Reacties

Gordijnen wassen: de ultieme gids! — 38 reacties

 1. Ik heb laatst ook de gordijnen gewassen. Eerst op het waslabeltje gekeken en daar stond dat ze niet in de wasmachine konden. Heb ze na wat wikken en wegen op het wolwasprogramma gewassen. Ze zijn nu weer mooi schoon. Moet alleen nog even de zoom uitleggen aangezien ze een stuk korter geworden waren :-).

 2. Voor de vitrage is het geen probleem, die was ik inderdaad wel eens per jaar of zo. Maar de overgordijnen in de slaapkamer (ook belangrijk) die moeten naar de stomerij (stom, stom, maar oh, het zijn zulke mooie gordijnen!!!). Maar dat is de slaapkamer, en eigenlijk ben je daar onbewust wel het meest, he. Toch die 8 uur slaap die je daar elke daag haalt.
  Ik kan overigens wel eens proberen het eens met een geleende stoomreiniger te proberen.

  • Ik heb ze bij een benzinepomp in zo,n grote wasmachine gedaan, waren een beetje korter geworden, kort in de droger daar, wat nat opgehangen en worden al weer langer,,,,hangen weer uit!

 3. zomer gordijnen en wintergordijnen? Ik ben heel benieuwd wat het verschil is.
  Ik heb 2 stroken siervitrage die niet dicht kunnen in de woonkamer. Toevallig pas gewassen toen ze eraf moesten ivm behangen van de muur. Maar de gordijnen in de slaapkamer.. Tja die hangen er al een tijdje. Het idee om ze te moeten wassen..
  Daar ben ik nooit opgekomen, misschien stom, maar de ramen staan regelmatig open daar, er wordt niet gerookt, geen kaarsen gebrand oid dus ik lucht ze regelmatig. ;)

  • Het verschil is het uiterlijk Tineke. Je hebt ook wintergordijnen die echt lekker dik zijn. Maar die van mij zijn allemaal van goedkoop polyester. Als je op de links in de post klikt zie je de zomer- en wintergordijnen.

 4. Jij herinnert mij steeds aan alles wat ik nog moet doen ;-) Gordijnen wassen staat ook nog steeds op het programma. Wij hebben van de winkel een handig kaartje gekregen met het wasvoorschrift er op, wassen op 30 graden. Binnenkort toch maar eens doen, moet niet denken aan alles wat er in kan hangen.

 5. Er word bij mijniet gerookt, dus dst scheelt, wassen doe ik niet omdat veel werk is, afhalen , wassen , drogen en weer ophangen, teveel gedoe, daarom reinig ik mijn gordijnen met mijn stoomreiniger dan kunnen ze gewoon blijven hangen ,scheelt een hoop werk.

 6. Ik had beneden vitrage en die waste ik ook wel 2 keer per jaar, maar dan waren ze ook wel een tintje grijs aan het worden van al het stof. Dus jazeker, gordijnen worden wel degelijk vies. De enige kamer waar nu nog gordijnen hangen in ons huis is onze slaapkamer en ook die gaan ongeveer 2 keer per jaar in de wasmachine.
  Fijne dag,
  liefs,
  Mirjam

 7. Ik heb in de kamer en keuken dezelfde lichte in-betweens, die van de keuken was ik wat vaker, de kamer gordijnen 1x per 2 maanden. Op de korte was van 40 graden en iets centrifugeren. Ik hang ze nat op en voila, geen kreukels! En alles weer lekker fris.

 8. Ik kruip even weg.... ik was ze echt nooit... Onze overgordijnen, die er echt voor de sier hangen zijn lang en zwaar en daar heb ik weinig zin in. maar je tip om ze wekelijks even uit te kloppen dat moet me wel lukken ;)

  De andere gordijnen zijn makkelijk af te halen en te wassen. Zonder strijken kunnen ze terug dus dat gebeurt wel.

  Grappig dat jij zomer en winter gordijnen hebt,

 9. Ik was mijn gordijnen ook 2 keer per jaar op 30graden en droog ze buiten.
  Kies een zonnige dag met wind en hang ze buiten te drogen.
  walah ????

  Luxaflex ook 2 keer per jaar met sopje.????????

 10. Nooit bij stil gestaan zeg! Dan moet ik toch echt aan de bak! Ik zag wel dat er geen label aanhing. Dat wordt de stomerij...Volgende keer bij eventuele nieuwe aanschaf rekening houden zodat ik ze ook zelf kan wassen.

 11. Mijn gordijnen heb ik zelf genaaid en ze hangen over een dikke stok, lekker makkelijk eraf te halen. Verder zijn ze van katoen of linnen, ik heb er rekening meegehouden dat ze krimpen, dus wassen is geen probleem. Het voordeel van gordijnen wassen is dat je ze vochtig op kunt hangen , klaar is Kees!
  Toch blijft het een aardig klusje....

  • Slim om er van te voren rekening mee te houden dat ze krimpen. Mijn schoonmoeder zei altijd dat als je iets gaat naaien het slim is om de stof van te voren alvast te wassen. Zo is eventuele krimp er al uit.

 12. Ik was ze zodra het nodig is...
  We hebben honden dus dat is wel een aantal keren per jaar, wij hebben geen zomer en winter gordijnen. Eigenlijk wil ik van mijn gewone gordijnen tot aan de grond af en mooie vouw gordijnen, moet iets te wensen houden ;)

 13. Ik was mijn gordijnen een keer of 4 per jaar. Daarna ruikt heel het vertrek waar ze hangen weer heerlijk fris.
  Het werk vind ik niet leuk, maar kan intens genieten van het resultaat.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder