Gordijnen wassen: de ultieme gids!

gordijnen wassen

Wist je dat je gordijnen wassen belangrijk is?

Ik was mijn gordijnen twee keer per jaar.

Het is een variatie op mijn gewone routine van de was doen.

Om precies te zijn: op 21 september en op 21 maart!

Want dan wissel ik de wintergordijnen met de zomergordijnen. En dan vind ik het wel zo fris om de gordijnen die ik ophang eventjes te wassen. Dat voelt daarna zo lekker schoon.

Waarom zou je gordijnen wassen?

Gordijnen zien er meestal niet vies uit of zo. En ze hangen daar ook alleen maar, dus je zou denken: ‘Die worden dus ook niet vies.’ Maar dat worden ze helaas wel. Terwijl ze daar hangen verzamelen ze ongewild stof, haren en zelfs sporen van schimmels. En als je je gordijnen nooit wast, dan ga je dat op een gegeven moment toch zien.

Afgezien van het cosmetische effect, beïnvloeden vieze gordijnen ook de lucht in de ruimte waar ze hangen. En als je ze opent of dicht doet, dwarrelen stofdeeltjes en eerder genoemde sporen van schimmels de ruimte in. Dus zeker als je allergieën hebt, of huisgenoten met allergieën, is het heel belangrijk om gordijnen regelmatig te wassen.

Als je niet rookt, en je huis goed lucht, dan is één keer per jaar je gordijnen wassen voldoende.

Gordijnen stofzuigen als alternatief voor gordijnen wassen

gordijnen stofzuigen

Als je geen zin of tijd hebt voor gordijnen wassen, dan kun je ook kiezen voor je gordijnen stofzuigen. Door er met de stofzuiger overheen te gaan verwijder je ook al een boel stof en viezigheiden.

Hoe moet je je gordijnen wassen?

Omdat je gordijnen in allerlei verschillende materialen hebt, die allemaal op een andere manier behandeld moeten worden, is het beste advies:

‘Kijk of er een labeltje aan de gordijnen zit met wasinstructies. En volg die braaf op!’

Mijn gordijnen hébben zo’n handig labeltje. En daarop staat dat ik ze op 30 graden mag wassen. Ideaal dus. Ze zijn van goedkoop polyester, dus ze zijn nog bijna meteen droog ook. En omdat ze zo goedkoop waren, durf ik ze ook best in de wasmachine te gooien.

Maar als je dure gordijnen hebt is het wat spannender. Want je wilt natuurlijk niet dat ze diverse maten kleiner uit de was komen. Of dat de stof veel minder mooi wordt. Durf je gordijnen wassen echt niet aan, breng ze dan desnoods naar een stomerij.

Gordijnen wassen met soda

baking soda overzicht

Gordijnen wassen met soda is een goede manier om ze fris en schoon te krijgen, vooral als ze stof en geurtjes hebben geabsorbeerd. Maar let op: controleer wel eerst het waslabel van je gordijnen voordat je dit doet. En behandel bij twijfel eerst een klein stukje van het gordijn met soda.

Dit heb je nodig voor je gordijnen wassen met soda:

 • De vieze ordijnen
 • Baking soda (zuiveringszout)
 • Wasmachine
 • Mild wasmiddel (optioneel)
 • Eventueel een waszak of kussensloop (voor kleinere gordijnen of delen)

Stappenplan gordijnen wassen met soda

 1.  Haal de gordijnen van de haken of de stang. Controleer de wasinstructies op het waslabel, als dat aanwezig is, om er zeker van te zijn dat ze in de machine gewassen kunnen worden.
 2. Klop de gordijnen buiten uit om stof en vuil te verwijderen voordat je ze gaat wassen.
 3. Als je gordijnen vlekken hebben, kun je deze vlekken voorbehandelen met een mengsel van baking soda en water. Maak een pasta van baking soda en een beetje water en breng deze aan op de vlekken. Laat het even inwerken voordat je verder gaat.
 4. Doe de gordijnen in de wasmachine. Voeg 1/2 tot 1 kopje baking soda toe aan de wasmachine, afhankelijk van de grootte en viesheid van de gordijnen. Je kunt ook een mild wasmiddel toevoegen als je dat wilt, maar baking soda op zichzelf is genoeg.
 5. Stel de wasmachine in op een mild programma met koud water. Zorg ervoor dat je de centrifugeersnelheid op een laag niveau instelt om te voorkomen dat de gordijnen te veel kreuken. Start de wascyclus.
 6. Na het wassen is het een goed idee om een extra spoelcyclus uit te voeren zodat je zeker weet dat alle soda uit de gordijnen is.
 7. Hang de gordijnen weer op om te drogen. Het is het beste om ze buiten op te hangen als het weer het toelaat, zodat ze fris kunnen luchten. Als je de gordijnen binnen wilt drogen, hang ze dan op een plek waar ze goed kunnen luchten. Zorg ervoor dat ze volledig droog zijn voordat je ze weer ophangt. Ik doe mijn gewassen gordijnen meestal gewoon weer aan de roede en laat ze daaraan drogen.

Vitrage wassen zonder kreukels

vitrage wassen zonder kreukels

Niets staat zo slordig als een gekreukelde vitrage. Hoe kun je vitrage wassen zonder kreukels? Vitrage is doorgaans van een wat tere stof en kan dus sneller beschadigen. De meeste vitrage mag dan ook niet in de wasmachine. Dit kun je nakijken op het waslabel.

Als je vitrage niet in de wasmachine kan, dan moet je hem dus op de hand wassen of laten stomen. Maar dat laatste is meteen best wel duur. Hoewel je dan wel zeker weet dat je vitrages zonder kreukels terugkrijgt ; )

Stappenplan vitrage wassen zonder kreukels

 1. Vul een bad of een grote emmer met koud water. Voeg een mild wasmiddel toe en roer het water voorzichtig om het wasmiddel op te lossen.
 2. Leg de vitrage voorzichtig in het water en duw het zachtjes onder water. Laat de vitrage ongeveer 15-30 minuten weken om vuil en stof los te maken.
 3. Wrijf of schrob de vitrage niet, want dat kan kreukels veroorzaken. In plaats daarvan kun je voorzichtig de vitrage met je handen op en neer bewegen in het water om vlekken en vuil te verwijderen.
 4. Giet het zeepwater voorzichtig af en vul het bad of de emmer opnieuw met schoon koud water. Spoel de vitrage grondig uit totdat alle zeep is verwijderd.
 5. Rol de vitrage voorzichtig op in een schone handdoek of zeildoek om overtollig water te absorberen. Druk niet te hard om kreukels te voorkomen.
 6. Leg de vitrage voorzichtig plat op een schone, vlakke ondergrond, zoals een schoon bed of een tafel. Zorg ervoor dat de vitrage zo recht mogelijk ligt en niet opgevouwen is.
 7. Laat de vitrage op natuurlijke wijze drogen. Zorg ervoor dat er geen direct zonlicht op valt om verkleuring te voorkomen. De zwaartekracht zal helpen om de stof recht te houden terwijl deze droogt.

Linnen gordijnen wassen

linnen gordijnen wassen

Als er één stof is die berucht is om kreuken dan is het wel linnen! Om die reden zou ik nooit voor linnen gordijnen kiezen. Maar stel je hebt linnen gordijnen: hoe kun je die dan het beste wassen?

Eigenlijk kun je voor linnen gordijnen wassen dezelfde stappen volgen als voor een vitrage wassen zonder kreukels.

Mogen jouw linnen gordijnen in de wasmachine? Dan heb je geluk, want dat scheelt een boel werk. Let er dan op dat je de wasmachine niet te vol propt want dan krijg je kreukels.

Linnen gordijnen strijken

Zijn je linnen gordijnen te gekreukt uit de wasmachine gekomen. Dan kun je ze voorzichtig strijken. Doe dit voordat ze helemaal zijn opgedroogd! Enigszins vochtige linnen gordijnen kun je namelijk veel makkelijker glad strijken. Ook hier geldt de waarschuwing: controlleer het waslabel. Daar staat ook op hoe heet het strijkijzer mag zijn.

Dagelijks onderhoud van je gordijnen

Het is echt niet nodig om je gordijnen elke week te wassen. Maar wat je wel kunt doen is ze elke week even flink uitschudden. Zo schud je stof en andere zooi er uit. Stof daarna grondig de ruimte met een vochtige doek of zo’n speciale plumeau.

En één keer per per maand zou je met de speciale stofzuigermond het gordijn even van boven tot onder kunnen stofzuigen.

Conclusie over gordijnen wassen en hoe vaak gordijnen wassen

Hoewel gordijnen alleen maar hangen, vangen ze wel degelijk vuil en stof en worden ze dus vies.

Daarom is het verstandig om gordijnen één keer per jaar schoon te wassen.

Dat kan door ze flink uit te schudden, door ze te stofzuigen of door ze  in de was te doen.

Als je gordijnen wast, controleer dan altijd het waslabel.

Gordijnen of vitrages waar een A, P of F op het label staat mogen alleen chemisch gereinigd worden.

Zit er geen waslabel in?

Was ze dan op de hand of op niet meer dan 30 graden.

Lees ook mijn post over microvezeldoekjes wassen en je badmat wassen.

hema gordijnen wassen

Was jij je gordijnen wel eens? En zo ja, hoe vaak?

Similar Posts

38 Comments

 1. Ik heb laatst ook de gordijnen gewassen. Eerst op het waslabeltje gekeken en daar stond dat ze niet in de wasmachine konden. Heb ze na wat wikken en wegen op het wolwasprogramma gewassen. Ze zijn nu weer mooi schoon. Moet alleen nog even de zoom uitleggen aangezien ze een stuk korter geworden waren :-).

 2. Voor de vitrage is het geen probleem, die was ik inderdaad wel eens per jaar of zo. Maar de overgordijnen in de slaapkamer (ook belangrijk) die moeten naar de stomerij (stom, stom, maar oh, het zijn zulke mooie gordijnen!!!). Maar dat is de slaapkamer, en eigenlijk ben je daar onbewust wel het meest, he. Toch die 8 uur slaap die je daar elke daag haalt.
  Ik kan overigens wel eens proberen het eens met een geleende stoomreiniger te proberen.

  1. Ik heb ze bij een benzinepomp in zo,n grote wasmachine gedaan, waren een beetje korter geworden, kort in de droger daar, wat nat opgehangen en worden al weer langer,,,,hangen weer uit!

 3. zomer gordijnen en wintergordijnen? Ik ben heel benieuwd wat het verschil is.
  Ik heb 2 stroken siervitrage die niet dicht kunnen in de woonkamer. Toevallig pas gewassen toen ze eraf moesten ivm behangen van de muur. Maar de gordijnen in de slaapkamer.. Tja die hangen er al een tijdje. Het idee om ze te moeten wassen..
  Daar ben ik nooit opgekomen, misschien stom, maar de ramen staan regelmatig open daar, er wordt niet gerookt, geen kaarsen gebrand oid dus ik lucht ze regelmatig. ;)

  1. Het verschil is het uiterlijk Tineke. Je hebt ook wintergordijnen die echt lekker dik zijn. Maar die van mij zijn allemaal van goedkoop polyester. Als je op de links in de post klikt zie je de zomer- en wintergordijnen.

 4. Jij herinnert mij steeds aan alles wat ik nog moet doen ;-) Gordijnen wassen staat ook nog steeds op het programma. Wij hebben van de winkel een handig kaartje gekregen met het wasvoorschrift er op, wassen op 30 graden. Binnenkort toch maar eens doen, moet niet denken aan alles wat er in kan hangen.

 5. Er word bij mijniet gerookt, dus dst scheelt, wassen doe ik niet omdat veel werk is, afhalen , wassen , drogen en weer ophangen, teveel gedoe, daarom reinig ik mijn gordijnen met mijn stoomreiniger dan kunnen ze gewoon blijven hangen ,scheelt een hoop werk.

 6. Ik had beneden vitrage en die waste ik ook wel 2 keer per jaar, maar dan waren ze ook wel een tintje grijs aan het worden van al het stof. Dus jazeker, gordijnen worden wel degelijk vies. De enige kamer waar nu nog gordijnen hangen in ons huis is onze slaapkamer en ook die gaan ongeveer 2 keer per jaar in de wasmachine.
  Fijne dag,
  liefs,
  Mirjam

 7. Gordijnen worden bij mij ongeveer één keer per jaar gewassen, maar echt niet vaker. Ik vind het een heel gedoe om alles af te halen en opnieuw op te hangen.

 8. Ik heb in de kamer en keuken dezelfde lichte in-betweens, die van de keuken was ik wat vaker, de kamer gordijnen 1x per 2 maanden. Op de korte was van 40 graden en iets centrifugeren. Ik hang ze nat op en voila, geen kreukels! En alles weer lekker fris.

 9. Ik kruip even weg…. ik was ze echt nooit… Onze overgordijnen, die er echt voor de sier hangen zijn lang en zwaar en daar heb ik weinig zin in. maar je tip om ze wekelijks even uit te kloppen dat moet me wel lukken ;)

  De andere gordijnen zijn makkelijk af te halen en te wassen. Zonder strijken kunnen ze terug dus dat gebeurt wel.

  Grappig dat jij zomer en winter gordijnen hebt,

 10. Ik ga me even in een hoekje zitten schamen…
  Sinds we in dit huis wonen, heb ik ze nog niet gewassen (sinds december 2014)… Ik ga ze deze week maar snel wassen…

 11. Ik was mijn gordijnen ook 2 keer per jaar op 30graden en droog ze buiten.
  Kies een zonnige dag met wind en hang ze buiten te drogen.
  walah ????

  Luxaflex ook 2 keer per jaar met sopje.????????

 12. Nooit bij stil gestaan zeg! Dan moet ik toch echt aan de bak! Ik zag wel dat er geen label aanhing. Dat wordt de stomerij…Volgende keer bij eventuele nieuwe aanschaf rekening houden zodat ik ze ook zelf kan wassen.

 13. Mijn gordijnen heb ik zelf genaaid en ze hangen over een dikke stok, lekker makkelijk eraf te halen. Verder zijn ze van katoen of linnen, ik heb er rekening meegehouden dat ze krimpen, dus wassen is geen probleem. Het voordeel van gordijnen wassen is dat je ze vochtig op kunt hangen , klaar is Kees!
  Toch blijft het een aardig klusje….

  1. Slim om er van te voren rekening mee te houden dat ze krimpen. Mijn schoonmoeder zei altijd dat als je iets gaat naaien het slim is om de stof van te voren alvast te wassen. Zo is eventuele krimp er al uit.

 14. Ik was ze zodra het nodig is…
  We hebben honden dus dat is wel een aantal keren per jaar, wij hebben geen zomer en winter gordijnen. Eigenlijk wil ik van mijn gewone gordijnen tot aan de grond af en mooie vouw gordijnen, moet iets te wensen houden ;)

 15. Ik was mijn gordijnen een keer of 4 per jaar. Daarna ruikt heel het vertrek waar ze hangen weer heerlijk fris.
  Het werk vind ik niet leuk, maar kan intens genieten van het resultaat.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.