Plat dakraam: wel of niet elektrisch? + 12 verschillende dakramen!

dakraam

Amely mailde mij met een vraag over een plat dakraam.

Amely en haar man willen een plat raam voor op hun platte dak bestellen, maar vragen zich ineens af: moeten we nou wel of niet een elektrisch raam bestellen?

Ik ging op zoek naar antwoorden voor Amely!

Maar eerst: wat is een dakraam?

Wat is een dakraam?

Het woord dakraam vertelt meteen wat het is: een raam in een dak! Het grote voordeel van dakramen is dat ze zorgen voor meer licht in huis. Een donkere zolderkamer wordt bijvoorbeeld ineens een prettige ruimte simpelweg door een raam in het dak. Daarnaast kan zorgt zo’n raam voor de broodnodige ventilatie, van wat anders een afgesloten ruimte zou zijn.

Er zijn heel verschillende dakramen… wel 12!

Er zijn enorm veel verschillende dakramen! Het raam dat Amely wil is een raam dat plat op het dak ligt. Het wordt geplaatst op een plat dak. Hieronder eerst een overzicht van verschillende dakramen:

 1. Tuimeldakraam, ook wel wenteldakraam genoemd (Draait om eigen as, kan 180 graden gedraaid worden.)Screenshot 2021 12 09 at 13.10.53
 2. Uitzetdakraam (Scharnier zit aan bovenkant, en je doet het via de onderkant open. Er is ook een combinatie uitzet-tuimeldakraam
 3. Balkondakraam (Deze term is een beetje bedrieglijk, want er komt geen balkon aan te pas! Maar het idee is dat je met een balkondakraam het efféct van een balkon krijgt. Een balkonvenster bestaat uit een uitzetbaar venster en een verticaal uitzetbaar element. Een balkonvenster gaat in twee delen open.)Ik vind het wel echt een geweldige uitvinding trouwens. Moet je kijken:Screenshot 2021 12 09 at 13.14.12
 4. Uitstapdakraam (scharniert aan zijkant, en open je dus als een deur. Is handig als je letterlijk even het raam wilt uitstappen, het dak op.)
 5. Valdakraam (scharnieren zitten aan de bovenkant. Je kunt het raam 45 graden naar buiten draaien)
 6. Dakkoepel/LichtkoepelScreenshot 2021 12 09 at 13.17.00
 7. Schuifdakraam
 8. Panoramadakraam (2 schuifbare raamvleugels. Je krijgt dus heel veel openheid en lucht.)
 9. Vast dakraam: lekker simpel. (Gewoon een raam in het dak, dat niet open kan. Maar het zorgt wel voor licht!)
 10. Nok beglazing (slaap je onder de nok van het dak? Dan kun je boven je hoofd, in de nok van het dak ramen zetten!)
 11. Platdakraam: zoals de naam al zegt: een plat raam, voor op een plat dak. Ideaal om licht te brengen in een duistere ruimte. Eén van mijn maandagochtend koffievriendinnen heeft dit in haar keuken.
 12. Verhoogd dakraam: een combinatie van dakkapel en dakraam, voor als je toch wat meer staruimte wilt.

Wat kost een dakraam?

Volgens werkspot.nl kost een raam in een dak plaatsen gemiddeld tussen de € 700,- en € 1.250,-. De prijs wordt bepaald door onder andere het soort raam, hoe groot het raam is, het soort dak, hoe hoog het dak is, de gewenste afwerking, soort bediening, elektrisch of gewoon, het soort glas, het materiaal van het raam: kunststof of hout etc.

Verder speelt ook nog het merk van een raam voor het dak een rol. Bekende producenten zijn: Velux, Fakro, Roto en Nordag. Velux is zo’n merknaam die half synoniem is geworden voor ‘dakraam’. Net zoals maxi-cosi synoniem werd voor autostoeltje en Luxaflex synoniem is voor raambekleding.

N.B. Volgens Werkspot is een Velux raam voor het dak gemiddeld zo’n € 100,- tot € 200,- duurder dan de andere merken!

Dakraam versus dakkapel

Als het gaat om meer ruimte in huis, dan is een dakkapel de beste optie. Met een dakkapel krijg je namelijk meer staruimte! Maar met een raam in het dak krijg je meer licht. Het hangt er dus af wat je het belangrijkst vindt. Wij kozen voor een dakraam uit vrekkigheid… Het was simpelweg goedkoper dan een dakkapel. Achteraf had ik eigenlijk best graag een dakkapel gehad.

Plat dakraam elektrisch of niet?

Nu we grondig weten waar we het over hebben als het om dakramen gaat, is het tijd voor Amely’s vraag!

Wij willen een platdakraam, maar twijfelen over de vraag of we een elektrische versie moeten nemen of niet.

De vraag die bij mij opkwam was: ‘Waarom zou je een plat raam überhaupt willen openen? Het gaat toch om het licht?’ Maar op tropisch hete dagen, is het inderdaad fijn als zo’n plat raam in het dak open kan zodat de hete lucht ‘s avonds weg kan, en de koele lucht erin. Daarnaast is er natuurlijk het ventilatie effect.

Dat het dus handig is als een platdakraam open kan, snap ik wel, maar waarom zou je dat elektrisch willen doen? Je bent dan immers automatisch duurder uit!

Waarom niet gewoon even zelf zo’n platdakraam openen?

Nou, daar is een heel goed argument voor! Elektrische ramen kunnen namelijk een regensensor hebben! Met andere woorden, als je raam open staat en het gaat regenen, dan gaat het vanzelf dicht! Zo voorkomen je inregenen. Ideaal als je bijvoorbeeld niet thuis hebt, en het raam openstaat.

Een andere reden voor een elektrisch raam kan zijn als je weinig kracht hebt in je handen, waardoor het lastig is om dit handmatig te doen. En tot slot is een elektrisch raam gewoon lekker makkelijk. Je hoeft niet helemaal naar boven te sjouwen om het raam te openen of te sluiten. Dat kan ook met een afstandsbediening.

Platdakraam: wel of niet elektrisch?

Amely weet dat ze een platdakraam wil, maar twijfelde over de keuze tussen handmatig en elektrisch. Het nadeel van elektrisch is dat het duurder is. Het hangt dus af van Amely’s budget en hoeveel moeite ze wil doen. Als ze voldoende geld heeft, en houdt van gemak dan is een elektrisch raam de beste keuze voor haar.

Maar wil Amely bezuinigen? En vindt ze bovendien dat ze meer moet bewegen? Dan is een ‘gewoon’ handmatig te bedienen raam het beste.

Samenvattend

Een raam in het dak is een geweldige manier om meer licht in je huis te brengen en bovendien te ventileren en te luchten. Het is een ingreep in je huis die bovendien financieel redelijk goed te doen is, met een groot effect. Je krijgt er namelijk meer leefruimte mee. De metamorfose van onze zolder tot slaapkamer is hier een prachtig voorbeeld van.

Mijn favoriete raam is toch wel het balkondakraam, omdat je hiermee instant een soort balkon maakt! Hieronder wordt het gedemonstreerd:

Leestip

Gordijn dakraam

Wat voor soort dakraam heb jij? En wat zou jouw advies zijn aan Amely over een elektrisch versus gewoon raam?

Gebruikte bronnen onder andere: Bouw-handel, Werkspot, Verbouwgigant, Homedeal, Hornbach, Velux, Slimster, Consumentenbond, Verbouwkosten, Intrua, NL Design.

Similar Posts

32 Comments

 1. Wij hebben een plat dak, dan heb je weinig keuze,. Het onze is wel handbediend en voorzien van een horizontaal wit vouwgordijn voor als de zon te veel warmte naar binnen laat schijnen.

 2. Wij hebben een tuimeldakraam in de kinderkamer. Vroeger vond ik dat wel een tikje spannend, soms liet ik het raam op een kier staan, maar onze zoon was een ondernemend ventje.

 3. Het heerlijke van een dakraam vind ik altijd dat het een ruimte zo lekker licht maakt. Ik heb er zelf geen, want ik woon in een appartement waar nog buren boven zitten, dus ja, dat zou vreemd worden;). Overigens vind ik lichtkoepels echt geweldig. Schoonmaken van die dingen lijkt me alleen weer minder geweldig…

 4. Wat een leuk blog artikel! Ik had geen idee dat je zoveel mogelijkheden hebt. Wij vinden licht heel erg belangrijk in huis, dus ik denk dat we van alle opties blij worden.

 5. Leuk dat je hierover schrijft. Wij hebben geen dakraam. We wonen in een bungalow en komen eigenlijk zelden op zolder. Wel handig dat je de verschillende opties beschrijft 👌.

 6. Licht in huis is heerlijk! Mijn vriend is een huis aan het bouwen in Zuid-Afrika (waar hij vandaan komt) en daar zitten een paar platte ramen in het dak. Ziet er op de foto’s in ieder geval heel tof uit.

 7. Het probleem dat ik had met de dakramen in onze vorige woonst is dat ik er niet goed aankon.
  Telkens moest ik een stoel nemen om de ramen open of dicht te doen en om ze te reinigen. Dus het zou inderdaad een stuk makkelijk geweest zijn indien het elektrische dakramen waren.

 8. Wij hebben tuimeldakramen en een lichtkoepel in de badkamer. Daardoor is het heerlijk licht, maar het nadeel van de lichtkoepel vind ik dat het snel vies wordt. En je stapt niet zo snel op het dak om het te poetsen.

 9. Wij hebben maar een klein dakraampje. Wij komen niet zoveel op de zolder dus is een gewoon raampje meer dan voldoende

 10. Wel ideaal dat een dakraam met regensensor vanzelf dichtgaat op het moment dat het dreigt te regenen. Hoop ik wel dat die goed is afgesteld, anders heb je nog steeds een natte vloer.

 11. Leuk en interessant ! Wij hebben een appartement maar als we hopelijk ooit gaan verhuizen gaan we voor een gezindwoning.

 12. een raam dat dicht gaat als het regent! ideaal, ik zeg doen, daar heb je vast nooit spijt van ( het regent best veel in ons land)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.