‘Ok boomer.’ nieuwe uitdrukking geleerd. Kende jij hem al?

Ok boomer

Eén van de handige bijkomstigheden van opgroeiende kinderen, is dat ik eenvoudig op de hoogte blijf van de jongerencultuur. Recent leerde ik een geheel nieuwe uitdrukking van mijn kinderen: ‘Ok boomer.’

Je spreekt het uit met een zekere verveelde minachting.

Ok boomer

Op de site van Van Dale blijkt het woord ‘boomer’ zelfs een kandidaat voor het woord van het jaar*! De term is afkomstig van de term babyboomer, maar de jongere generatie gebruikt dus de term boomer.

Van Dale geeft de volgende betekenis van het woord:

‘(jongerentaal) persoon, m.n. van gevorderde leeftijd, met ouderwetse denkbeelden of conservatieve opvattingen, synoniem fossiel verkorting van Engels baby boomer [geboortegolver]’

Maar wat bedoelen jongeren met Ok boomer?

De term staat voor het feit dat oudere generaties er gewoon niets van snappen. Als ze iets zeggen, reageert een jongere daarom met een vermoeid ‘Ok boomer.’

De implicatie is dat ze niet eens meer de moeite nemen om er nog tegenin te gaan. Zo vermoeiend zijn die boomers. En het is toch water naar de zee dragen om te proberen ze wat uit te leggen.

Op Urban Dictionary vatten ze het heel goed samen:

‘When a baby boomer says some dumb shit and you can’t even begin to explain why he’s wrong because that would be deconstructing decades of misinformation and ignorance so you just brush it off and say okay.’

Liedje

Er zijn inmiddels talrijke memes, t-shirts, tassen met de term Ok-boomer, en een heus liedje. Onderstaand filmpje inclusief lied laat uitstekend zien wat er bedoeld wordt met de term.

Ok boomer in Nederland

De term wordt ook in Nederland gebruikt. In Blogland kwam ik de uitdrukking tegen bij Gerhard Hormann, auteur van de boeken Hypotheekvrij en Coronaproof. Hij durfde wat kanttekeningen te plaatsen bij de documentaire Mijn sex is stuk. Het kwam hem op een ‘Ok boomer,’ te staan:

Screen Shot 2019 12 13 at 12.36.56

Bron: hypotheekvrij.blogspot.com

Ene Wilco sloeg keihard terug en reageerde met:

‘Boomer? Iemand die geboren is in 1961? Try again snowflake.’

Snowflake staat voor iemand die denkt dat ze heel speciaal en uniek zijn, maar dat zijn ze niet. Daarnaast zijn ‘Snowflakes’ snel beledigd en overdreven gevoelig over van alles en nog wat.

Ok boomer in het parlement van Nieuw Zeeland

Zelfs in de politiek wordt de term gebruikt! De Nieuw Zeelandse politicus Chlöe Swarbrick (25) gebruikt de uitdrukking in een reactie op iemand die reageert op haar speech over de klimaatveranderingen. Daarmee benadrukt ze de kloof tussen haarzelf en de andere politici in de zaal. De clip ging viraal.

Boomer als in hond!

Een andere betekenis van het woord boomer is een type hondje. Dit type hondje heeft een hoog schattigheidsgehalte. Hieronder een voorbeeld van zo’n boomer hondje in de vorm van onze Trixie:

boomer

Tot slot

Ik moet wel glimlachen om de term ‘Ok boomer.’ Er zit op zich geen onvertogen woord bij, en de generatiekloof is natuurlijk van alle tijden.

N.B. Er is zelfs allerlei merchandise met Ok boomer erop. Bijvoorbeeld op truien. Zoals deze:

ok boomer

29,99 bij bol.com

Kende jij deze uitdrukking? Gebruik je hem zelf? Of krijg je hem wel eens te horen?

*Inmiddels is het bekend: boomer is gekozen als Van Dale woord van het jaar!

30 Comments

  1. Lisa
  2. Grietje
  3. Marie
  4. Thea
  5. Greet
  6. Di Mario
  7. Louloudi
  8. Irene
  9. Mandy

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh