Soorten plooien gordijnen

gordijnen plooien

Als ik ergens niet handig in ben, dan is het wel plooien in gordijnen zetten.

Je hebt te maken met enorme lappen stof, en plooien maken vind ik toch al moeilijk!

Bovendien zijn er ook nog eens allerlei sóórten plooien voor gordijnen…

Maar wat ís een plooi eigenlijk?

Volgens Van Dale, en zij kunnen het weten, is een plooi:

‘Ribbel, vouw in een stof, gemaakt ter versiering.’

Wat ik grappig vindt is dat er ook allerlei uitdrukkingen zijn met het woord plooi er in. Hoor maar eens:

 • Het kostte hem moeite zijn gezicht in de plooi te houden. (Hij vindt het lastig om neutraal te blijven kijken)
 • Dat kan ik wel plooien. (Dat gaat wel lukken)
 • De plooien glad strijken. (Problemen oplossen)

Maar goed, genoeg over plooien! Ik lijk mijn man wel, die kan ook uren emmeren over de betekenis van een woord. We gaan het hebben over plooien in gordijnen. Plooien zijn heel bepalend voor de look van je gordijnen! Hier onder vind je een overzicht van allerlei mogelijke plooien en waarvoor ze geschikt zijn.

Soorten plooien gordijnen

Enkele plooi

Vooral geschikt voor zwaardere stoffen, Of voor gordijnen die niet langer zijn van 250 cm. Voor gordijnen met een enkele plooi heb je acht keer de raillengte nodig.

Dubbele plooi oftewel de vlinderplooi

Dit is de populairste plooi, omdat de meeste gordijnen hier erg mooi mee vallen. Hiervoor heb je twee keer de raillengte nodig.

Tri-plooi

Maar liefst 3 plooien! Daarom vooral geschikt voor hele soepele stoffen.

Wave

Dit is een soort golf. Het voordeel is dat de wave kan bij alle soorten stoffen. De wave is een ingestikte band met haken op gelijke afstand van elkaar. Verwar deze wave niet met de wave bij wedstrijden ; )

Gordijn plooien maken voor dummies

Ben je zoals ik niet zo handig? Dan is er een trucje voor dummies om toch plooien in je gordijn te krijgen. De truc is trekband te gebruiken. In zo’n trekband zitten twee of meer trekkoorden. Je naait de band op de stof, en vervolgens trek je aan de trekkoorden. Zo trekt je de plooien er als het ware in. Met deze band kun je nog allerlei verschillende plooien maken ook.

Vind je zelfs dit lastig? (Ik wel namelijk…) dan kun je ook werken met van die kleine knijpertjes. Die koop je onder andere bij de Xenos. Die klem je eenvoudig aan het gordijn, en haak je vervolgens aan een gordijnrail of gordijnring. Makkelijker wordt het niet volgens mij.

Gordijnen met plooien ophangen

Gordijnen met plooien hang je op met haken. Die haken doe je in de plooi, en vervolgens hang je op aan een gordijnrail. Je kunt kiezen uit twee soorten rails:

 • U-rails
 • I-rails

Bij een u-profiel kun je de ‘runners’ niet zien. Bij de i-rails wel. Al deze toebebehoren voor gordijnen vind je bijvoorbeeld hier.

Leestip: Vitrage wassen zonder kreukels.

Hebben jouw gordijnen plooien? En zo ja, hoeveel?

Similar Posts

4 Comments

 1. Bedankt voor de tips. Als ik het zelf zou moeten doen zou ik voor de meest simpele manier gaan. Ik ben hier echt niet in thuis. Gelukkig heb ik een hele handige moeder en anders laten we ze in de winkel maken.

 2. Ik vind plooien in gordijnen maken ook erg lastig. Ik zit eindeloos te meten en te rekenen om goed uit te komen. Daarom laat ik ze meestal maar gewoon in de winkel maken.
  Zo vaak koop ik geen nieuwe gordijnen en zo veel kost het over het algemeen niet.
  Onze gordijnen koop ik meestal bij leen bakker of hema en daar is het niet zo duur.

 3. Wij hebben enkel glasgordijnen hangen en gelukkig gaan die vrij lang mee. Ik haat het om gordijnen te maken : al dat pas- en meetwerk, meterslange lappen stof die moeten verwerkt worden…..

  Mijn moeder heeft een groot huis met heel veel vensters en dus ook heel veel glasgordijnen. Toen ik vorige zomer haar gordijnen gewassen heb, heb ik gezien dat ze echt ‘op’ zijn. Ze zijn al jaren oud en wellicht verstorven door het zonlicht ? Mijn ma heeft vorig jaar dan ook nog eens in ene van har gordijnen en gat gemaakt door met een lat naar een bij te slaan. In plaats van de bij had ze haar gordijn mee met een scheur als gevolg. Ik heb die gordijn zo goed mogelijk opgelapt en de scheur zo goed als onzichtbaar toegenaaid omdat ze nog maar pas gewassen waren en één gordijn vervangen gaat niet want dan zie je het verschil met de andere gordijnen.

  Ik vrees ervoor dat ik binnen enkele weken een heleboel gordijnen zal moeten maken….. Ik haat dat vooral omdat ons mama overal heel brede vensters heeft en die lappen stof dan ook zeer groot zijn. Ik gebruik altijd plooilint om op de gordijn te stikken omdat de plooien dan altijd ‘goed’ vallen.

  Mijn moeder heeft vroeger nog glasgordijnen laten maken en dat was, in die tijd, toch al vrij duur. Vanzelfsprekend dat ze liever heeft dat ik haar gordijnen maak want dan kost het enkel de prijs van de stof, het plooilint, stikzijde en een heleboel tijd.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.