Reacties

Bijbel in straattaal — 17 reacties

 1. Dit lijkt me, zo op het eerste gezicht, straattaal die doorspekt is met woorden uit Arabische invloedsfeer? Ik herken er niet echt veel surinaams of antiliaanse woorden in? Behalve dan dushi (lieverdje/schatje).
  En je wil niet weten wat ik van de kerk en de bijbel vind :) Of welk geloof dan ook.

 2. Ik ken de Torrie van Mattie, Mattheüs in straattaal uit 2011 van dezelfde schrijver (door mijn werk). De doelgroep is Randstads vind ik en dan nog heel specifiek. Maar dat maakt niet uit wanneer het inspireert. Andere boeken zijn er ook voor wie het lezen wil.

 3. Vroeger ben ik zelfs voor een blauwe maandag misdienaar geweest. ???? Tijdens de puberteit heb ik de rooms katholieke kerk de rug toegekeerd. Ik kon me in veel dingen niet meer vinden. Tevens ontwikkelde ik een verachting voor "supermachten", zoals een god , maar ook landen die denken alles voor de hele wereld te kunnen bepalen. Tegenwoordig heb ik een antipathie tegen alle geloven. Ze hebben allemaal hun boord en tegens, maar er is er geen 1 superieur.
  De poging om een bepaalde groep via een eigen bijbel terug te krijgen vind ik wel slim. Ik hoop voor de kerk dat het lukt. Mijn mening hierboven is puur voor hoe ik het ervaar en als andere zich er wel in kunnen vinden, dan moeten ze dat vooral doen.
  Zo, de storthoop heeft gesproken . ????

 4. Ik hoor jongeren hier in het westen, in de "grote stad", wel zo spreken. Maar of ze de bijbel in die taal waarderen weet ik niet. Ik ben zeer gehecht aan de bijbel, het liefst in oude vertalingen (Naardense bijbel, NBG, Statenvertaling - ik heb door mijn studie en werk een hele plank vol. Over de kerk ben ik nogal dubbel: een heel zinnig instituut, waar ook héél foute dingen gebeuren, en waar het soms moeite kost om inspiratie te vinden - maar soms ook wel!

  • Ah, goed om te weten dat de gebruikte taal dus inderdaad wel ergens zo gesproken wordt.

   Wat betreft de kerk als instituut ben ik het met je eens. Het heeft goede en slechte kanten. De mooie kant vind ik dat een groep mensen daar bij elkaar komt om zich te bezinnen en even stil te staan. En een preek kán inspirerend zijn.

 5. katholiek opvoed met alle bijbehorende tradities zoals dopen en communie doen, maar niet met de dwang om je aan de regels te houden, mijn ouders lieten mij vrij om wel of niet naar de kerk te gaan vanaf mijn twaalfde, later belijdenis gedaan om met mijn ex te kunnen trouwen die van huis uit gereformeerd was, maar na ons trouwen en zeker na mijn scheiding helemaal klaar met het instituut kerk. niemand van de kerk die vroeg of ik hulp kon gebruiken of wilde praten toen mijn ex wilde scheiden omdat hij verliefd was geworden op een andere vrouw, alleen vraag of ik mijn nieuwe adres wilde doorgeven om het verjaardagsfondszakje en post naar toe te sturen, ben ik niet meer gelovig? nee ik geloof niet meer in een religie, en zeker tegenwoordig niet meer nu ik zie hoe groepen mensen een religie misbruiken om hun eigen overtuigingen op te dringen aan anderen. waar geloof ik wel in ? ik geloof dat er ook goede mensen op de wereld zijn die ondanks hun religieuze overtuiging of niet gelovig zijn , proberen een leven te leiden in dienst van anderen of volgens hun levensovertuiging proberen goed te leven zonder misbruik van anderen of van de aarde.

  • Ik vind dat de kerk het heeft laten afweten in jouw geval zeg. Dat zijn juist de momenten waarop een kerk goed kan doen, en zorg en medeleven zou moeten bieden!

 6. Naar mijn mening zijn hedendaagse vertalingen goed voor het in eerste instantie begrijpen van de Bijbel, om echter een goed daadwerkelijk begrip te hebben van de volheid van betekenis van de tekst in al zijn facetten is het wel goed ook wat oudere vertalingen erbij te hebben met daarbij de lastigere woorden, om die woorden ook goed te overdenken kwa betekenis en soms ook een andere taal erbij te nemen, daar heb ik het voordeel dat ik in Duitsland woon.

  Aangezien ik 32 ben, vind ik mezelf nog niet zo oud, dat ik geen behoefte heb aan nieuwer taalgebruik.

  Groeten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>