Snowflake versus boomer
Last updated on October 21st, 2024 at 10:47 am
Het Engelse woord snowflake betekent sneeuwvlok.
Dat weet ik ook wel, maar ik hoor de term snowflake ook steeds vaker als een term waarmee de jeugd van tegenwoordig, en jonge volwassenen worden omschreven.
En dat is niet als compliment!
Wat is een snowflake als het geen sneeuwvlok is?
Als mensen iemand een snowflake noemen, dan bedoelen ze dat die persoon vergelijkbaar is met een sneeuwvlok: ze kunnen nergens tegen, en smelten bij het minste of geringste weg. De onderliggende boodschap is dat iemand ‘een watje’ is. Eigenschappen van een menselijke sneeuwvlok zijn:
- Overgevoelig.
- Kan niet tegen kritiek.
- Vindt zichzelf heel wat en denkt dat hij/zij speciaal is.
- Kwetsbaar: kan niet tegen een stootje. Menselijke sneeuwvlokken zitten ‘altijd’ in de auto of bakfiets van hun ouders en worden rondgereden.
- Snel beledigd.
Het gebruik van de term sneeuwvlok om verwende jongeren te omschrijven komt uit het boek Fight Club van Chuck Palahaniuk. In dit boek zegt Tyler Durden, het alter ego van de hoofdpersoon:
‘You are not special. You are not a beautiful and unique snowflake.’
Oftewel: doe normaal!
Sneeuwvlok memes
Hieronder een aantal memes die de betekenis goed illustreren:
Oh ja? Als ik een snowflake ben, dan ben jij een boomer!
Sneeuwvlokken noemen op hun beurt mensen van 50+ boomers, wat ook geen compliment is. Officieel is een boomer iemand die geboren is vlak na de Tweede Wereldoorlog, maar mijn jongste zoon noemt mij ook een boomer als ik bij Bakker Bart te snel mijn pinpas bij het apparaat houdt. De term boomer wordt ook gebruikt voor mensen die niet goed op de hoogte zijn van de nieuwste technologieën.
Eerlijk is eerlijk, hieronder een aantal memes over boomers!
Tot slot
Elkaar namen geven die niet vleiend zijn, is denk ik van alle tijden. Maar constructief is het niet.
Leestips
Wat vind jij van de termen snowflake en boomer?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik ben nog nooit boomer genoemd. Andersom heb ik ook nog nooit iemand snowflake genoemd. Maar ik denk het wel eens, eerlijk gezegd.
Ik ben toen ik werkte wel eens boomer genoemd en vond diegene idd ook wel een verwend studentje, gelukkig kende ik snowflake niet want wie weet had ik het dan wel gebruikt. Ik ben van 1959 en dus van Gen X (nix, verloren..zoiets) die namen van generaties zijn bedoeld om elkaar beter te begrijpen maar toch niet bedoeld als scheldwoord? Wij zijn de curling-ouders die de snow-flakes gemaakt hebben…en die snowflakes moeten nu dealen met een maatschappij die de baan niet meer schoon veegt voor hun….ook niet gemakkelijk getuige de getallen over depressies bij jongeren. Laura/Halle