‘Ok boomer.’ nieuwe uitdrukking geleerd. Kende jij hem al?

Ok boomer

Eén van de handige bijkomstigheden van opgroeiende kinderen, is dat ik eenvoudig op de hoogte blijf van de jongerencultuur. Recent leerde ik een geheel nieuwe uitdrukking van mijn kinderen: ‘Ok boomer.’

Je spreekt het uit met een zekere verveelde minachting.

Ok boomer

Op de site van Van Dale blijkt het woord ‘boomer’ zelfs een kandidaat voor het woord van het jaar*! De term is afkomstig van de term babyboomer, maar de jongere generatie gebruikt dus de term boomer.

Van Dale geeft de volgende betekenis van het woord:

‘(jongerentaal) persoon, m.n. van gevorderde leeftijd, met ouderwetse denkbeelden of conservatieve opvattingen, synoniem fossiel verkorting van Engels baby boomer [geboortegolver]’

Maar wat bedoelen jongeren met Ok boomer?

De term staat voor het feit dat oudere generaties er gewoon niets van snappen. Als ze iets zeggen, reageert een jongere daarom met een vermoeid ‘Ok boomer.’

De implicatie is dat ze niet eens meer de moeite nemen om er nog tegenin te gaan. Zo vermoeiend zijn die boomers. En het is toch water naar de zee dragen om te proberen ze wat uit te leggen.

Op Urban Dictionary vatten ze het heel goed samen:

‘When a baby boomer says some dumb shit and you can’t even begin to explain why he’s wrong because that would be deconstructing decades of misinformation and ignorance so you just brush it off and say okay.’

Liedje

Er zijn inmiddels talrijke memes, t-shirts, tassen met de term Ok-boomer, en een heus liedje. Onderstaand filmpje inclusief lied laat uitstekend zien wat er bedoeld wordt met de term.

Ok boomer in Nederland

De term wordt ook in Nederland gebruikt. In Blogland kwam ik de uitdrukking tegen bij Gerhard Hormann, auteur van de boeken Hypotheekvrij en Coronaproof. Hij durfde wat kanttekeningen te plaatsen bij de documentaire Mijn sex is stuk. Het kwam hem op een ‘Ok boomer,’ te staan:

Screen Shot 2019 12 13 at 12.36.56
Bron: hypotheekvrij.blogspot.com

Ene Wilco sloeg keihard terug en reageerde met:

‘Boomer? Iemand die geboren is in 1961? Try again snowflake.’

Snowflake staat voor iemand die denkt dat ze heel speciaal en uniek zijn, maar dat zijn ze niet. Daarnaast zijn ‘Snowflakes’ snel beledigd en overdreven gevoelig over van alles en nog wat.

Ok boomer in het parlement van Nieuw Zeeland

Zelfs in de politiek wordt de term gebruikt! De Nieuw Zeelandse politicus Chlöe Swarbrick (25) gebruikt de uitdrukking in een reactie op iemand die reageert op haar speech over de klimaatveranderingen. Daarmee benadrukt ze de kloof tussen haarzelf en de andere politici in de zaal. De clip ging viraal.

Boomer als in hond!

Een andere betekenis van het woord boomer is een type hondje. Dit type hondje heeft een hoog schattigheidsgehalte. Hieronder een voorbeeld van zo’n boomer hondje in de vorm van onze Trixie:

boomer

Tot slot

Ik moet wel glimlachen om de term ‘Ok boomer.’ Er zit op zich geen onvertogen woord bij, en de generatiekloof is natuurlijk van alle tijden.

N.B. Er is zelfs allerlei merchandise met Ok boomer erop. Bijvoorbeeld op truien. Zoals deze:

ok boomer
29,99 bij bol.com

Kende jij deze uitdrukking? Gebruik je hem zelf? Of krijg je hem wel eens te horen?

*Inmiddels is het bekend: boomer is gekozen als Van Dale woord van het jaar!

Similar Posts

30 Comments

 1. Ik hoorde het vorige week op de radio. Deze is wel leuk! Maf dat er ook merchandise voor is. Snowflake is ook weleens te gebruiken.

 2. Eerlijk? Ik zag een berichtje ‘opploppen’ van de NOS dat het het woord van het jaar was geworden. Ik moet je zeggen dat ik er nog nooit van had gehoord, behalve dan in het filmpje uit Australië. Maar nu ik dit lees, vind ik ‘m eigenlijk wel leuk.

 3. Hoorde inderdaad dat Nieuw-Zeelandse parlementslid dit zeggen via nieuwssites paar weken terug. Daarvoor er ook al over gelezen. En snap de uitdrukking wel.
  De generatie van het vaste contract, pensioenopbouw, met de VUT op hun 58e, huizen gekocht in goedkopere tijden.
  Vervangt Digibeet?

 4. Ik kende ‘m idd ook van het filmpje en vind hem wel leuk, maar geen terecht woord van het jaar. En ja, Gerhard Hormann, die had ‘m wel verdiend ondanks dat hij jonger is…

 5. Hoi Nicole,

  ja… ik had ‘
  m pas gehoord.
  Ik weet niet of ik er blij mee moet zijn.
  Ben een super-boomer, maar toch herken ik me er niet.
  Komt misschien nog wel…

  Groetjes van Marlou

  .

 6. Ik had er nooit van gehoord…ik vind het ook raar dat een zo onbekend én Engels woord ineens de top haalt.
  Ik vind het Belgische winnende word leuk, WINKELHIEREN, het betekent lokaal boodschappen doen of bij de boer/landwinkel.

 7. Eigenlijk is het geen taal of ontaal. Het woord wordt gebruikt om aan te geven dat mensen niet meer met elkaar willen communiceren. En taal is juist om wel te communiceren. Verder hoor ik het in mijn omgeving niet. Ben als babyboomer nooit aan kinderen begonnen. Niet goed vor het nageslacht en ik moet zelf in m’n pensioen voorzien, wel goed voor de aarde. De mensheid halveren werkt beter dan de veestapel halveren. ;-)

 8. Ik had hem nog niet gehoord, maar ik denk dat S en Y in de leeftijdscatagorie horen om dat te zeggen. Ik zal het eens aan ze vragen.

  Love as always
  Di Mario

 9. Jammer dat er een Engels woord, woord van het jaar is geworden. Over taal gesproken. De term zal vanwege deze mening alleen al wel op mij toepassing zijn. Babyboomer was dat ook al. Zo’n trui zou ik nooit aanschaffen.

 10. Een Boomer ben ik wel kwa leeftijd maar herken me absoluut niet in de omschrijving daarvan ;-) Een Snowflake..tja kom ze vaak tegen en vind het inderdaad overgevoelige typjes die zichzelf enorm serieus nemen !! Hoezo generatieconflict :-)

 11. Jee, dus we hoeven er niet eens aan te beginnen uit te leggen wat een babyboomer is! Ik ben nog niet zo genoemd. Wel een veel gebruikte term door dochter: ‘ No shit, Sherlock!’

 12. Ik hoorde hem ineens op de radio, ik dacht echt waar hebben zij het nou over haha, maar nu snap ik hem! Denk niet dat ik het zelf ga gebruiken

 13. Ik kende hem niet. Hoorde het pas toen het het woord van het jaar geworden was. Ik vind ‘m niet leuk, trouwens. Best onrespectvol, volgens mij. Maar dat zal die generatiekloof wel zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.