Gordijnen wassen

gordijnen wassenIk was mijn gordijnen twee keer per jaar. Het is een variatie op mijn gewone routine van de was doen.

Om precies te zijn: op 21 september en op 21 maart! Want dan wissel ik de wintergordijnen met de zomergordijnen. En dan vind ik het wel zo fris om de gordijnen die ik ophang eventjes te wassen. Dat voelt daarna zo lekker schoon.

Waarom zou je gordijnen wassen?

Gordijnen zien er meestal niet vies uit of zo. En ze hangen daar ook alleen maar, dus je zou denken: ‘Die worden dus ook niet vies.’ Maar dat worden ze helaas wel. Terwijl ze daar hangen verzamelen ze ongewild stof, haren en zelfs sporen van schimmels. En als je je gordijnen nooit wast, dan ga je dat op een gegeven moment toch zien.

Afgezien van het cosmetische effect, beïnvloeden vieze gordijnen ook de lucht in de ruimte waar ze hangen. En als je ze opent of dicht doet, dwarrelen stofdeeltjes en eerder genoemde sporen van schimmels de ruimte in. Dus zeker als je allergieën hebt, of huisgenoten met allergieën, is het heel belangrijk om gordijnen regelmatig te wassen.

Als je niet rookt, en je huis goed lucht, dan is één keer per jaar je gordijnen wassen voldoende.

Hoe moet je je gordijnen wassen?

Omdat je gordijnen in allerlei verschillende materialen hebt, die allemaal op een andere manier behandeld moeten worden, is het beste advies:

‘Kijk of er een labeltje aan de gordijnen zit met wasinstructies. En volg die braaf op!’

Mijn gordijnen hébben zo’n handig labeltje. En daarop staat dat ik ze op 30 graden mag wassen. Ideaal dus. Ze zijn van goedkoop polyester, dus ze zijn nog bijna meteen droog ook. En omdat ze zo goedkoop waren, durf ik ze ook best in de wasmachine te gooien.

Maar als je dure gordijnen hebt is het wat spannender. Want je wilt natuurlijk niet dat ze diverse maten kleiner uit de was komen. Of dat de stof veel minder mooi wordt. Durf je het echt niet aan, breng ze dan desnoods naar een stomerij.

Dagelijks onderhoud van je gordijnen

Het is echt niet nodig om je gordijnen elke week te wassen. Maar wat je wel kunt doen is ze elke week even flink uitschudden. Zo schud je stof en andere zooi er uit. Stof daarna grondig de ruimte met een vochtige doek of zo’n speciale plumeau.

En één keer per per maand zou je met de speciale stofzuigermond het gordijn even van boven tot onder kunnen stofzuigen.

Conclusie over gordijnen wassen

Hoewel gordijnen alleen maar hangen, vangen ze wel degelijk vuil en stof en worden ze dus vies. Daarom is het verstandig om ze één keer per jaar schoon te maken. Dat kan door ze flink uit te schudden, door ze te stofzuigen of door ze  in de was te doen.

Als je ze wast, controleer dan altijd het waslabel. Gordijnen of vitrages waar een A, P of F op het label staat mogen alleen chemisch gereinigd worden. Zit er geen waslabel in? Was ze dan op de hand of op niet meer dan 30 graden.

Lees ook mijn post over microvezeldoekjes wassen!

Was jij je gordijnen wel eens? En zo ja, hoe vaak?

Hema gordijn

Similar Posts

38 Comments

 1. Ik heb laatst ook de gordijnen gewassen. Eerst op het waslabeltje gekeken en daar stond dat ze niet in de wasmachine konden. Heb ze na wat wikken en wegen op het wolwasprogramma gewassen. Ze zijn nu weer mooi schoon. Moet alleen nog even de zoom uitleggen aangezien ze een stuk korter geworden waren :-).

 2. Voor de vitrage is het geen probleem, die was ik inderdaad wel eens per jaar of zo. Maar de overgordijnen in de slaapkamer (ook belangrijk) die moeten naar de stomerij (stom, stom, maar oh, het zijn zulke mooie gordijnen!!!). Maar dat is de slaapkamer, en eigenlijk ben je daar onbewust wel het meest, he. Toch die 8 uur slaap die je daar elke daag haalt.
  Ik kan overigens wel eens proberen het eens met een geleende stoomreiniger te proberen.

  1. Ik heb ze bij een benzinepomp in zo,n grote wasmachine gedaan, waren een beetje korter geworden, kort in de droger daar, wat nat opgehangen en worden al weer langer,,,,hangen weer uit!

 3. zomer gordijnen en wintergordijnen? Ik ben heel benieuwd wat het verschil is.
  Ik heb 2 stroken siervitrage die niet dicht kunnen in de woonkamer. Toevallig pas gewassen toen ze eraf moesten ivm behangen van de muur. Maar de gordijnen in de slaapkamer.. Tja die hangen er al een tijdje. Het idee om ze te moeten wassen..
  Daar ben ik nooit opgekomen, misschien stom, maar de ramen staan regelmatig open daar, er wordt niet gerookt, geen kaarsen gebrand oid dus ik lucht ze regelmatig. ;)

  1. Het verschil is het uiterlijk Tineke. Je hebt ook wintergordijnen die echt lekker dik zijn. Maar die van mij zijn allemaal van goedkoop polyester. Als je op de links in de post klikt zie je de zomer- en wintergordijnen.

 4. Jij herinnert mij steeds aan alles wat ik nog moet doen ;-) Gordijnen wassen staat ook nog steeds op het programma. Wij hebben van de winkel een handig kaartje gekregen met het wasvoorschrift er op, wassen op 30 graden. Binnenkort toch maar eens doen, moet niet denken aan alles wat er in kan hangen.

 5. Er word bij mijniet gerookt, dus dst scheelt, wassen doe ik niet omdat veel werk is, afhalen , wassen , drogen en weer ophangen, teveel gedoe, daarom reinig ik mijn gordijnen met mijn stoomreiniger dan kunnen ze gewoon blijven hangen ,scheelt een hoop werk.

 6. Ik had beneden vitrage en die waste ik ook wel 2 keer per jaar, maar dan waren ze ook wel een tintje grijs aan het worden van al het stof. Dus jazeker, gordijnen worden wel degelijk vies. De enige kamer waar nu nog gordijnen hangen in ons huis is onze slaapkamer en ook die gaan ongeveer 2 keer per jaar in de wasmachine.
  Fijne dag,
  liefs,
  Mirjam

 7. Gordijnen worden bij mij ongeveer één keer per jaar gewassen, maar echt niet vaker. Ik vind het een heel gedoe om alles af te halen en opnieuw op te hangen.

 8. Ik heb in de kamer en keuken dezelfde lichte in-betweens, die van de keuken was ik wat vaker, de kamer gordijnen 1x per 2 maanden. Op de korte was van 40 graden en iets centrifugeren. Ik hang ze nat op en voila, geen kreukels! En alles weer lekker fris.

 9. Ik kruip even weg…. ik was ze echt nooit… Onze overgordijnen, die er echt voor de sier hangen zijn lang en zwaar en daar heb ik weinig zin in. maar je tip om ze wekelijks even uit te kloppen dat moet me wel lukken ;)

  De andere gordijnen zijn makkelijk af te halen en te wassen. Zonder strijken kunnen ze terug dus dat gebeurt wel.

  Grappig dat jij zomer en winter gordijnen hebt,

 10. Ik ga me even in een hoekje zitten schamen…
  Sinds we in dit huis wonen, heb ik ze nog niet gewassen (sinds december 2014)… Ik ga ze deze week maar snel wassen…

 11. Ik was mijn gordijnen ook 2 keer per jaar op 30graden en droog ze buiten.
  Kies een zonnige dag met wind en hang ze buiten te drogen.
  walah ????

  Luxaflex ook 2 keer per jaar met sopje.????????

 12. Nooit bij stil gestaan zeg! Dan moet ik toch echt aan de bak! Ik zag wel dat er geen label aanhing. Dat wordt de stomerij…Volgende keer bij eventuele nieuwe aanschaf rekening houden zodat ik ze ook zelf kan wassen.

 13. Mijn gordijnen heb ik zelf genaaid en ze hangen over een dikke stok, lekker makkelijk eraf te halen. Verder zijn ze van katoen of linnen, ik heb er rekening meegehouden dat ze krimpen, dus wassen is geen probleem. Het voordeel van gordijnen wassen is dat je ze vochtig op kunt hangen , klaar is Kees!
  Toch blijft het een aardig klusje….

  1. Slim om er van te voren rekening mee te houden dat ze krimpen. Mijn schoonmoeder zei altijd dat als je iets gaat naaien het slim is om de stof van te voren alvast te wassen. Zo is eventuele krimp er al uit.

 14. Ik was ze zodra het nodig is…
  We hebben honden dus dat is wel een aantal keren per jaar, wij hebben geen zomer en winter gordijnen. Eigenlijk wil ik van mijn gewone gordijnen tot aan de grond af en mooie vouw gordijnen, moet iets te wensen houden ;)

 15. Ik was mijn gordijnen een keer of 4 per jaar. Daarna ruikt heel het vertrek waar ze hangen weer heerlijk fris.
  Het werk vind ik niet leuk, maar kan intens genieten van het resultaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.