huis verhuisden. Maar achteraf gezien vind ik dat geen geweldige optie.

Zo’n ingebouwd gordijn klinkt erg slim en handig. Het zit in het raam, en met behulp van een soort magneet kun je het open en dicht schuiven. Maar het heeft wat mij betreft de volgende nadelen:

 • Ik vind het niet mooi.
 • Ik vind het kil en zakelijk.
 • De magneet doet het maar matig, waardoor het soms een heel gedoe is om het gordijn omhoog of omlaag te krijgen.

Hieronder ons ingebouwde dakraam gordijn:

Screen Shot 2019 07 25 at 13.35.01

5. Shutters voor je dakraam

Een relatief nieuw alternatief zijn shutters bij wijze van dakraam  gordijn. Dit is wel een wat duurdere optie. Hieronder een voorbeeld:

 

Gordijn schuin dakraam samenvattend

Omdat een dakraam schuin is, vraagt het om een ander type, of aangepast gordijn. In deze post gaf ik 5 opties wat betreft een gordijn dakraam! Wij hebben zelf dus ingebouwde rolgordijnen, maar die vind ik eigenlijk niet zo gezellig.

Welke optie spreekt jou het meest aan? En heb jij nog goede tips voor gordijnen voor dakramen?

Benieuwd naar de gordijnen in mijn woonkamer? Zie ook mijn post over een plat dakraam!

Bronnen: Startpagina.nl. Ouders van Nu, Dakraamgordijnen, Raamdecoratie, Xenos, Zelf gordijnen maken, Hema, Okika, Klus-info, Kwantum, Gamma, Doe het budget, Dakraamgordijn, Westwing, Shutterlux, Jasno, Gordijnshop, Bovila, Roltek, Fox hollow cottage, Home-unique, Exciting windows, Shuttercraft, Sfeervolle shutters, In Huis Plaza, Fort lapin

Similar Posts

57 Comments

 1. Wij hebben een goedkopere versie van nr. 3. Prettig vind ik,dat die gedeeltelijk dicht kan,zodat er nog gelucht wordt.

 2. Ik zou de nm 3 kiezen voor verduistering, maar daarnaast misschien voor de gezelligheid de eerste optie. Op zolder kan het warm worden, verduisterende gordijnen zijn dan heel praktisch, maar ongezelliger.

 3. Wij hebben optie 3 genomen.
  Heel duur en na een paar jaar al stuk.
  Laten repareren is geen optie.
  We moeten een hele nieuwe nemen pfffft.

 4. Ik heb geen dakramen, maar heb op verschillende draai-kiepramen in mijn huis plissegordijnen (duettes). Daar ben ik heel blij mee!

 5. wij hebben van Bruynzeel een systeem gekocht uit twee delen, onderaan zit het hor gedeelte, bovenaan de verduistering. Je bevestigd dit aan het houtwerk niet op het dakraam zelf. Wij hebben op onze bovenverdieping 5 dakramen en ik vind het een geweldig systeem. Je kunt prima ventileren en toch verduisteren en de muggen buiten houden.

  1. Hoi Bieke,

   Kun je mij vertellen welk type jouw Bruynzeel gordijn is? Ik hoop dat dit ook bij mijn dakramen mogelijk is!!!

   Groet Ingrid

 6. Mijn man is ZZP-er en plaatst veel dakramen. De meeste mensen kiezen voor de bij het dakraam behorende verduisterende rolgordijnen.

 7. Optie 2. En inderdaad niet te dunne stof nemen, want dat schijnt door en goed strak meten dan blijven ze mooi tussen de roeden zitten. Open schuiven is daardoor wel wat uitdagender, want weinig ruimte. Budget-oplossing, maar ben er tevreden mee.

  De kleur van de gordijnen verschiet wel sneller aan de raamkant, want de zon (in mijn huis) staat er pal op.

 8. Nu wil ik het dakraam ook nog open late staan Ook als het regent. Zal een zeildoekkap moeten bedenken die ik vast klem of zo.

 9. De gordijnen op 1 die er nog zijn blijven hangen, want was de slaapkamer van de oudste…al zou ik nu voor een andere optie kiezen want die hangen er al een aantal jaartjes
  groetjes

 10. Ik zou voor de eerste optie gaan, maar dan wel met een dikkere of dubbele stof tegen het licht. Ik zou wel willen dat het helemaal donker kan zijn

 11. Die shutters voor het dakraam zouden hier heel welkom zijn. Vroeger had ik thuis op zolder een dakraam met een gewoon ouderwets rolgordijn, werkte ook heel goed!

 12. Wat leuk, die rode gordijntjes! Wij hebben een soort rolgordijn voor het dakraam hangen, maar helaas is het wat versleten waardoor het niet meer goed open en dicht kan.. gelukkig gebruiken we die ruimte alleen als washok en is het dus niet erg als het gordijn eigenlijk altijd open is.

 13. Wij hebben nu een vast rolgordijn in het dakraam maar die “rolt” niet goed meer dus dat is een ramp. Ik vind de eerste DIY met een spiraal en een gordijn nog steeds een hele goeie oplossing vboor het dakraamprobleem.

 14. wij hebben zo’n rolgordijn. Was wel zoeken naar eentje met een beetje leuk patroon, want de meeste zijn saai, saai en nog eens saai…

 15. Wij hebben zo’n speciaal rolgordijn die helemaal op maat is gemaakt voor in het kozijn. Wij hebben draai kiep ramen en er zit dus altijd nu een rolgordijn voor. super handig, wel een rib uit mijn lijf haha

 16. Ik wist niet dat er zoveel varianten bestonden. Wij hebben zelf een rolgordijn. Niet echt mooi maar werkt perfect. Ik vind de shutter wel heel mooi en decoratief.

 17. Een dakraam met het ingebouwde gordijn vind ik het meest praktisch en eigenlijk ook het mooist. Het ziet er wat strakker uit. Maar de eerste optie vind ik het meest bij een zolder passen. Vraag me niet waarom hoor. Een bepaald gevoel.

 18. Ik had op mijn oude kamer altijd Velux en dat was ideaal want zo was het altijd lekker donker

 19. Zo veel opties! Leuk. Ik dacht eigenlijk altijd alleen maar aan die gewone ingebouwde variant maar dit zijn ook nog een hoop originele ideeën.

 20. Ik heb thuis van die ingebouwde, verduisterende gordijnen en hier ben ik heel erg blij mee. Volgende stap is een rooster om alle ellendige insecten buiten te houden hihi.

 21. Leuke ideeën, weet je toevallig of er ook een manier is buiten de tweede optie om het nog donker te houden als je het raam openzet, hou wel van wat frisse lucht tijdens het slapen!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.