No shit Sherlock en meer woorden die ik van mijn kinderen leerde

populaire woorden

Eén van de voordelen van kinderen krijgen, is dat je in beweging blijft.

Zowel letterlijk als figuurlijk. Elke keer dat de kinderen groeien, groei ik (noodgedwongen) met ze mee.

Zo meen ik dankzij de kinderen behoorlijk bij te zijn als het gaat om hip taalgebruik! Zo heb ik de laatste jaren de volgende woorden en zinnen geleerd van de kinderen:

 1. No shit, Einstein.* Als ik het goed begrijp zeg je dit als iemand iets zegt wat eigenlijk heel logisch is. Of heel dom.
 2. Noob. Zo noem je mensen die net nieuw zijn, en er nog niet veel vanaf weten.
 3. Yolo. Dit woord is inmiddels weer hartstikke uit heb ik van de kinderen begrepen.
 4. Swag. Iemand heeft ‘swag’. Dat is zoiets als wat vroeger ‘cool’ was.
 5. LOL! LOL staat voor Laughing Out Loud, maar wordt nu ook in de spreektaal gebruikt om aan te geven dat iets grappig is. Mijn 16-jarige dochter verklaart menigmaal: ‘LOL!’
 6. OMG. Dit is een samenvoeging van de populaire kreet: Oh My God!

N.B. Overigens is het mij niet toegestaan zelf deze woorden te gebruiken! Dan lachen de kinderen me vierkant uit, en roepen: ‘OMG!’

No shit Sherlock betekenis

no shit sherlock betekenis

No shit Sherlock betekent dat je iets hebt gezegd dat méér dan logisch is. Het is een open deur. Eigenlijk is het zo logisch dat het zelfs dom is dat je het hebt gezegd!

Het is dus géén compliment!

Voorbeeld

Als de zon schijnt, en jij zegt: ‘De zon schijnt!’ dan kan iemand dus antwoorden:

‘No shit Sherlock!’

Een vergelijkbare reactie is ‘Duh!’

Update 20 december 2019

Recent leerde ik Ok boomer.

Leestip: De bijbel in straattaal

Herken jij deze woorden? En wat heb jij van je kinderen geleerd?

*Einstein moet Sherlock zijn… Op de één of andere manier zeg ik deze uitdrukking altijd verkeerd…

Similar Posts

30 Comments

 1. Ik zeg altijd ‘No shit, Sherlock’, want zo ken ik hem. En een Noob is oud, heeeeel oud. Swag is trouwens ook al weer uit, mag je doorgeven. En ik ben blij dat jouw kids tenminste doorhebben dat lol niet het woordje lol is :) Slimme kids.
  Trouwens ook al oeroud. OER-oud rofl.
  En oh em dzjie moet je tegenwoordig zeggen. Hoewel ik heel ouwerwets nog gewoon oh my god zeg.
  Komt wel goed met je kids, ze zijn in ieder geval goed op de hoogte van taalveranderingen :D
  Flex van ze.
  (Ik heb geen kids, ik moet dit zelf bijhouden…. :P)

 2. Haha, gelukkig ken ik deze nog. Al heb ik heel lang niet geweten wat YOLO betekende. Ik voel me echter nog steeds heel oud als ik ergens een twintiger “Leipe shit ouwe!” hoor zeggen.

 3. Als ik YOLO zeg lachen ze me uit….
  Geld is doekoe’s (ik zeg het nooit) en als ik mijn hand opsteek van “even genoeg nu” zeiden ze vroegah: “talk to the hand” maar dat is ook alweer uit.

  Meer last heb ik zelf bij het schrijven van bv. email van afkortingen, bv. mss i.p.v. misschien w8 ff (wacht even), niet in officiële mails hoor, maar mss weer wel…..

  Sommige dingen worden zo lang “anders” genoemd dat ik mezelf vergis. Iedereen heeft van die huisgrappen “gezinswoorden” zo is bij ons een snoepje tot voor kort een “kaka” geweest, kindertaal, altijd blijven gebruiken.

  De wasmachine even laten “brommen” (mijn schoonmoeder), die ook inspirator is voor de Optische Hond (opti-chien) Elektrische Hong (elektri-Chien).

  Ik kan het woord “controller” voor een Playstation niet uitspreken, ze rollen over de grond van het lachen, en dan denk ik: wacht maar, jullie krijgen later precies hetzelfde (mijn moeder sprak Seven-Up op zijn Engels uit en make-up ook, en jus d’orange op zijn Frans, en ik zeg zelf “sjuudderans” anders gaan ze gillen van de lach.

  Wij als moeders moeten maar gewoon dom doen, en later komen ze erwel achter.

  Wat ik wel vréselijk vind, is “patat” voor “frietjes” of “friet”……dat mag écht niet.

  Natuurlijk verspreek je je wel eens, en welke moeder heeft haar kinderen nog nooit met rollende ogen naar het plafond zien kijken? Die mag bij mij komen happen (eten)

 4. Oh ja, wat nog wel “in” is, is als iemand echt een “baas” is. Dat wordt te pas en te onpas gebruikt.
  Ik vraag maar niet waaróm hij dan zo “cool” is.

  Cool is trouwens heel erg oud, en Swag kan écht niet meer!

  Je moet eens kijken op straattaal.nl je weet niet wat je ziet.

 5. haha ik zeg altijd no shit, sherlock.. ;)! Maar zolang ik zelf nog geen kinderen heb ben ik nog een kind (OMG, Kinder NOOB hier.. haha)

  Leuk artikel ;)!

 6. wahahahaha…
  Ik word af en toe gek van al die woorden waar ik soms de bedoeling van moet uitvogelen (uitvogelen is denk ik heel erg jaren 60)

 7. Dat omg vind ik zo Amerikaans, bah! Die roepen dat te pas en te onpas op een aaaaaaaaanstellerige toon :D
  Onze kinderen zijn inmiddels 30 geweest en gebruiken niet veel turbotaal meer. Alles gaat over ;-)

  1. Ik kan daar ook niet tegen. En dan met die handen voor het gezicht wapperen om maar niet te gaan huilen of je mascara droog te houden of zo..brrrr

 8. Ja ik herken ze. Hier wordt frequent gebruik gemaakt van “Idk”. Ik vraag “Waar zijn je gymspullen?, zij antwoorden “Idk”. (I don’t know.) Ook hoor ik soms “Idc”. Ik vraag “Wat wil je eten?”, zij antwoorden “Idc”. (I don’t care).

 9. Wij zeggen no shit sherlock ipv einstein ;)

  Die andere kende ik ook allemaal wel… Zijn niet zó nieuw, toch? ;) Een woordje dat ik de laatste tijd heel veel hoor is shinen. maar ik weet niet of dat iets van mijn werk is of dat het echt een ‘ding’ is…

  1. Einstein moet inderdaad Sherlock zijn. Ik weet niet waarom ik dat elke keer fout zeg.

   In Utopia hoor ik ze steeds zeggen dat iets ‘dope’ is. Wat een vreselijke uitdrukking is dat!

 10. LOL en OMG ken ik wel, maar de rest echt niet hoor. En ik heb ze niet van mijn eigen kinderen volgens mij, o ja, LOL wel…
  Ik ben er niet in thuis, dus loop altijd achter de feiten, of de nieuwe woorden aan.
  Fijne avond,
  Liefs,
  Mirjam

 11. Shizzle, OMG, Yolo, en nog een heleboel Engelse woorden die jongste zoon vernederlandst. Zoals zuidwaarts gaan als iets slechter wordt.

 12. Hahaha briljant!

  No shit sherlock, hahahaha die wordt hier thuis regelmatig gezegd, door onszelf. Scheelt ook dat we beiden nog studeren, dan moet dat kunnen. ;)

  Yolo.. vreselijk… en inderdaad weer uit. ;)

  Maar hier nog niet zo herkenbaar, ik krijg zelf alles mee van ‘klasgenoten’ en mijn dochter begint denk ik pas over een jaartje of 10. :)

 13. swag, DIY (do it yourself) awkward (genant), squad (groepje), bae (tof)…En dat is nog niet de helft maar ik kom er nu niet op. Steeds weer iets nieuws, word er gek van.
  Maar OMG wordt hier niet getolereerd. En YOLO gaat bij ons ook niet op.

 14. Begint bij ons beetje te komen nu met die kreten. Mijn heldere moment van 2015 was toen ik begreep wat ‘swag’ nou precies betekende en waarom ze dat steeds naar elkaar riepen…

 15. Haha leuk om te lezen. Die eerste uitdrukking kende ik nog niet. OMG zeg ik regelmatig, zo regelmatig dat mijn 3 jarige peuter het dus nu ook zegt… Op het moment leer ik de kindertv uitdrukkingen van haar zoals ‘Alle wieldoppen’ en laatst zei ze ‘Ik heb liever hiërogliefen’ tja….

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.