Gordijnen kiezen: ze maken de kamer

gordijnen kiezen

Gordijnen kiezen valt niet mee!

Gordijnen kiezen: na 1 jaar nog steeds geen gordijnen

We wonen nu ruim een jaar op het platteland, maar ik heb nog stééds geen gordijnen. Behalve het feit dat ik opzie tegen de kosten van gordijnen, komt dat doordat ik gewoonweg niet kan beslissen wat voor soort gordijnen ik zal nemen. Het zal die moderne keuzestress wel zijn!

Gordijnen kiezen: romantisch bloemengordijn te druk?

Op zich zou ik liefst romantische bloemengordijnen ophangen, maar ik ben bang dat dit veel te bont wordt. En dus ben ik veroordeeld tot een neutrale, saaie kleur, en als ik daar ben aangekomen in het gedachteproces klap ik weer dicht. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vraag wat voor ophangsysteem ik zal gebruiken en of ik kant-en-klaar gordijnen zal nemen met van die handige lussen, of gordijnen die nog gemaakt moeten worden.

Lekker Leven Met Minder kampte met dezelfde vragen over gordijnen kiezen, maar zij heeft ondertussen gordijnen hangen!

Gordijnen nemen een belangrijke plaats in de woning in, omdat ze in een ruimte vaak één van de blikvangers zijn.

Ogen gaan naar het licht

Ga maar na waar je het eerste naar kijkt als je een ruimte binnenkomt. Kans is groot dat je ogen automatisch naar het licht getrokken worden, en laten daar nou net vaak de gordijnen omheen hangen. Helaas zijn gordijnen niet de meest makkelijke woonaccessoires en waarschijnlijk kan je daarom ook wel wat goede tips gebruiken bij het uitzoeken ervan.

Gordijnen voor een snelle make-over

Er zijn zoveel dingen om rekening mee te houden bij gordijnen kiezen, dat het wel eens overweldigend kan worden. De keuze van de gordijnen bepaalt tenslotte voor een groot deel de look van de ruimte, en nieuwe gordijnen zijn dan ook een relatief eenvoudige en goedkope manier om een ruimte een make over te geven.

Gordijnen kiezen: het belang van meten

Meten is weten en met het opnemen van de maten begint dan ook de keuze voor de juiste gordijnen. Handig is bijvoorbeeld om je gordijnroede zo’n 20 cm breder te nemen dan je kozijn, zodat de gordijnen als ze open zijn niet voor het raam hangen.

Voor de stof moet je dan 1,6 tot 2 keer de raillengte nemen, afhankelijk van of je een enkele of een dubbele plooi neemt, en wat voor soort ringen je gebruikt. Hier is op het wereldwijde web al veel informatie over te vinden.

Hoe moet je gordijnen opmeten: basisgids?

Hieronder een handige lijst met stappen voor gordijnen opmeten:

 1. Meet de breedte van het raam of de ruimte waar je de gordijnen wilt ophangen. Meet de volledige breedte van het raamkozijn als je wilt dat de gordijnen dit volledig bedekken. Als je wilt dat de gordijnen alleen het raam bedekken, meet dan de breedte van het raam zelf.
 2. Bepaal de overlap: Als je wilt dat de gordijnen een overlappende look hebben en het licht volledig blokkeren, voeg dan een extra breedte toe aan je meting. Een overlap van ongeveer 15 tot 20 cm aan elke kant wordt meestal aanbevolen.
 3. Meet de hoogte: Meet de hoogte vanaf het punt waar je wilt dat de gordijnen beginnen tot aan het punt waar je wilt dat ze eindigen. Als je gordijnen van vloer tot plafond wilt, meet dan vanaf het plafond tot aan de vloer. Als je wilt dat de gordijnen boven het raam eindigen, meet dan vanaf het plafond tot aan de gewenste hoogte boven het raam.
 4. Voeg extra lengte toe: Voeg indien nodig extra lengte toe aan je meting. Als je wilt dat de gordijnen op de vloer rusten, voeg dan ongeveer 2,5 tot 5 cm toe aan de gemeten hoogte. Als je wilt dat de gordijnen langer zijn en een beetje plooien op de grond vormen, voeg dan 10 tot 15 cm extra toe.
 5. Controleer en noteer de metingen: Controleer nogmaals alle metingen die je hebt gedaan om ervoor te zorgen dat ze correct zijn. Noteer de breedte en hoogte zodat je ze gemakkelijk kunt raadplegen bij het kopen van gordijnen.

Let op: als je de gordijnen eenmaal gaat kopen is het belangrijk extra te controleren of je metingen kloppen. Gordijnen opmeten wordt namelijk beïnvloedt door het type gordijn!

De juiste stof, kleur en patroon

Nadat je de juiste maten hebt verkregen ga je de daadwerkelijke gordijnen kiezen, waarbij er natuurlijk een enorme keus aan kleuren, patronen en materialen is om uit te kiezen. Ook hiervoor kun je bij de experts goede tips vinden, bijvoorbeeld dat zijden gordijnen misschien prachtig klinken, maar in werkelijk snel vervagen en dan niet bepaald meer een aanwinst voor je ramen zijn.

gordijnen kiezen

Gordijnen kiezen: Inspiratie, ideeën en kopen

De echte aanschaf doe je uiteindelijk bijvoorbeeld bij Zalando, de webshop die ooit bekendheid verwierf met haar schoenen, maar ondertussen ook vele andere zaken zoals woonaccessoires verkoopt. Hier vind je dan ook grote selectie gordijnen in vele verschillende kleuren en materialen, waar ongetwijfeld ook iets voor jou tussen zit!

Leestips

Luxaflex

Vitrage wassen zonder kreukels

Waar heb jij jouw gordijnen gekocht? Vind jij gordijnen kiezen ook zo lastig?

Similar Posts

10 Comments

 1. Wij hebben beneden lamellen hangen (hadden de vorige bewoners laten hangen) en boven hebben we nieuwe gordijnen gekocht bij de Karwei. Voor ons was de kleur niet het belangrijkste, maar was het belangrijker dat ze heel goed verduisteren. :) En gelukkig doen ze dat ook... :)

 2. Nou ja, hangen... Work in progress. Maar nu ga ik echt aan de gang ;-) Wij hebben ze bij Kwantum vandaan. Ik heb ze zelf op zo'n rails met haakjes. We hebben boven ook met zo'n buis zeg maar, maar daar ben ik niet helemaal weg van. Je hebt dan toch meer gaten en je kunt de gordijnen minder goed over elkaar doen. Als je niet panisch bent voor inkijk, hoeft dat overigens geen probleem te zijn.

  Eerder kocht ik altijd mijn gordijnen bij Decorette, daar komen mijn rolgordijnen ook vandaan, maar dat is nu gewoon boven ons budget. Die hangen het wel fantastisch mooi op, dus het heeft echt puur met het geld te maken, niets met de kwaliteit of de service.

 3. Gewoon van Ikea, hele simpele gordijnen van ecru katoen, aan de bovenkant heb ik ringetjes gemaakt en ze hangen op een roede, de stof kost geloof ik 4 euro per meter en het is ook heel breed. Ik heb ze in alle kamers, het is heel rustig. In de keuken heb ik ecru rolgordijnen zodat alles bij elkaar past. Van de zelfde stof heb ik ook gordijntjes in de caravan gemaakt. Ik ben er heel gelukkig mee maar ik heb natuurlijk geen inkijk hier op het franse platteland.
  Als het heel erg koud is doen we de luiken dicht, want deze gordijnen zijn wel heel erg dun.

 4. Marktplaats van iemand die een rol stof had gekocht en toch liever iets anders wilde.
  Toen ze het verzond kwam ze erachter dat de stof dubbelbreed was en dan is 47 meter erg veel.
  Ik heb inmiddels mijn derde huis ermee gestoffeerd.
  Gelukkig blijf ik het mosgroen mooi vinden.

  Overigens heeft kamerbreed mijn voorkeur.
  Liefst tot op de grond dat maakt ruimer, maar ivm de verwarming is dat niet slim.
  Wat dat betreft zijn de engelsen slimmer die hebben meestal de verwarming tegen een muur en niet onder het raam.

 5. Wat een mazzel hadden wij. Toen we in december in ons nieuwe (maar heel oude) huis gingen wonen, hingen er al gordijnen. En we vonden ze nog mooi ook! Ze waren allen veel te lang. Lees mijn blogje daarover maar eens:
  https://laprofesseur.blogspot.nl/2012/12/gordijnen-xxl.html

  En verder halen we onze gordijnen bij Kwantum. Als er een aanbieding is. En voor de badkamer (op de begane grond, uitzicht op de tuin) hebben we van die shutters laten maken, met korting op korting best te betalen.

 6. Ik maak al jaren lang gordijnen zelf. Helemaal professioneel is het misschien niet, maar ik ben best tevreden met het resultaat. Als er de ruimte voor is dan moet de roede wat langer zijn dan de breedte van het raam, want anders gaan die gordijnen overdag licht wegnemen. Reken dan in de breedte minstens anderhalf tot dubbel de lengte van de roede. Ik voer al mijn gordijnen ook, want zo ziet een goedkoop stofje er veel dikker uit en met donkere voering kun je een slaapkamer ook donkerder houden. Wil je een patroon? Kijk dan goed over hoe veel afstand dat patroon wordt herhaald, want die afstand moet je bij de lengte rekenen. Als het je eerste keer is dan zou ik het maar bij een effen katoentje houden of hoogstens een klein ruitje. Reken ook de lengte van de zomen van boven en aan de onderkant erbij.
  Als je wilt dat de gordijnen perfect over elkaar sluiten neem dan twee roeden waarvan de ene in het midden een centimeter of tien naast de andere loopt. En ik weet zeker dat het Internet je nog veel tips zal kunnen geven.

 7. Ik zit nu sinds een jaar ofzo met nog maar 1 van de 2 gordijnen voor een groot raam, gewoon omdat ik niets kan vinden wat ik net zo mooi vind. De oude gordijnen zijn door een vriendin gemaakt, van een lap van de markt, denk ik? Ze hingen een jaar of 20 - en scheurden toen finaal door. Ik vond en vind ze nog steeds mooi, soort van gemeleerd roze / blauw - vooral toen ik nog rookte heel prettig! Ik vind het heel lastig om goede gordijnen te vinden, vooral omdat dit huiskamerraam zo'n 8 m2 is, in een vrij kleine kamer.....

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.