Over Luxaflex en merknamen met een eigen leven + 3 voordelen van Luxaflex

Luxaflex

Luxaflex is zo’n product dat een eigen leven ging leiden. Net zoals Maxi-Cosi.

‘Pak jij de Maxi-Cosi-?’ vroeg ik aan mijn man toen de kinderen nog klein waren.

En dan pakte mijn man het autostoeltje van het merk EasyBob : )

Als een merknaam een eigen leven gaat leiden

Het is de droom van elke ondernemer: dat jouw merknaam een synoniem wordt voor de hele productsoort!

De merknaam wordt een soortnaam.

Zo werd Maxi-Cosi een synoniem voor autostoeltjes. Dit verschijnsel heet merkverwatering.

Een ander bekend voorbeeld is Luxaflex, oftewel jaloezieën voor het raam.

Mark schreef een post over de voordelen van Luxaflex voor Huisvlijt!

Zoek jij nieuwe raamdecoratie? Wij geven je 3 redenen om voor Luxaflex te kiezen.

Je kent het wel, je raakt een beetje uitgekeken op je huidige raamdecoratie, de kleur is wat saai en al die dode vliegjes erin zijn nou ook niet zo’n fijn gezicht. Tijd voor nieuwe raamdecoratie. Van Luxaflex wel te verstaan.

Waarom? Ik geef je hieronder 3 redenen.

1. Ontzettend veel keuze

De generatie van 30 jaar geleden kent Luxaflex waarschijnlijk als de ‘horizontale jaloezie’. Nou, maak je borst maar nat, in die 70 jaar dat Luxaflex bestaat zijn er echt enorm veel soorten raamdecoratie bij gekomen.

Denk aan rolgordijnen, vouwgordijnen, duettes, multishades, verticale jaloezieën maar zelfs rolluiken, screens en terraszonwering.

Dus ook jij kan jouw raamdecoratie bij Luxaflex vinden. Ook dit is Luxaflex: rolgordijnen!

luxaflex rolgordijn

2. Elektrische bediening

Jouw raamdecoratie is te bedienen op verschillende manieren. Namelijk met een koordje, een ketting, middels 1 ‘lipje’ maar ook elektrisch middels je stem of een app. Super praktisch en heel gaaf deze tijd! Kies voor Luxaflex Powerview bijvoorbeeld. Stel een scène in op je telefoon en je raamdecoratie gaat ’s ochtends vanzelf open, ’s middags halverwege tegen de zon en ’s avonds dicht voor een gezellige avond! Weet je wat nog een voordeel is van de elektrische bediening? Het is super kindvriendelijk. Geen koordjes of kettinkjes waar ze achter kunnen haken.

3. Super duurzaam

Luxaflex raamdecoratie is enorm duurzaam. Vrijwel alle houten jaloezieën zijn gemaakt met FSC gecertificeerd hout. Dat is hout wat afkomstig is uit een FSC-gecertificeerd bos. Daarnaast worden meerdere rolgordijnen, verticale jaloezieën en plissés gemaakt middels het cradle to cradle principe. Dit is ook wel het wieg tot wieg principe, een product wordt vroeg of laat weer een bron voor een nieuw producten. Het hergebruiken van producten dus.

Naast dat er veel soorten raamdecoratie zijn, elektrische bedienbaar én duurzaam, is het voor jou natuurlijk ook belangrijk dat je kiest wat bij jouw interieur past!

Nawoord

Dankjewel Mark voor je post over Luxaflex! Ik wist niet dat ze nu ook veel andere soorten gordijnen kopen. Ik dacht bij luxaflex alleen nog maar aan de bekende jaloezieën!

Dat je merk een begrip wordt kan dus ook een nadeel zijn!

Als mensen bijvoorbeeld vouwgordijnen willen kopen, maar bij Luxaflex denken: ‘Dat zijn alleen maar jaloezieën,’ dan schiet dat natuurlijk niet op.

Op Wikipedia vind je een hele lijst met productnamen die een eigen leven zijn gaan leiden. Hieronder mijn 10 favorieten die ik in het dagelijks leven ook ‘verkeerd’ gebruik:

 1. Maizena
 2. Maxi-Cosi (natuurlijk!)
 3. Polaroid
 4. Spa
 5. Thermoskan
 6. Vaseline
 7. Vim
 8. Wasco
 9. Waxine
 10. TomTom

Touwtje luxaflex ongelijk

Een bekend en vervelend probleem is dat het touwtje van de Luxaflex ongelijk wordt. Op Startpagina vind je een goede uitleg om dit probleem op te lossen:

‘Meestal heeft een luxaflex 4 touwtjes. Kijk welke twee touwtjes corresponderen met de lage kant en trek deze strak tot de luxaflex weer gelijk hangt. Lukt dat niet meteen: Laat dan de luxaflex helemaal naar beneden, tot hij helemaal uithangt. Controleer dan de touwtjes en als die niet gelijk hangen, maak je het knoopje los en trek je ze gelijk. Daarna haal je de luxaflex omhoog.’

Leestip

Waar denk jij aan bij Luxaflex? Welke merknamen ken jij die een soortnaam zijn geworden?

Similar Posts

27 Comments

 1. In mijn hoofd was Luxaflex ook alleen die horizontale raambekleding, maar nee dus… In zo’n geval lijkt het me inderdaad wel een nadeel als een merknaam een eigen leven gaat leiden.

  1. wilde ik ook noemen. Andere die ik ken vanuit België is wanneer iemand een infuus nodig heeft, die krijgt dan een BAxter.

 2. De Pampers natuurlijk. Iedere baby draagt pampers (Kruidvat eigen merk of zo ;-))
  En mijn man had het er vroeger altijd over dat ik soep kookte zonder Royco. Ik kook altijd verse soep. Mijn moeder gebruikte altijd een pakje van Honig en zijn moeder blijkbaar van Royco ;-).

 3. Het is inderdaad de droom van elke ondernemer dat zijn merknaam het synoniem wordt voor de hele productsoort.
  Men gebruikt heel wat keren een merknaam terwijl men iets anders bedoeld, zonder dat men het zich bewust is. Hans

 4. Luxaflex kende ik eigenlijk niet.
  Wel spreek ik nog steeds van mijn Kodak als het over een fototoestel gaat.
  En vraag ik aan mensen of ze een Bic hebben als ik een balpen zoek.
  Wens ik bruiswater dan vraag ik Spa.
  Gipsplaten zijn standaard Gyproc en gips om te bepleisteren noem ik Knauf terwijl ik eigenlijk ook veel Lambert gebruik.
  In onze streek spreekt men ook over de Fritex als het om een friteuse gaat.
  En zo kan men door gaan …

 5. Oi.. Ik loop een paar decennia achter als het gaat om Luxaflex kennelijk. Wist tot vandaag niet beter dan het zijn horizontale jaloezieën. Nooit te oud om te leren zeg maar. Een merknaam die bij mij (en volgens mij ook vele anderen een soortnaam is geworden is Fanta. Toch wordt vrijwel alle sinas fanta genoemd. (voor zover mensen dit nog drinken dan.)

 6. Bij Luxaflex denk ik aan de ouderwetse raambekleding op school, wat met een koordje omhoog getrokken moest worden

 7. Oh ik wist dat echt niet van maizena! Ik vind overigens Luxaflex altijd wel fijn maar een crime om schoon te maken.

 8. leuk die top 10 van merknamen die synoniem staan aan producten. Van al die producten (muv van TomTom) wist ik niet dat het merknamen waren. Oops

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.