Gordijnsoorten: 10 soorten gordijnen op een rijtje
Last updated on November 7th, 2023 at 03:36 pm
- 10 Soorten gordijnen
- Overgordijn
- Glasgordijn/vitrage
- Roman blinds
- Austrian blinds
- Rolgordijn
- Inbetween gordijn
- Paneelgordijn
- Silhouettes
- Luminette gordijnen
- Jaloezieën
- Hoe meet je je raam op?
- Soorten gordijnen: waar kopen?
Als het om gordijnsoorten gaat is er ontzettend veel keus. Voor iedere smaak is er wat wil als het gaat om soorten gordijnen.
Maar al die gordijnen soorten kunnen ook verwarrend zijn. Daarom zet ik hier op een rijtje uit welke gordijnsoorten er eigenlijk allemaal zijn.
En dat zijn er best veel!
10 Soorten gordijnen
Overgordijn
Overgordijnen zijn in de regel van dichte, wat dikkere stof. Je kunt er niet doorheen kijken.
Glasgordijn/vitrage
Een glasgordijn is een transparante gordijnsoort. Ze dempen het geluid en zijn in de regel altijd dicht. In boeken wordt vaak verwezen naar ‘bewegende vitrages’ als een nieuwsgierige buurvrouw er door heen probeert te gluren.
Roman blinds
Dit is een vouwgordijn, met baleinen. Ze geven een strakke, moderne uitstraling. Net als een rolgordijn kun je de gordijnen optrekken met een ketting/touwtje.
Austrian blinds
Als je van een romantische look houdt, zijn de zogenaamde Austrian blinds misschien iets voor jou. Dit is een vouwgordijn, maar dan zonder lat aan de onderkant. Hierdoor wordt het gordijn in golfjes omhoog getrokken. Ze zijn eigenlijk het romantische zusje van de Roman blinds.
Rolgordijn
Een simpel recht toe, recht aan gordijn, dan je oprolt. Het hangt strak voor het raam, en neemt weinig plek in. Zie ook rolgordijn op maat!
Inbetween gordijn
Deze gordijnsoort heeft een beetje een identiteitscrisis. Het is niet echt een overgordijn, maar ook niet echt een vitrage. Het zit er tussen in! De stof is transparanter dan van vitrage, maar dunner dan van overgordijnen. De gordijnen die ik bij de Xenos kocht vallen in deze categorie!
Paneelgordijn
Dit soort gordijn heeft zowel aan de boven als aan de onderkant een roede! Het gordijn bestaat uit brede stofbanen. Je kunt ze ook gebruiken als een scheidingswand. Dus om bijvoorbeeld je werkplek af te scheiden van de woonkamer.
Silhouettes
Silhouettes zijn horizontale jaloezieën, met een transparante stof er over. Het leuke van silhouettes is dat je met het licht kunt spelen. Bovendien werken ze isolerend.
Luminette gordijnen
Het zusje van de silhouttes zijn luminette gordijnen! Alleen dan verticaal. Een luminette gordijn bestaat uit een transparante textiele, voorlaag en geïntegreerde zachte lamellen van stof. De lamellen zitten aan elkaar via de stof.
Jaloezieën
Deze ken je waarschijnlijk als luxaflex. Maar je kunt ze nu ook in bijvoorbeeld houtkleur kopen. Heb je heuse houten jaloezieën? Lees dan mijn post over houten jaloezieën schoonmaken!
Hoe meet je je raam op?
Het is belangrijk om goed te meten. Je wilt natuurlijk niet met gordijnen zitten die nét niet helemaal dicht kunnen. Of te kort zijn. Hier onder een paar meettips:
- Meet altijd aan beide kanten van het raam. Soms zit er namelijk verschil in. Hanteer de kleinste maat.
- Wil je het gordijn iets boven de vensterbank of vloer hebben? Trek dan 1 cm van de kortste maat af.
- Wil je juist dat het gordijn op de vloer of vensterbank stoot? Tel er dan 1 cm bij op
- Als je nog geen vloer hebt, moet je daar extra ruimte voor rekenen.
Soorten gordijnen: waar kopen?
Als je er uit bent welke soort gordijn je wilt, kun je gaan shoppen. Je kunt gordijnen in ‘echte’ winkels kopen zoals Ikea, de Hema en Kwantum, maar ook online of bij een echte speciaalzaak. Ik kocht de mijne kant en klaar bij de Xenos en de Wibra. Ze zijn nauwelijks isolerend, en eigenlijk alleen maar decoratief. Maar ik voel me al snel opgesloten als de gordijnen dicht zijn, dus ik vind het wel prima.
Lees ook mijn posts over je gordijnen wassen en over gordijnen voor dakramen!
Wat hangt er bij jou voor het raam? En wat zoek jij in een gordijn?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Bij mij hangt een optrekgordijntje voor het raam.
Een gordijn of raambekleding moet tegen kattennagels kunnen. We hebben dus lange in-between vitrage waar je de kattenhaaltjes niet zo snel in ziet. Als we alle ramen en kozijnen vervangen hebben, dan kijken we verder. Ik zit dan te denken aan houten shutters. (Ha, shutters! Die staan er niet bij :P Maar dat is dan ook hout. En geen gordijn.)
Ik heb overigens prachtige overgordijnen van de V&D. En de inbetween is ook van V&D. Aan ons heeft het dus niet gelegen. Echt mooie gordijnen.
Oh inderdaad Daenelia! Heb ik zo’n lange lijst is hij nog niet compleet! Houten shutters vind ik ook erg mooi. En inderdaad veilig voor kattennagels.
Wat een handig overzicht! Wij hebben (gaatjesloze) luxaflexen. Maar die hangen er al 15 jaar, dus we moeten onderhand op zoek naar iets nieuws. Je ziet ook weleens van die houten iets bredere horizontale jalouzieen.Ik zie hierboven dat dat shutters zijn. In het nieuwe jaar gaan we eens goed het interieur onder handen nemen!
Hier hangen overal lamellen. Kan je mee ‘spelen’ naargelang de lichtinval en ze zijn weer helemaal in!
Spelen met het invallende licht vind ik ook mooi inderdaad. Dat is zeker een pluspunt van lamellen.
Hier inbetweens en een soort van rolgordijnen voor de ramen. Dit laten we altijd doen bij een speciaalzaak. Wij zijn niet zo handig en het opmeten is voor risico van de winkelier. De vorige keer is het mis gegaan door de fout van de winkelier, dan ben je blij dat je niet weer extra hoeft te betalen. Had je zelf opgemeten dan kon je weer opnieuw meten en betalen. Het is niet goedkoop maar wij vinden het het geld wel waard. We doen er ook jaren mee en kiezen dan ook iets wat tijdloos is uit.
Daar heb je wel een goed punt Janneke. Je zal maar verkeerd opmeten….